Šta je novo?

Programiranje-uopsteno

Pupke3

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
619
Evo ovih dana sam spremao (nazalost josh uvek) ispit iz ORT-a i morao sam da provaljujem one algoritme.Vecinu sam provalio i zainteresovalo me je malo to programiranje.E sad, posto sam tek usao u te vode i jos sam pocetnik,zamolio bih ove iskusnije da daju neki predlog ili savet oko programa (pascal,C,...),kako koji radi,koji cemu sluzi,koju literaturu da nabavim,...uglavnom sve sto mi moze pomoci da udjem ozbiljnije u te vode a i ostalima koji hoce da nesto nauce.

Jako je bitno kaja vrsta programiranja te interesuje. Ima ovde jedan stariji thread koji sam ja postavio (barem mislim da sam ja postavio) sa slichnom temom. Potraziga preko search engina ili pitaj delimira. Tu se ustvari prichalo o profitabilnosti programiranja. Ono shto ja znam (a neznam bash mnogo), je to da je pascal neka osnova za sve dalje, a posle sve zavisi u kom se smeru okrecesh. Ja sam se, konkretno, okrenuo internetu (pochetnik sam), tj HTML-u, pa i delimichno JAVA-i, medjutim ja nemam veze sa pascal-om jer ga nikad nigde uchio nisam. U basic-u sam na ZX-u pravio chuda i to kao klinac, ali to je bilo davno i dosta toga sam zaboravio. Ono shto je "ostalo" u glavi su uglavnom stvari koje sam uchio u srednjoj (elektrotehnichkoj) shkoli. Iako je tvoje pitanje bilo uopshtenog karaktera, mislim da bi ipak trebao da budesh malo konkretniji.

poz':wave;

Pupke3 je napisao(la):
Evo ovih dana sam spremao (nazalost josh uvek) ispit iz ORT-a i morao sam da provaljujem one algoritme.Vecinu sam provalio i zainteresovalo me je malo to programiranje.E sad, posto sam tek usao u te vode i jos sam pocetnik,zamolio bih ove iskusnije da daju neki predlog ili savet oko programa (pascal,C,...),kako koji radi,koji cemu sluzi,koju literaturu da nabavim,...uglavnom sve sto mi moze pomoci da udjem ozbiljnije u te vode a i ostalima koji hoce da nesto nauce.

Evo ovako:

Posto si pocetnik odnosno nisi se "navikao" na razlicita okruzenja i sl. ne bi bilo lose da odmah krenes da radis u necemu sto je napredno. Kad kazem napredno mislim na "objektno orijentisane" programske jezike (COM-component objected model). Dakle, na one koji nisu "Pascal", C.......Razliku mozes veoma lako da uocis (da ne bih bas sad odugovlacio, ali ako hoces, kasnije cu i to da objasnim) i to na jednostavan nacin. Uzmes parce hartije i probas da neki prog. uradis na papiru. Dakle, to je moguce ukoliko radis u struktuiranim jezicima (opet kazem: Pascal, C.......) dok na primer u visual jezicima to nema sanse da izvedes. Dakle, ne bi bilo lose da krenes recimo sa C++ - om (on i moze da se radi na papiru ali se ipak pojavljuju klase....). Mozes da krenes i sa Visual Basicon (v. 6.0 na primer). To je jezik koji ima odlicne spospbnosti ako neces mnogo da se bavis "sistemskim" programiranjem gde je u odnosu na njega C++ majka. VB bi se moglo reci da je ise za "baze podataka" i sl. Pogledaj ranije threadove (takodje je bilo puno odgovora kako mojih tako i naravno silvergliderovih). Bilo je i threadova o tome koju literaturu uzeti....Moja preporuka je da uzmes neku knjigicu - recimo Visual Basic 6 biblija (izdavac mikro knjiga) ili recimo knjigu (ne znam gas kako se zove) koju su pisali Peter Norton i Michael Groh. Naravno, ostatak posla ti je da sedis pred kompjuterom i da zadajes sebi polako sve teze i teze probleme koje ces da resavas.

Poz! :wave;

Sve što kažu stoji, ali ...

Ma koliko napredovala razna MS čuda i razne tehnike u VB-u, kad tad ćeš morati da posegneš za ozbiljnijim alatom (C++, Delphi, SQL,...) .

Zato bolje počni sa time sad kad imaš vremena (mislim sada dok još ne programiraš za pare).

Moja preporuka knjiga "Objektno orijetnisano programiranje na jeziku C++" - idealno za ambiciozne saouke ! u iydanju Mikro knjige.

zormanic je napisao(la):
Sve što kažu stoji, ali ...

