Šta je novo?

Prey utisci, saveti

Ma ima josh dosta, ali sam se ja zaludeo bio misleci da ima josh malo pa zapeo ono "ajde sad ce, ajde sad ce", kad ono oduzilo se i na kraju presho za par sati.. :)
Ne znam ljudi ja sam odushevljen...
Evo sad sam instalirao Quake 4, i igram ga ispochetka bash da uporedim, al ovog puta cu da ga predjem. Proshli put ga nisam ni preshao, batalio sam na pola, smorio me. A i Doom 3 me isto smarao iako sam ga preshao dvaput, secam se na momente mi je bash bio dosadan, shto za Prey ne mogu reci. Ova igra mi ni sekunde nije bila dosadna..

DjoleNS je napisao(la):
Ne znam ljudi ja sam odushevljen...
Evo sad sam instalirao Quake 4, ...
auuuuhhhhh bre, pa ti s' konja na magarca posle Prey igras QIV :zgran:
p.s.
nemoj to vise raditi moze ti pozliti pa posle kuku lele :D

sad sam video na netu da sam tek na pola. igracu ja ovu igru minimum jos nedelju dana, posto ne mogu da sastavim vise od 2 sata. opasno me smori.

Evo igrao sam Q4 danas, i to opushteno na ultra podeshavanjima u 1024, 2xAA, 16xAF, Vsync on, iako mi je grafulja sa samo 256Mb; fps stoji na 60, secne ponekad al retko..
Nije losh Quake ali definitivno mi je Prey bolji! Grafika ne moze da se poredi kolko je lepsha u Prey-u, a ni pricha...
Ne znam dal je s konja na magarca ali nekima je Prey loshiji od D3 i Q4, pa sam bash uzeo da vidim.
Al shta da se radi, ne mozemo svi imati isti ukus... :)

Poslednja izmena:
Probao sam na 9550-ne znam koji sufiks, ali ochaj je radilo... A drugar ima 9600pro i kaze da nije loshe, nisam video. Ma ukljuchi sve efekte smanji rezoluciju, i radice ti valjda.
Ja sam na 9550 pokushavao da ga namincam da bude igrivo i znachi bilo je nemoguce, chak i kad se sve iskljuchi na low i dalje je jako slab fps.
D3 engine kazu radi loshe na atiju generalno, ali nishta te ne koshta da probash.. :)
Srecno ;)

D3 endzine radi cudno na ATI-ju. fps cesto ide gore dole. meni je uglavnom na Q4 stajao na 60, a jednom se spustio na 9. prosto neverovatno. inace varira jako puno, Prey mi nekad ode i na 20fps, ali je uglavnom iznad 30e. imam X800GTO.
btw. meni je grafika u Q4 bolje nego u Prey-u. izgleda da su ukusi stvarno razliciti? sta vise, Q4 je igra po mom misljenju igra sa najnaprednijom grafikom (nisam igrao Oblivion).

