Šta je novo?

Prevare na netu

I deda založi svesku sa šiframa... Naravno da postoji backup...

Po meni i jedan i drugi idete iz krajnosti u krajnost - i on ako ne ništa drugo sem beležnice i ti ako stvarno koristiš neki password sličan napred napisanom, ali dobro sad...

Još mi niko nikada nije provalio šifre. Velika većina su za sajtove a to drži FF i Edge. za baš važne stvari uvek upisujem sam, ne dozvoljavam ničemu da pamti. One na papiru su samo backaup. Browseri imaju backup takođe. Za windows (kod mene je login automatski) šifra može samo meni nešto da znači a i za windows i programe uvek ima način da se povrati šifra na neki način ako se lepo namesti.

Po meni i jedan i drugi idete iz krajnosti u krajnost - i on ako ne ništa drugo sem beležnice i ti ako stvarno koristiš neki password sličan napred napisanom, ali dobro sad...
Stvar je u tome što u Zrachkovom, odnosno slučaju korišćenja password managera, nema baš nikakvih negativnih strana. Naprotiv, višestruko se povećava sigurnost, dok se ni najmanje ne smanjuje lakoća korišćenje, jer je njemu svejedno da li kopirao onaj password koji je napisao ili "abc", sama operacija je ista. Na telefonima je još lakše, autofill sam prepozna domen i ponudi password.

@Martin Mystere
Ako misliš da je dužina šifre od 50 karaktera i korišćenje ASCII karaktera overkill, donekle si u pravu. Ali svejedno ti je šta je šifra kada je nikada nećeš kucati, već u najgorem slučaju kopirati. Što onda ne koristiti najjaču moguću... Generiše se jednim klikom i nikada ne pamti/kuca/piše.
@CountMike
Provalili su ti šifru na ovom forumu, kada su nas hakovali... Proveri na haveibeenpwned.com svoje email adrese gde su ti još saznali šifre... Ovo ostalo je kako tebi odgovara...
Takođe, password manager sam proverava domen na kojem popunjava polja, pa sam imun na phishing napade...

Jedina "provala" je bila za ovde a ni to nije baš nešto važno. Javili su mi za pokušaje za MS nalog i Gmail ali nije prošlo. Ostalo je potpuno nevažno , za njih bih radije i da ne traže šifre.

da se vratimo na temu (ne, šifre i njihovo čuvanje nisu tema). hvala na razumevanju

I meni dva dana zaredom isto, isto domaci broj 061.

Evo i mojoj zeni stize poruka sa tog 061broja da azurira podatke za ulicu.

Koji je sad ovo amater. nit imam nešto sa SBB a još manje neki plaćeni domain.
1703920979043.png

Samo mi nije jasno kako znaju gde mogu da se ogrebu , a gde ne..
:sneaky::D

Danas je supruzi stigao isti sms ali sa domaćeg broja 061

Šalje mi jedan naš kupac sličan screen shot kao gore, samo što je 061 broj.
Stigla mu poruka tog jutra kada je očekivao paket od nas. Mislio je da ima veze sa tim, pa je pozvao broj i citiram šta mi je napisao:"Javio mi se neki Taliban na engleskom. Ništa ga nisam razumeo i prekinuo sam vezu."

Klikci koliko hoces , ako ne das broj kreditne kartice ne mogu ti nista , verovatno traze da bi paket bio isporucen da bi skunuli pare koliko oni hoce.

Šalje mi jedan naš kupac sličan screen shot kao gore, samo što je 061 broj.
Stigla mu poruka tog jutra kada je očekivao paket od nas. Mislio je da ima veze sa tim, pa je pozvao broj i citiram šta mi je napisao:"Javio mi se neki Taliban na engleskom. Ništa ga nisam razumeo i prekinuo sam vezu.
Izgleda da su i migranti rešili da probaju da se malo ovajde...

Nisam siguran da li je ovo "Taliban" bilo zbog načina na koji je taj neko govorio engleski ili prosto pejorativ zbog toga što mu šalju poruku koje ne želi. Nije on shvatio da je neko pokušao da ga prevari.
Mislio je da kurir traži dopunu adrese za paket koji očekuje i da je najbrže da ga pozove. Sreća da mu poruka nije stigla sa nekog afričkog broja.

Pa to - neko ko govori engleski sa takvim akcentom a šalje poruke sa broja našeg operatera mene nekako asocira na nekog iz grupe onih koje sam pomenuo a koji i ne rizikuju Bog zna šta ako ih uhvate.

Drugarica lagani kliknula na ovo. Koje su sve posledice?
Nikakve
Mojoj ćeri (!!!) stigla porukia na mob sa tog 061. Ne znam po kom kriterijumu biraju.
Forvardovao sam poruku sebi, pošto na mobu imam kojekakve zaštite, i otvorio link. Ide do stranice gde treba da popunjavaš svoje podatke.
Stranice su vrlo pismeno i pedantno odrađene, čak bez uobičajnih brljotina, jedino što naš PTT nema web adresu postal.rs :)

Još jedan amaterski pokušaj, pronađeno u Spam rubrici Gmail-a
1704411452777.png

Većina su preko @PTT.RS jer je samo 5 slova pa je lako da se pogodi ali tako je to bilo na početku a account je iz 1997e. godine. Još mi je aktivan kao "potrošni" e-mail. Ne znam ni zašto je još uvek aktivan, nisam imao ništa sa njima bar 15ak godina. Gmail i Hotmail imaju bolje filtere i ovakve poruke u glavnom završavaju u Spam folderu. Na njima imam adresu sa 15 slova i znakova pa je teže da se pogode sa brute force sistemom. Jedino ako su videli neke slike gde nisam zacrneo adresu (treba i na to paziti) AI to može da primeti ili sa nekog provaljenog sajta. Nema sumnje da se adrese prodaju ili dele među scamerima. Kada jedan sazna ili pogodi i svi ostali imaju pristup. To je deo njihovog posla.

@Martin Mystere
Ako misliš da je dužina šifre od 50 karaktera i korišćenje ASCII karaktera overkill, donekle si u pravu. Ali svejedno ti je šta je šifra kada je nikada nećeš kucati, već u najgorem slučaju kopirati. Što onda ne koristiti najjaču moguću... Generiše se jednim klikom i nikada ne pamti/kuca/piše.
@CountMike
Provalili su ti šifru na ovom forumu, kada su nas hakovali... Proveri na haveibeenpwned.com svoje email adrese gde su ti još saznali šifre... Ovo ostalo je kako tebi odgovara...
Takođe, password manager sam proverava domen na kojem popunjava polja, pa sam imun na phishing napade...
Ha. Gle ovo.
.
IMG_7188.png

Nazad
Vrh Dno