Šta je novo?

Programiranje u C

• Začetnik teme Dushan_
  • Datum pokretanja
D

Dushan_

Guest
Poshto sam totalni pochetnik, zamolio bih vas da me uputite na neku literaturu ili tutorijale za C. Chisto da napomenem da nisam pisao nishta vishe od "Hello World". :)

Hvala!

Poshto sam totalni pochetnik, zamolio bih vas da me uputite na neku literaturu ili tutorijale za C. Chisto da napomenem da nisam pisao nishta vishe od "Hello World". :)

Hvala!
de sad nadje da ucis c, sto bar ne c++, u principu nije jezik za pocetnike ni jedan ni drugi... moj savet java ili c#... a knjiga ima koliko hoces... a i dosta toga je na goole-u... sve sto ti moze zatrebati zapravo...

Slazem se sa onim sto je napisao Mare. C#, ili Java su po mom ukusu neuporedivo iznad C-a i C++ -a.

Ok, onda da predjem na C++ :)

Hvala puno svima na odgovorima ;)

Oni pokušavaju da te ubede da pređeš na javu ili C# :)
Ali ne daj se, uči i C/C++, neće da se baci.

Mare, zahvaljujem :)

I voodoo_nbg-u na podrshci ;)

Nije na odmet da nauci bar osnove C-a. Ako zeli da se uci OOP, onda treba totalno da se posveti JAVI, bez pogovora :)

Kernigena i Ritchija ti ne bih nikako preporucio. Najbolje bi bilo da poslusas savet iz gornjeg posta, i skines skripte sa sajta PMF-a, posto ja studiram na PMF.

Tačno. Nije loša ni Čabarkapina knjiga za početak, ako si tabula rasa za C :)

Preskoci C i idi odmah na C++. Uciti danas C ima smisla kao i uciti asembler. To je danas retkim ljudim potrebno.

Ako si pocetnik bolje ti je odma da krenes sa C# i Java-om.

Ja sam radio iskljucivo u C++ a danas jedva da pogledam C++ kod. Sve nove stvari radim iskljucivo u C#.

mada je bolje da bude dobar u jednom nego osrednji u 3 jezika... :)

U svakom slucaju nikako nemoj da ne probas i Javu i C# to su jezici danasnjice...

Poslednja izmena:
Evo ovako, za pocetak skini ova 2 pdf-a, u pitanju su skripte za PMF.... pa vidi kako ti se to svidja...

http://www.matf.bg.ac.yu/~janicic/P1

Hehe, ni manje ni vise nego Janiciceve skripte. By the way, veci deo je prepisan iz biblije za C zvane K&R - Kerninghan and Ritchie.

Pored skripti moze da se nadju i veoma korisne vezbe :
http://www.matf.bg.ac.yu/~jelenagr/P1/

sto mislim da ce mu biti dovoljno za pocetak.

Usput, nije toliki problem uci u sintaksu programskog jezika koliki je problem nauciti kako se pravi korektan i efikasan algoritam. Bez vecih problema ce uci kasnije u problematiku OO programiranja, naravno, ako misli da se time ozbiljno bavi.

Poslednja izmena:
U svakom slucaju nikako nemoj da ne probas i Javu i C# to su jezici danasnjice...

To su SkillLess jezici :p . Posle C#-a i Jave kada uzmesh C++, tek onda vidish koliko ne znash i koliko te je boleo tuki za dosta stvari u C#/Javi. Budesh li uzeo C#, postacesh Microsoftov slave! (tj. znacesh samo .NET i nista vishe), java je opsirnija, ali to je i dalje jezik za domacice.

Moj predlog je ipak da se pocne sa C++om, i teraj bato.... Lako posle citash dokumentaciju .NET-a i sintaksu C#-a. ;)

Ako je totalni pocetnik bolje je da krene od C-a nego C++ i sl.. sta njemu znace klase kada ima problema i sa obicnim petljama i sl..

Ne znam zasto i dalje delite tako strogo ucenje strukturalnog programiranja i objektnog programiranja? OOP je danas definitivno standard i mislim da ga treba uciti od pocetka, kako se covek dohvati prve knjige odnosno tastature. Cak i stvari koje su bile strogo linearne nekad (npr. assembler ili PHP) rade sa objektima; tj. danas su retke primene gde covek mora da se lisi OOP-a i ne vidim bukvalno ni jedan jedini razlog zasto bi se OOP zaobilazio.

Niko ne kaze da treba da se zaobidje OOP, samo za jednog pocetnika nije lose da prvo savlada osnovne tehnike programiranja i algoritmike, pa tek onda da se bahce sa OO. Naravno, sve jedno, moze i C++ za pocetak.\
To su SkillLess jezici :p . Posle C#-a i Jave kada uzmesh C++, tek onda vidish koliko ne znash i koliko te je boleo tuki za dosta stvari u C#/Javi. Budesh li uzeo C#, postacesh Microsoftov slave! (tj. znacesh samo .NET i nista vishe), java je opsirnija, ali to je i dalje jezik za domacice.