Vidi ne znam kako izgleda Prey bez shader 3.0 podrshke, ko zna moguce je da ti zato i ne izgleda skroz kako je zamishljeno. Prey je prepun efekata, od igre svetlosti i senki do onih laser beamova, bljeshtanja, presijavanja, refrakcije, 3d textura i ne znam chega sve, i kad se popale svi zivi efekti stvarno nisam mogao da nadjem ni jednu vizuelnu manu. Ni bugove nisam primetio, zato mi se svidja, ja volim kad se vodi rachuna o svakom detalju podjednako, a ne npr kao u Fear-u kad neshto dojaja izgleda a neshto odvratno jadno. Npr u Fear-u loshe izgledaju predmeti po stolovima, kao i okolina kad pogledash kroz prozor.. Oblivion je isto prepun bugova i vizuelnih anomalija koje su mene lichno sve vreme zeshce iritirale. O igrivosti i igri ne kazem nishta loshe, ali kad me neshto konstantno iritira onda me smori..
Mnogi prichaju kako vole kad je igra realna, e sad dal igra nerealna ako je sf? Dal pricha mora biti iskljuchivo na zemlji i sa ljudima a ne sa nekim tamo vanzemaljcima da bi bila realna? Po meni Prey je skroz realna, u smislu da realno ocharava unutrashnjost svemirskog broda o kome mozemo samo da mashtamo. Treba biti kreativan pa isprojektovati jedan takav prostor... Mislim da je lakshe praviti kopiju prirode nego smishljati neke apstraktne prostore. Ajde mozda i nije lakshe, ali je definitivno manje kreativno. :)
U Q4 se i texture ne presijavaju toliko, jednostavno nekako mi loshije izgledaju (iako mi stoje na ultra), a nisam ni bloom efekat osetio u tom sjaju kao kod Preya. A shto se tiche shader 3.0 efekata tiche, siguran sam da su u Prey-u mnogo vishe iskorishceni nego u Q4 (ako su uopste i korishceni).
Mislim da bi trebao da pogledash kod nekog sa ps3.0 karticom kako to u full-u izgleda pa bash da nam kazesh ima li razlike... Ako se razlika ne bude videla na prvi pogled onda su nam definitivno razlichiti ukusi. ;)

Poslednja izmena:
nisam znao da je Prey SM3 igra? obicno pise u video podesavanjima kad igra podrzava SM3, kao npr. u SC:CT. takodje, nisam znao da je Q4 SM3. sto se tice grafike Q4 je do jaja, a ni Prey nije los, ali meni je potrebno vise od dobre grafike da bi me igra ispunila. Prey je obican run 'n' gun naslov kao i Q4, ali bez pedigrea, a sa nekim novitetima koji mi se bas i ne svidjaju nesto, da budem iskren. ipak, drago mi je da cu je preci. kad se igra po sat-dva ne smara.

pa znas kako, i HL1 i Hl2 su najobicniji run&gun...i q1, q2, q3, 99.9% FPS-ova je run&gun... Tako ce i ostati, ne znam sta ocekujete od FPS-a i KillZone ce biti run&gun, i Crysis ce biti run&gun...jednostavno - ako ne volite run&gun aka FPS, nemojte ni instalirati te igre sem ako necete da vidite grafiku...

Normalno. Svaka ti je na mestu. :)
Kod takvih igara upravo je fora u toj samoj akciji, frci i adrenalinu koji igra uspe da ti napumpa, praznjenje negativne energije uz shto bolju grafiku, efekte i shto nadrkanije docharanu borbu. Ko to ne voli taj ne treba da palamudi oko fps igara vec da igra neshto drugo.

pa slazem se za to, ali nije sve u suvom napucavanju. ako jeste, onda bi SS i Will Rock bile najbolje igre na svetu, a ipak nisu.

Chinaski je napisao(la):
pa slazem se za to, ali nije sve u suvom napucavanju. ako jeste, onda bi SS i Will Rock bile najbolje igre na svetu, a ipak nisu.
Naravno da jeste. Nije sve, ali je 95% u tome. I napucavanje ne znači da ima zilion neprijatelja, već da je samo pucanje dobro odrađeno, da je borba interesantna, da AI radi na tome da te iznenadi, da su oružja i njihovi zvukovi dobro odrađeni i slično. Npr. HL2 od toga nema ništa osim zvukova oružja, dok Fear im sve, osim možda malo pljuckavih zvukova.

ako tako gledas, AI u Prey je retardiran, blago receno. znate one zombije koji stoje kod onih tastera sto se klikcu da bi se otvorila vrata? jednom sam dosao bukvalno ispred njih ne bi li me videli i uradili nesto. glupi su do jaja.
ne znam, mozda sam ja mator, ali suvo napucavanje, ma kako dobro uradjeno, me ne moze zadovoljiti. igra mora posedovati i nesto vise sto je tesko definisati...tu Prey zakazuje po mom misljenju.

