Šta je novo?

Produzenje postpaid ugovora - nagrada za vernost???

Jeftinije nego u regionu? Da li si pratio one ponude o neogranicenim minutima za 20e (HR) ili 1000 minuta za 5e (MK)? Gde to ima kod nas i priblizno?

Ti se hvatas za jednu konkretnu akciju koja je trajala par nedelja i bila izuzetno povoljna, ali ozbiljna komparacija cena podrzaumeva mnogo dublji i sveobuhvatniji pristup.
Da ne ispadne da pisem napamet, evo statiskickih pokazatelja vezanih upravo za trziste telekomunikacija u Srbiji (ok, spada tu i fiksna telefonija). To je analiza Evropskog statiskickog zavoda od pre godinu i po.
Dakle, ako nije najjeftinija, mobilna telefonija kod nas je sugurno medju jeftinijim u regionu, tako da zalbe na navodno visoke cene nisu osnovane!

Struja i komunikacije u Srbiji najjeftinije u Evropi
Objavljeno : 28.06.2011.

U Srbiji su cene struje, gasa i drugih goriva, kao i troškovi poštanskih usluga, telefona i faksa i održavanja ličnih vozila najniži među 37 evropskih zemalja, objavio je 28. juna evropski statistički zavod Eurostat. Međutim, cene obuće, odeće i potrošačke elektronike su sasvim blizu proseka EU i više nego u većini zemalja regiona.
Makedonija je, prema podacima Eurostata, najjeftinija za mnoge kategorije robe i usluga, a po potrošačkim cenama u svim kategorijama je na 44% proseka EU. Od Srbije su jeftinije i Albanija, koja je na 50%, kao i Bugarska sa 51%. Treba imati u vidu, međutim, da je plata u Srbiji među najnižima u Evropi.
U Srbiji su cene skoro upola jeftinije od EU proseka - iznose 52%. Međutim, razlike su velike u zavisnosti od kategorije.
Kada je reč o hrani, piću, odeći i obući, u Srbiji su u odnosu na EU najjeftinija alkoholna pića, cigarete i narkotici - 49% evropskog proseka. Po tom pokazatelju, Srbija je skuplja samo od Makedonije, koja je na 41% evropskog proseka. Kada je reč o hrani i bezalkoholnim pićima, indeks cena u Srbiji je 65% evropskog proseka, slično kao u Bugarskoj gde je 66%, a više nego u Makedoniji u kojoj je 51%.
Kada je reč o odeći i obući, Srbija je sasvim blizu evropskog proseka, sa indeksom cena od 98 odnosno 96% proseka EU. U ovim domenima razlike nisu toliko izražene unutar posmatranih zemalja i indeks se kreće od 72% do 126%. Međutim, razlika između najjeftinije Turske i Srbije iznosi oko 15 procentnih poena, a između Srbije i Makedonije oko 12 procentnih poena.
Ono po čemu je Srbija ubedljivo najjeftinija su struja, gas i druga goriva, Indeks cena je 47% evropskog proseka, dok je u Makedoniji 52% a Albaniji 55%. U ovom domenu u EU je najskuplja Danska sa indeksom 1,75 puta višim od evropskog proseka.
Po cenama nameštaja i podnih i zidnih obloga Srbija je na 56% evropskog proseka dok je indeks cena kućnih aparata 86% proseka, a potrosačke elektronike 94%,
Srbija je po cenama održavanja automobila, motora i bicikala i goriva za privatna vozila, sa indeksom 85% proseka EU. Cena komunikacija drastično jeftinija nego u svim drugim zemljama - 39% proseka EU. Prva sledeća zemlja je Kipar sa 49%, a ostale su na više od 60% proseka EU. Troškovi komunikacije obuhvataju poštanske usluge, opremu za telefoniranje i telefaks, kao i usluge telefoniranja i faksa.
Kada je reč o restoranima i hotelima, Srbija je na 54% evropskog proseka, a od nje su jeftinije Makedonija i Albanija - 42%, Bugarska - 45%, ali i Rumunija - 50%.
Kada je reč o vrhu lestvice, najskuplja zemlja je Švajcarska, a među skupljima su i zemlje severne Evrope. Cene u Švajcarskoj su 48% više od proseka EU.
U kategoriji prehrane, međutim, rekord drži Norveška, sa cenama 65% iznad proseka za hranu i bezalkoholna pića, 41% višim za obuću, a 38% za odeću. Alkoholna pića i duvan su tamo 2,37 puta skuplji od EU proseka.
Sruja je najskuplja u Danskoj - 75% viša od EU proseka, kućni uređaji i potrošačka elektronika na Islandu - 53% više od proseka, a nameštaj je najskuplji na Malti - 18% više cene od proseka.
Danska i Norveška su najskuplje i po pitanju održavanja vozila, transportnih usluga i restorana i hotela, dok su troškovi za telefone, faks i poštanske usluge najskuplji u Španiji, gde su cene 28% više od evropskog proseka.

