Šta je novo?

Prevaranti sa domaceg e-trzista

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bar smo se slozili da moze da se registruje bilo ko i bilo kako. Oni su svesni toga da je licna karta slaba garancija ali mogu da traze dodatne dokumente/izjave/uverenja i sta ti ga ja znam....

Poslednja izmena:
Ta boljka je prisutna otkako je KP-a.

Najlakse je prevariti preko interneta a kako stoje stvari sa nasim sudstvom, time ce se mozda baviti 2054-te.

Cak i da imas sve podatke te osobe ne bi se to tek tako resilo.

Ti kazes stigao ti krs procesor, on kaze nije.

U tu pricu ulazi kurirska sluzba.

Ti kazes stigao ti krs procesor, prodavac kaze nije, kurirska sluzba kaze da nista nije petljala sa tim.

Kako ces da dokazes da je tebi stiglo to sto ti je stiglo?

Tako sto je prevario istovremeno vise osoba na isti nacin poslavsi nam prakticno bezvredne stvari.
Pojedinacno si mozda i u pravu ali kada bi se KP ukljucio i prijavio visestruku prevaru mogli bi nesto i da dokazemo.

Nekoliko likova je vec 'palo' kada su radili visestruke prevare.
Policija/tuzilastvo mogu da previde ili da ih ne interesuje kada se desi poneka prevara.
Ali kada je prevara modus operandi jedne individue, e onda krenu da delaju :).

Da bi se sprečile prevare nisu uopšte potrebni lični podaci, prevarant ih uvek može lako nabaviti.
Ebay i ostali slični globalni sajtovi ne traže ličnu kartu, čak mislim da nemaju ni pravo da traže. Jednostavno da bi se sprečile prevare treba samo ukinuti motiv za njih, tj isplatu novca. Posrednik sličan PayPal-u bi bio idealan ili obavezeti kurire da zadržavaju novac neko određeno vreme npr 48h i da tek tad mogu isplati ako nema pritužbi.

• Like
Reagovanja: M J
A sta ako neko, iz dosade ili drugog motiva, lazno optuzi prodavca/posiljaoca.
I onda kurirska sluzba blokira isplatu novca.
Onda posiljaoc mora da dokazuje da nije prevario kupca, a kako ce to uraditi.

Moze biti malverzacija i u drugom smeru.

Mislio sam na pravu sudsku tužbu, ne verujem da bi neko to radio iz dosade. Naravno treba nam i ekspeditivnije sudstvo,nešto po ugledu na prekršajni sud.
Neki sajtovi pošalju sliku paketa pre slanja kupcu, to nije loš dokaz tj treba snimati i pakovanje i otvaranje paketa.

• Like
Odavno rečeno u zaključanoj KP temi, kad god je moguće raditi lične kupoprodaje. Uopšte, gledanje ponude iz drugih mesta gde ne možete doći pešice, biciklom, autom samo ako se mora.

Jedan mali offtopic, ali u Engleskoj na eBayu maltene svaka privatna prodaja izricito kaze "No pickup!". Znaci, samo slanje...
Pa znaš kako, pošto se bavim muzikom non stop nešto menjamo i uzimamo novije, pa kako narod nema mnogo novca onda idu zamene za nešto jeftinije i doplata pa ganjaj da prodaš to iz trampe.... i mogu da ti kažem kakvih sve nekulturnih svinja ima i nisu za u kuću i lično preuzimanje.... a i logično svaka lopina može pod izgovorom da pogleda da ti vidi ceo raspored u kući....

Da ne pričam svoja iskustva ovde ima i mnogo loših i dobrih, ja takođe volim kad je neka skuplja stvar u pitanju da sve pogledam lično, *mjau**mjau**mjau* npr jedna profi klavijatura je 2400e polovna ajd uzmi to preko kurira ako smeš.... ali kad god idem kod nekog uvek volim da se najavim prvo, i treba mi 5 minuta da vidim da li je sprava ok ili ne.
Kakvi su kod mene dolazili (pojedinci naravno) da mi nosu trebale pare u tim momentima ne bi ih pustio ni u ulicu....

Tako da potpuno razumem engleze što se lične prodaje tiče....
E sad druga je priča kod nas što smo nezaštićeni od prevaranata kod online prodaja.....

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

^ Ovo bi bilo resenje, ali je eonima daleko od nas...

Inace, u cemu je stvar sa tim mjau mjau forama na forumu?

• Like
Ta boljka je prisutna otkako je KP-a.

Najlakse je prevariti preko interneta a kako stoje stvari sa nasim sudstvom, time ce se mozda baviti 2054-te.