Ma igrica je zakon...pogotovo one fore sa skolskim autobusom i usisavanjem oruzija...ali da nisu stavili Barracudu u igricu dao bih joj 50% manju ocenu. :D

Chinaski je napisao(la):
ne znam, mozda sam ja mator, ali suvo napucavanje, ma kako dobro uradjeno, me ne moze zadovoljiti. igra mora posedovati i nesto vise sto je tesko definisati...tu Prey zakazuje po mom misljenju.
Meni je dobro napucavanje preduslov da bi me neki fps zadovoljio. Tebi nije i to je ok, već pravci u kojima lete kutije. Tvoje mišljenje.

smesno...ali dajte molim vas...to je "igra u dahu" zanr...kakav AI cemu to...ides pucas ubijas opustis se, predjes kazes hvala i ides dalje...koji ce qurac tu AI ? zar stvarno zelite da se natezete sa protivcnicima u takvoj igri ? ja ne zelim, a fear me je smorio pogotovo sto je AI toliko pametan da im cujem toki-voki sa 50 metara...

eto vidis, tebi ne treba AI uopste. ukusi su definitivno razliciti.
@filipenko:
nigde nisam rekao da je dobra fizika preduslov za dobar fps, ali mnogo je lepse kada je okruzenje realno, nego kada postoji neka rudimentarna fizika, eto tako, tek da se kaze da igra nije bez fizike.
tebi je dovoljno samo kvalitetno napucavanje, meni nije. samo ne znam gde u Prey-u nalazis kvalitetno napucavanje, kad je AI retardiran? tu je FEAR sampion i ne moze da se poredi sa Indijancem.

Chinaski je napisao(la):
eto vidis, tebi ne treba AI uopste. ukusi su definitivno razliciti.
@filipenko:
nigde nisam rekao da je dobra fizika preduslov za dobar fps, ali mnogo je lepse kada je okruzenje realno, nego kada postoji neka rudimentarna fizika, eto tako, tek da se kaze da igra nije bez fizike.
tebi je dovoljno samo kvalitetno napucavanje, meni nije.
Ne mogu da verujem, pa već sam odgovorio na ovo a opet mi stavljaš reči u usta :
filipenko je napisao(la):
Meni je dobro napucavanje preduslov da bi me neki fps zadovoljio.
Znači preduslov. To ne znači da će se igra ispostaviti dobrom ili lošom ili da ću je ja automatski smatrati takvom, već samo da je to jedan preduslov da bih je okvalifikovao dobrom, ma šta drugo imala/nemala. A da li ću je i okvalifikovati takvom, zavisi i od ostalih parametara.

Kada je napucavanje u pitanju - kako nije zanimljivo u Preyu. Imaš arsenal koji je jedan od najzanimljivijih u poslednjih par godina u jednom fpsu, odličan zvuk oružja, napucavanja u Quake stilu, koja su uvek i bila zanimljiva...naravno, i okruženje koje je adekvatno pucanju i izostavljanju kompleksnijeg AI-a - npr, ok je svariti da se u Prey-u vojnici sponuju iz onih portala, dok je to malo teže svariti u npr. HL2, kao i da monstrumi u Quake4/Doom3/Prey imaju malo retardiraniji AI, dok u HL2 vojnici koji se bore na otvorenom polju imaju podjednako retardiran AI.

Inače, ja nigde nisam tvrdio da je Prey nekakva legendarna igra. U pitanju je solidan fps sa nekim vrhunskim detaljima (grafika, zvuk) i to je to. Npr. Far Cry i Fear su bolji jedno 5 puta, i tu nema nikakve dileme što se mene tiče.

