Šta je novo?

Hardver procesor i ITX ploča za TrueNAS

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poruke
5,626
Poena
815
Jel moze preporuka za miniITX plocu i procesor za TrueNAS build na budzetu? Nas bi sluzi iskljucivo kao backup za slike sa nekoliko telefona, kao storage za multimediju (fullhd i 720p kolekcija), kao torrent klijent za skidanje, za radarr, lidarr, sonarr. Plex me ne zanima, jer u prostorijama gde gledamo filmove imam HTPC, a niko ne gleda filmove preko telefona ili tableta.
 
Sve to što zahtevaš od NAS-a meni radi na celeronu j1800 i atomu 330 sa 4 gb rama,omv i dsm 6,tako da mislim da nemaš potrebe/razloga da ideš na truenas koji je ipak hardverski zahtevniji od ova dva.Imam i Nextcloud u dockeru.
Ali opet to je samo moje mišljenje,možda i nisam u pravu...
 
OMV mi je dosta komplikovan, potrebno je i Linux predznanje, koje ja nemam. DSM sam probao na nekoj staroj konfiguraciji, i to mi je OK, ali koliko se secam od tada, nije bas mogao da se stavi aktuelan DSM, vec neki stariji, kome je falilo dosta nekih aplikacija. Koje napajanje imas u tom bildu? Jesi merio nekada koliko trosi?

EDIT: Da, i sada vidim da je 7.0 aktuelni DSM, sto znaci da mora da se instalira prastari 6.
 
Da trenutno je moguće instalirati DSM 6 pa neka podverzija,intel je po tom pitanju bolji od amd-a,ali koliko znam sve te aplikacije rade na 6-tici.Troše kao upaljač :),napajaju se preko trafoa za halogenu rasvetu od 100w i pico psu-a.Šta znam ni ja nemam neko linux predznanje ali mi je omv i doker/portainer lak za rad,a i imaš mali milion tutorijala koje do tančina objašnjavaju postupak.U stvari na omv sve to postoji kao plugin i instalacija je bukvalno jedan klik.Ako si iz bg- a rado ću ti sve to namestiti,naravno za dž.
Sad vidim da si iz Kraljeva,svakako ponuda za instalaciju ostaje,ako ti odgovara.
 
Ja sam za slične potrebe odabrao Asrock J5005, ali možeš i ploču sa nešto slabijim procesorom.
Ja sve vozim na DSM 6.2 u ovom kućištu, a u kućište staju dva hard diska od 3,5" i dva od 2,5".

Jedno vreme sam bio na OMV-u, ali DSM je neuporedivo lakši za korišćenje nakon što ga inicijalno namestiš.
 
DMS 6.2 nije toliko outdate koliko mislim da ti stičeš utisak.7-mica se pojavila tek pre par meseci,koliko sam ja ispratio,i na 6.2 rade sve aplikacije koje si pomenuo u prvom postu.
 
Nazad
Vrh Dno