Šta je novo?

Prevare na netu

Ja se vec 20 godina pitam kada ce se neko setiti da u postanske sanducice pocne da ubacuje falsifikovane racune za struju i info-stan (da sve izgleda verodostojno, samo racun za uplatu da je drugi).
Lako bi uhvatili ko stoji iza svega, ali mnogima nije ni bitno sto ce da ih uhapse.
Bila je fora slali su random pekete preko post expresa

Problem je sto neko treba da vidi koliko ti obicno stize i da pogodi optimalan broj, jer ako odstupi to cak ni penzionerima ne prolazi jer se oni raspravljaju i za razliku od 100 RSD a kamo li vise.

Uz to su racuni manje vise isti i poznati svim salterskim sluzbenicima itd.

Jednostavno previse komplikovano, lakse je da ti posalju ciglu ili ti uvale neki Kirby usisivac :)

489735042_28980256038285887_3259699124658721333_n.jpg

Copy-Paste sa FB grupe
Pazite se pikadily Vrnjačka Banja/Kraljevo se javlja sa novog profila Boža.. pošto je tamo pokupio negativne
😆
Naravno laže, razume se u računare, a karta je neispravna.

Inace, juce me je zvala jedna od njegovih zrtava, lik mi je rekao da su cak napravili Viber grupu gde ima oko 60-ak clanova i da je ukupna steta vec preko 2.5 miliona dinara. Vecina ga je prijavila policiji, tako da se iskreno nadam da ce se ovo brzo zavrsiti. Na FB se napominje da "radi" vec nekih godinu dana, dok mi je lik sa kojim sam se juce cuo rekao da je ovaj silni novac smotao u zadnjih par dana na foru dobrih cena za gotove konfiguracije/polukonfiguracije i procesore. Tako da cuvaj se dobrih dilova i mucenih dusa koji "ne znaju" sta prodavaju

Evo linka ka FB postu, svakako je dobro poznat ljudima

trebao si da slikaš
U pitanju je FB grupa IT Berza
Sutra cu postaviti 1 screenshot, posto ima veliki broji komentara. Svakako mi je zelja da upozorim sve clanove sa ovog foruma, koji bi dalje sirili rec o ovom prevarantu i samo tako cemo kolektivno moci da ga se otarasimo.

Ko hoce da zaradi do $2,000 dnevno, evo prilike:LOL:
IMG_8950.png

Evo jedan slucaj sa Instagram profila. Platio mu 3800 dinara za neke naloge streaming. Sada nece da vrati pare. :) Sada ne mozete mi prijaviti policiji, VTK ili bilo gde jer uplata ne prelazi 5000 dinara. Prijavite ovaj profil, da ne nasednu i drugi ljudi na ovu prevaru. :)

Prilozi

• B2CFF0CA-4D58-4C8A-AECA-30F3D1C2BAFE.png
    B2CFF0CA-4D58-4C8A-AECA-30F3D1C2BAFE.png
    122.7 KB · Pregleda: 558
Evo jedan slucaj sa Instagram profila. Platio mu 3800 dinara za neke naloge streaming. Sada nece da vrati pare. :) Sada ne mozete mi prijaviti policiji, VTK ili bilo gde jer uplata ne prelazi 5000 dinara. Prijavite ovaj profil, da ne nasednu i drugi ljudi na ovu prevaru. :)
Mozes da ga tuzis brate, mog burazera nasankali za par hiljada i prijavio policiji i vratili mu pare preko suda. Doduse nisu ga nasankali online, vec uzivo

Ma gde da ga tuzim za 3.800. Treba da angazujem advokata i sve to. Ovo mi je za dalje da ne petljam sa bilo kim. A usput moze nekome biti od koristi. Na kraju krajeva trebamo se ukljuciti da ovakve prevarante preko instagrama ili platformi grupa prijavljujemo administracijama, pa da im pogase profile. Nista nas ne kosta, a drugima ce znaciti da ne budu prevareni.