Izvor: EurActiv.rs

Sve je ovo verovatno tečno ,ali potrošač u Srbiji ima u proseku 20% prihoda u odnosu na EU.Besmisleno je tekvo poređenje,što jednostavno govori da je sve za uslove života i potrošnje u Srbiji skupo.

Ako tako gledas, u Srbiji je apsolutno sve skupo jer su plate male! Mislim da je takvo poredjenje pogresno, jer se onda sve moze relativizovati...
Plate su u EU vece, ali je usluga koju tamosnji operateri pruzaju ista. I jedni i drugi koriste iste tehnologije, s tim sto ih oni u EU naplate duplo skuplje! Mozemo i tako da gledamo...

Hore, ti mene zezas ;)
http://www.vodafone.co.uk/shop/pay-monthly/sim-only-plans/index.htm
Total UK flat 24EUR/mo.
e-Plus.de, total DE flat 30e/mo
Ono za MK nije promocija, vec "stalna akcija". Da mogu da se snadjem na VIP.hr nasao bih i onu tarifu za flat HR za 20e :)

Jesmo mi jeftiniji od Juzne Koreje (iz ko zna kog razloga...) ali nismo od Evrope. To se samo nekima cini jer vide po jedan izbor, tipa SwissCom i odatle izvlace zakljucke. I ja sam gledao samo 3-4 i po tome izvlacio zakljucke, dok neko nije lepo primetio da postoje Phone-tarife i SIM-only-tarife u Evropi i da ista tarifa ima 100x vise kad se ne uzima telefon. I onda to uzmi da poredis kad poredis mobilnu telefoniju.

P.S. NIGDE u tom clanku se konkretno ne pominje MOBILNA telefonija koliko vidim?

Ja samo prenesoh sta je relevatna strucna institucija za tu problematiku utvrdila (Evropski statiskicki zavod). Ti mozes da prihvatis to ili ne, ali cinjenica je da postoje odredjena pravila po kojima se vrsi komparacija.
To sto mi navodis paket sa neogranicenom komunikacijom ne znaci nista, jer postoji puno ljudi kojima to neograniceno nista ne znaci jer ne koriste toliko telefon. Takvi bi radije izabrali neki jeftiniji paket sa ogranicenim brojem minuta/SMS. Zato to ne moze da bude reper koji bi omogucio da automataski britansku mrezu proglasimo povoljnijom.

Horejšio, statistika ti je ono sarma kupus meso ....

Po statistikama, mi imamo inflacije po 9-11 posto godišnje, a struja samo poskupi po 20 posto godišnje, a o gorivu i ostalom da ne pričamo ....

Zato, ja svemu tomr NIŠTA ne verujem ....

Kad sam video pre par godina, postavljao sam i ovde, da u sloveniji tipa za 30-40 evra mesečno dobiješ net-fiksni-TV (a toliko otprilike i kod nas košta, i to ono najosnovnije (1500 net + 600 fiksni + 1030 TV), i to bez da spominjem brzine, broj kanala, i flet saobraćaj u sloveniji) i ako za to potpišeš 24 meseca , mogao si da izabereš ILI 32 inča TV za 1 EURO ili PS3 za jedan euro ....