Ma koliko napredovala razna MS čuda i razne tehnike u VB-u, kad tad ćeš morati da posegneš za ozbiljnijim alatom (C++, Delphi, SQL,...) .

Zato bolje počni sa time sad kad imaš vremena (mislim sada dok još ne programiraš za pare).

Moja preporuka knjiga "Objektno orijetnisano programiranje na jeziku C++" - idealno za ambiciozne saouke ! u iydanju Mikro knjige.

Pa zar nisu C++ i SQL takodje MS Cuda? :)

Pa u principu to sam i mislio a to je, ako hoces ad krenes da programiras nece ti nista faliti da krenes iz VB-a zato sto ce da ti "da krila". :) To je jezik u kome relativno brzo mozes da napravis razne stvari koje nisu uopste lose. Kad osetis potrebu za jacim predji na jace. Silverglider je jednom spomenuo da ne treba biti rob alata. Odnosno, nauci ti da mislis kao programer a kasnije ce ti biti lakse da radis u raznim alatima, ako me shvatas.

Poz! :wave;

citiram:
1. "Odnosno, nauci ti da mislis kao programer a kasnije ce ti biti lakse da radis u raznim alatima"

2. "Pa zar nisu C++ i SQL takodje MS Cuda"

1. Upravo o tome pricam, na MS alatima si sprecen da razmišljaš jer ti stalno iskaču razni vizardi, pomoćnici... i kojekakva čudesa. Preporučujem čoveku bilo koju Borlandovu implementaciju C ili C++ da "nauči" da misli kao programer, a ne kao MS user...(anko).

2. Ne, ne i po treći put NE , nisu to nikakva MS ČUDESA !!!!
, C++, SQL su medjunarodno standardizovani (IEEE standardizovani) alati (jezici) i MS se njih dočepao kupujući druge uspešne softverke firme. Svaka od verzija sa kojima su startovali u tom svetu bila je u svojoj kategoriji medju najgorima. Kasnije su nelojalnom konkurencijom uspevali da pridobiju lakoverne i suzbijaju konkurenciju (čitaj one koji su polagali nešto u testiranje i kvalitet soft. proizvoda).

Naravno da su pokušali da uguraju u njis sve i svašta iz svoje Basic menažerija, ali ti alati nisu njihovo delo i tačka.

Prekidam rasprave o "kvalitetu" alata.
Svaki majstor neka bira prema sebi.

Pozdrav!

Jako je bitno kaja vrsta programiranja te interesuje
Ono koje ce mi doneti pare:),mada me ne interesuje (trenutno) toliko taj html i java tj progr. oko interneta.Licno mislim da ce to tek da se razvije kod nas,ako malo bolje razmislite-trebaju velike firme da se opreme kompovima zatim da u Srbiji bude jos vise korisnika internet mreze,pa onda ce tek poceti pravo reklamiranje nasih firmi i izrade prezentacija,a do tad samo radite i cekajte:),kad to jednom pocne nece biti zaustavljanja.
kad tad ćeš morati da posegneš za ozbiljnijim alatom (C++, Delphi, SQL,...) .
Jel moze malo objashnjenje koji je za sta najbolji,za sta se koji koristi...jer za sada usavrsavam ove algoritme i gledam sta je najbolje i meni najzanimljivije jer jos nisam dosao u kontakt sa svim tim.
Sto se algoritama tice,jesam li ja dobro skapirao da su oni osnova nekog programa,tj. da se preko njega pise program u nekom od jezika?Da li to vazi za sve?
Odnosno, nauci ti da mislis kao programer a kasnije ce ti biti lakse da radis u raznim alatima, ako me shvatas.
To sam na neki nacin provalio dok sam radio algoritme,jer konju (kompu) moras sve da mu objasnis jer kod njega ne postoji PODRAZUMEVANJE,i ne moze on da razmislja.Bice gadno kad racunari pocnu da razmisljaju!
Poz

pazi ovako, izuzetno je vazno da naucis da razmisljas programerski.
zato uzmi lepo paskal, i mlati se sa njime jedno mesec dva dana...

sortiraj nizove, matrice, mnozi sabiraj,stringovi itd...

ee ako te ne prodje volja za programiranjem posle toga, sledeci je C i on je majka!

ako si dobar u C-u mocices uvek da nadjes posao ako hoces time da se bavis...
sad znanja iz paskala primeni na C i posle ide nadgradnja..
mozes da biras, sa C-a ces lako da predjes na C++ a ako dobro znas paskal tu je i delphi...