Bilo sta sto ima premium, lux i balkan a uz to i 200 pratilaca na Instagramu treba da ti bude dovoljna naznaka da nesto ne stima

Ili ako nista drugo, barem da se kupuje preko KP, ima dobrih oglasa sa dosta pozitivnih ocena

Inace sam naleteo na drugog dobrog prodavca sa oko 500 pratilaca i kod njega je sve u minut. Zato treba ici na to da se saseku svi ovi sibicari kojima je moto prevara.

Da upišem ženu u ovu rubriku.
Zove mene ona danas da je videla neke stolice u JYSK-u na popustu, 2 za terasu i 2 za plažu, kao ne zna šta da radi jako povoljno.
Ja je još pitam preko kog sajta si vedela ona kaže JYSK, ok rekoh uzmi ako hoćeš.
Tu je i njoj već malo sumnjivo bilo s obzirom na cenu jer mi je odmah posle kupovine poslala SS, sva sreća pošto to nikad ne radi.
Kartica je blokirana u roku od par minuta posle transakcije a sutra ujutru će zvati banku da vidi da li može da se stornira i transakcija koja joj u aplikacija i dalje stoji "na čekanju".

Screenshot_20250511-112211_Viber.jpg

Za ovakve stvari mi je drago da me roditelji uvek cimaju da pitaju!

Koristim Spark app za mail na iPhonu, i vec par dana kako su me izlogovali, reko nije prvi put, desilo se jos jednom ili dva puta za par godina, kad probam da se ulogujem jedan acc je u redu, drugi kaze lockovan. Udjem na PC, odradim password reset da bi se ulogovao i sve je ok, udjem posle u app, dodam email i sve kao sto je bilo. Medjutim kad sam se ulogovao na taj email, vidim neki email da se neko sinoc u 3 ujutru kao registrovao sa tim emailom na Ring neki sajt, neka zvona nesto.. Reko wtf, udjem na sajt, ubacim email u fazonu ono ne znam password i stize mi stvarno link za reset na moj email. Reko neko ima moj email, ulazim u View my sign-in activity, kad ima i sta da vidim. Nisam hakovan, ali neko dnevno izmedju 21-24 puta pokusava se uloguje ali ne pogadja sifru sa raznih lokacija, i tako ide sve 20.04., tada je pocelo. Malo me cudi jer mi je ovo jedan od main emaila, sa njim nigde nisam logovan i ostalo, da je bio neki data breach, pa su se dokopali email adrese. Malo mi je scary, vec su mi ukljuceni 2FA, email i mobilni code, resetovao sifru, sve zastite koje ima od prvog dana, ali svakako mi je zabrinjavajuce. Jedino da se nadam da ce prestati, ili da pomeram polako bitne stvari povezane sa ovim emailom na neki novi. Da li se jos neko susreo sa necim slicnim?

Proverim i drugi email, on takodje, samo mnogo manje i isto od polovine-kraja aprila krecu pokusaji, ali su se smanjli kako dani prolaze, ispraticu ovih dana pa cu da vidim.

Prestace, dokle god imas 2FA nije bitno jer ti imas tvoje uredjaje i ostalo sa cega vracas pristup, taj ko pokusava da pristupi nema.

Samo sto ce biti iritantno par dana, nedelja.

Desi se i da ljudi promase mejl (nije bas tvoj slucaj ali desava se) a nisu bas digitalno pismeni pa legnu na forgot password i ne provaljuju da nije to slovo u mejlu i slicno.

Ali da nisu odradili ovo sa nekom registracijom, ne bi mi ni palo na pamet da udjem da proverim istoriju, jer bas vodim racuna sto se tice tih stvari. Cini mi se da je bio neki MTS leak nesto skoro, neko je nesto pricao secam se, pa jedino odatle da su me nasli, jer na email primam racun za kablovsku. Pratim, malo procesljao net, kazu da ako se doda Microsoft Alias nalog, totalno ih otkaci da pokusavaju, pa cu to da dodam cisto kao jos jedan stepen zastite. Padalo mi je na pamet da se prebacim na iCloud nalog i Apple Hide My Email, i tako nikad ne dovedem u pitanje svoj main nalog, a imam bolji uvid od "fake" emailova ko najvise spamuje i znam gde je doslo do nekog moguceg curenja.
Kada sam proveravao na netu da li je email u nekom data breachu, kazu nije, a ovaj drugi, manje napadan, pise da je Benchmark kriv 2019-te godine.