Tad sam rekao sebi da neću više da gledam straneponude :) :)

http://www.vipnet.hr/privatni-pretplatnici/tarife/bez-limita ( ako dobro citam u pola paketa je dolazni poziv u evro zoni rominga bespaltan, uz naplatu samo uspostave poziva)
Valjda horejso mislis da ljudi nece po ovim cenama da uzmu neograniceno jer im ne treba, i statistika koju obljavljuju nasi da bi nam zamazali oci, jer su im cene preskupe, kao i za odecu i televizore, koji su sasvim slucajno najskuplji ovde.

Poslednja izmena:
fruit23: "Valjda horejso mislis da ljudi nece po ovim cenama da uzmu neograniceno jer im ne treba,"

Ipak to nisu neogranciene tarife u pravom smislu reci, iako se zovu "Bez limita". Trebalo je da objavis sta tacno koja podrazumeva.
Evo detaljnije:
http://www.vipnet.hr/bez-limita-tarife pod "Cjenik"

Ево вам компарација:
Мала лаж - Велика лаж - Статистика

@fruit23

Jedina prava neogranicena tarifa im kosta, sa popustom od 50%, 222 kune sto iznosi oko 30 evra! To je oko 3400 dinara!
Njena regularna cena je "samo" 6800 dinara, pa ti vidi dal je to bas toliko isplativo kako ti predstavljas... Akcija im traje do kraja meseca.

Poslednja izmena:
Ma naravno da nisam ni mislio da su besplatne za pretplatu od 50 kuna, ali zato za 222 kune sve za dz, nije ni to presudno, ali kako god, trdite da je akcija koju ljudi traze bezobrazna a ovde nude na odredjen modele popust 50 posto, plus 50 posto na mobilni, da ne ulazimo u detalje ponude do kraja... Kod nas meni telenor uzima 1820 din za PIS1000, mobilni u paketu 55k (primer mog paketa http://www.telenor.rs/sr/Privatni-korisnici/eShop-Telefoni/Mobilni-telefoni/Samsung/Galaxy_S3) koji sad za dva minuta nadjem za 440 eura bez paketa, a da se malo potrudim i za manje sa sve garancijom, ali zato statistika kaze..... Meni nije jasno ko je ovde bezobrazan?

evo sta ja mogu kod telenora da uzmem za te pare PIS2000 ( to jest jeftinije je za 400 din)....
a kad vec trazimo, mada nemamo nista od tog poredjenja, tamo kome ne treba telefon za 150 kuna sve neograniceno, bez ugovora za 150 kuna
http://www.vipnet.hr/savrsena-tarifa

Poslednja izmena:
Ako nisi zadovoljan Telenorom, zasto jednostavno ne promenis mrezu? Ne mozes da krivis operatera i opet prihvatas ono sto nudi. Izvoli, pa promeni mrezu ako ti je ova skupa... To je zakon trzista.

Ово што ми имамо се не зове тржиште. А о закону тржишта да не говорим. Ал добро, није место за такву причу.

Докле год се ми не издигнемо из апатије, има да нас товаре као стоку.

Овде се нажалост не бира најбоља понуда, веч најмање лоша понуда.

Pa to je i probao moj drug u cetvrtak i danas ga odbili, eno ga poludeo:)), ali to je taj zakon trzista gde su svi operateri u dilu, i ja cu promeniti operatera i to je najmanji problem, ali ako se tebi ne svidja sto se ljudi zale i traze nesto sto misle da je realno, ti nemas pravo da ih nazivas bezobraznima, a onda se pitaj zasto se sve dovozi iz madjarske po jeftinijim cenama. A to sto sam ja obavezan da placam sto me neko pljacka nisam ja kriv, ja to moram jer nemam izbora, nije bila rec samo o telenoru nego o sva tri operatera. A ja licno ni ne trazim nista od njih, ali podrzavam svakoga ko se bori da dobije nesto za svoje pare, jer mislim da ti ljudi cene svoj novac vise od onih koji cute i placaju sve sto im neko kaze da toliko kosta, makar to bila i kradja...

