Šta je novo?

Prevare na netu

Tastu je stigla poruka na Viber da je pristigla pošiljka za njega.
Nije ništa poručivao ali je kliknuo na link da vidi šta.
Uglavnom u poruci je .rs domen, a kaže da mu otvara .ba domen.
Kurir ga uredeno zvao ( +381 63 1035686 ) da izađe i da preuzme pošiljku i da spremi novce.
Uglavnom odbio je pošto nije on poručio paket.

Kada se na .rs domenu kuca broj pošiljke izlazi da je adresa primaoca neka u Zaklopači i da je paket zadužen za isporuku 11.05.2026. god.

Tast je u SU.

IMG_8085.jpeg
IMG_8083.jpeg
IMG_8086.jpeg
IMG_8090.jpeg

Poslednja izmena:
Kurir ga uredeno zvao ( +381 63 1035686 ) da izađe i da preuzme pošiljku i da spremi novce.

Kada se na .rs domenu kuca broj pošiljke izlazi da je adresa primaoca neka u Zaklopači i da je paket zadužen za isporuku 11.05.2026. god.

Tast je u SU.
Moguce da su pogresno ukucali broj telefona, desilo se i meni jednom da je postexpress poslao poruku, i zvao kurir, skroz drugi grad bio u pitanju (naravno nista nisam narucio)

Tast je u SU.

Pogledajte prilog 539023
Pogledajte prilog 539024
Pogledajte prilog 539026
Pogledajte prilog 539028
Hmm zanimljivo, jer link u poruci deluje skroz legitimno.

Koliko znam ovi stvarno postoje i od skoro su kod nas, u Bosni ih ima vec duze vreme i verovatno jos nisu sve uskladili kako treba pa otvara .ba portal.

Ovde je u pitanju greska verovatno

Plus ako mu je poruka stigla na biznis deo Vibera to je to sigurno.

Ako je samo broj greska - onda da. A ako je tacno ime,prezime i grad onda bi trebalo sa njima da se proveri detaljno

Ja sam u januaru primio bankovni izvod (sa poverljivim finansijskim podacima) bosanske adiko banke za lice sa identičnim imenom i prezimenom 😃 Poslao im istog momenta mejl, zahvalili se na obaveštenju posle par dana.

Koliko znam ovi stvarno postoje i od skoro su kod nas, u Bosni ih ima vec duze vreme i verovatno jos nisu sve uskladili kako treba pa otvara .ba portal.

Ovde je u pitanju greska verovatno

Plus ako mu je poruka stigla na biznis deo Vibera to je to sigurno.
Da, X-Express je skroz legit firma, došli su kod nas nešto krajem 2025, pa se šire još uvek

Dao sam oglas da prodajem HOTAS... i javi mi se, na Viber, izvesna Tamara iz Sjenice, sa broja koji pocinje na +380. Zainteresovana je.... Nemam iskustva sa KP, pa reko', valjda tako radi, medjutim, trazi CVS broj kartice i da unesem tacno stanje na racunu da se vidi da sam ja vlasnik kartice. Za takve prilike imam internet karticu, sa manje od 500 dinara na njoj... i kada unesem sta traze, kazem da mi treba min. 25000 dinara da potrvrdim nalog🙂

slikaA.pngslikaB.pngslikaC.png

Prilozi

• slikaD.png
    slikaD.png
    528.1 KB · Pregleda: 226
Pre neki mesec su bile slicne prevare i isto se predstavljaju da su iz SJENICE. Sta li ima tamo pa ih privlaci to mesto

🙄 +380 - Ukrajina

Klincu iz komsiluka su pre par dana slali poruke , kao iz Kragujevca - broj +386 ( Slovenija ) Nejc
isto su trazili broj platne kartice i CVV

Dao sam oglas da prodajem HOTAS... i javi mi se, na Viber, izvesna Tamara iz Sjenice, sa broja koji pocinje na +380. Zainteresovana je.... Nemam iskustva sa KP, pa reko', valjda tako radi, medjutim, trazi CVS broj kartice i da unesem tacno stanje na racunu da se vidi da sam ja vlasnik kartice. Za takve prilike imam internet karticu, sa manje od 500 dinara na njoj... i kada unesem sta traze, kazem da mi treba min. 25000 dinara da potrvrdim nalog🙂

Pogledajte prilog 539139Pogledajte prilog 539140Pogledajte prilog 539141
Vidi se po linku da je lazan domen, tj nije dexpress.rs nego dexpress-dostava.online

Zašto bi ti nekome davao svoje podatke za stvar koju ti prodaješ? Pa još na viberu. Uvek prodavci traže podatke kupca, zar ne. Ako si ikada obavljao bilo kakvu (bezbednu) internet kupovinu to bi trebalo da znaš
Na prvi znak takvog ponašanja tražiš kontakt isključivo preko KP poruka a potom treba da sledi prijava osoblju sajta

@Boki.N pregledaj slike. nije mu preko chat-a to traženo

Ti si ipak uneo podatke svoje kartice na tamo nekom sajtu? To se ne radi ni za internet kartice.

