Šta je novo?

ProCredit Banka

• Začetnik teme Začetnik teme uros89
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pošto mi prekosutra ističe oročenje, zvao sam ih danas po prethodnoj instrukciji da se javim dva dana pred reoročenje. Službenica mi je rekla da već od sutra kreću radovi, a koliko i sada vidim u aplikaciji, stanja na računima su na nuli, tako da su već krenuli da čačkaju mečku. Uglavnom, 19. da u inbox u odeljku zahtevi napišem zahtev za razoročenje sredstava i prenos sa broja štednog računa na tekući račun. Da se ne cimate i gubite vreme, to je zapravo procedura. Pokušao sam da ispregovaram veću kamatu za Flex štednju, ali bezuspešno.

Pošto mi prekosutra ističe oročenje, zvao sam ih danas po prethodnoj instrukciji da se javim dva dana pred reoročenje. Službenica mi je rekla da već od sutra kreću radovi, a koliko i sada vidim u aplikaciji, stanja na računima su na nuli, tako da su već krenuli da čačkaju mečku. Uglavnom, 19. da u inbox u odeljku zahtevi napišem zahtev za razoročenje sredstava i prenos sa broja štednog računa na tekući račun. Da se ne cimate i gubite vreme, to je zapravo procedura. Pokušao sam da ispregovaram veću kamatu za Flex štednju, ali bezuspešno.
Ja sam baš to radio pre par dana. Jako me nervira to automatsko reoročenje, ali kažu da im je sistem automatski tako podešen. Ajd ok, barem šalju obaveštenje (SMS) mesec dana unapred.
Ugl, procedura je, kako mi je rekla savetnica, da na dan dospeća oročenja (posle 11h) pošaljem zahtev kroz e-banking (ne može kroz aplikaciju koliko sam video) sa instrukcijom da se sredstva sa štedne partije prebace na tekući račun.
Tako sam uradio juče, i sve je prošlo ok.

Mana - moraš se setiti da to uradiš i ispratiš kad ti dospeva, pa onda i kad podneseš zahtev kroz e-bank, opet moraju da te pozovu (pitali me npr. i za razlog zatvaranja) i potvrde. Onda šalju poruku-zahtev kroz aplikaciju/e-bank koju moraš da validiraš-prihvatiš SMS kodom.
Ok, može i gore, barem ne moram da odlazim u poslovnicu. Ali Yettel bank, sa svim svojim manama, ostaje trenutno jedina stvarno digitalna banka kod nas, barem po mom iskustvu.

Suština je da zatvaraju platni promet tokom radova, a ja ne mogu to navodno da obavim ni prekosutra. Prešao sam se što nisam oročio u Yettel na godinu dana po 60000 pa da razoročavam kad mi koliko odgovara, ali to je sad što je. Kanio sam se i za AIK non stop, no pišu da je ili ili (ili 200k dinara ili 2k€) pa da je oba i moglo bi nekako da prođe, ovako jok.

Jasno, dobio sam i ja obaveštenje o radovima, to su vala pustili svim kanalima (SMS, mail, Viber...), samo što su eto poranili sa istim - nisam detaljno čitao, ali nekako ne bih očekivao da će uticati na tvoj slučaj pre 13og...

Kanio sam se i za AIK non stop, no pišu da je ili ili (ili 200k dinara ili 2k€) pa da je oba i moglo bi nekako da prođe, ovako jok.
Valjda je odvojeno kod njih za obe valute, bez takvog uslovljavanja, a i ovde se navodi da je moguće ugovoriti obe. Osim toga, znam da se u pojedinačnim ugovorima ne pominje eventualni drugi ugovor (dinarska ne pominje deviznu i obrnuto), pa ne vidim kako bi mogli da ograniče drugu štednju na osnovu prve, budući da su stvarno nezavisne.