gx-x je napisao(la):
smesno...ali dajte molim vas...to je "igra u dahu" zanr...kakav AI cemu to...ides pucas ubijas opustis se, predjes kazes hvala i ides dalje...koji ce qurac tu AI ? zar stvarno zelite da se natezete sa protivcnicima u takvoj igri ? ja ne zelim, a fear me je smorio pogotovo sto je AI toliko pametan da im cujem toki-voki sa 50 metara...
Opet smaraš brutalno sa tim tvojim provaljotkama. U svakoj igri nađeš neku situaciju u kojoj se AI s*ebei onda ti je kao cela igra loša. Svašta. Tako si i u Oblivionu pokušavao da ubiješ Umbru na 10 načina pa si iz 7. puta uspeo negde da je zaglaviš između stenčuga i onda to kao znači da je Oblivion propast. :S: Fear ima odličan AI. Kada napunim igru 4 puta zaredom namerno na istom mestu, vojnici nikada ne rade istu stvar. Postavljaju se relativno pametno. Napucavanje je odlično urađeno, samo je priča malo retardirana. Fear je za koplje bolja igra. Prey drži zanimljivost mnogim trikovima, dizajnerskim malim čudima i raznolikošću. Da je Fear bio malo raznovrsniji mogao se svrstati komotno uz Far Cry kao najbolji fps svih vremena. (kada kažem najbolji mislim na to da bi ga objektivno najveći broj ljudi smatrao najboljim, što ne znači da i dalje nekome ne bi bio draži gameplay dooma ili half lifea) Naravno, ti si što se Feara tiče glumio ovdašnje srpske overklokere koji stalno nešto pumpaju 6200/x1300/7300gs :d samo na jednom višem nivou, pa si onda pljuvao igru jer zaboga ne radi kako treba na tvojoj bivšoj 6600 kartici sa maksimalnim detaljima u 1280 x 1024. Ja sam igru prešao trećinu na 1024 rezoluciji sa detaljima na minimumu, a nisam imao nameru, već sam se jednsotavno zaneo koliko je bila dobra i zanimljiva za igranje. A onda sam je ostavio sa strane i posle je prešao u svoj njenoj lepoti i raskoši. Tako se nekada i Unreal pljuvao, govorili su kako nema hardvera koji može da ga tera :smash:

Poslednja izmena:
Samo bih skrenuo pažnju (ukoliko ovo već nije konstatovano, a mrzi me da čitam prethodnih 15 strana) da se ona neispravna rejzorova i ispravna napunjena verzija razlikuju samo u priloženom egzekutabilnom fajlu, što će reći ko ima ovu drugu varijantu (prijavljuje se kao "1.0.103 win-x86 Jun 10 2006 00:44:11") miran je, a ko ima rejzorovu (prijavljuje se kao "0.2.99 win-x86 Jun 6 2006 00:49:30") dovoljno je da preuzme ispravni napunjeni fajl sa dobro poznatog sajta.
Hvala.

nema na cemu :)

dobar je prej, dobar... u svakom slucaju zanimljiviji od d3 i q4

filipenko je napisao(la):
Opet smaraš brutalno sa tim tvojim provaljotkama. U svakoj igri nađeš neku situaciju u kojoj se AI s*ebei onda ti je kao cela igra loša. Svašta. Tako si i u Oblivionu pokušavao da ubiješ Umbru na 10 načina pa si iz 7. puta uspeo negde da je zaglaviš između stenčuga i onda to kao znači da je Oblivion propast. Fear ima odličan AI. Kada napunim igru 4 puta zaredom namerno na istom mestu, vojnici nikada ne rade istu stvar. Postavljaju se relativno pametno. Napucavanje je odlično urađeno, samo je priča malo retardirana. Fear je za koplje bolja igra. Prey drži zanimljivost mnogim trikovima, dizajnerskim malim čudima i raznolikošću. Da je Fear bio malo raznovrsniji mogao se svrstati komotno uz Far Cry kao najbolji fps svih vremena. (kada kažem najbolji mislim na to da bi ga objektivno najveći broj ljudi smatrao najboljim, što ne znači da i dalje nekome ne bi bio draži gameplay dooma ili half lifea) Naravno, ti si što se Feara tiče glumio ovdašnje srpske overklokere koji stalno nešto pumpaju 6200/x1300/7300gs samo na jednom višem nivou, pa si onda pljuvao igru jer zaboga ne radi kako treba na tvojoj bivšoj 6600 kartici sa maksimalnim detaljima u 1280 x 1024. Ja sam igru prešao trećinu na 1024 rezoluciji sa detaljima na minimumu, a nisam imao nameru, već sam se jednsotavno zaneo koliko je bila dobra i zanimljiva za igranje. A onda sam je ostavio sa strane i posle je prešao u svoj njenoj lepoti i raskoši. Tako se nekada i Unreal pljuvao, govorili su kako nema hardvera koji može da ga tera

