Ajdmo sada malo ja:
Ako zelis da ucis C++, i nadjes Bjarnea super, ono sto ti je sigurno dostupno a vrlo je dobro i jasno napisano je Lippmanov C++ Izvornik, ono sto je dobro kod te knjige je sto je opisan ISO C++, znaci standardni jezik c++, a ne neciji alatia za rad sa njim pod nama omiljenim operativnim sistemima FX , to bi te samo skrenulo sa pravog puta, znaci nauci da programiras u c++-u , pa ces onda lako usvojiti ostale alate koji su ti potrebni u zavisnosti od onoga sto zelis da radis, mozda i neces pisati programe u omiljenom nam OS-u
🙂
Drugo ono sto ces zeleti da naucis to je OOP (Objektno Orijentisano Programiranje) , to je paradigma programiranja u jezicima kao sto su c++ ili Java (itd, itd) znaci odnos izmedju podataka kojima operisemo i operacija koja se nad njima izvrsavaju. Inace c++ se smatra slozenim jezikom zato sto podrzava mnogo razlicitih paradigmi programiranja pocev od proceduralnog pa do OOP-a.
Zaboravi na COM u pocetku, to je akronim za (Component Object Model) sto je u osnovi model za izradu i koriscenje objektno orijentisanih biblioteka funkcija koje se mogu koristiti u vise programskih jezika ravnopravno (na primer DirectX interfejs je napisan u obliku Com objekata i moze se koristiti iz VB-a, C++-a, Delphija).
Zaboravi SQL to ti je potrebno za baze podataka, a sigurno neces krenuti od toga (prvo moras da shvatis odnose izmedju podataka i funkcija, pa da bi tim podatcima operisao u okviru baze)
Za pocetak ne razmisljaj o visual alatima, ma da wizardima i tutorijalima brzo mozes napraviti nesto sto lici na aplikaciju tu ces i stati ako prethodno nisi naucio programiranje u jeziku koji zelis da koristis.
Znaci ako ucis c++ a za kompajler i razvojno okruzenje koristis MS Visual c++, pocni sa console aplikacijama u cistom c++-u bez visual elemenata, uostalom primeri iz knjiga o c++-u (cistom) se na takve programe i odnose. Uostalom mozes te iste programe da kompajliras i pod Linux-om ili naravno bilo kojim OS-om koji ima c++ kompajler (naravno koji podrzava ISO c++ standard), pa tek posle uci programiranje koriscenjem raznih bilioteka i frameworka (Visual, MFC,)
Ukratko ne zaleci se!!!!
LJubazne devojke koje tamo rade rekle su mi ovo kad sam bio tamo prvi put:
"mozesh da narucish svaku knjigu koja je na amazonu i placash
samo cenu sa amazona bez postarine , placanje po preuzimanju"
Lifesaver
😎
Smese mi se neke knjige, Preeky imas cheers