• Like
Reagovanja: uji
Ja sam baš to radio pre par dana. Jako me nervira to automatsko reoročenje, ali kažu da im je sistem automatski tako podešen. Ajd ok, barem šalju obaveštenje (SMS) mesec dana unapred.
Ugl, procedura je, kako mi je rekla savetnica, da na dan dospeća oročenja (posle 11h) pošaljem zahtev kroz e-banking (ne može kroz aplikaciju koliko sam video) sa instrukcijom da se sredstva sa štedne partije prebace na tekući račun.
Tako sam uradio juče, i sve je prošlo ok.

Mana - moraš se setiti da to uradiš i ispratiš kad ti dospeva, pa onda i kad podneseš zahtev kroz e-bank, opet moraju da te pozovu (pitali me npr. i za razlog zatvaranja) i potvrde. Onda šalju poruku-zahtev kroz aplikaciju/e-bank koju moraš da validiraš-prihvatiš SMS kodom.
Ok, može i gore, barem ne moram da odlazim u poslovnicu. Ali Yettel bank, sa svim svojim manama, ostaje trenutno jedina stvarno digitalna banka kod nas, barem po mom iskustvu.
Ni meni ne odgovara automatsko reoročenje, ali njima odgovara. Kamata na reoročena sredstva, meni je period bio 3 meseca, je 3%, a na NOVA sredstva 5,5%.
Zakasnio sam sa slanjem poruke za razoročenje pa sam video kolika je kamata na reoročenje.
Inače poruku sam poslao preko mbanking aplikacije. (gore desno, pismo ikonica)
Takođe su me pozvali (subota kasno popodne), upitali za razlog i poslali službi koja to razmatra (tražio veću kamatu) - a služba radi samo radnim danima.
U ponedeljak sam propustio poziv i u aplikaciji dobio poruku da potvrdim svoj zahtev za razoročenje. Ubrzo su sredstva bila na tekućem

Kamata na reoročena sredstva, meni je period bio 3 meseca, je 3%, a na NOVA sredstva 5,5%.
Kako i meni početkom marta ističe dinarsko oročenje na 5%, razmišljam o akciji da razoročim na dan isteka, prebacim na dinarski, a onda sa tog dinarskog u Procreditu da prebacim na dinarski u Intesi gde imam račun. Da li bi se ta dinarska sredstva tretirala kao novi depozit u Procreditu (dakle po 5%) ako bih hteo da ih iz Intese vratim nazad na oročenje u Procredit?

Ovo i mene interesuje. Druga partija mi istice u martu.
Koja sredstva su za Procredit nova ?

Imao sam diskusiju na tu temu sa Procredit bankom. Rekli su da ne mogu samo da "prošetam" sredstva. Pitali su me koji procenat bi mi odgovarao(5%, da bi bili konkurentni sa ponudom drugih banaka) i da li bi povećao ulog(da - za 25%). Onda su rekli da će javiti da li mogu da mi izađu u susret. Nisu javili. Kad sam pozvao sutradan, odobrili su.

Tako da malo ide sporije ali može da se dođe do tih uslova, na žalost uz malo pregovaranja i čekanja par dana.

Imao sam diskusiju na tu temu sa Procredit bankom. Rekli su da ne mogu samo da "prošetam" sredstva.
Onda treba da napišu "za nove korisnike" a ne za nova sredstva. To su banke u Srbiji - tako smo napisali ali nismo tako mislili