posle ce ti se sve samo kasti:D

TEP3A je napisao(la):
pazi ovako, izuzetno je vazno da naucis da razmisljas programerski.
zato uzmi lepo paskal, i mlati se sa njime jedno mesec dva dana...

sortiraj nizove, matrice, mnozi sabiraj,stringovi itd...

ee ako te ne prodje volja za programiranjem posle toga, sledeci je C i on je majka!

ako si dobar u C-u mocices uvek da nadjes posao ako hoces time da se bavis...
sad znanja iz paskala primeni na C i posle ide nadgradnja..
mozes da biras, sa C-a ces lako da predjes na C++ a ako dobro znas paskal tu je i delphi...

posle ce ti se sve samo kasti:D

Sa tobom se ne slazem u jednoj stvari a to je da je C majka. C je struktuirani jezik kao i Pascal i u mnogo me se razlikuje od C++a. Glavna razlika je opet ponavljam sto je C++ objektno orjentisan program i postoji rad sa klasama, objektima i sl. Ako ce vec da radi ozbiljnije nema potrebe da krene da uci C. Nek krene odmah da radi u C++u jer automatski pocinje da se upoznaje sa objektima, klasama.......a to je ono sto je kod "danasnjeg" programiranja vrlo vazno.

Ako hoce, nek krene malo sa pascalom ali nek se ne zalece mnogo. Nek onda uzme C++ i nek tuce.

Sad direktan odgovor pupketu: :)

Jel moze malo objashnjenje koji je za sta najbolji,za sta se koji koristi...jer za sada usavrsavam ove algoritme i gledam sta je najbolje i meni najzanimljivije jer jos nisam dosao u kontakt sa svim tim.

C++ ti je dakle veoma ozbiljan programski jezik (citaj: mozda najozbiljniji). U njemu mozes sve (skoro). U njemu su radjeni mnogi engini za igre kao sto su Quake (ako se ne varam). Dakle, ako uzmes da radis sa njim ne mozes da pogresis jer ces ne sumnjivo da udjes u svet programiranja, neces morati da se cimas da prelazis na nesto novije (naravno, Visual C++). Prakticno nemas granice. SQL (Structured Quary Language) ti u principu predstavlja baze podataka. Odnosno njihovo kreiranje, administriranje i sl. To je MS platforma i umnogome je jednostavnija od Oracleovih na primer ali je zato oracle predvidjen za baze podataka za ogromne sisteme koje SQL prosto ne moze da podrzi ali to ne bi trebalo da predstavlja problem jer ionako slabo ko moze da pojmi koja je to granica tako da je to sve na teorijskom nivou. Delphi koliko ja shvatam ti je "Pascal" za Windows i cini mi se da i i on za razliku od "pure" pascala COM jezik. (obj.orjen.jezik).

Poz!
:wave; :wave;

luka.l je napisao(la):
SQL (Structured Quary Language) ti u principu predstavlja baze podataka. Odnosno njihovo kreiranje, administriranje i sl. To je MS platforma i umnogome je jednostavnija od Oracleovih na primer ali je zato oracle predvidjen za baze podataka za ogromne sisteme koje SQL prosto ne moze da podrzi ali to ne bi trebalo da predstavlja problem jer ionako slabo ko moze da pojmi koja je to granica tako da je to sve na teorijskom nivou. Delphi koliko ja shvatam ti je "Pascal" za Windows i cini mi se da i i on za razliku od "pure" pascala COM jezik. (obj.orjen.jezik).

Poz!
:wave; :wave;

Ti bas mnogo mesas pojmove. Uzmi prvo razjasni sebi sta je SQL i objektno orjentisani jezici, pre nego sto drugima dajes savete sta i kako.

range je napisao(la):
Ti bas mnogo mesas pojmove. Uzmi prvo razjasni sebi sta je SQL i objektno orjentisani jezici, pre nego sto drugima dajes savete sta i kako.

Ajde onda ti objasni sta je SQL, a sta objektno orjentisani jezici posto ti ne brkas pojmove.

Pa dobro luka.i,

kazi bar coveku da nikad nista nisi uradio ni u Oracle alatima, niti u MS SQL serveru (osim mozda instaliranja na neku masinu), kao niti u Delphiju, i ne zamajavaj ga više.

Ovo tvoje trabunjanje i povrsne kvalifikacije jezika i alata u kojima mešaš babe i žabe, svakako neće koristiti nikome.

Ne mešaj više MS SQL server i sam pojam SQL-a.

