Šta je novo?

Problem sa overklokom Bartona 2500+

Knight_rider

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
319
Znam da je o ovoj temi dosta pisalo, gotovo sve sa ovog foruma sam i pročitao na tu temu i neznam šta dalje..

Pokušavam da overklokujem mog Bartona 2500,
i u neku ruku sam i uspeo..
Podizao sam FSB sa 166 na 190 MHz i samim tim sam podigao radni takt procesora sa 1833 na 2090 MHz (sad ga i win prepoznaje kao Athlon 3200+), ali dalje ni makac...ni jedan pišljivi MHz....
Znači stabilno radi na podešavanju 11x190 MHz, napon procesoru nisam dizao...
Sistem stabilno radi, testirao sam ga satima... i doom3, i Colin 2005 i Quake 3...Gledao filmove itd...znači radio je satima bez ikakvih problema...

Nije mi jasno u čemu je problem?
-Memorija je Kingston DDR400 (2x256Mb u dual chanell modu), provereno podnosi takt od 400 MHz...
-Ploča je ePox 8RDA+, nForce 2
-Grafika je GeForce 6600Gt
-Od PCI kartica imam tel. modem, zvučnu karticu, mrežnu karticu i SiI SATA raid kontroler 3112...

Ima li ko ideje do čega može da bude...
Napominjem nemože ni MHz preko 190 za FSB..Odmah računar zakuca i moram resetovati CMOS...
Ovo sigurno nije maksimum što ovaj procesor može da postigne...

P.S. Zaboravio sam da napomenem da je množilac zaključan....
Nadam se da ću uz Vašu pomoć postići rezultat 200x11, tojest 2200MHz...

slazem se sa PoisonFree, to si prvo trebao da probas, to je mali skok napona tako da ne mozes da nesto zaj....pokvaris

Nažalost, ne pomaže mi dizanje napona jezgru procesora... Pokušao sam i na 1.70 i na 1.75 V i ništa - Ploča uopšte neće da POST-uje, zaglavi na bilo kom settingu FSB-a preko 190 MHz...
Imate li neke ideje???

Evo šta sam ja noćas konkretno uradio...
Otkrio sam jednu zanimljivost, a to je da mi na settingu 200x11 radi samo pri naponima jezgra procesora od 1.775V pa naviše (testirano do 1.9V), što je mnogo....
Takođe sam morao dizati i napon čipsetu na 1.8 V što je isto mnogo (default je 1.6V)...
Ali i onda uradi POST, ali nikako da digne windows XP sa SATA raid 0 (PCI kontroler, nemam pojma zašto neće)....
Svaka pomoć (a vidim da je nema) bi mi koristila.....
:type: :wall: :crash: :smash: :bottle: :guitar: :cigar:

Ja kod mene uopste nisam dizao napon cipsetu.Probaj napon za memoriju da dignes.
Sudeci porezultatima koje sada dobijas rekao bi da tvoj primerak procesora i nije bas neki o/c. Kazem ovo jer moj Barton 2600+ radi stabilno na 200X11,5 i cak sam i spustio napon.
Srecno

jesi probao sa samo jednim mem. modulom da dizes FSB!

Mislim da si u velikoj meri sam dosao do odgovora. Za 200 MHz ti ne
treba visi nalon na chipset-u od 1.6. A sad, koliko je stabilan ako
prolazi doom, filmovi to je diskutabilno. Recimo, moj Barton 2500+,
radi na 8rda+, 2x256 DC, na 192X11 na, default-u stabilno.
Pri tom mislim da prolazi S&M, OCCT, Prime95, pa zatim i igre. A
recimo, kada ga drzim na 200x11 na 1.7V rade igre, prolazi prime95,
DivX kompresija vise sati, ali OCCT pukne za sat i po, S&M
za 2 sata, odnosno za taj takt mu treba 1.725V. Sve ovo pricam jer,
kao sto je mnogo puta ovde receno, sistem je verovatno stabilan
ako svi ovi testovi prolaze bez gresaka, odnosno sistem mora malo
detaljnije i duze da se testira da bi se doslo do takvog zakljuca.
Po onome sto pises, najverovatnije se radi o losijem oc potencijalu
procesora. Imao sam neispravnu 8rda+ plocu koja nije htala da radi
na 200x11 sa Vdd 1.6V, ali kada sam uzeo drugu, ispravnu, bez
problema radi na tom taktu sa default Vdd. Na tvom mestu prvo bih
krenuo od testiranja memorije, da nju iskljucis kao potencijalni
problem, memtest, gold memory,kao sto kaze Toxic u kombinaciji DC
i SC ako se tu pojave greske, pa onda Prime95 blend test i
S&M memory test, sve uz postepeno dizanje FSB-a. Kad budes
siguran da je to O.K. tek onda przi procesor.Ako prolazi S&M long
vise sati, i OCCT stres test, koji je, kako mi se cini najosetljiviji na
greske koje generise preklokovan procesor, onda ce tesko bilo koja
druga aplikacija da pukne.