Cak i da imas sve podatke te osobe ne bi se to tek tako resilo.

Ti kazes stigao ti krs procesor, on kaze nije.

U tu pricu ulazi kurirska sluzba.

Ti kazes stigao ti krs procesor, prodavac kaze nije, kurirska sluzba kaze da nista nije petljala sa tim.

Kako ces da dokazes da je tebi stiglo to sto ti je stiglo?

To i manje-vise (moze vise svedoka i jos snimanje prilikom unboxing-a) ali kako ces da dokazes da je prodavac prevarant? Kad moze biti i kurir koji od njega preuzima, oni koji sortiraju/salju dalje, neko u centru za distribuciju, pa neki u mestu prijema pa kurir koji ti dostavlja (mene npr. prevario kurir koji dostavlja, vratio pare samo zato sto je to uradio 10x pa je vec bio opstepoznat sefu i kolegama). Moralo bi ili neko pakovanje kao oni koferi za prenos novca ili licni kurir (koji nosi direkt od A do B) a to nema sanse za male vrednosti, vise se isplati dodatno osiguranje od prevare/kradje koje ce pokriti tih par promila neregularnih posiljki.

Nema bajpasa za (bes)pravnu državu.

eh.. meni traze 45e za zamenu ekrana za S3... a sam tel ne vredi ni 80e.. .. trziste. sad imam 2 potpuno ispravna S3 teelfona sa slomljenim staklom. nesto se ne isplati servis i zamena stakla.

Kaži da si ozbiljan da si dao 80e za ekran za S5 a telefon ne vredi više od 100-110?
Da, to je bitnija stvar ovde :D

Da sam hteo novi, ima za 50e primerak, koji bi radio, ali ovo je bio S5 Duos, sa podacima..
Ja bi i kopije rado uzeo da sam znao, ali ovo je prevara cista.

Original samo polovni, to je najsigurnije

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

eh.. meni traze 45e za zamenu ekrana za S3... a sam tel ne vredi ni 80e.. .. trziste. sad imam 2 potpuno ispravna S3 teelfona sa slomljenim staklom. nesto se ne isplati servis i zamena stakla.

S3 ne vredi više od 50-60, imaš S4 za 80-90

Da, to je bitnija stvar ovde :D

Da sam hteo novi, ima za 50e primerak, koji bi radio, ali ovo je bio S5 Duos, sa podacima..
Ja bi i kopije rado uzeo da sam znao, ali ovo je prevara cista.

Ja sam isto tako prosao samo sto je meni zavalio kinez sa alliexpress-a :(
Na slici org a kad je stigao ono kopija a zbog azurnosti nase carine istekao mi rok za zalbu na alli-u.

A sta ako neko, iz dosade ili drugog motiva, lazno optuzi prodavca/posiljaoca.
I onda kurirska sluzba blokira isplatu novca.
Onda posiljaoc mora da dokazuje da nije prevario kupca, a kako ce to uraditi.

Moze biti malverzacija i u drugom smeru.

Teško, vidim propadoše svi prodavci na Ebay. Kao što je neko napisao nama treba Ebay i PayPal, pa kada nema para neka razmšljaju da li će da šalju cigle. Kada već naše pravosuđe neće da reaguje. Ili još bolje, neka se poveća limit sa 50€ na 150€ kao svim zemjama EU. Tada može da se kaže KP ćao :)

Koliko god da olaksaju i pojednostave registracije i pristupacnost na oba servisa, nikad KP nece propasti ;)
Odavno je izrastao u velikog igraca i mnogo ljudi kupuje/prodaje tamo, a moc navike je cudo.

Lakše je preći sa goreg na bolje. Samo polako da se Ebay malo više popularizuje kod nas. KP nikad ne koristim jer je skuplji, a i čitajući ovakve teme izgubim volju. Naravno ni Ebay nije savršenstvo, ali se sve završava brzo. Kolega sa jednog drugog foruma je kupio DAC. Nije bio taj , još ni nov. Vraćen mu je novac posle nedelju dana, a ovde bi se vukli po sudovima do 101 i nazad. Ako bi do taga i došlo.

Jedini segment u kome je eBay jeftin je sitna elektronika, u svim ostalim je obično povoljnije na domaćim sajtovima. Nećeš sigurno naručiti npr TV ili PVC prozor iz Kine

Koliko god da olaksaju i pojednostave registracije i pristupacnost na oba servisa, nikad KP nece propasti ;)
Odavno je izrastao u velikog igraca i mnogo ljudi kupuje/prodaje tamo, a moc navike je cudo.
HaloOglasi u bili tata-mata za nekretnine, a prosto su nestali jedne godine kao igrac na tom trzistu uopste. Nije da su se smanjivali lagano, nego prosto za koji mesec, samo vidim HO Nekretnine nemaju nista.
Jeste da ce prevaranti pokusati da ostanu na KP, a normalni otici na alternativu, da ce prevaranti pokusati da ostane KP primaran i jedini bitan (ako se KP ne sredi i bude poceo da stiti obe strane), ali na nama je da se borimo.