MOLIM TE

Definiciju SQL-a si dao, ali ne znaš da je on nastao nezavisno od MS-a, da je standardizovan od strane medjunarodne agencije za standardizaciju i da je MS ukrao naziv za svoj server baza podataka ne bi li se okoristio o njegovu slavu koju je proneo Oracle.

Objektno orjentisani jezici su skup alata koji obezbedjuje primenu objektnih metoda u razvoju softvera i ništa ni više ni manje od toga.

Izvini se dečku i ne pričaj previše, molim te.

Dragi moj luka.l nije moj zadatak da tebe ucim da je SQL nastao 1972 u IBM-u, a ti razmisli kada je nastao MS ili o tome da C++ nije OOP jezik kao sto su to Java, Modula3 ili Ada. U ovakve rasprave u principu ne ulazim, ali sada si se opasno izleteo. Inace samo savet za tebe, ako ti je vec cilj da sebi reputaciju pravis velikim brojem postova na ovom forumu i to radis tako sto ljudima delis raznorazne savete i informacije, uzmi bar neku knjigu, procitaj pa prepisi. Ako nista bar ces dati ispravnu informaciju. A sto se tice onog tvog komentara da je C++ najozbiljniji jezik, molim te da navedes 5 razloga zasto koristiti C++, a ne nesto drugo(recimo Javu, Delphe ili VB). Time ne mislim na kvalitet samog jezika, vec me zanimaju tvoji razlozi. I na kraju korisna informacija za tebe, procitaj SQL za 21 dan, veruj mi makar malkice ce ti biti jasniji pojmovi RDBMS, SQL, PL/SQL, pa onda procitaj svoj post na tu temu.
pozdrav

Polako,polako,nemojte se jos i pobiti:)
Sta mislite o ovome:
Idem na Vetes i u drugoj godini imam vezbe iz Pascala i C-a.Sta mislite o tome da tim redom i pocnem da ucim o programiranju.Do tad da odradim sve moguce stvari oko algoritama.
Sto se algoritama tice,jesam li ja dobro skapirao da su oni osnova nekog programa,tj. da se preko njega pise program u nekom od jezika?Da li to vazi za sve?
Sta kazete za ovu knjigu?
Visual C++ 6 Biblija
Autori: Richard C. Leinecker i Tom Archer
Obim: xxix + 994 strane + CD; Format: 16,8 x 23,5 cm; ISBN 86-7555-126-6
Datum izlaska: 1.11.1999.
Naslov originala: Visual C++ 6 Bible (IDG Books Worldwide, Inc.,1998)
Stručni nivo: početni/srednji/napredni
Istražujte nove mogućnosti jezika Visual C++ 6 uključujući izradu makroa, namenske čarobnjake i sistem IntelliSense.
Napravite izuzetne aplikacije za Internet i baze podataka primenjujući DHTML, ADO i druge tehnike.
Usavršite programiranje za Windows 98 i NT koristeći Win 32 API, MFC, ATI i COM.
Sta konkretno radi MatLab?
Poz

Ako hoces da radis i da zaradis, uzimaj i uci C++.

Uradi te vezbe iz Pascala i C-a. Ako se drzi matori pascal (tj. "neobjektni"), onda ta skola i nije tako shik, kao sto neki pokusavaju ovde da je opisu. Ako ti se pascal dopadne, vezbaj i delphi - cim znas vise jezika (bez stava "ovaj je majka Mara, a onaj je sr..."), sanse za tvoje napredovanje, a samim time i za dobar i ozbiljan posao ti se multipliciraju.

Uzmi i uci prvo "cisti" C++, a kada malo kroz taj proces "dodjes k sebi" i vidis sta bi voleo da radis oko progamiranja, tada ces se vec odluciti za implementaciju - da li MS, Borland, GNU (rulez :D) ili neki cetvrti. Ako krenes sa literaturom vezanom za neku specificnu verziju, dovodis sebe u opasnost da ne uocavas razliku izmedju jezika (npr C++) i frameworka koji ta implementacija ili vendor nude (npr MFC). Nauci tzv. ANSI C++, a kad dohvatis neki od njih (borland, ms vc++, etc) da vezbas te stvari, trebace ti za taj paket samo user manual, a ne i programming manual. Dakle, samo da naucis kako se napravi kostur novog projekta, kako se organizuju i vezu delovi projekta i to je to.

