Šta je novo?

Problem sa pregrevanjem procesora

@csozsop ma sada mi je srce na mestu kada znam da nece da se istopi procesor, ostalo je samo sminka, da li da bude 45 ili 50. Uzasavala me pomisao na vrucine jer kada one dodju bilo bi sigunro 70 stepeni po procesoru a mene bi vise bolelo jer ako crkne nemam 10 000 novih.

@151174 u pravu ste i ti i Gorth, bedno kuciste mi pravi problem, ako odradim taj eksperiment javljam rezultate.

Hvala vam svima na brzim i preciznim savetima, zaista odlicno mesto i za kupovinu racunara i za savete oko njih. I sto kaze jedan prevodilac serija "hvala mami i tati i svima koji me poznaju" :D

Evo jedne glupe fore kod AMD-a AM2/AM3 koja moze da Vam resi probleme
sa pregrevanjem procesora.
Skoro sam kupovao za neku polovnu masinu X2 7750 procesor.
Imao je isto velike temperature a nije mi bilo logicno zasto
Kuler cist, ploca ispravna, normalno pasta nanesena
4 srafa koja stezu plastiku AMD-ovog socket-a hoce tokom vremena
da se malo razlabave.
Nakon toga sve na oko izgleda OK ali kuler nema dovoljan pritisak na
procesor i dolazi do vecih temperatura.
Stegao sam malo jace ta 4 srafa i vec pri ponovnoj montazi
kuler je davao veci otpor pri montiranju, bolje je nalegao na proc
i temperature su bile normalne.
Stegnite ta 4 srafa od socket plastike, ne mora da bude resenje ovog problema
ali moze nekome da pomogne

Inace taj kuler od Ph II 925-ice jeste boolja ali moze da odradi posao na default-u

Zeleo bih da zahvalim korisniku Tarmi Ricmi-u na ovom postu. Spasao me je bacanja para na neki extra dobar kuler.

5000BE se grejao kao lud, isao je skoro do 100 stepeni kad mu pogasim zastitu u Biosu. Menjao sam pastu, pa box kuler za malo bolji, pa stavljao u kuciste sa 2 12-ce i nista. Na kraju sam ga undervoltovao samo da me ne nervira vise.

A sve vreme je u pitanju bio jedan labav plastican pin (sraf, sta vec) na socket-u GB ploce.

Da nisam ovo procitao ne verujem da bih inace primetio.

Hvala puno braticu.
:wave:

Eh,sad,sto stepeni... :)

Ne verujes... :trust:

Sinoc nije mogao da predje 50C pod Linx-om, a pre toga je isao do 80C kad otvorim 10-ak prozora i pustim muziku.

Nije mi uopste padalo na pamet da je u pitanju tako neka banalnost (nit 'bi ja to primetio da nisam citao ovaj thread) uz to jos mehanicke prirode...

To vec zvuci smislenije. :)
Izmedju 80 i 100 stepeni je ogromna razlika....

To vec zvuci smislenije. :)
Izmedju 80 i 100 stepeni je ogromna razlika....

Onih 80C je bilo jer sam ukljucio u biosu da pisti na toliko, pa bih onda gasio programe ili restartovao.

Ne znam zasto ne verujes da sam u nekoliko navrata gledao kako dize temperaturu do 98-99C, mereno everestom i coretempom (uz ogradu da ne znam koliko su precizni za moj procesor).

Nije doslo do shutdown-a, thermtrip se nije ukljucivao nego sam rucno gasio racunar.

Zaintrigirala me ta tvoja fiksacija na temperaturu od 100C (nije unutra voda pa da predje u paru, nego silicijum), jer izgleda ko da sam ti brkuo u oko :test: kad sam napisao tu cifru ( Btw, podaci za TJmax za silicijumske poluprovodnike koje sam ja pronasao kazu negde 125-150C ali ajde - mozda gresim).

U svakom slucaju prvi post sam napisao kako bih zahvalio Tarmiju na pomoci, a ti se uhvati za tih 100C i napade me da preuvelicavam (kao da ja imam nekog racuna da lazem za temp. procesora).

