Šta je novo?

Problem sa ventilatorima

marko19954

Zapažen
Učlanjen(a)
14.08.2025
Poena
1
Pozdrav svima.
Novi sam na forumu mada pratim ga odavno ali konacno da napisem i ja nesto.Imao sam u racunaru (MS Titan II) one fabricke ventilatore i kontroler koji je crkao pa sam ja sve to menjao i konacno sam resio da sve to pobacam i uzmem arctic p12 pwm pst a-rgb i dok su bili povezni uz pomoc "PST" ,sve je radilo kako treba ali dosta mi je bilo kablova jer 6 venta,a jos kuciste crno,kablovi beli(nije bilo crnih) pa je kuciste bilo puno kablova i uzmem kontroler neki na kp-u koji sam povezao uredno i bez problema i sada sve to izgleda prelepo ali...uvek ima to ali,pwm odnosno same ventove racunar ne prepoznaje,a pwm radi jer cujem i vidim kako mi se zalepljenej trakice vijore ,a zalepio sam ih jos dok sam imao MS ventove i video da od njih nema nista pa sam zamenio.
Dakle sve radi kako treba samo kontroler ne prepoznaje racunar i ostala mi je jos jedna opcija da jedino izmenjam mesta konekcije ventova jer prva dva mesta su za CPU vent,a ja sam prikljucio u tom a-rgb ulazu jedan od venta pa me interesuje da li to moze biti zbog toga mada iskreno sumnjam ?
Svaki savet je dobrodosao jer ni ja kao ni neko drugi nisam svemocan i uvek ima to nesto sto neko ne zna ili nije imao do sada iskustva.

Doduse,postoji jos jedan problem,a to je da racunar ne gasi ventove kada udje u sleep mod i znam da treba da promenim nacin spavanja samog racunara ali me iskreno mrzi pa ga ni ne stavljam vise u sleep mod nego ga prosto ugasim tako da nista za to.

Koja ploča i koji je to taj kontroler ?
U principu kontroler ili hub mora da bude povezan sa pločom da bi mogli ventilatori da se kontrolišu iz biosa ili softvera,
RGB/ARGB nema veze sa motorom ventilatora. Potpuno je odvojeno.
Umesto pravog kontrolera praktičniji je samo HUB, ako je 3-4 ili manje ventilatora prikačeno za hub onda ne mora ni da ima dodatnu struju..(SATA ili Molex)

Nisi napisao koji si HUB uzeo. Imaš one Kineske sa daljinskim gde se kontrola ventilatora, ako kabl nije nakačen na matičnu, obavlja putem daljinskog.

Nisi napisao koji si HUB uzeo. Imaš one Kineske sa daljinskim gde se kontrola ventilatora, ako kabl nije nakačen na matičnu, obavlja putem daljinskog.
Ne,ja licno nevolim te koji se kontrolisu putem daljinskog pa ih i izbegavam.Uzeo sam onaj nazovimo ga standardnim koji se kontrolise uz pomoc maticne.Sve je povezano kako treba,pwm kabl,d_led odnosno 3 pinski konektor kako na maticnoj tako i na kontroleru ali ne prepoznaje ga racunar.

Evo,uzeo ovakav isti.

Nazad
Vrh Dno