Mnogi nasedaju na ovu Viber prevaru. AI je omogućio masovnu automatizaciju prevara i veoma uverljive konverzacije. Moraš biti obazriv inače lako nasedneš. Ja sam se dopisivao nekoliko puta sa "botovima" i tek kasnije u chatu provalim o čemu se radi.
KP stalno šalje upozorenja i čim uđeš na sajt izlazi obaveštenje o toj vrsti prevare, ali to nije dovoljno...

Pa mora telefon zbog kurira da jave da dolaze ili opis kako da stignu/nađu tačno mesto..

Komunikacija samo preko sajta da vidiš da li je normalan na prvom mestu pa kad krene dogovor može telefon za kurira ako kupuješ a kad prodaješ njemu ne treba tvoj broj telefona, daješ ga kuriru.

Na sreću pa nisam glup…
Pokušali da mi ukradu MS nalog.

Prilozi

• IMG_3266.jpeg
    IMG_3266.jpeg
    152 KB · Pregleda: 121
To je samo bot koji pokusava da resetuje password, nemaju oni ni n od tvog naloga, osim emaila. I meni je stiglo to par puta skoro, iako imam alias na tom nalogu, tako da mogu samo da gledaju, login je ugasen preko tog emaila. Da nije glupi MTS malo prodavao podatke, email mi nikada ne bi procureo, jer ga nigde drugde nisam ni koristio...

Stiže mi na mejl da potvrdim kreiranje Netflix naloga. Naravno, nisam ga pravio, ne koristim Netflix. U istom minutu mi stiže i drugi mejl da sam potvrdio nalog i zahvaljuju mi se. Vidi se na slikama dole. Pošto je Netfliksov sistem za logovanje izuzetno debilan, nije mi trebao password da se ulogujem, samo kod koji su mi poslali na email. Ulogujem se, pogledam na sesije trenutne i vidim da je pored mene ulogovan neko sa iPhone-a (ja nemam iPhone). Odem lepo na sign out all devices, uradim request za promenu passworda (ni za to nije potrebno da znaš trenutni password) i stavim novi password. Dodao sam i payment history screenshot dole. Ova Visa kartica nije moja.
Zanima me, koja je poenta ovog kreiranja naloga sa mojom email adresom?
Da napomenem da sam odmah pogledao na Google security da li je neko ulogovan još na moj gmail/google nalog ili je pokušano, i nema ništa.

Prilozi

• Screenshot_5.jpg
    Screenshot_5.jpg
    35.8 KB · Pregleda: 81
  • Screenshot_4.jpg
    Screenshot_4.jpg
    32.8 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_6.jpg
    Screenshot_6.jpg
    37.1 KB · Pregleda: 37
Mogao si da pocnes da koristis Netflix gratis 🙂

Možda nije prevara, već samo greška. Dešava se i to...

Možda neko ima mejl kao tvoj sa jednim razlicitim slovom recimo. petarpetrovic i petarrpetrovic

Ono što je trenutna situacija je da si promenio pass, ostala kartica na nalogu...

Zanima me, koja je poenta ovog kreiranja naloga sa mojom email adresom?
Možda prosto kao ja imaš to "zadovoljstvo" da deliš i ime i prezime sa nekoliko m*rona koji nisu u stanju da zapamte svoju mail adresu (ili je čak i nemaju pa kad im negde traže nalupaju napamet samo da nešto stave).
Meni se takve situacije redovno dešavaju i imaju minimum 2 kr*tena: jedan iz Leskovca drugi iz BG.
Znači non stop mi stižu stvari tipa izvodi ili opomene banaka, račun za A1 postpaid, za upis na fax, od turističke agencije, rezervacije kod frizera... kladionica. Naravno bilo je i za Netflix.

U većini slučajeva piše moja Gmail adresa samo bez tačke između imena i prezimena.
A pošto Google adrese funkcionišu tako da broj tačaka ne menja stvar već sve stiže u isti inbox (moj naravno jer ja tu Gmail adresu imam i koristim još od kad je trebao invite za kreiranje mail naloga).

Uglavnom po tim nalozima ne bude nigde naveden mobilni telefon pa ne mogu majm*nu da "objasnim" neke stvari. Jedini izuzetak je bilo to kad su stizali A1 tj VIP računi pa sam pisao geniju na Viber..

Ja sam bogami dobijao mailove i namenjene "bitnim ljudima" 🙂 Sa molbama ko treba da se zaposli i slično.

Nazad
Vrh Dno