Poslednja izmena:
Ljudi...ne mogu dići sess na 200x11 ni sa naponom 2.00V na core-u, i sa jedno, i sa obe memorije isto...
I ovaj napon je prevelik za svaki dan...

uhhhhh. sad sam se opet iznervirao. kad se samo setim koliko sam se cimao sa mojim procesorom i nikako da dodjem do j*****h 200x11.
mislim da ces morati da se pomiris sa cinjenicom da od fsb-a 200 nema nista.
najvise sto sam uspeo da doguram svoj procesor je do oko 2100mhz, a probao sam sve kombinacije fsba, mnozioca i napona.

Ma ja ga imam stabilno na 190x11,tj na 2090 MHz, ali ja sam hteo da iskoristim potencijal memorije od 400MHz...
I bio sam malopre digao XP sa 200x11, ali na 2.00V napona na jezgru sessa....

Prilozi

• Capture.jpg
    Capture.jpg
    52.6 KB · Pregleda: 139
Poslednja izmena:
pa da slicno kao kod mene sto je bilo.
sto se tice iskoriscenja potencijala memorije vise sam poena izvlacio u sandri sa memorijom na190 i tajminzima 2-2-2-5 nego na fsb 200 i tajminzima na defaultu 2.5-3-3-7 sa priblizno istom frekvencijom procesora. mislim da si dostigao maksimalni fsb, tako da ti ostaje da se malo poigras i sa latencijama memorije.
btw. koje napajanje imas?

napajanje је Chieftec 360W...
A memoriju nisam ni na default podešavanjima uspeo zategnuti na 5-2-2-2....

Poslednja izmena:
izgleda da ti primerak Bartona nije nesto raspolozen za OC! Jel imas neki drugi da ubacis i probas ?
p.s.
Knight rider je napisao(la):
... ali na 2.00V napona na jezgru...
to je extremno velika voltaza, i nemoj dzabe ici dalje da nesto ne spalis :)

Drugog primerka nema, a na više napone neću ići....I 2.0V je visoko za svaki dan!
:)

ili je los primerak bartona , ili ti je los cooler , ili se pasta na cooleru stvrdnula, ili su ti kondenzatori na mat. plocu popustili i nedaje dobar napon procesoru ... ja ipak sumnjam da te zeza memorija...
barton jednostavno mora da radi na 2200 mhz na 1,65v

@ macman:
Sada mi jedino ostaje da idem metodom eliminacije...Da probam druge komponente pa da vidim u čemu je problem...
Neznam šta bih drugo mogao, vidim da i ovde na Benchmarku nema pomoći, jednostavno druge nema - ili ploča, ili Barton ili memorija, neko pravi probleme...

"...Podizao sam FSB sa 166 na 190 MHz i samim tim sam podigao radni takt procesora sa 1833 na 2090 MHz (sad ga i win prepoznaje kao Athlon 3200+), ali dalje ni makac...ni jedan pišljivi MHz...."

Ovo mi ipak mirise na memoriju...bio jedan slucaj sa kingstonom radi na 190 a na 200 mhz u igrama puca posle nekog vremena ;)
ubaci neku drugu pa proveri... ne mora kingston bilo koja pc400...
daj temperaturu procesora -opterecen -neopterecen, kada je opterecen, ako ima dobro hladjenje ne bi trebalo da je preko 55c - neopterecn 37-41c ako je visa (relativno :) ) razmrdaj malo kuler mozda ne prianja bas najnaj...

nisi naveo

"Sada mi jedino ostaje da idem metodom eliminacije...Da probam druge komponente pa da vidim u čemu je problem...
Neznam šta bih drugo mogao, vidim da i ovde na Benchmarku nema pomoći, jednostavno druge nema - ili ploča, ili Barton ili memorija, neko pravi probleme..."

kao sto sam vec naveo iz mog bartona koji je otkljucan nisam mogao da izvucem vise od 2100mhz. jos pre oko 14meseci sam poceo da se tripujem na oc, i krenuo polako zamenio napajanje (uzeo chiefteca), zamenio plocu (uzeo abit nf7-s), zamenio kuler (probao tt vulcano 12, jos neki tt, i na kraju ostao na jet7) zamenio ram (umesto kingston hyperX pc3000 uzeo kingmax color pc 3700) i na kraju nisam dobio nista. barton i dalje nece da mrdne preko 2100. tako da sam se pomirio sa cinjenicom da mi je upao los primerak procesora. a koliko sam samo zivaca i vremena potrosio.
koliko sam do sada video/cuo ako barton na prvu na default naponu ne proradi 200x11 tesko da ce uopste proraditi.
p.s. sad mi je malo lakse kad vidim da na forumu ima jos nekog sa bartonom ispod 3200.

@ macman:
u idle-u oko 47°, a u opterećenom modu do 56°...?