Sažeću postupak reoročenja ili razoročenja i navesti par saveta iz mog iskustva:
1. Ko želi reoročenje to se radi automatski ali preporučujem da se i tada uradi postupak 2 jer daju veću kamatu da se ne povuku sredstva, pa kada nazovu prihvatite bolju ponudu.
2. Za razoročenje, na dan dospevanja posle 10h poslati običnu poruku (ikonica pisamce) sa tekstom da zahtevate razoročenje partije (broj računa) i da se sredstva prebace na tekući račun (broj računa). Nakon toga stiže telefonski poziv zbog čega razoročavate i ponuda sa boljom kamatom. Ako odbijete ispratite u aplikaciji ponudu koju treba da potvrdite unosom SMS koda.
3. Saveti: Razoročenje ne podnositi pre dana dospevanja ni rano taj dan jer će vam likvidirati depozit koji nije dospeo pa nećete dobiti kamatu, zato sam naveo 10h jer do tada leže kamata.
Bitno ograničenje je da za svaki od koraka treba malo vremena jer sve radi služba (ljudi) koja ima radno vreme radnim danima do 16h pa ako kasno podnesete ili prihvatite zahtev može se desiti da se realizuje tek narednog radnog dana.
Imajući u vidu ovo iznad a i činjenicu (manu) da inače ne šalju email ili SMS ako imate dokument za potpis već ga sami morate "uloviti" u aplikaciji, dok traje proces treba ulaziti povremeno u aplikaciju i pronaći kada je postavljeno na potpis.
Nadam se da će ovo uputstvo zainteresovanima uštedeti vreme jer nije jednostavno kao što bi se očekivalo za online proces.

Poslednja izmena:
Sažeću postupak reoročenja ili razoročenja i navesti par saveta iz mog iskustva:
1. Ko želi reoročenje to se radi automatski ali preporučujem da se i tada uradi postupak 2 jer daju veću kamatu da se ne povuku sredstva, pa kada nazovu prihvatite bolju ponudu.
2. Za razoročenje, na dan dospevanja posle 10h poslati običnu poruku (ikonica pisamce) sa tekstom da zahtevate razoročenje partije (broj računa) i da se sredstva prebace na tekući račun (broj računa). Nakon toga stiže telefonski poziv zbog čega razoročavate i ponuda sa boljom kamatom. Ako odbijete ispratite u aplikaciji ponudu koju treba da potvrdite unosom SMS koda.
3. Saveti: Razoročenje ne podnositi pre dana dospevanja ni rano taj dan jer će vam likvidirati depozit koji nije dospeo pa nećete dobiti kamatu, zato sam naveo 10h jer do tada leže kamata.
Bitno ograničenje je da za svaki od koraka treba malo vremena jer sve radi služba (ljudi) koja ima radno vreme radnim danima do 16h pa ako kasno podnesete ili prihvatite zahtev može se desiti da se realizuje tek narednog radnog dana.
Imajući u vidu ovo iznad a i činjenicu (manu) da inače ne šalju email ili SMS ako imate dokument za potpis već ga sami morate "uloviti" u aplikaciji, dok traje proces treba ulaziti povremeno u aplikaciju i pronaći kada je postavljeno na potpis.
Nadam se da će ovo uputstvo zainteresovanima uštedeti vreme jer nije jednostavno kao što bi se očekivalo za online proces.
Da li je ta bolja ponuda kad te pozovu na nivou prethodne kamate, da li ima mesta dogovoru ako je veći iznos u pitanju? Da li su ti rekli da se "šetanje" depozita ne tretira kao ulaganje novih sredstava?

Kada sam ja zavrsavao period orocenja, nisu mogli da ponude istu kamatu kao ranije. Takodje nudjeno je da se poveca ulog sa moje strane, ali opet nisu mogli da ponude istu kamatu, jer su po njima sredstva "stara" nisu nova za koje vazi bolji uslov.

Da li je ta bolja ponuda kad te pozovu na nivou prethodne kamate, da li ima mesta dogovoru ako je veći iznos u pitanju? Da li su ti rekli da se "šetanje" depozita ne tretira kao ulaganje novih sredstava?
Meni su početkom februara dospevala prethodno na 3 meseca oročena nova sredstva (dinarski po 5.5% i EUR po 3.5%). Novac mi je trebao pa nisam bio zainteresovan za bilokakvu kamatu za produženje ali su mi na prvu nudili 3.7% za EUR i 5.3% za dinare za reoročenje istih tih sredstava bez obaveze da ih uvećam. Prilično dobra ponuda, da mi nije trebao novac prihvatio bih. Mali su depoziti inače bili.

