Šta je novo?

Problem u dostavljanju paketa..

E 'bem ti drzavu. Sta njega briga sta cu ja da radim sa stvarima koje kupim. Da li je sve ovo jedan od nacina da napune drzavnu kasu? Npr. narucim bezicni komplet tastaturu i misa, graficku kartu i ram i po njima ja sam odmah firma? Mnogo toga je lose definisano i nedoreceno.

A to za uzimanje standardne cene je najveca glupost tj. pretpostavljam rupa u zakonu. Ako postoji racun, po tom racunu treba i da se carini. Avaj taj zakon ce nam doci glave, supalj je ko supalj sir

E 'bem ti drzavu. Sta njega briga sta cu ja da radim sa stvarima koje kupim. Da li je sve ovo jedan od nacina da napune drzavnu kasu? Npr. narucim bezicni komplet tastaturu i misa, graficku kartu i ram i po njima ja sam odmah firma? Mnogo toga je lose definisano i nedoreceno.

A to za uzimanje standardne cene je najveca glupost tj. pretpostavljam rupa u zakonu. Ako postoji racun, po tom racunu treba i da se carini. Avaj taj zakon ce nam doci glave, supalj je ko supalj sir

Nemoj da se nerviraš, mada sam uhvatio sebe kako na neke stvari i suviše lično gledam. Život nije pun problema, pun je rešenja :)

Evo neka od njih. Ovo naravno ulazi pod sivu zonu, ali ja samo pričam šta se radi. Ortak išao kod sestre za Ameriku i pazario na nekoj akciji iPhone 4 od 16 GB za 179 $ (dolara). Naravno kupio je dva :D Jedan za sebe a jedan za ortaka. Na carini naravno ništa nije prijavavio niti ga je neko pitao.

Sada ti sigurno misliš "pa ja nemam ortaka" :) , ali verovao ili ne postoje ljudi koji donose stvari za procenat. Ja znam jednog šofera koji donosi stvari iz Nemačke.

I na kraju, zašto da pomažem državu koja na svaki način gleda da me pokrade i za****. Ja ljudi stvarno volim našu zemlju, ali stvarno ne mogu više. Prestao sam čak da gledam TV i da čitam novine. Vesti i da ne spominjem.

Dok se nešto ne promeni neću da budem više ovca za šišanje. Od sada sa njima samo interes i ništa više. Mnogo im kad naručujemo, prave spiskove .... nema problema, od sada samo rad na crno .... iligla brale jer sa ovim banditima može samo tako :wave:

Sada ti sigurno misliš "pa ja nemam ortaka" :) , ali verovao ili ne postoje ljudi koji donose stvari za procenat. Ja znam jednog šofera koji donosi stvari iz Nemačke.

A naplacuje po kilogramu.
Carina ce da vata i kaznjava "pilicare" kojima je vec naplatila sve moguce dazbine po "stvarnim" cenama, a prolaze puni kamioni robe. Pa koje sada tu lud ?

Carina ce da vata i kaznjava "pilicare" kojima je vec naplatila sve moguce dazbine po "stvarnim" cenama, a prolaze puni kamioni robe. Pa koje sada tu lud ?

Ovo sam objasnio u predhodnom postu.

Ostaje nam samo parola - Snađi se

Po meni je najveći apsurd to što državni službenik/ca (ustvari, država lično) postavlja pitanje dalje sudbine robe koju sam ja legalno kupio i naplaćena mi je carina i pdv po regularnoj ceni.
Mislim, šta njih boli uvo koliko komada određene robe sam ja kupio i šta će to meni????
Jesam li ukrao? Nisam.
Jesam li platio carinu? Jesam.
PDV? Jesam.
I??!!
Ako hoću mogu da uvozim i poklanjam svima u komšiluku, moja stvar. Kako neko može da mi zabrani da ja za svoj novac (uz plaćene sve dažbine državi koje je ona propisala i u visini koju je ona propisala) kupim šta hoću i uradim sa tim šta hoću??!!
Ovde ima dosta nelogičnosti, a ako ćemo pravo, i kršenja osnovnih prava slobodnog tržišta, ali zato je ovo Srbija i zato smo tu gde jesmo (i gde ćemo po svoj prilici i ostati), na deponiji istorije, valjamo se u đubretu ko prasci i kenj@mo o tome kako nam je super.
Eto, nisam mogao a da ne ispljunem.

