Šta je novo?

Problemi sa laptopovima i kako ste ih resili (kvarovi, garancije i slicno)?

Hvala na odgovorima. Kad mi se pojavila ta poruku i zacrneo ekran updateovao mi se neki program, nisam do kraja procitala o cemu se radilo jer mi je dete u tom momentu pritisnulo ok, pa ne znam sta se desilo. A kako se moze odraditi pregled stanja diska? Jel to moze bez servisa da se odradi?

Svejedno nema šta da izgubi ako pokuša.
Па може случајно слике.
Ја сам једном при инсталацији обрисао погрешну партицију. 😀 Ниша посебно битно.

Pri instalaciji moze svasta, kad ide repair ne moze da omasi particiju.

Nema brisanja fajlova pa i da se instalira Windows na istu particiju, sve stare fajlove stavlja u Windows.old folder. Jedino se briše kada se pri instalaciji rokne "New" pa se formatira sve. Možda su to promenili sa Windows 11 ali sumnjam.

Пошто нисам део IOS Еко система имам питање за оне који су се сусретали са овим
Колега се жали да му је делимично деградирала батерија на Mac M1 пошто често користи уређај укључен у струју са батеријом константно на 100%,постоји ли неки софтвер који се може инсталирати на IOS-у да му држи на 60% када је на пуњачу као што има за windows лап - топове?

Nema to na Win ako proizvodjac nije predvideo u svom FW. Evo malo guglanja i vise resenja - https://gadgetstouse.com/blog/2022/01/07/limit-macbook-charge-to-80/
Хвала пуно, предложићу му ово
Нисам мислио конкретно на windows да има у оперативном систему него на генерално лаптопове базиране на windows платформи, рецимо ја то имам на Asus G14, кроз Asus апликацију...

Ubacili su to u firmware, ne može se naknadno ubaciti.

laptop ne vidi wifi vec samo bluetooth i ne moze se konektovati na net ~ kako resiti?

Probati sa drajverima, ako je crkla kartica, onda ubosti neki nano adapter.

Nov je laptop kako instalirati/update drajver bez neta?

@treci nema on taj ulaz

update: skinuo sam drajver na mom kompu pa prebacio preko flash i uspesno je, radi

Poslednja izmena:
Pozdrav drustvo, imam problem sa mojim ThinkPad T460, naime nasumicno mi se desi da touchpad prestane da radi, ne funkcionise ni touch deo niti dugmad za levi i desni klik, takodje ni cuveni ThinkPad crveni TrackPoint. Racunar za to vreme radi normalno, tastatura radi normalno takodje. Ovaj prestanak rada nekada traje par sekundi, nekada minut nakon cega se nastavlja normalan rad. Ukoliko za vreme dok je touchpad u prekidu rada, sleepujem racunar i opet ga ukljucim, touchpad momentalno nastavlja da radi normalno. Takodje uglavnom kada se jednom desi prekid, u preostalom vremenu rada, do gasenja ili sleepovanja vise se nece ponavljati prekidi u radu.

Na osnovu svega ovog sam zakljucio da je problem softverske prirode a ne hardverski problem sa touchpadom.
Svi driveri su vise puta brisani, instalirani ispocetka, Windows 10 takodje sveze preinstaliran. BIOS update-ovan na poslednju verziju.

Imate li ideju sta bi mogao biti problem, ponestalo mi je ideja sta jos probati?

@zrnkemiki : meni je problemčiće pravio Lenovo Vantage, pa, ako je instaliran - probaj bez njega.

Nisi jedini, definitivno ima problema sa touchpadom na ThinkPad laptopovima

nisam pismen sa windowsom ali u linuxu bejaše sličan problem sa autosuspendom periferija nakačenih na USB (a većina modernih track* uređaja su tako povezani) i problemima sa wake-om istih, pa je workaround bio da se to listom disejbluje za sve USB uređaje. probaj da isključiš power management za taj uređaj, ne sećam se gde se to radi (device manager -> properties ili tako nešto?)