Voleo bih da ako imas vremena, druze samuraju bez gazde, da mi objasnis, zasto je 80C smisleno, a 100C besmisleno? ;)

Ne znam zasto ne verujes da sam u nekoliko navrata gledao kako dize temperaturu do 98-99C, mereno everestom i coretempom (uz ogradu da ne znam koliko su precizni za moj procesor).

Iz prostog razloga sto je mogucnost da ce bilo koji AMD iz te generacije da radi na sto stepeni...paa,da kazemo,chisto teoretska. :)

Zaintrigirala me ta tvoja fiksacija na temperaturu od 100C (nije unutra voda pa da predje u paru, nego silicijum), jer izgleda ko da sam ti brkuo u oko :test: kad sam napisao tu cifru ( Btw, podaci za TJmax za silicijumske poluprovodnike koje sam ja pronasao kazu negde 125-150C ali ajde - mozda gresim).

Hm,nemam nikakvu fiksaciju,ili shta god,jednostavno ne verujem da ti je procesor radio na sto stepeni,i to je sve.

U svakom slucaju prvi post sam napisao kako bih zahvalio Tarmiju na pomoci, a ti se uhvati za tih 100C i napade me da preuvelicavam (kao da ja imam nekog racuna da lazem za temp. procesora).

Dodjosmo do sustine problema.:D
Nit' sam rekao da preuvelicavas,nit' sam igde rekao (a nisam ni mislio :) ) da lazes. Ne znam uopste na osnovu cega si to zakljucio...

Voleo bih da ako imas vremena, druze samuraju bez gazde, da mi objasnis, zasto je 80C smisleno, a 100C besmisleno? ;)

Objasnio.:) I nema potrebe za tim sarkasticno-nad*kanim stavom,prenosis raspravu na licni nivo bez potrebe....

Objasnio. I nema potrebe za tim sarkasticno-nad*kanim stavom,prenosis raspravu na licni nivo bez potrebe....

Tvoj prethodni post me je pecnuo, a jesam bio nesto nad*kan, pa sam hteo da i ja pecnem malo tebe.
Izvini ako sam te uvredio.

Evo, bez imalo sarkazma te pitam (zanima me iskreno) da mi objasnis zasto je :
mogucnost da ce bilo koji AMD iz te generacije da radi na sto stepeni...paa,da kazemo,chisto teoretska

Glup stos koji me je u nekoliko navrata odusevio.
Isao sam cak do teorije da se AM2 X2 procesori greju mnogo mnogo vise na
nekim cipsetovima dok nisam skapiroa foru sa 4 srafa.

Nevezano za stezanje plastike, nekim AM2 procesorima ipak nema nade.
Sretao sam se sa 5000+ AM2 procesorima koji su imali trip
Krene recimo od 30ak stepeni i kako idu sekunde tako dize po
stepen (udjem u bios i merim) kad predje 50-60 krene da dize
temperaturu ubrzano do nekih 80-90 ... pa dokle stigne i na kraju
se samo komp ugasi ...
U pitanju su samo 5000+ modeli i ni jedan drugi
Za njih nazalost nema nade ...

Tvoj prethodni post me je pecnuo, a jesam bio nesto nad*kan, pa sam hteo da i ja pecnem malo tebe.
Izvini ako sam te uvredio.

Evo, bez imalo sarkazma te pitam (zanima me iskreno) da mi objasnis zasto je :

Ma ne vredjam se ja tako lako:D,nego mi je bilo glupo shto si se toliko iscimao,poshto mi stvarno nije bila namera da te neshto cimam/zayebavam...

Zashto,ne znam,nesam inzenjer za procesore:D,ali po pravilu preko 60C-70C gube stabilnost,pucaju windowsi,resetuju se kompovi i tako to. Valjda ima veze sa curenjem elektrona i slicnim stvarima,koje je sve jace kako se povecava temp.

Vec preko 80C-85C postoji skroz realna sansa da umre. Uostalom po AMD-ovim specifikacijama tu su im negde maksimalne radne temperature...

Glup stos koji me je u nekoliko navrata odusevio.
Isao sam cak do teorije da se AM2 X2 procesori greju mnogo mnogo vise na
nekim cipsetovima dok nisam skapiroa foru sa 4 srafa.