^ Možda ih interesuje jesi li ti tu robu prodao, jer im onda još jednom sleduje PDV, i to na razliku u nabavnoj i prodajnoj ceni (zato se i zove porez na dodatu vrednost, jelte). Ali ti kao fizičko lice i nisi mogao da prodaš tu robu, tako da ne znam šta misle. A i da im kažeš za sve da ti se nije svidelo i da si bacio u kontejner, ne znam šta ti mogu. Jedino ako nadju nekog ko će da im kaže da si mu prodao nešto po višoj ceni nego što si platio.

Nema zvanicne cene, samo cene na fakturi. Sta ako na netu nadje nizu cenu ? Sta za nesto sto se vise ne proizvodi ? Kako ce da ti carini pocepane Leviske, kao nove ?
Ona je tebi lepo objasnila da se ne zalis, ili si ga nej...o. Ali ja znam ljude koji se stalno zale i isteraju svoju pricu - bez placanja prigovora.

I sta je to mnogo ?
Jel se to meri u komadima ili u vrednosti ?
Jel postoji u nekom zakonu mera za umereno porucivanje ?

Izvini, ovo nije nista licno protiv tebe, ali ne mogu da razumem neke (mnoge) stvari.

morao bi da postoji katalog sa standardnim cenama za svaki od proizvoda i carina da se obracunava na tu cenu. Da nije tako prodavac i kupac bi mogli da se dogovore da ugovore 10 puta nizu cenu i na taj nacin umanje carinsku osnovicu. Istu pricu imas i sa uvozom automobila. Nema sanse da ti se carina racuna na ugovor/fakturu koji si ti potpisao sa prodavcem vec samo na osnovu kataloskih cena.
Da li su carinske osnovice za odredjenu grupu proizvoda realni to je sada druga vrsta problema.....

Da li naplacuju carinu na numizmatiku, recimo u kovertu 10-ak novcica vrednosti 15-20e?
Da li i to gledaju, otvaraju i naplacuju carinu?

pa zavisi koje novcanice;)
ako ih prepoznaju ne, a ako ih ne prepoznaju sigurno a moguce i da ce " nestati " u akciji, jelte zaturilo se negde i to..

setimo se samo dogadjaja sa carinom-postama u ne tako davnoj proslosti..
pismo sa 20 maraka je teze stizalo na cilj, nego postanska kocija sa 100.000$ na divljem zapadu.:whip:

al sta da se radi, taki su nam drzavni sluzbenici i sluzbe, prodali bi se za 10e:party:

Poslednja izmena:
Aj da podignem ovu temu iz mrtvih kad vec imam problem :)

Paket sa 3 venta i filterom za prasinu za kuciste poslat 14. marta, po quietpc-u je trebao da stigne najkasnije 4. aprila. Paketa nema i dalje...

Uspio sam da dodjem do broja Carinske ispostave Posta Beograd (prvo zvao upravu carina i broj telefona za prijave i zalbe i oni me uputili - vrlo ljubazan operater mi rece da su oni ta instanca kome treba da se obratim) ali se 2 dana niko ziv ne javlja ...

Kome jos da se obratim ?

Odi na sajt pošte http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/posiljke.asp i proveri sa tracking brojem koji si dobio od pošiljaoca da li je paket uopšte u Srbiji, pa ako jeste ti zovi carinu ili poštu tj one gde piše da je paket kod njih, međutim ako paket nije stigao u Srbiju džabe ti zvanje. Isto tako sa tim tracking brojem odi na sajt službe preko koje je paket poslat za Srbiju pa vidi tamo šta piše za paket sa tim brojem!

Ili jednostavno sacekaj jos malo. I meni kasni dosta toga, izgleda da se nesto specificno desava ovih dana ili kako god. Mozes i da se zaputis direktno u carinsku postu, kraj Zeleznicke stanice, ako te bas uhvati krajnji ocaj i kao poslednje resenje. Za pocetak, sacekao bih jos neki dan.

Nemam tracking number, jer quietpc za slanje u Srbiju ni ne nudi tu opciju ... Izgleda da cu morati jos da pricekam ...