@fruit23

Naravno da ce operater da te odbije ako si pod ugovorom ili nisi izmirio sve obaveze. Sigurno te nece odbiti bez razloga, tako da ne siri dezinformacije. Zasto Telenor nije mene odbio i hiljade drugih nego bas tvog druga?!
Da, za mene su bezobrazni oni koji preteruju u svojim zahtevima! Imam pravo na licno misljenje. Niko tebe druze ne pljacka, vec koristis usluge operatera ko je se placaju. Ako ti ne odgovara nijedan od njih, jednostavno nemoj da koristis mobilni...ili se preseli kod "brace Hrvata" kad su toliko povoljniji.
Uveren sam da i kad bi ti sve dali besplanto ti bi se opet zalio, to je tako srpski! Najlakse je biti negativan i pesimista.
Muka mi je od srpskog kukumavcenja kako ovde nista ne valja! Ja godinama koristim Telenor i zadovljan sam, dobio sam i 50% popusta. Koristim i Mts sa 50% popusta i tu sam veoma zadovoljan...cena im je vise nego OK jer za te pare mogu da platim dva pica u centru Bg! I ne pljackaju me...i operater treba da zaradi! Zasto bi se inace bavili time? Bojim se da su problem nerealna ocekivanja pojedinaca.
Naravno da nisu idealni i da ih mozemo kritikovati zbog mnogo cega, ali mislim da neki ovde preteruju u svojim zahtevima. Za mene je nerelano 50% popusta na paket + 50% popusta na telefon! Ako negde nude to, super za tamosnje korisnike...ali ne mogu da zamerim svom operateru sto ne nudi isto! A ti mi ovde to predstavljas kao standardnu ponudu, iako si je video na samo jednom jedinom sajtu...kao da to svi operateri sveta nude, pa sad mora da bude i kod nas! Ne mora, sto ne znaci da nemas pravo da na tome insistiras...

I jos nesto: bezobrazluk je kad kad kazes da te pljackaju a svojerucno si potpisao uslove koji vaze! A pritom neces da promenis mrezu (apsolutno je netacno da ne mozes), ali kukumavcis po forumu...
Jednostavno nemas moralno pravo da se zalis kad ne zelis da ih promenis!

Poslednja izmena:
Ја јуче упознао ортакову девојку која је у Випу добила 50% на претплату + 50% на телефон. Не знам како, нисам се много занимао, мислим да је у питању била нека понуда за неку фирму која од скоро послује код нас и има десетак запослених...

Дакле постоји 50% +50% али то је јако, јако ретко. И то се чува вероватно само за оне ,, најбитније" кориснике.

Слажем се и ја са неким стварима које је Хорејшо написао. Наравно да ме нико не пљачка. Ја сам потписао и пристао на њихове услове. Друга је ствар што су те цене нереалне у поређењу са ценама напољу, али од нас је и онај горе дигао руке, тако да за нас не важе правила овог света.

50% na telefon ili ekmotivacija? To mi zvuci skroz nenormalno, ispalo bi da GS3 kosta 20k sa paketom od 900 dinara.

Ja samo prenesoh sta je relevatna strucna institucija za tu problematiku utvrdila (Evropski statiskicki zavod). Ti mozes da prihvatis to ili ne, ali cinjenica je da postoje odredjena pravila po kojima se vrsi komparacija.
Aha, ja mislio nesto korisno si izneo, kad ono statistika, koja se zna po kojoj logici radi :)

To sto mi navodis paket sa neogranicenom komunikacijom ne znaci nista, jer postoji puno ljudi kojima to neograniceno nista ne znaci jer ne koriste toliko telefon. Takvi bi radije izabrali neki jeftiniji paket sa ogranicenim brojem minuta/SMS.
Nemamo mi sta da poredimo ovo/ono, ako je Srbija jeftinija, znaci da je jeftinija u svemu ili barem u vecini, a ne u bracket <5e. Ako zelis da kazes da je jeftinija samo za najnize tarife, reci tako, nemoj da automatski ukljucujes sve. Sve vise ljudi zeli internet i to prilicno interneta na mobilnom, pa 3-5e tarife ne odgovaraju sve vecem broju ljudi.
Tacno je da smo za tarife do 5e verovatno najpovoljniji, ali to ne znaci da smo najpolovljniji uopsteno ili cak u vecini slucajeva i dao sam primere. Mada vani i ne mogu da nadjem tarife <5e osim prepaid-a (PayAsYouGo).