Poslednja izmena:
Nakon unapredjenja sistema od 13-18 ocekivao sam da ce biti neki update app, al jos nista.

Urađen je samo prelazak na core sistem, ali aplikacija se neće menjati. Možda će biti neki update u skorije vreme, no za sada je prioritet peglanje propusta, u šta spada i to što mi nije isplaćena kamata za februar, već samo glavnica. Meni je za dinare nuđeno 4.5% (ogledali su se na Addiko verovatno). Nisam prihvatio. Novac je prebačen u Yettel na avista pa možda izađe neka bolja ponuda marta. Da imam filijalu Alta banke, odluka bi pala na Flexy štednju sa 4.80% uz mogućnost prevremenog razročenja bez gubitka kamate do 50%, ali šta je, tu je.

U addiko je 5.2% preko app. Za app nije potreban TR.

U addiko je 5.2% preko app. Za app nije potreban TR.
To je pretpostavljam za 6 meseci. Za 3 meseca koliko daju? U kom smislu nije potreban TR? Mogu da imam samo devizni ili nešto treće? Malo mi deluje neverovatno da otvorim app i tražim oročenu partiju na osnovu ničega, a kredijencijali sa ugašenog mRačuna su mi ukinuti. Znam za varijantu Plus računa gde bi me sledovao.

@Rokitansky Prvi put čujem da neka banka nudi štednju i korišćenje mobilne aplikacije bez otvaranja tekućeg računa. Na sajtu Addiko banke za em-Štednju ne vidim nigde kamatu od 5,2%, možda je to bila promocija koja je istekla. Da se vratim na temu Procredit banke, ja sam među onima koji su očekivali unapređenja za korisnike mobilne aplikacije i/ili elektronskog bankarstva, što se očigledno nije desilo.

To je pretpostavljam za 6 meseci. Za 3 meseca koliko daju? U kom smislu nije potreban TR? Mogu da imam samo devizni ili nešto treće? Malo mi deluje neverovatno da otvorim app i tražim oročenu partiju na osnovu ničega, a kredijencijali sa ugašenog mRačuna su mi ukinuti. Znam za varijantu Plus računa gde bi me sledovao.
U da, za 6 meseci. Nemam sad dinara da probam oročenje, ali za 3 meseca je verovatno to sa sajta +0.1-0.2%.

Da, račun plus nije transakcioni, već štedni, ali može da primi uplatu IPSom ili kroz kliring. Možeš da dobiješ app uz račun plus (bilo da je u RSD ili u EUR)

@Rokitansky Prvi put čujem da neka banka nudi štednju i korišćenje mobilne aplikacije bez otvaranja tekućeg računa. Na sajtu Addiko banke za em-Štednju ne vidim nigde kamatu od 5,2%, možda je to bila promocija koja je istekla. Da se vratim na temu Procredit banke, ja sam među onima koji su očekivali unapređenja za korisnike mobilne aplikacije i/ili elektronskog bankarstva, što se očigledno nije desilo.
Nudi osim addiko još i AIK i Unikredit, a mislim i Erste. Sada je mobilna app postala standard uz štedni račun.

Na sajtu nema, ali to je ponuda.

Nakon upgrade-a...
  • nemam više istoriju transakcija po računu
  • vraćeni su default-ni nazivi računa
  • nije mi legla kamata za štednju (mesečni pripis)

Da li još neko ima slične probleme?

Nije legla kamata, potvrđujem.

Isto. Prilikom razoročavanja mi je prebačena samo glavnica. Rekli su mi da je to proisteklo zbog promene core sistema. Nezadovoljan odgovorom, poslao sam prigovor nakon nedelju dana. Sada vidim da je problem zapravo zahvatio sve.

Poslali su mejl pre radova da će transakcije pre istih moći da se gledaju samo kroz izvode, ne i u aplikaciji

Nazad
Vrh Dno