Šta je novo?

Problem sa pregrevanjem procesora

Znači pre bilo kakvog fleša biosa skineš onaj mali limić koga su nazvali hladnjak sa čipseta i zameniš ga sa nečim poštenim . npr http://www.itsvet.com/proizvod/coolink-chipchilla/comp_comp_cooler/126/596 ili slično pa da vidiš . Pregreva se zbog procesora znam da čudno zvuči ali sa dual core procesorom ta ploča bi radila bez pregrejavanja .

Bios sam vec odavno flesovao na zadnju verziju.
Pa zar se hladnjak moze skinuti(nisam znao)?

Naravno da može ali budi pažljiv da nešto ne oštetiš . Pre kupovine hladnjaka za čipset proveri dali može da se namontira na ploču odnosno dali dimenzije dela koji naleže na ploču odgovaraju ploči .

Naravno da može ali budi pažljiv da nešto ne oštetiš . Pre kupovine hladnjaka za čipset proveri dali može da se namontira na ploču odnosno dali dimenzije dela koji naleže na ploču odgovaraju ploči .

Ok. Mada jesam primetio kada pruzim ruku do procesora da toplota dolazi vise od hladnjaka cipseta nego od kulera proc.
Jos jedno pitanje, dali posle skidanja hladnjaka trebam da ocistim chipset od paste i sta da koristim za ciscenje i da li mi treba neki odredjeni kuler za cipset ili moze bilo koji samo da dimenzije odgovaraju?

Sada sam gledao neke teme u podforumu za maticne ploce i video sam da je jedan lik postavio kuler preko hladnjaka cipseta i tako je smanjio temperaturu za 20 stepeni, mogao bih i ja da pokusam.

Poslednja izmena:
Ok. Mada jesam primetio kada pruzim ruku do procesora da toplota dolazi vise od hladnjaka cipseta nego od kulera proc.
Jos jedno pitanje, dali posle skidanja hladnjaka trebam da ocistim chipset od paste i sta da koristim za ciscenje i da li mi treba neki odredjeni kuler za cipset ili moze bilo koji samo da dimenzije odgovaraju?

Sada sam gledao neke teme u podforumu za maticne ploce i video sam da je jedan lik postavio kuler preko hladnjaka cipseta i tako je smanjio temperaturu za 20 stepeni, mogao bih i ja da pokusam.

Pre nego sto skidas cipset hladnjak probaj da na njega nakalemis neki ventilator pa vidi kako ce ti se onda temperature kretati.Ako to ne uspe uvek mozes da ga zamenis.
1.Da treba da ocistis cipset od ostatka "paste" medicinskim benzinomn i papirnom maramicom ili nekom mekom krpom.
2. Moze bilo koji samo da dimenziono odgovara. ( tu se pre svega misli na raspored onih rupica za fiksiranje.)
3.Pre stavljanja novog kulera stavi svezu pastu na chipset.:wave:

Pre nego sto skidas cipset hladnjak probaj da na njega nakalemis neki ventilator pa vidi kako ce ti se onda temperature kretati.Ako to ne uspe uvek mozes da ga zamenis.
1.Da treba da ocistis cipset od ostatka "paste" medicinskim benzinomn i papirnom maramicom ili nekom mekom krpom.
2. Moze bilo koji samo da dimenziono odgovara. ( tu se pre svega misli na raspored onih rupica za fiksiranje.)
3.Pre stavljanja novog kulera stavi svezu pastu na chipset.:wave:

Ako nakalemim ventilator na hladnjak dali trebam da ga postavim tako da duva vazuduh u hladnjak ili da izvlaci?
Hvala na odgovoru. :wave:

Malopre sam gledao hladnjak cipseta, ne znam da li cu uspeti nesto da uglavim izmedju, malo je prostora.

Prilozi

• Image000.jpg
    Image000.jpg
    171 KB · Pregleda: 85
  • Image001.jpg
    Image001.jpg
    158.8 KB · Pregleda: 77
Malopre sam gledao hladnjak cipseta, ne znam da li cu uspeti nesto da uglavim izmedju, malo je prostora.
Vent od 30x30 staje

Odlican chipset cooler.Ali mislim da je ovaj bolji ( i jeftiniji)
http://www.xsreviews.co.uk/images/press/coolink_chipchilla_1.jpg

Poslednja izmena:
Znas li mozda gde bih mogao da nadjem taj kuler Chipchila?

Gledao sam sliku matične nema šanse da će Chipchila leći zbog kontezatora oko čipseta tako da ili taj TT ili ako uspe da se nađe Thermalright HR-05-IFX . Thermalright HR-05-IFX možeš da koristiš i bez venta ali odradi makar osnovni protok vazduha u kućištu .