@ marsi: nek je tebi lakše...Možda mi stvarno i ne proradi, ali koliki sam ja manijak možda ga i opalim na 2.0V...Pa kud puklo da puklo! (a pukao bi prvi jadni Barton:) )...

Poslednja izmena:
@ marsi i macman
imate pri kraju svakog posta dugme quote, ako nekog ocete da citirate izgleda preglednije i vidi se na koga se odnosi ;)

A što ne probaš smanjiti množioc,recimo na 10x,pa onda diži FSB.
Kod mene slična konfiguracija radi stabilno već godinu dana (pogledaj mi potpis)
Dok sam imao NONAME Veritech 512 DDR mogao sam FSB da dižem na 220x10 ali ove Kingstone sa Infineon chipovima ne mogu iznad 216 Mhz.Ustvari mogu ali onda MemTest i S&M izpisuju greške.
Uostalom, što bi dalje dizao, kad sam i ovako prezadovoljan ?!
:trust:
Iddle 51c/load 57c
Poz.

Poslednja izmena:
Množilac mi je zaključan, napomenuo sam u prvom postu...

Ma ipak probaj da bocneš od nekog drugu memoriju nemoguče je da Barton ne ide glat 200x11 na tvoju ploču.Probaj da malo zategneš latenciju ,kao što je rekao marsi.
Imam istu ploču i ona je majka za oc.Meni sa budjavim pqi ide glat na 210x11 naravno kad malo zategnem memoriju.

@djurdjija
- Malo koji Barton može da radi potpuno stabilno na 2200MHz bez dizanja napona (osim ako ploča ne overvoltuje, što je vrlo čest slučaj kod npr. Asusa). Na 2000MHz može gotovo svaki, čak i sa spuštanjem napona.
- Valjda treba "popustiti", a ne "zategnuti" latencije, kada je u pitanju stabilnost.
- Kaže se "na tvojoj ploči" (izvini, morao sam).

Epox ploce imaju tu prednost za oc,zbog toga sto same podizu napon cpu,kada dizes fsb.Kasnije ako vidis da nesto ne ide dobro dignes malo napon i to je to.Inace sto se tice latencije u pravu si.
Nadam se da sada nisam nista pogresio po pitanju pravopisa(J**i ga odavno sam isao u skolu)

i ja sam imao problema sa barthonom,t.j. ni kod emne nece preko 2100.

MaliRadojica je napisao(la):
@djurdjija
- Malo koji Barton može da radi potpuno stabilno na 2200MHz bez dizanja napona (osim ako ploča ne overvoltuje, što je vrlo čest slučaj kod npr. Asusa). Na 2000MHz može gotovo svaki, čak i sa spuštanjem napona.
- Valjda treba "popustiti", a ne "zategnuti" latencije, kada je u pitanju stabilnost.
kada sam pomenuo zatezanje memorije mislio sam da dobije vecu brzinu memorije na istom fsbu, a ne da zatezanjem postigne vecu frekvenciju memorije.

Knight_rider je napisao(la):
@ macman:
u idle-u oko 47°, a u opterećenom modu do 56°...?

@ marsi: nek je tebi lakše...Možda mi stvarno i ne proradi, ali koliki sam ja manijak možda ga i opalim na 2.0V...Pa kud puklo da puklo! (a pukao bi prvi jadni Barton:) )...
sto se mene tice da moj barton radi stabilno na 200x11 na 2v i da mu temperatura ne prelazi 60-65 ja bi ga tako drzao. ono da mi je lakse je sala, jer sam ja toliko ispiz*** da sam narucio nov barton ali ovog puta mobile varijantu da bih osetio kako izgleda videti athlon 3200 i da sve radi rockstable.

ToxiC je napisao(la):
@ marsi i macman
imate pri kraju svakog posta dugme quote, ako nekog ocete da citirate izgleda preglednije i vidi se na koga se odnosi ;)
jel sad ok. vec sam bio napisao post pa me mrzelo da quote-jem naknadno.

macman je napisao(la):
barton jednostavno mora da radi na 2200 mhz na 1,65v

To nije istina, ja imam primerak otkljucanog bartona 2500+ koji neradi stabilno na 2200 ma koju voltazu stavio, a trenutno mi radi na 2100MHz na 1.45v i tako bez problema vec 6 meseci. Cudno, a? Uzgred nije mobilac, vec najobicniji barton koga sam kupio od Tarmija ovde na benchu.
Tog bartona nebih menjao za nekog koji radi na 2400MHz na 1.65, jer je "ladan ko spricer"

Takodje imao sam jos jedan primerak koji nije hteo ni 2000MHZ da preskoci sta god mu radio. Jednostavno ocena da svaki barton 2500+ moze na 2200MHz nije tacna

Tačno Misko78, izgleda da neće baš svaki na 2200 MHz...Šteta, ja se još uvek nadam da ću uspeti da premašim 2090 MHz....

Vrh Dno