Šta je novo?

ProCredit Banka

• Začetnik teme Začetnik teme uros89
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na AliE stavi USD, plaćaj karticom vezanom za EUR.
Konverziju USD-EUR radi Mastercard.
Ako plaća# karticom vezanom za dinare, Mastercard radi isto, a tvoja banka menja EUR-RSD po svom (lošem) kursu.
Ovo je generalni pravilo u Srbiji, nisam upoznat sa pojedinostima ProCredit kartica.
Kakva je situacija ako se plaća u EUR sa karticom vezanom za devizni EUR račun?

Mislio sam na poslednju rečenicu:
Ovo je generalni pravilo u Srbiji,
Zašto nije povoljnije da se plaća u EUR sa karticom vezanom za devizni EUR račun?

Hvala za info, nisam znao da je sa Masterom ProCredit moguća samo isplata/uplata na bankomatu - što se tiče deviznog računa.
Podizao sam i uplaćivao devize Masterom i zbog toga bio ubeđen da je moguće i plaćati u EUR.

Može Ali da naplati i u EUR (dok su ponude u RSD samo procena), ali svakako je bolje odabrati USD, jer su cene izražene u EUR veće od onoga što bi kartičarske organizacije preračunale. Primera radi, ako treba da platite nešto 100 USD, Ali će vam alternativno ponuditi i recimo 90 EUR. Ali to je loša ponuda, jer bi vam Mastercard (na primeru ProCredit-a) preračunao 100 USD u 86 EUR. Drugim rečima, više vam se ispalti kartičarski kurs nego trgovčev, i to je opšte pravilo, jer trgovci i njihovi procesori plaćanja zarađuju na kursu. E, sad, drugi problem je što bi vam ProCredit to dalje pretvorio u RSD svojim nepovoljnim kursom, ali opet, ako već mora, bolje da pretvara 86 EUR koje je sračunao Mastercard nego 90 koje je sračunao Ali.

Bazna valuta AE je USD.
Uvek i svuda plaćaj u baznoj valuti. U Mađarskoj recimo, POS terminal će ti verovatno ponuditi da biraš HUF ili EUR (ako je kartica vezana za EUR), odnosno HUF ili RSD (ako plaćaš dinarskom karticom).
Uvek biraj HUF. Tada konverziju u eur vrši Visa/MC.
Ako biraš EUR, banka čiji je POS terminal vrši konveziju u EUR, po svom, očajnom kursu.

Ako koristiš dinarsku karticu, i izabereš RSD, cenim da ćeš platiti bar 5% skuplje.

Stigla dina posle 19 dana,danas preuzeo,ali za pin pise dan nakon prijema kartice. Zar nije lakse a i njima jeftinije da se pin odradi preko aplikacije i sl.? Sad opet cekaj postara.

Užas, ali tako je. Ja sam morao da se raspitujem i idem do pošte par puta, jer poštar nije donisio/ostavljao obaveštenja.
Pokušavaju nešto i reklamiraju se, ali taj digitalni deo priče im još uvek nije jača strana.

Btw, PIN za Dinu ne možeš da promeniš, čak ni na bankomatu - ja probao, nije htelo. Tako da čuvaj negde to što dobiješ ako planiraš da je koristiš...

Nadjem ja neki video iz 2022 god na YT kako se dobija pin za dinu u PCB. Islo nesto preko sms poruke. Sada totalno druga prica.

Nazad
Vrh Dno