Video sam kako kuler izgleda na youtubu, ne moze da stane. Moracu da nadjem neki drugi kuler.
Je**m ti ASUS plocu. :wall:

Nece moci ni to, on je u duzini 6 cm a kod mene ima jedva 3 cm. Stvarno je mali prostor. Jedino da postavim neki kuler iznad ili sa strane hladnjaka, pa koliko uspe da smanji temperaturu.
Svejedno, hvala ti.
Postavi na chipset cooler jedan ventilator, Pricvrsti ga sa vijcima za drvo izmedju rebarca kulera.Ako slucajno nemas 30x30 vent javi se na pm.

prijatelju... imas u svakoj prodavnici coolere za graficke karte (okrugle i kockaste) koje mozes tu da stavis a kache se na dzek sa 3 pin-a sa ploche. sama velicina tih coolera je 3x3 cm (kao recimo oni na starim gf2 karticama)

cene su im 300-350din

takodje, zamolio bih te da malo popunis profil, bar sto se tice mesta gde zivis kako bi smo mogli da ti preporucimo neko mesto gde bi mogao da resis problem

Poslednja izmena:
prijatelju... imas u svakoj prodavnici coolere za graficke karte (okrugle i kockaste) koje mozes tu da stavis a kache se na dzek sa 3 pin-a sa ploche. sama velicina tih coolera je 3x3 cm (kao recimo oni na starim gf2 karticama)

cene su im 300-350din

takodje, zamolio bih te da malo popunis profil, bar sto se tice mesta gde zivis kako bi smo mogli da ti preporucimo neko mesto gde bi mogao da resis problem

Bio sam u svim radnjama u mom gradu i oni imaju samo kulere za kucista dimenzija 120X120 mm, tako cu morati da odem do Vranja da pokusam tamo da nadjem te manje kuler.
Profil popunjen, trebao sam da to uradim odavno, sorry.

E imam isti problem sa istim procesorom, cak i zna da zabode komp iz nepoznatih razloga, tipa gledam film...

Maticna ploca : SAM3 A770 Gigabyte GA-MA770T-UD3, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1

Procesor : SAM3 AMD X4 Phenom II 925, 2.80GHz/8MB 64Bit BOX

Graficka :VGA ATI Radeon 5750 Powercolor 1GB/DDR5,/DVI/HDMI/128bit

Kuciste : Kućište 500W Frontier C-2001 500W

Hard : HDD SATA2 7200 500GB Samsung SpinPoint F3 SAHD502HJ,16MB

Ta mi je konfiguracija i greje se ****** kao besno (60-65 stepeni) a duva na preko 5000 obrtaja kuler. Pa bi bilo lepo kada bi neko dao najvise dva predloga za kuler koji moze da ohladi ovaj procesor. Video sam da se spominje

Cooler Master Hyper 101 PWM Universal
CM-TX3
OCZ Vendetta 2

I interesuje me sta je od ova tri (ili ako postoji neki mnogo bolji od ta tri a za iste pare) najbolji izbor. Ovaj stock kuler sto sam dobio uz procesor se ocigledno raspada i sluzi samo za ukras.
Znam da je i kuciste ****** ali i kada ga otvorim sa obe strane temperatura je ista sto je za nepoverovati. Tako da mislim da treba bolji kuler samo ne znam koji?
( Ne znam jer ne znam koji problemi mogu da iskrsnu, tipa nije za moju plocu,nije dobre velicine ili sta god drugo sto ne mogu ni da zamislim)

(i znam da ste pisali o svim tim kulerima na ovom forumu ali sam se zaista izgubio u tome pa vas molim da mi date sto kraci odgovor na ovo)

Hvala

Poslednja izmena:
Hyper 212+
Vendetta 2
Priblizno su istog cenovnog ranga oko 2,8 k din.

Poslednja izmena:
Vendeta2 pre CM-a ... iz iskustva govorim

@ia nepoznatih razloga: Otvori se za neko pristojno napajanje, jer je veoma moguce da taj kinez od "500W" pravi kurslus ;)

pa i to sam mislio da jeste osim kulera,ali nemam 8000 za nesto kvalitetno, ovo mi je jeftinije,pa ako ne uspe olupacu ga o (bojevu) glavu :D

@nooth1ng bi kada bi imao :D

Poslednja izmena:
et Gorth
fala na pomoci ali za sada kuler samo trazim.smaracu vas ovde ako mi bude trebalo napajanje :)

Na kraju sam kupio COOLER MASTER Hyper TX3, skinuo je 15 stepeni temperaturu i sada ide od 49-53. One j*** nogice su me pola sata j***** treba bez njih da se nakaci, a to sam naravno kasno izvalio.

Na kraju sam kupio COOLER MASTER Hyper TX3, skinuo je 15 stepeni temperaturu i sada ide od 49-53. One j*** nogice su me pola sata j***** treba bez njih da se nakaci, a to sam naravno kasno izvalio.

Stavi jos jedan vent na kuler pa ces dobiti jos za koji stepen nize temperature.
i :banana:

et Gorth
fala na pomoci ali za sada kuler samo trazim.smaracu vas ovde ako mi bude trebalo napajanje :)

Ko sto rece Gorth, moguce je da Frontier 500W pravi problem.
Pokusaj da pozajmis od nekog bolje napajanje cisto da probas da vidis kakve su temperature.
Ako si sa TX3 skinuo 15C i temperatura PII 925 ti je sada oko 50C - onda je sa box kulerom to bilo ~65C. Jeste da je u granici od max 71C, ali za CPU sa TDP 95W moralo bi sa TX3 nize od tih 50C.

Vrh Dno