Ја јуче упознао ортакову девојку која је у Випу добила 50% на претплату + 50% на телефон. Не знам како, нисам се много занимао, мислим да је у питању била нека понуда за неку фирму која од скоро послује код нас и има десетак запослених...

Дакле постоји 50% +50% али то је јако, јако ретко. И то се чува вероватно само за оне ,, најбитније" кориснике.

Слажем се и ја са неким стварима које је Хорејшо написао. Наравно да ме нико не пљачка. Ја сам потписао и пристао на њихове услове. Друга је ствар што су те цене нереалне у поређењу са ценама напољу, али од нас је и онај горе дигао руке, тако да за нас не важе правила овог света.
To za firme je sasvim druga prica, i to kod svih operatera. Na 10 brojeva kad se svodi racunica nije isto kad se radi o pojedinacnom korisniku. Napomena, ne dobije se takav popust za celu grupu vec samo za nekoliko brojeva.

e pa ovako, nemoj da mi boldujes slova jer umem da citam i normalna slova, i drugo ja nisam nista trazio od mog operatera kako sam i naveo vise puta, a moj drug nije pod ugovorom i prosle nedelje je platio racun koji mu navodno nije proknjizen, iako je u isto vreme platio racun za drugi broj koji je proknjizen, sto ce reci da su to gluposti, naravno da ce mu odobriti jer to moraju. Ja se ne zalim na svoje racune, i ne bih se zalio ni da je nesto besplatno, ali ako mi ti kazes da je cena samsunga s3 u paketu pis1000 normalna i da je normalno da operater toliko zaradi onda tebi svaka cast. A ja sam naveo ponudu samo jednu kao primer na koji sam naisao, a i drugi su ti dali isto par primera. Par postova ranije sam rekao da je previse traziti i jedno i drugo, tako da nemoj pricati da ja hocu 50 posto sve. Ja nisam pesimista nego veciti optimista, i bas se zato bunim protiv ovakvih stvari. Ponavljam jos jednom ja od Telenora nisam nista trazio imam paket koji mi je odgovarao do skoro, a mislim da bi sada morao da bude malo bolji i zbog toga cu preci na drugi paket. A vidim da si ti uzeo 50 posto od telenora, sto znaci da si trazio da ti to daju posto to nije standarna ponuda, sto ipak znaci da nisi bio bas toliko zadovoljan i da cenis svoj novac. I dalja rasprava je nema poentu, ja tebe nisam ucio sta ti treba da radis pa nemoj ni ti mene, i ovde nikoga nisam vredjao a ti si dosta ljudi uvredio, imas pravo na svoje misljenje kao i svako drugi, ali nisi ni bolji ni veci optimista ni veci Srbin ako si zadovoljan uslugom a neko nije.

@fruit, ma ajde molim te... Jel znas ti koliko kosta S3? Evo ti cisto da znas http://handy.rs/Samsung-I9300-Galaxy-S-III-id2711.html

A ti u Telenoru dobijes za 55k.
Odes u VIP i tamo dobijes za 46k ili uz ekomotivaciju 41k.
U MTS-u 49k.

Sta ti hoces da dobijes telefon koji kosta 600e za dinar uz PIS 1000?

Kad vidim ove ljude nerealne, strasno.

