Šta je novo?

Problem sa pregrevanjem procesora

AcaTrajce

Cenjen
Učlanjen(a)
10.01.2010
Poena
159
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X + Cooler master Hyper 212 Black Edition
Matična ploča
MSI B450 Gaming Plus
RAM
Kingstone HyperX 2x8GB DDR4
GPU
Asus Tuf 3070
PSU
Thermaltake 630 SE
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A70
Pristup internetu
  1. ADSL
  2. Mobilni internet
Radi se o procesoru Phenom II X4 925. Kada ne radim nista zahtevno temperatura procesora se krece od 48-53 stepeni, a kada pokrenem igru komp se resetuje posle nekih 5 minuta. Tada vidim da je temperatura presla 60 stepeni. Temperaturu sam proveravao u biosu, uz pomoc Speedfan-a i Everesta. Svi su pokazivali istu temperaturu. Procesor nije overklokovan i koristim stock kuler. Maticna ploca je Asus M3A. Sta bi mogao biti problem?
Hvala unapred. :wave:

Da ti nije u biosu namesteno da cim temperatura predje 60c odmah gasi racunar iz bezbednosnih razloga? A mozda ti je i kuler prasnjav pa ne hladi kako treba.

Radi se o procesoru Phenom II X4 925. Kada ne radim nista zahtevno temperatura procesora se krece od 48-53 stepeni, a kada pokrenem igru komp se resetuje posle nekih 5 minuta. Tada vidim da je temperatura presla 60 stepeni. Temperaturu sam proveravao u biosu, uz pomoc Speedfan-a i Everesta. Svi su pokazivali istu temperaturu. Procesor nije overklokovan i koristim stock kuler. Maticna ploca je Asus M3A. Sta bi mogao biti problem?

Jesi li proverio da li kuler dobro naleze na procesor? Jel stavljena pasta kako treba?
Na koliko stepeni je stavljeno u biosu temperaturna zastita procesora?:wave:

Pa probaj da ocistis malo kuler od prasine ili jos najbolje skini ga,ocisti staru i stavi novu pastu..to je i meni pomoglo ;)

uhh pa tebi je velika temperatura cak i kada ne radis nesto zahtevno... Problema moze biti vise, za pocetak reci kakvo kuciste imas, pitanje da li dobro vazduh cirkulise unutar njega. da li imas ventilatore na kucistu, pozadi, napred? veoma moguce je da ti se ventilator na cpu zaprljao, najbolje bi bilo da ga skines, i ocistis i promenis pastu, ili jos bolje da zamenis ubogi stock kuler :D

Danas sam ga kupio tako da kuler nije prasnjav. Kuciste sam otvorio i temperatura je i dalje ista . Da nije mozda problem sa termalnom pastom koja se nalazila na kuleru? Da li je mozda bolje da kupim neku drugu?

Poslednja izmena:
Skini taj kuler sto si montirao i ponovo ga namontiraj. Pasta nema toliki uticaj na temperaturu. koji si kuler inace uzeo?

Verovatno kuler nije dobro nalegao na procesor.

Malopre sam skidao kuler i ponovo montirao. Dobro je nalegao ali temperatura je i dalje ista. :mad:

Vratio sam stari Athlon X2 4800+, dok ne resim problem.

Poslednja izmena:
Malopre sam skidao kuler i ponovo montirao. Dobro je nalegao ali temperatura je i dalje ista. :mad:

Vratio sam stari Athlon X2 4800+, dok ne resim problem.

Hm.. sad sam video kuler koji se dobija uz x4 925. Resenje problema-najbolje je da kupis novi normalan kuler, imas na forumu dosta preporuka za kulere, a imas cak i Bench test odradjen, moja preporuka "najbolje-za-novac" OCZ Vendetta 2 (obavezno proveri da li mozes da je stavis u kuciste, malo je glomazan kuler :) i kosta negde oko 2800 din) ili CM-TX3 (cena izmedju 1500-2000 din). Uzimam u obzir da mozda ne bih mozda dao kintu za novi kuler, ali moja ti je preporuka da se stvarno isplati promeniti taj stock kuler jer ce ti ova dva gore navedena kulera drasticno smanjiti temperaturu.

Hm.. sad sam video kuler koji se dobija uz x4 925. Resenje problema-najbolje je da kupis novi normalan kuler, imas na forumu dosta preporuka za kulere, a imas cak i Bench test odradjen, moja preporuka "najbolje-za-novac" OCZ Vendetta 2 (obavezno proveri da li mozes da je stavis u kuciste, malo je glomazan kuler :) i kosta negde oko 2800 din) ili CM-TX3 (cena izmedju 1500-2000 din). Uzimam u obzir da mozda ne bih mozda dao kintu za novi kuler, ali moja ti je preporuka da se stvarno isplati promeniti taj stock kuler jer ce ti ova dva gore navedena kulera drasticno smanjiti temperaturu.

Poslusacu tvoj savet, ali prvo cu da montiram kuler sa starog procesora posto ne vidim nikakvu razliku izmedju njih, pa da vidim sta ce se onda desiti.

Postavio stari kuler i temperatura je i dalje ista. Za 5 minuta igranje Convictiona postigao je temp. od 66 stepeni. Izgleda da je problem sa kulerom kao sto si rekao.

Koja ti je voltaza procesora?Mozda nije problem u hladjenju...

Postavio stari kuler i temperatura je i dalje ista. Za 5 minuta igranje Convictiona postigao je temp. od 66 stepeni. Izgleda da je problem sa kulerom kao sto si rekao.