Par napomena (izgleda i za ostale): C++ nije ni nadgradnja i prosirenje jezika C. To je sasvim novi jezik, za ciju je sintaksnu osnovu uzeta sintaksa c-a, da bi se profesionalnim progamerima olaksao i ubrzao prelaz na taj novi jezik.Tu je svaka slicnost gotova, posto postoje snazne semanticke razlike, cak i kod stvari koje sinakticki postoje u oba jezika. Tako je i za (takodje relativno novi jezik) javu kao sintakticka osnova uzet C++, pa niste nikoga zivog culi da kaze da je Java prosirenje ili nadgradnja C++a. Cak stavise, C++ nije ni zamena za C, jer postoje slucajevi kada posao mora da se uradi C-om, tj. C++ ne moze da zavrsi posao (na primer, mnoge stvari kod sistemskog softvera, real-time programi, i slicno). Stavka "C/C++" u nazivu paketa znaci samo da taj kompajler moze da builduje i C i C++ source.

Luka, mesas malo jace COM i OOP pojmove. SQL (structured query language) je samo deo opsteg skript jezika za operisanje relacionim bazama (kazem deo, posto tu ulazi i DDL, na primer). MS je svoj paket nazvao "SQL serverom" ne zato sto nisu imali inspiracije bas u tom trenutku za malo kreativnijim nazivom, nego da bi bas navukli ljude da stavljaju znak jednakosti, bas kao sto su ljudi naucili da stavljaju znak jednakosti izmedju "PC" i "Windows". Niti je to jedini jezik za operisanje bazama, niti su relacione baze jedini tip baza podataka. Slazem se sa nekim odozgo u vezi MS alata; dobri su ali samo za windows. MS korisnisci su u mnogome kao Ameri - zatvoreni u neki svoj svet koji je njima dovoljan i nece i ne zele da znaju da li postoji jos nesto osim toga. MS je Matrix, ako bas hocete pojednostavljeno :D

Pa dechko je koleza etf-ovac:) Nauchicesh ti sve shto ti treba samo polagano.. U drugoj imash malko vishe o mashicnu, pa pseudo jezik, pa Classic Pascal (malko je drugachija sintaksa od TP-a), pa C.. pa onda ti nailazi treca gde ti dolaze C++, Java i gomila zanimljivih stvari..
Mozda je programiranje na etf-u neapdejtovano shto se tiche alata ali te zato uchi srzi.

Dobro, dobro......spustili ste me na zemlju sto se nekih stvari tice..........ali vas nastup "ti brkas, a mene svemocnog mrzi da pisem....." isto tako mene iritira. Sto vi odmah lepo ne napisete ono sto znate i usput objasnite kako neke stvari koje sam naveo nisu tacne, a ne "ti nemas pojma" i tu je kraj.

Ono za postove necu ni da komentarisem..........vise mi je toliko prekipelo da me prozivaju za postove (kako jadna argumentacija) da bih te prozivke poceo da resavam na ulici a ne na forumu........

A sto se tice onog tvog komentara da je C++ najozbiljniji jezik, molim te da navedes 5 razloga zasto koristiti C++, a ne nesto drugo(recimo Javu, Delphe ili VB).

Zar stvarno moram da ti navodim zasto? Ima toliko razloga da stvarno nema smisla sad da se prepucavamo oko toga "koji je jaci".

Sto se mojih odgovora tice vezanih za SQL:
Bolje bi bilo da sam samo napisao (SQL) = nesto sa bazama podataka. Onda bi bila manja greska?

Konkretno u radu sa VB-om se na mnogo mesta sreces sa sintaksom SQL-a u radu i povezivanju tabela i baza podataka i sl.

Nisam primetio konkretnu preporuku od tebe silverglider za knjigu za pocetnike C++ ...
Vredi li ona gore pomenuta "Objektno orijetnisano programiranje na jeziku C++" za okorelog pocetnika ?

Ako smem da primetim , od mnogo price nema posla :)

Poruka za gospodina koji se predstavlja kao Pupke3 :

Nema instant recepta , rad , rad i samo rad...
Dakle , uzmi vise razlicitih jezika (bar je kod nas to lako) , instaliraj i procitaj malo help-ove , vidi koji ti deluje najrazumljivije !
Preporuka (moja) VB ili C++ .
Za pocetnika sigurno VB iz mnogo razloga , a najjaci je da u njemu mozes sve osim sistemskog softvera da radis .
Ja konkretno pravim igru a koristim VB i DX .
Knjigu za VB sam citao 7 dana i napravio prvi programcic (XoX) .
Posle je sve teklo samo.
Takodje je vrlo bitno sta hoces da radis sa "programiranjem" .
A najbitnije : smisli sta bi voleo da uradis , sedni za kompjuter i radi .
Znaci izbegavaj ucenje "na prazno" , tj. bez cilja a pogotovo izbegavaj u startu da se zagusis sa pojmovima tipa OOP , COM , MFC i slicno !