ti si sinko mene pobrkao sa nekim, ne znam sto si me quotovo uopste...meni je Prey superiska i kazem da je AI inteligentan taman tolko kolko treba. Sto se fear-a tice nisam rekao da je AI los nego sam rekao da ga "cujem" preko voki tokija i tacno znam gde je pre nego sto udjem da ih napucavam. Igra bi bila podjednako retardirana i da je AI bio los. Dzaba sto je AI dobar kad ima dve vrste protivnika, od kojih jednu gledas 97% vremena.

Sto se tice Obliviona tu si me definitivno sa nekim pobrkao. Igru sam presao kao od sale, Umbru sam ubio tako sto sam usao u tu grobnicu, izvukao mac i isekao je iz 5-6 puta i bacio je na bulju i odradio power attack jer sam bio level 10 kad sam je napao...

i prekini me smarati...

edit sad tek vidim - FEAR meni nije radio na 6800GT u 1280x1024 sa medium/high kako treba, 6600 sam imao 3 dana... a graficku sam uvek imao bolju od tebe, evo tek sada imas bolju grafiku, ne bitno, ali si me DEFINITIVNO pobrkao sa nekim ;)

Poslednja izmena:
Sto se fear-a tice nisam rekao da je AI los nego sam rekao da ga "cujem" preko voki tokija i tacno znam gde je pre nego sto udjem da ih napucavam.

E znaš malo sutra!

ma znam, , cujes ga gde je...lepo dodje iza coska i kaze "in position" :p

Pa u pravu je, taj tokivoki i to shto se dernjaju glasno je bio stvarno propust i to je svima zasmetalo, iako ne moze se poreci da se likovi ne sakrivaju i ne rasporedjuju dobro i da imaju losh AI... Shto se tiche Prey-a stvarno jeste bolje, ali je zato po meni Prey 5 puta brutalnije odradjen grafichki. Shto je bolja grafika to je i atmosfera uverljivija i tu nema priche. :)

Eh sad, šta da očekujem iza ćoška osim protivnika? Mislim ono, pun okvir, metak u cijevi, prst na obaraču i oprez:) Tokivoki je valjda tu samo da bi se dočarala ta nekakva njihova međusobna komunikacija?
Ne znam, ja volim vidjeti dobar AI, što je ujedno i znak da su programeri uložili dosta truda u igru. Mogu misliti na šta bi FC ličio da ima glup AI. Mislim džaba dobra grafika.

Evo probao sam malo igrati Prey na Cheroky težini. I mislim šta reći, ima se samo manje health-a, sve drugo je isto.

Nije bash sve, oni dvonozni kucni ljubimci sa pochetka igre vishe skachu i grizu. Ostalo je stvarno isto... :)

da li je neko imao problem sa "windowed modom". kad pokrenem igru, ona lepo pocne, ali dole vidim start dugme, sve sa taskbarom i satom i ostalim glupostima. nigde nisam video u opcijama windowed mod. da li je neko imao ovakakav problem?
btw. na sta vam lice oni procepi odakle se legu one skorpije :D

Pa bre imash u opcijama za video podeshavanja, fullscreen on/off. :)
Hahaha procepi... Pa liche na "procepe".... :d
A jesi skontao kad upalish upaljach kako se vidi kroz procep da ima neshto unutra kad se pomerash levo desno??

Vrh Dno