Moj predlog je ipak da se pocne sa C++om, i teraj bato.... Lako posle citash dokumentaciju .NET-a i sintaksu C#-a. ;)

Slazem se sa ovim u potpunosti. Doduse, onaj ko zna dobro da barata sa C/C++ znace i da optimizuje kod za C# i ostale "klik-klik" jezike.

Poslednja izmena:
Kako će neko shvatiti prednosti OOP-a u odnosu na proceduralno, ako ovo drugo nikad nije video (makar u udžbeniku za srednju školu)?

Niko ne kaze da treba da se zaobidje OOP, samo za jednog pocetnika nije lose da prvo savlada osnovne tehnike programiranja i algoritmike, pa tek onda da se bahce sa OO. Naravno, sve jedno, moze i C++ za pocetak.\

U cemu je razlika u algoritmima i tehnici izmedju OOP i strukturnog programiranja?! Algoritam je algoritam, tehnika je tehnika, bez obzira da li je kod pisan tako da stoji u okviru procedure ili u okviru metoda neke klase. Dajte ljudi nemojte svasta pricati. Ko da je '89. Za OOP ne treba nikakvo posebno predznanje iz strukturalnog programiranja. Potpuno iste strukture podataka, petlje i druge konstrukcije ce naci i u jednom i u drugom. Zazvucace OOP kao nesto uzasno komplikovano i misticno sto trazi nekakav pripremni period. A ne trazi.

Kako će neko shvatiti prednosti OOP-a u odnosu na proceduralno, ako ovo drugo nikad nije video (makar u udžbeniku za srednju školu)?

Ovo zvuci kao "kako ce covek znati prednost kuvane hrane nad sirovom, ako nikada nije jeo sirovu hranu". Coveku koji krece da programira uopste ne treba posebno ucenje starijih koncepata da bi shvatio njihove nedostatke. Programiranje kao programiranje ima svoju evoluciju. Kad uskaces u taj voz, uskaces u tekuce stanje i treba da ga uzmes zdravo za gotovo, jer je to tvoja pocetna tacka. A ne uci se programiranje da bi se izucavala evolucija koncepata programiranja, nego da bi se radilo, tj. programiralo. A OOP je trenutni presek stanja. Ne znam cemu tolika filozofija.

Slazem se, ko ne moze odmah da pohvata sve konce oko OOP-a i tako moze da radi sve u main-u dok ne nauci... a trebalo bi odmah uciti... posto se neke greske jako tesko posle isprave...

Eh sad ispade da je proceduralno programiranje "greška".

Zacetnik treda nije rekao zasto ga uopste zanima programiranje, kakvi su mu kasniji ciljevi itd.
Ako nije bas zapeo za C a hoce da uci osnove programiranja onda je tu Pascal mnooogo jaci.
I kad je u pitanju oop a pogotovo RAD Borland sije MS.

C je za geekove.

Mada, ako je zapeo za C-olike jezike, slazem se da je bolje odmah poceti C#. Naravno, za pocetak konzolne aplikacije itd.

ne naravno, nego mislio sam na to da se neke tako naucene stvari kasnije primenjuju kroz OOP sto je velika greska... obzirom da covek vec mora da uci OOP zasto odmah ne bi naucio kako treba... ovako moze da nauci pogresno... naslusao sam se prica kako proceduralni programeri uzmu i pisu staticke klase koje imaju 200-1000 metoda i sve same rade (prakticno nikad i ne istanciraju neku drugu klasu)... to je moguci problem na koji sam mislio.

i da ako vec hoces proceduralno uprosteno programiranje uzmi VB6... em je sintaxa nalik na PASCAL em je sve jako jednostavno za pocetak... sad mislim da VB6 podrzava objekte (valjda) ali je to tamo i tako rudimentalno...

Strukturno programiranje nije greska, nego star (i slobodno receno danas "prevazidjen") koncept. Danas se strukturno programiranje koristi samo tamo gde je covek prisiljen da ga koristi zbog raznih ogranicenja (recimo footprint kod embedded sistema) ili gde nema potrebe za objektima (pojedini script jezici).
Stvar je toliko prosta da ne mogu da verujem da se o tome uopste raspravlja na ovom forumu. Ne sad, nego u prakticno svakoj temi o programiranju.

Nemam ja problema da shvatim zašto je proceduralno programiranje prevaziđeno, ali mi smeta što mnogi, na pitanje "šta učiti", odgovaraju "samo C# i Javu i ništa drugo, jer to se sada traži". Lepo je što se to traži ali ne treba posmatrati programiranje tako usko. Jer ako neko ne zna šta je destruktor i čemu služi malloc, koji je on onda programer...
Naravno, treba baciti prioritet na danas tražene jezike ali ne fali ništa ni da se nauči overloading operatora u C++-u i baratanje sa memorijom u C-u, ko zna kad će da zatreba. U protivnom, "Mickey Mouse" programer može jednog dana doći u situaciju da ne ume da izvede npr. ni najprostije traženje patterna u faju.

Poslednja izmena:
Vrh Dno