Vrlo je moguce da je negde procurilo, toliko ima rupa ovih dana da ne moras vise ni sam da napravis propust, a nema sile da se pohvataju apsolutno svi leak-ovi.

Neke kljucne stvari tipa banka i slicno mogu da se izdvoje na poseban nalog, to je uvek dobro resenje.

U svakom slucaju bice ti mirnija glava.

Malo sam se iscimao posto koristim spotify bas na ovom mailu :D

Prilozi

• Screenshot 2025-05-31 011443.png
    Screenshot 2025-05-31 011443.png
    79.5 KB · Pregleda: 256
Juče mi na posao stiže poruka, nešto nije uredu sa paketom koji ste mi poslali, a ovaj link nije dobar i čovek mi šalje screen shot sa Viber i neki tiny url link. Nisam otvarao, da vidim šta je. Poruka poslata sa USA broja.

Zaista smo mu prethodni dan poslali paket, ali mu je ova poruka stigla sat pre nego što mu je post Express poslao poruku.

Ovo se drugi put dešava da naši kupci dobiju ovakve poruke ujutru kada očekuju paket. Zato se toliki broj ljudi i upeca, jer zaista očekuju paket.

Klasika, skoro svake nedelje iako ništa nisam poručio čak i sa nekih amerčkih destinacija.

Juče mi na posao stiže poruka, nešto nije uredu sa paketom koji ste mi poslali, a ovaj link nije dobar i čovek mi šalje screen shot sa Viber i neki tiny url link. Nisam otvarao, da vidim šta je. Poruka poslata sa USA broja.

Zaista smo mu prethodni dan poslali paket, ali mu je ova poruka stigla sat pre nego što mu je post Express poslao poruku.

Ovo se drugi put dešava da naši kupci dobiju ovakve poruke ujutru kada očekuju paket. Zato se toliki broj ljudi i upeca, jer zaista očekuju paket.
Verov atno je kompromitovana baza pošte. Po meni ogroman problem i traje jako dugo.

@PJ Ne, ljudi se upecaju zato što smo po prirodi glupi. I ako je beskonačno puta pisano, rečeno, apelovano...da se ne otvaraju nikakvih linkovi od banke, pošte itd... gde se traži unos bilo kakvih podataka, ljudi i dalje klikću na njih i upisuju podatke svojih kartica, računa itd...

Kao i većini kome je na bilo kom sajtu gde je ostavljen mail, isti kopromitovan, i ja dobijam gomilu takvih poruka. Evo ga od jutros:

Screenshot 2025-06-01 at 08.03.55.png

Meni je ovo jedna od "dražih" pokušaja prevara.
Možda zbog ovoga "perverted friend" :ROFLMAO:

A sedenje pred kompom i "ručne radove" sam odavno batalio :ROFLMAO:

Screenshot 2025-06-01 082137.png

Verov atno je kompromitovana baza pošte. Po meni ogroman problem i traje jako dugo.

Ne znam da li je komprobitovana, ali ove poruke nemaju veze sa poštom. Samo ih nenormalno mnogo šalju i onda se potrefi da je dobiju ljudi koji očekuju paket. Mada, ograničen smo narod, upecaju se i oni koji ne očekuju paket.

Onaj moj prvi što je dobio poruku, bila je sa srpskog broja i on pozove taj broj i citiram "javio mi se neki Taliban, ništa ja njega nisam razumeo".
Ovaj sada je +1 broja.

Ta dvojica su mi prijavili, ko zna koliko ljudi je dobilo poruku na dan kad i paket i znali da je fake, a ne bi me čudilo da su se neki i upecali.

Dok ima ovca, biće i vukova. Nije mi žao što u 21 veku, ljudi ne znaju kako da se zaštiite od internet prevara.

Za ove prevarante, kazna 10 godina.

Neće više ni da se potrude preterano da nas prevare :ROFLMAO:

2025-06-05_233249.jpg

Nazad
Vrh Dno