Pozdrav , Misa...boom

Ser_Zile je napisao(la):
Nisam primetio konkretnu preporuku od tebe silverglider za knjigu za pocetnike C++ ...
Vredi li ona gore pomenuta "Objektno orijetnisano programiranje na jeziku C++" za okorelog pocetnika ?

Pisali smo, Zile, o tome nekoliko puta (mislim da cak cetvrtina threadova u ovoj sobi odlazi na preporuku knjiga). Iskreno receno, ja nisam nikada ucio iz tih "domacih" knjiga ili prevoda, pa necu mnogo tupiti oko tih preporuka, jer stvarno ne znam sta sad ima tamo "najbolje". Uzeo sam nekoliko knjiga na srpskom, ali veruj mi da su ostale "nedirnute". Pogotovo sto naziv voli da zavede; na primer, gledao sam u knjizari istovremeno knjigu "naucite xxx za 21 dan" i "xxx biblija" (naravno, ista tema je u pitanju) i moram priznati da je knjiga "za 21 dan" mnogo bolje, sire i razumljivije pokrila temu od "biblije".

Ali hajde da ponovim: jedna od knjiga koju bih definitivno preporucio za pocetni i srednji nivo je "C++: The Complete Reference" Herberta Schildta u izdanju Osborna. Lepo i jasno pise da je primenjiva za sve C++ vendore, a materija je iznesena pregledno, koncizno i razumljivo.

Kada ovladas C++om, bice ti i drugi jezici "nadohvat" ruke, ako sto su C, C#, Java, Python, Perl, itd. bas zbog svoje sintakticke slicnosti. Naravno, kada se usvoje neka opsta programerska znanja (strukture podataka, petlje i grananja, OO koncepti, itd) valja pogledati i druge jezike kao sto su VB ili Delphi. Neki koncepti su tamo malo drugaciji, mada su takodje vrlo upotrebljivi.

pogotovo izbegavaj u startu da se zagusis sa pojmovima tipa OOP , COM , MFC i slicno !
Da znas:),evo gledam ove postove ali nemam pojma sta znace vecina skracenica koje ovde pisu,valjda cu ih vremenom pohvatati:
jedna od knjiga koju bih definitivno preporucio za pocetni i srednji nivo je "C++: The Complete Reference" Herberta Schildta u izdanju Osborna.
Jel mozes da napises gde moze da se nabavi?
Ako se drzi matori pascal (tj. "neobjektni"), onda ta skola i nije tako shik, kao sto neki pokusavaju ovde da je opisu.
Ma skola je OK!U skoli se jos radi linux,mreze,orcad...samo je pitanje kakav je strucni kadar.
Inace,niko nista ne napisa za algoritme.Jel oni sluze kao podloga tj. osnova nekog zadatka koji kasnije treba da se uradi na nekom od programa,i da li to vazi za sve programe?
Poz

Sto se tice pojmova i skracenica, od njih ne mozes pobeci. Neke od ovih skracenica stoje tu vezane za tehnologije primenjene u samom jeziku (te ih ne mzoes izbeci), a neke se odnose na externe biblioteke i slicno. No, trenutno si u stadijumu da ne znas sta je sta, i sta je vazno, a sta ne. Najbolji savet koji tu mozes da dobijes jeste da ih savladjujes onako kako ti nailaze u procesu ucenja. Samo strpljenja, niko nije postao programer preko noci. Da bi postao pravi programer (ne samo da se provuces kroz ispit) su potrebne godine - vremenom ce sve doci na svoje mesto, ne brini.

Algoritmi se u slengu upotrebljavaju u smislu nacina resenja nekog poznatog problema (npr. sortiranje ili iscrtavanje neceg); pocetnici cesto mesaju pojam algoritma sa forumulom (matematickom) potrebnom za resavanje nekog racunskog problema (kakvi se obicno dobijaju u nasim obrazovnim ustanovama) ili dijagramom toka. No, algoritam bi mogao u grubo da se opise uopste kao nacin resavanja zadatog problema. Znaci, kad moras da realizujes neki zadatak, treba da uocis celine, razbijes implementaciju na te celine, te odredis nacin i alate kojima ces te delove uraditi. To podrazumeva i apstrakciju realnih pojmova i objekata, definisanje struktura podataka te odredjivanje korelacija izmedju tih struktura i operacija nad njima. Najcesce pominjani nacini za predstavljanje algoritama su pseudo-kod i dijagrami toka (zato ga cesto ljudi pogresno poistovecuju sa algoritmom). No, racunarska teorija je malo napredovala od tog stadijuma. Verovatno ce te na ovom mestu zainteresovati UML jezik. To je univerzalni jezik za modelovanje. Njime se vrlo lako opisuje model klasa, tok podataka, tok izvrsavanja programa, deljenje u celine, vezanje sa bazama (i organizacija baza), itd, itd. Kada se projekat jednom obradi u nekom od UML alata, ostaje samo implementacija - mnogi alati ce generisati i kosture dokumentacije cak.