Nevezano za stezanje plastike, nekim AM2 procesorima ipak nema nade.
Sretao sam se sa 5000+ AM2 procesorima koji su imali trip
Krene recimo od 30ak stepeni i kako idu sekunde tako dize po
stepen (udjem u bios i merim) kad predje 50-60 krene da dize
temperaturu ubrzano do nekih 80-90 ... pa dokle stigne i na kraju
se samo komp ugasi ...
U pitanju su samo 5000+ modeli i ni jedan drugi
Za njih nazalost nema nade ...

Da,to su oni d.ebilni detalji koji ti nikad ne padnu na pamet,pocnu ljudi da veruju u duhove,a problem skroz neka glupos'.... :d

Poslednja izmena:
Ako nekog zanima evo sta su mi rekli o pregrevanju mog procesora iz AMD-ove tech podrske:

As long as the overheating did not damage the processor, it should be fine. Max temp for the 5000+ is 72'C. Motherboard should have shut down first if it were reaching 100'C. But if the CPU is working fine now, life of the processor should be the same. AMD provides a 3 year warranty for retail boxed versions of the processor. If you have an OEM version, warranty period varies and service would only be with the systembuilder/vendor.

The Max Temp specification is commonly referred to as Tcase, which refers to the maximum allowable temperature at the CPU case, or external interface. Usually the reading is created through the BIOS mathematically. Some motherboards may use a sensor embedded within the socket.

Moj AM2 4400+ je isao do nekih 90-ak stepeni, i onda se samo komp ugasi... Kada se pre neki dan ugasio i kad sam pokusao da stavim prst u podnozje, posledice su vam sigurno poznate :D

Ako nekog zanima evo sta su mi rekli o pregrevanju mog procesora iz AMD-ove tech podrske:

Pa da,standardan odgovor. Ako nije umreo onda kul,radice opushteno :d

Meni je i dalje potpuno neverovatno da sistem sa procesorom na 100C radi.
I ne,ne mislim da lazes,da pricas shuplje price,ili sta si vec mislio da mislim:d
Prosto mislim da ti taj softver sa kojim si merio temp. ocitava pogresno...
Ajd' u biosu da dogura do tu negde dok ne zakuca,ali da tera Windows pri toj torturi,to mi je potpuno neverovatno...
Mada,ko zna....desavale su se i cudnije stvari...:D

Moj AM2 4400+ je isao do nekih 90-ak stepeni, i onda se samo komp ugasi... Kada se pre neki dan ugasio i kad sam pokusao da stavim prst u podnozje, posledice su vam sigurno poznate :D

Mloogo kume... :d

Sto ce tek da se obraduju procesori ovoj vrucinchini...ih... :)

U'vati me muka kad upalim HWMonitor. Temp. na leru 37C :S:
Samo 'vako zinem u neverici :zgran:
Onda pogledam na termometar i kad skapiram da je ambijentalna 30.6 (trenutno :) ),bude mi malo jasnije...
:d

Poslednja izmena:
Kako to da u BIOSu je jedna temperatura a na fan speedu i everestu i HW monitoru je druga, obicno je u BIOSu manja za 10-15 stepeni od ocitavanja ovih programa i zasto ima dve temperature po ovim programima za procesor (cpu i svaki core po jedna) a u Biosu samo jedna za cpu?

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    254.1 KB · Pregleda: 46
Kako to da u BIOSu je jedna temperatura a na fan speedu i everestu i HW monitoru je druga, obicno je u BIOSu manja za 10-15 stepeni od ocitavanja ovih programa i zasto ima dve temperature po ovim programima za procesor (cpu i svaki core po jedna) a u Biosu samo jedna za cpu?

Ili programi pogresno ocitavaju,ili imash neki pozadinski proces koji koristi CPU i kad je komp na leru...

Temperaturu jezgara se ocitava iz senzora u samom procesoru,dok se ta CPU temp. uglavnom ocitava iz senzora koji je u socketu(ispod CPU-a)

Da dodam, problem u ocitavanju razlicitih temperatura u BIOSu i u programima EVERERST i SpeedFan je ta da nisam u device manager-u podesio da mi cita procesor, do sada je bio zuti znak sa znakom uzvika jer nisam namestio neki vid drajvera (ili sta god to bilo) i zato programi nisu mogli da ishcitaju temperaturu kao i u BIOSu.

Vrh Dno