Neverovani bug-ovi. Evo sada sam digao Win11 iako je unsupported. Sada kada zabaguje ne radi samo touch deo, TrackPoint i dugmici rade, dok na Win10 nista nije radilo, jedino resenje je bio eksterni mis.

Jel imao neko problem da kad ugasi laptop on i dalje radi? Portobi rade,tastatura kad se pritisne svetli i sl. Inace posle moram da odradim force shutdown da bi mogo da ga upalim opet. Win 11 je u pitanju

Imam jedan trip , kupio sam neki Sony Vaio 14 inca polovan sa panelom Monitor ID SNY05FA , panel iz 2009(barem tako aida64 kaze) , ponekad umisljam da na beloj boj treperi , citao sam na netu kazu da je to zato sto je TN panel?

Mozda je flickering ,probaj sa driverima za grafiku pa da vidis kako se onda ponasa.

Probaj da povećaš brightness na 100% pa vidi da li i dalje imaš flicker

Toplim lepkom, ali otopljenim duvaljkom vrućeg vazduha (na većoj temperaturi da sam lepak bude tečniji, dovoljno je 200C). Da bi držalo duže, opustiti malo tu šarku da ne bude kao sada stegnuta. Pa pride, posle popuniti sa još lepka preko, pa poklopiti gornjom stranicom laptopa da stisne šarku i odozgo. Za sve to vreme držiš lepak u iole tečnom stanju povremeno uperujući duvaljku ka istom, da bi se sjedinilo lepo. Vodi računa i gde duvaš sa istom, da ne prevučeš vruć vazduh preko ekrana. Ako preletiš, neće biti ništa, ali ako držiš malo više, ode folija na ekranu.

Srećno.

Jel imao neko problem da kad ugasi laptop on i dalje radi? Portobi rade,tastatura kad se pritisne svetli i sl. Inace posle moram da odradim force shutdown da bi mogo da ga upalim opet. Win 11 je u pitanju

Slično nešto. Veći deo vremena ne ode u sleep kad mu spustim poklopac, na dugme skoro nikad, a nekad se sam probudi i srce bateriju ako je i otišao.
W11 takođe, a msi modern 14 je laptop.

Power stanje nečega tripuje. Fast startup zna to da baguje isto, već godinama. Tako da prvo izgasi fast startup, pa probaj bez njega. Posle promeni drajvere za grafiku jer i tu ima sličnih bagova tog tipa.

Lepljenje plastika sa sarkama zajedno nije resenje zato sto ima kad tad da pukne plastika , kad se odvali plastika iz kucista laptopa u kojoj leze sarke malo je zeznuto bakcati se sa tim.

Koje je rešenje onda? Dodatni vijci isto nisu rešenje, probao sam, drže još gore nego topli lepak. Dvokomponenti lepak isto bezveze, previše krut.

Inače, ono sa šarkama je popravka, ne reparacija ili zamena, koja je pravljena da drži što duže može. Svaki laptop koji je u onakvom stanju je za zamenu plastike, koje će isto i ona da pukne za 3-4 godine. To nije odvaljeno, već zbog lošeg kvaliteta i sistema kačenja dotrajalo.

Popravka koju sam opisao, ako se lepo uradi, uz spajanje gornje/donje plastike i smanjivanja tenzije šarke je veoma funkcionalna i iz mog iskustva, drži minimum dve do tri godine.

Nisam još uvek odradio lepljenje, ali mislim da će držati bez problema, jer gornja plastika i u trenutnom stanju relativno dobro drži, tj. pritiska ovaj metalni odvaljeni deo pa je laptop funkcionalan, ali ipak mora da se sredi. Javljam šta budem napravio.

Inače laptop sam kupio još 2011. Skoro sam mu ubacio i7 umesto i3, proširio ram na 8GB, stavio mu dva SSD-a. Neka potraje još ovoliko pa moze da ide u penziju. 😃

Vrh Dno