Glede knjige, evo je na amazonu da vidis kako izgleda; gde je u YU mozda ima, pojma nemam. Nisam u toku sta su firme poput Mikroknjige prevele do danas, a strane knjige si mogao da nadjes u CETu u Skadarskoj 45 (valjda je i danas tako). Obrati paznju da jedna jedina knjiga ne moze biti jedini izvor znanja. Pogledaj i nesto odBjarne Stroustroupa, a ne bi bilo lose da pogledas i nesto u vezi objektnog programiranja uopste (nezavisno od jezika) ili OOP sa primenom u C++u (obrati paznju, naglasak je na objektno-orijentisanom programiranju, C++ je tu samo kao ilustracija), kao na primer ova knjiga.

Slazem se sa silverom sto se tice knjiga koje je preporucio
pogotovu knjiga od Lafore-a Object-oriented Programming in C++ je mnogo dobra za pocetnika .
Upravo sa tom knjigom sam se upoznao sa c++ i stvarno je perfektna.
Presho sam i c++ complete reference i ona je dobra ali ipak savetujem pupketu da uzme ovu prvu od roberta laforea.
Kasnije kad kako kaze silver "dodjesh k sebi" :p , uzmi nesto od tvorca jezika da se upgrejdujesh.

Inace sto se tice domacih knjiga od njih jedino i samo jedino valja C++ izvornik u izdanju ceta koji je veoma dobra knjiga ali mislim da nije bash za bukvalne pocetnike programiranja uopshte, ali ako si se onako tek upoznao sa c++ i znash neke najosnovnije stvari onda knjiga rula.

E sad problem je sto te knjige nisu prevedene(prve dve) i nema ih kod nas ali za to ima leka :D.

Ja tu prvu knjigu od roberta laforea imam u html formatu celu
tako da ako ti to odgovara kontaktiraj me na mejl da ti snimim.
Imam i drugu ali u adobe e-rideru koja je zasticenja i mogu da je citam samo sa mog kompa (ako neko zna kako da je pokrene na drugom kompu neka kaze).

Ako neko hoce da kupi prave strane knjige i to moze da se uradi bez problema.
Svako ko hoce da kupi neku stranu knjigu(btw sve knjige koje postoje na amazonu) moze da se proseta do kneza i da poseti onu novu knjizaru plato kolko se secam ,uostalom ime nije bitno nemoze da se promashi .
LJubazne devojke koje tamo rade :D rekle su mi ovo kad sam bio tamo prvi put:
"mozesh da narucish svaku knjigu koja je na amazonu i placash
samo cenu sa amazona bez postarine , placanje po preuzimanju"
Inace rok isporuke je oko mesec dana , treba samo da kazete
ISBN knjige i to je to.
Upravo sam pre par dana podigao tamo "Code Complete" i "Accelerated C++" .

Btw. procito sam Accelerated c++ i mogu reci da knjiga
kikz ass i to hard :). Tu se tek vidi sta je c++ stvarno a sta c.

Znaci ako hocete prave knjige to je odlicno reshenje.
Ako ti je skupo mozesh recimo da se organizujesh sa drugom pa
uzmite zajedno jednu knjigu pa kopirajte posle.
Naravno, kako je vec to mnogo puta receno nevredi ti samo citanje ako ne eksperimentishesh i ne primenjujesh lekcije.
Cim predjesh nesto, odma da uradish sve exercises na kraju poglavlja + uradi neki program u kome cesh da primenish to sta su upravo procitao i slicno.

Kome treba saveti sto se tice knjiga nek mi se javi na mejl.

Eh da nemoj da neko ide u CET da narucuje strane knjige ja sam jednom ostisho i mogu da kazem samo ono je pljacka.

Sad mi je zao sto nisam odmah napisao , ali izbegni obavezno gospodina Bjarne-a !
Nikako nije za pocetnike , nivo potreban za njegovo izlaganje je izuzetno visok tako da bi te samo odbio od jezika...
Bilo sta drugo .