BTW, ja koliko znam mi mozemo da koristimo eBay, samo sto niko to ovde nece raditi :(

Kolega sa jednog drugog foruma je kupio DAC. Nije bio taj , još ni nov. Vraćen mu je novac posle nedelju dana, a ovde bi se vukli po sudovima do 101 i nazad. Ako bi do taga i došlo.
Zato sto svi razmisljaju "gde cu da gubim vreme".
Ali imajte na umu da je i Paster gubio vreme, jer njemu nije bila potrebna vakcina, covek nije morao da brine o tim bolestima :) Radio je zbog drugih.
Dakle, jednom se mozda i ne isplati da se zali i gubi vreme na sudu, ali kada pocne, smanjice se i broj prevara.

Ja sam isto tako prosao samo sto je meni zavalio kinez sa alliexpress-a :(
Na slici org a kad je stigao ono kopija a zbog azurnosti nase carine istekao mi rok za zalbu na alli-u.
Ne moze zbog carine da ti istekne rok! Trebao si traziti produzenje, ili otvoriti dispute sto nije jos stigao, ako prodavac ne zeli da produzi rok.

Igor, 0642226433. Reklamira original ekran za Samsung telefone (izmedju ostalog).
Dolazi mi telefon, ono nije ni SAMOLED, kamoli original. Crna boja se vidi plavo :)

Da mi je rekao da nije original i naplatio ga tako, ne bi mi smetalo, jer mi je samo bilo bitno da bude funkcionalan, ali ga naplacuje i tvrdi da je original.

https://www.kupujemprodajem.com/LCD...S5-G900-58702695-oglas.htm?filter_id=81721962

Da me ne razumes pogresno (kao inace) ali u oglasu pise LCD a ne amoled :) A za ovo 100% lik moze da se vadi da je mislio na 100% NOV panel ali LCD :d

Covek ima samo 14 ocena (ok, sve su pozitivne, za sada) a pise da je LCD panel, ne znam kako ocekivati original. A da ne pricam sto svaki drugi neradnik u SRB uz kladionicu/mining sada razvija i ''biznis'' preprodaje krseva sa AE pod oznakom ''original'' :)

Ok, bitno ti je da imas funkcionalan DS telefon ali si realno nekom bet baji obezbedio 24h ispijanja loseg piva u kladionici uz par tiketa :D

Poslednja izmena:
Da me ne razumes pogresno (kao inace) ali u oglasu pise LCD a me amoled :)
Pise "ORIGINAL LCD panel Samsung Galaxy S5 G900", a ne original LCD za S5, nemoj da popujes ;)
I kako si se odmah nasao da branis nesto pogresno?:) Niti sam trazio da mi nadoknadis novac, niti popujem ljudima, a ti branis odmah nesto sto je pogresno?

Covek ima samo 14 ocena (ok, sve su pozitivne) a i pise da je LCD panel, ne znam kako ocekivati original.
Tako sto sam vec uzimao "original LCD" za Samsung SAMOLED telefone, i gle cuda ovo je prvi koji nije SAMOLED Samsung original ekran.

@ alfaunits

Ti stvarno imas neki problem sa kapiranjem onoga sto pisem :) Opusti se malo.

Buraz, od mene nikada neces cuti/procitati da branim net jajarice, prevarante, mrsomude i ostali mulj srBskog onlajn drustva, samo mi nije jasno kako se neki iskusan clan ovog foruma tako lako upecao na ocigledno sumnjiv oglas?!

Tako sto sam vec uzimao "original LCD" za Samsung SAMOLED telefone, i gle cuda ovo je prvi koji nije SAMOLED Samsung original ekran.

Original LCD pa jos AMOLED? To je onda problem onih koji oglasavaju a ne znaju razliku izmedju dve dosta razlicite tehnologije displeja :)

Poslednja izmena:
Original lcd i amoled ne mogu zajedno nikako u istu rečenicu.

Upravo to sam i pokusao da mu objasnim (mada mi i dalje nije jasno kako ne zna za to) ali ne vredi, instant me je proglasio za trola, branioca net prevaranata i udelio losu reputaciju po 15. put :)

Ne vredi, ''iskusan'' clan a tako neobavesten i frustriran, ne kapiram al' ajde :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno