Šta je novo?

Problem sa vratima ugradne rerne

Mitronijee

Čuven
Učlanjen(a)
25.10.2004
Poena
610
Poštovani članovi foruma.

Da li se neko susreo sa sledećim problemom.
Da su se odlepili nosači spoljnjeg stakla na ugradnoj rerni.

Proizvođač : BOSCH
Serija : 4
Nastanak problema -
REšimo gospođa i ja da detaljno očistimo kuhinju pred novogodišnje praznike 😀
Uglavnom napadnemo rernu skinem ja vrata rerne razdovojim stakla ( unutrašnje i spoljno) individualno ih odmastim operem.
I naravno u tom trenutku nam padne genijalna ideja na pamet.
Te ja ubacim vrata u segmentima u mašinu za pranje sudova. i stavim program od 70 stepeni.

Naravno varta i stakla se cakel kada se to završilo ali dobijemo i nus produkt a to da su plastični nosači vrata rerne koji su zalepljeni za spoljne staklo se odlepili.

I sada da li da lepim to ili da kupim nova komplet vrata rerne što je oko 100 150 eur.

I da li je neko imao taj slučaj i ako ga je rešio kako ?

Hvala
slike u prilogu

Prilozi

• 1000001809.jpg
    1000001809.jpg
    557.3 KB · Pregleda: 46
  • 1000001810.jpg
    1000001810.jpg
    522.9 KB · Pregleda: 46
  • 1000001811.jpg
    1000001811.jpg
    176.9 KB · Pregleda: 46
I sada da li da lepim to ili da kupim nova komplet vrata rerne što je oko 100 150 eur.

I da li je neko imao taj slučaj i ako ga je rešio kako ?
Nisam tako nešto imao prilike da lepim pa evo par sažvakanih informacija. Silikon crveni ili crni za tu namenu izgleda kao adekvatan prvi izbor.
11179.jpg

Pokušaj... u svakom slučaju ako ne uspeš kupićeš nova vrata. Međutim, znajući cenovnu politiku Boša za delove, možda ćeš doći u situaciju da je jeftinije kupiti novu rernu.

Nije mi jasno čime je Bosch lepio ovo kada se tako glupo odlepilo, ovo je za reklamaciju!

Jedino termostabilni silikon je rešenje ali zašto ga oni nisu koristili?

Odnesi to kod ovih likova što rade auto stakla da ti oni zalepe jer ti nećeš imati potreban alat za takvo lepljenje a oni će to uraditi profi

nedelja je , ali rešio sam da zalepim jer vidim da je čest problem (verovatno 1 u 10000 ima tu situaciju)

Reklamacija teško jer ima 3 godine kako je kupljena. A ovo nije građevina pa da možeš da se tužiš zbog ne saobraznosti sa propisima i neadekvatnog materijala i ugrađivanja.

uglavnom našao sam neki BISON Silicone High Temp.

Uglavnom ide priprema i lepljenje pa javljam šta je ispalo.

Ja sam imao sličan problem ali sa gornjom staklokeramickom pločom na Bosch šporetu. Prvo sam očistio sve od starog lepka i kupio silikon za kamine od 1000 stepeni, ali je trajalo 3 dana. Posle toga sam našao lepak za kartere automobila abro, made in USA piše na kutiji i zalepio i drži već 2 godine. Ako hoćeš mogu da ti dam jer je ostalo u tubi, ako se nije stvrdnulo.

Nešto slično treba i meni pa interesuje da li taj silikon kada se namaže ima miris kad se zagreje (ogoreva) ? Ako uopšte reaguje tako na toplotu.

Nije mi jasno čime je Bosch lepio ovo kada se tako glupo odlepilo, ovo je za reklamaciju!
Nije jer Bosch nije naveo da se vrata mogu prati u masini za sudove 😀
Hemija tableta za masine je cudo, ne cudi me uopste da je popustilo

Srećni praznici i da vam rerna uvek bude spremna za pečenje i vrata ostanu zalepljena.

Uglavnom možda nekom bude zančilo a bolje da ne 😉 . Vidim i čuo sam da je tema izazvala dosta komentara u zajednici.

Uglavnom kako su išli novogodišnji praznici i potreba za korišćenjem rešio sam da popravku obavim sam.

Prvi korak očistite ranu površinu na kojoj se izvode radovi. Kuhinjski sto komada 1
nabavite lepak u mom slučaju Uradi SAM BISON silicone high temp - boja crvena
Nabavite ili već imte alat - skalpel, neki skidač sa nožićem za skalpel (vidi sliku) žilet ( može i ženski, može i ženski za stopala NOV NOV NOV )
stege u mom slučaju dva kom
vreme i strpljenje

Lepak kojim su bili pričvršćeni nosači vrata rerne plastični su se odlepili lepak je ostao na staklu. ( bolja ej veza staklo lepak nego lepak plastika - zašto palstika je glatka a nije naborana pojma nemam pitanje za proizvođača)
Prvo pozicionirati nosače na staklo u markirati njihove pozicije. U mom slučaju krep traka . Lako je zalepiti ali to posle mora da se uklopi sa ostatkom elemenata vrata i da na kraju napasuje se na držače za vrata na rerni.
LAgano ponoviti proces više puta probati da "sastavite " sve elemente da vidite kako stoji gde su tolerancije gde možete da pogrešite a gde ne. Merite metrom da vidite kako koliko ZAPIŠITE .
Lepak skinuti mehanički prvo i poslednje prvo malo sklapel, pa onda malo bolje sklapel pa strugač pa žilet. Napominjem da nisam imao hemiski skidač "silikona" te ne znam kako bi radilo.
Paziti da ne skinete markacije koje ste naneli , ako ste seve premerili pa znate pozicije onda samo napred.
Prebrisao hemijom za kućno ćišćenje odmašćivač alkohol verovatno je over kill al ajd sada ( ko jedanput stavi vrata u mašinu za pranje i dobije ih rastavljena na sastavne elemente taj sada i rakijom briše 😀 )

uGlavnom otvorite silikon nanesete na pozicije na staklu gde je bio ( koje ste markirali a i vide se pod svetlom )
Postavite plastične nosače pritisnete .
Dalje sam postavio drvene letvice ispod i iznad i stegao stegama ( ne morate neki neverovatan pritisak bosanski nego onako lagano da deluje čvrsto da se pomera samo primenom neke manje sile da bi mogli da eventualno korigujete) pokušate da premerite opet da vidite da je sve na svom mestu i to je to.
Odložite čekate 24h da se reakcija obavi i to je to .
AKo ste sve dobro uradili onda namontirate sve nazad i postavite vrata nazad na rernu.

Ja sam onda sat vrmena držao rernu na 250C da vidim da li će biti nekih mirisa, isparenja kraha sistema .
Ništa od toga se nije desilo te stoga popravku oglašavam uspešnom.

Hvala na čitanju i ako sam nekog nasmejao odlično. Budite pametni u ovoj godini ako niste u prošloj.

Prilozi

• IMG_20251228_172449328.jpg
    IMG_20251228_172449328.jpg
    260.4 KB · Pregleda: 16
  • IMG_20251228_170654145.jpg
    IMG_20251228_170654145.jpg
    103.1 KB · Pregleda: 15
  • IMG_20251228_174534934.jpg
    IMG_20251228_174534934.jpg
    230.3 KB · Pregleda: 16
  • IMG_20251228_174525980.jpg
    IMG_20251228_174525980.jpg