Poslednja izmena:
Taj telefon kosta kod nas 600 eura, to je i bila moja poenta, i zna se zasto kosta toliko preko zvanicnih radnji bez da ulazim u raspravu, moze da se naruci za 450 eura sa garancijom iz evrope, a i ovde preko oglasa, i nisam rekao da ja hocu za dinar, i dosta vise tih prica...Kupio sam mobilni kao i televizor van Srbije i sasvim sam zadovoljan, po cenama koje su mnogo nize.. Ali valjda sam ja strasan i nerealan covek. Ako ti treba link za cenu i to mogu odmah da nadjem... Ali nema vise poente da se raspravljamo oko gluposti, ja mislim da su telefoni preskupi i da bi mogle ponude da budu malo bolje, a ne za dinar i ostalo, a ni 50 posto i s3 za din, vi karikirate i to je ok, ali nema potrebe vise.

Sve u svemu, neki rezime bi bio:

Telenor - sr4nje paketi, sr4nje cene telefona
VIP - solidni paketi, dobre cene telefona
MTS - odlični paketi, ne baš dobre cene telefona

Kod Telenora sam još ovaj mesec, nemam nameru da se smaram i pišem im mejl jer šta god da mi ponude to će i dalje biti lošije od MixNet paketa sa 50% popusta, u principu trebalo bi da mi ponude i 2x više svega u paketu i 50% popusta na pretplatu, što je nije realno da će dati. :) Sad kad može broj da se migrira lagano, ne vidim čemu tenzija, odeš gde ti više odgovara.

Inace, ja sam kod Telenora i ne mislim da je njihova usluga losa...zadovoljan sam njihovim kvalitetom!

Poslao sam Telenoru mail po isteku ugovorne obaveze u kome sam izneo da mi je glavni problem manjak minuta u paketu, te da je u vipu ponuda 50% vise svega u paketu, a u mts-u popust 50% na paket. Posle dva dana (danas) me zovu iz telenora i ponude dve opcije:

1) duplirani minuti ka svim mrezama u trajanju od dve godine, uz ugovornu obavezu od 12 meseci (kao pandan vip ponudi)
2) 50% popusta na pretplatu uz ugovornu obavezu od 24 meseca (isto sto nudi i mts).

s obzirom da mi dupli minuti uz ugovor od 12 meseci zadovoljavaju potrebe izabrao sam prvu opciju.

Dobri ljudi pomagajte! Sestrica ima (Prenesi 60) stari paket kod Telenora, na kojem ima 60 poruka i 60 minuta i gde je jos uvek zaokruzivanje 60+1s. Podnela je zahtev za prenos broja iz Telenora u Mts da bi uzela Mix 400 sa 50% popusta na pretplatu! Sta biste vi izabrali od sledece 3 opcije:

1) Presli kod Mts-a i uzeli 50% popusta na Mix 400 (po 100 min i sms) zaokruzivanje: 60+60. Ugovor na 1 ili 2 god. Pretplata: 240din.

2) Prihvatili ponudu Telenora: 50% popusta ali na Prenesi 100 (po 100 min i sms), 60+60. Ugovor obavezan na 2 god. Pretplata: 300din.

3) Ostali na ovom starom paketu Prenesi 60 (po 60 min i sms), zaokruzivanje: 60+1. Bez ugovorne obaveze. Pretplata: 300din.

Cifre ce nekom biti smesne ali ona uopste nije neki veliki potrosac pa se nadam da ce te imati razumevanja.
Unapred hvala svim dobronamernim odgovorima i zamolio bih vas da navedete razlog zbog cega bi izabrali bas taj paket! Zivi mi bili i svako dobro... Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
1) duplirani minuti ka svim mrezama u trajanju od dve godine, uz ugovornu obavezu od 12 meseci (kao pandan vip ponudi)
2) 50% popusta na pretplatu uz ugovornu obavezu od 24 meseca (isto sto nudi i mts).

s obzirom da mi dupli minuti uz ugovor od 12 meseci zadovoljavaju potrebe izabrao sam prvu opciju.
Dupli minuti nisu isto sto i 50% popusta. Matematika je jasna, vise se isplati popust, pa cak i ako predjes na veci paket. ,)

Nazad
Vrh Dno