Ti stock kuleri se stvarno trash :) (osim kod 955BE i 965BE modela) cak sam primetio da je kuler kada sam ja uzeo PII x2 550be manji nego sto sam dobio uz Althlon-a64 4400+, posto sam odmah otkljucao jezgra :banana: nisam uspeo da merim temperature sa dva jezgra, ali sa 4 je isao lagano preko 70C i posle dva dana sam uzeo TX3 i smanjo temperaturu za ~20C (max 55-56C kada vrti prime95, dok u igrama ne prelazi 53C)

Evo jedne glupe fore kod AMD-a AM2/AM3 koja moze da Vam resi probleme
sa pregrevanjem procesora.
Skoro sam kupovao za neku polovnu masinu X2 7750 procesor.
Imao je isto velike temperature a nije mi bilo logicno zasto
Kuler cist, ploca ispravna, normalno pasta nanesena
4 srafa koja stezu plastiku AMD-ovog socket-a hoce tokom vremena
da se malo razlabave.
Nakon toga sve na oko izgleda OK ali kuler nema dovoljan pritisak na
procesor i dolazi do vecih temperatura.
Stegao sam malo jace ta 4 srafa i vec pri ponovnoj montazi
kuler je davao veci otpor pri montiranju, bolje je nalegao na proc
i temperature su bile normalne.
Stegnite ta 4 srafa od socket plastike, ne mora da bude resenje ovog problema
ali moze nekome da pomogne

Inace taj kuler od Ph II 925-ice jeste boolja ali moze da odradi posao na default-u

^^^
Isti slucaj pre tri dana. Naizgled sve ispravno a procesor se pregreva.
Slucajno sam proverio kako su zasrafljeni srafovi plastike drzaca kulera na AM2 soketu i srafciger je mogao da usrafi svaki sraf za skoro 360°... Vratio sam fabricki kuler i temperatura procesora je u startu bila niza.

Evo fotke...
Proverio sam srafove, bili su zategnuti tako da to nije bio problem. Svejedno hvala na odgovoru.
Da li bi mozda Cooler Master Hyper 101 PWM Universal bio dovoljan da rashladi ovog Phenoma ili je bolji TX3?

Prilozi

• screen.JPG
    screen.JPG
    177.8 KB · Pregleda: 155
Poslednja izmena:
Da ti mnogo ne stajem na muku ali ti je temperatura mnogo visoka cak i sa tim kakanim kulerom. Imas par opcija koje ne bi bilo lose da odradis pre kupovine novog.

1. Pri toj temperaturi kuler bi trebalo da bude poprilicno vruc (pipni pri dnu, ako je kuler topao to je "dobro", jer visak toplote prima kuler) i u tom slucaju menjaj njesra odma. Ako je kuler ladan to znaci da ne "prima" toplotu i to je onda definitivno problem u naleganju kulera.
2. Pozajmi jos neki kuler od nekog AMD soketa (ima ih bar 3), pa jos jednom probaj. Ako su temperature iste ili vrlo slicne postoji mogucnost da te zeza temp. senzor. U tom slucaju vidi dal neki drugar ima neku plocu za taj tvoj procesor pa probaj i to kao definitivnu soluciju.

Srecno ti bilo.

jel se meni ovo cini ili su njemu temp Ok, i da je nesto u zabludi?! 39 kao max. hm... Ajde ti ostavi sve ove programe, skini Real temp ili core i pusti linX bar 10min i slikaj.

Da ti mnogo ne stajem na muku ali ti je temperatura mnogo visoka cak i sa tim kakanim kulerom. Imas par opcija koje ne bi bilo lose da odradis pre kupovine novog.

1. Pri toj temperaturi kuler bi trebalo da bude poprilicno vruc (pipni pri dnu, ako je kuler topao to je "dobro", jer visak toplote prima kuler) i u tom slucaju menjaj njesra odma. Ako je kuler ladan to znaci da ne "prima" toplotu i to je onda definitivno problem u naleganju kulera.
2. Pozajmi jos neki kuler od nekog AMD soketa (ima ih bar 3), pa jos jednom probaj. Ako su temperature iste ili vrlo slicne postoji mogucnost da te zeza temp. senzor. U tom slucaju vidi dal neki drugar ima neku plocu za taj tvoj procesor pa probaj i to kao definitivnu soluciju.

Srecno ti bilo.

Kuler je topao, proverio sam. Moj drug ima neki Phenom BE pa cu traziti njegov kuler da isprobam.

Isprobacu sutra sa tim programima, posto sam vratio stari proc. pa me mrzi da ponovo sve rasklapam.

Poslednja izmena:
Temperature su ti uglavnom OK, a i voltaza. Kao sto rece va_milos, pusti LinX jedno 10min i trebalo bi da budu u granicama normale i sa stok kulerom.

E sad sam drndao po netu izgleda da je problem ploca.
Proguglaj malo.
Na primer....
http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20080301105957609&board_id=1&model=M3A&page=1&SLanguage=en-us

Zanimljivo, ali sa mojim starim procesorom (Athlon X2 4800+) temperatura mi se krece od 25-30 stepeni, a kada radim nesto zahtevno npr. igram igre max temp je 50 stepeni, tako da mislim da nije problem sa plocom.
Probacu sutra kuler od druga pa cu onda videti.

Hvala vam sto se trudite da resite moj problem. :wave:

Tebi se ploča odnosno čipset pregreva a procesor radi na ekstra temperaturama (max 39°C) .

Taj fabricki cooler moze normalno da hladi taj procesor, samo nije za OC.Montirao sam drugu isto to na GA770 i nema nikakvih problema, problem je u necem drugom a ne u cooler-u.

Nazad
Vrh Dno