Misa...boom

Ma sve zavisi kako se koja literatura "hvata" za coveka. Ako ima zicu, preletece Bjarneta ocas posla ("citala si Carobni Breg ?!? U tim godinama !?!").
Uostalom, niko nikoga ne lupa po usima da mora da uzme ovo ili ono - od postojecih knjiga moze da uzme i prolista sadrzaj i celu knjigu pre nego sto je plati, a mislim da sam Bjarneta video i na srpskom.

E sad su mi neke stvari vec jasnije,samo me zanima josh jedan program.MatLab-sta on radi,kakva je njegova uloga u svemu tome?Imao sam prilike nakratko da se susretnem sa njim,i koliko sam video on sluzi za crtanje grafika.Jel to sve sto on radi ili ima jos?
Sto se knjiga tice-razmislicu,ali za sada koliko sam procitao svidelo mi se sta ste napisali za Bjarnea Stroustroupa,jer vise volim da krenem od tezeg pa da provaljujem i da se bash udubim u to nego od lakseg pa se smorim koliko je lako i onda se opustim i nista ne uradim (imao sam mnogo takvih slucajeva do sad),a sto se tice- Lafore-a Object-oriented Programming in C++,javicu se ovih dana.
Poz :wave;

Ajdmo sada malo ja:

Ako zelis da ucis C++, i nadjes Bjarnea super, ono sto ti je sigurno dostupno a vrlo je dobro i jasno napisano je Lippmanov C++ Izvornik, ono sto je dobro kod te knjige je sto je opisan ISO C++, znaci standardni jezik c++, a ne neciji alatia za rad sa njim pod nama omiljenim operativnim sistemima FX , to bi te samo skrenulo sa pravog puta, znaci nauci da programiras u c++-u , pa ces onda lako usvojiti ostale alate koji su ti potrebni u zavisnosti od onoga sto zelis da radis, mozda i neces pisati programe u omiljenom nam OS-u :)

Drugo ono sto ces zeleti da naucis to je OOP (Objektno Orijentisano Programiranje) , to je paradigma programiranja u jezicima kao sto su c++ ili Java (itd, itd) znaci odnos izmedju podataka kojima operisemo i operacija koja se nad njima izvrsavaju. Inace c++ se smatra slozenim jezikom zato sto podrzava mnogo razlicitih paradigmi programiranja pocev od proceduralnog pa do OOP-a.

Zaboravi na COM u pocetku, to je akronim za (Component Object Model) sto je u osnovi model za izradu i koriscenje objektno orijentisanih biblioteka funkcija koje se mogu koristiti u vise programskih jezika ravnopravno (na primer DirectX interfejs je napisan u obliku Com objekata i moze se koristiti iz VB-a, C++-a, Delphija).

Zaboravi SQL to ti je potrebno za baze podataka, a sigurno neces krenuti od toga (prvo moras da shvatis odnose izmedju podataka i funkcija, pa da bi tim podatcima operisao u okviru baze)

Za pocetak ne razmisljaj o visual alatima, ma da wizardima i tutorijalima brzo mozes napraviti nesto sto lici na aplikaciju tu ces i stati ako prethodno nisi naucio programiranje u jeziku koji zelis da koristis.

Znaci ako ucis c++ a za kompajler i razvojno okruzenje koristis MS Visual c++, pocni sa console aplikacijama u cistom c++-u bez visual elemenata, uostalom primeri iz knjiga o c++-u (cistom) se na takve programe i odnose. Uostalom mozes te iste programe da kompajliras i pod Linux-om ili naravno bilo kojim OS-om koji ima c++ kompajler (naravno koji podrzava ISO c++ standard), pa tek posle uci programiranje koriscenjem raznih bilioteka i frameworka (Visual, MFC,)

Ukratko ne zaleci se!!!!

LJubazne devojke koje tamo rade rekle su mi ovo kad sam bio tamo prvi put:
"mozesh da narucish svaku knjigu koja je na amazonu i placash
samo cenu sa amazona bez postarine , placanje po preuzimanju"

Lifesaver :cool:

Smese mi se neke knjige, Preeky imas cheers

Mrav je napisao(la):
Lifesaver :cool:

Smese mi se neke knjige, Preeky imas cheers

Kewl :)
E aj javi mi na mail koje cesh knjige da uzimash da uzmem da kopiram :D
Imam ja neke strane za dx i c++a ko ti treba.

Mislio sam na nesto u vezi OpenGL-a, mozda i nesto o directX, ali ovo prvo mi je prece posto pocinjem da ga ucim.

U svakom slucaju imacu te u vidu, kao i za cheers

Vrh Dno