Mada me buni jedna stvar. Jos jedan forumas je dan prije mene naurcio 2 venta sa quietpc (isporuka za Nis) i stigla su mu posle 6-7 dana cini mi se ....

I meni je jedna od poslednjih posiljki, a sve sto narucujem, narucujem iz UK, stigla u nekom slicnom roku (i najcesce su dve nedelje neki maksimum), ali mi sad vise njih bas dosta kasni i zato pokusavam da te umirim apelom da budes strpljiv kao i ja. Druge nam nema (osim onih varijanti koje sam pomenuo ranije) :). Negde se nesto dogadja, a sta i gde, pojma nemam.

Meni je skoro "kaliralo" par posiljki... Kozmetika, SSD, delovi za auto itd. a nista se nije vratilo posiljaocu.

I sta u tom slucaju? Da li ti refunduju?
Koliko sam primetio, Englezi sve salju RoyalMail i bez osiguranja...

Najcesce na samim sajtovima, ako je narucivano s istih, pise kakva je politika u slucaju da posiljke ne prispeju na odrediste. Oni s kojih ja narucujem imaju svaki svoj rok do koga je razumno ocekivati da ti nesto stigne, a ako se to ne dogodi, uz nesto administrativne procedure, mozes najcesce da biras - refundiraju, salju ponovo istu stvar i ne znam postoji li jos neka opcija, a cini mi se da da. Na sopstvenu srecu, do sada nisam bio u prilici da posegnem ni za jednom posto mi je uvek sve stizalo. Do ovih poslednjih par porudzbina koje osetno kasne.

Paket poslat iz USA, posle 10 dana zavrsio u Ukrajini :S:
Valjda ce dobaciti i do SRB.

Nista neobicno - Serbia, Siberia, Syria, Russia.... sve je to njima isto. Jedan moj paket iz UK je otisao u Mongoliju i proslo je 40-ak dana dok nije stigao do mene.

Sampion kvaliteta, kako li im je Serbia bila slicna sa Brunei Darussalam? Cekao sam ga bar 3 meseca. Sledeci je otisao u Saudi Arabia, malo vuce na Serbia ali brate 6 meseci ga nije bilo... US and A i geografija...

a jel ste imali situaciju sa dodatnih 250rsd, tj taksom nase carine radi utvrdjivanja DA LI proizvod podleze carini?
Naravno, cak i ako ne podleze, 250rsd se i dalje naplacuju :)

^^^ Otvaranje malog paketa ili koverte - oko 70 din, velikog valjda oko 270 din.

...., velikog valjda oko 270 din.
Tačno 266,70 rsd, danas platio.
BTW, ovo je čist bezobrazluk, ali jednom rečju - može im se. Zakon je tu da carinik ima puno pravo da ama baš svaki paket otvori i proveri da li ima nešto "interesantno", a ako nema, Bože moj, treba da se naplati ta silna muka oko kupusanja paketa i prelepljivanja istog onom odvratnom žutom trakom.

I dalje nema ventilatora... vjerovatno neće ni stići. Uh...

Nema ni mojih paketa. Don't worry, be happy. Ko zna gde su i sta se zbiva :). Bas htedoh da te pitam da li si bar ti imao srece. Mozda malo kruze planetom, pa ce zaobilaznim putem do nas... Ako ne stignu za desetak dana vec cu moci i zvanicno da pisem zalbu.

Meni nikada nije stigao paket iz Engleske. Osvojio sam svojevremeno RIFT Collectors Edition sa fensi podlogom za misa, stripom, USB flashkom,....

152725_detail.jpg

Ali to nikada nije stiglo. Verovatno je neki carinik usrecio svoje dete.

Nazalost, ima i takvih slucajeva (jos uvek sam optimistican, a ne shvatam da cu se i ja uskoro prikljuciti grupi :)). Nego, jeste poklon, ali zar nije postojala mogucnost da prijavis da ti paket nije stigao? Doduse, da je moglo sigurno ne bi cekao mene da to konstatujem... Inace, super izgleda, jos da je stiglo :(.

Skoro sam kupila neke sitnice od kineza na ebay-u i dobila sam neki tracking number od samo 7 cifara?!? O cemu se tu radi? Tih 7 cifara me bune, gde to moze da se prati?

Vrh Dno