Šta je novo?

Prevara

i KP postaje sve gori i gori...
traze mi 133din da postavim polovnu stolicu na oglas.

По мени је начин плаћања на Лимунду и Купинду поштенији.
Поставиш колико хоћеш огласа, ништа не мора да се плати.
Тек кад се нешто прода, плати се провизија, док са друге стране на КП-у се мора плаћати ''обнављач'',
а од скоро се мора плаћати и само постављање огласа у већини категорија.
Ту платиш продао - не продао, док на Лимунду платиш тек ако продаш а пре тога могу предмети да буду активни
без временског ограничења и било каквог плаћања за то. Притом уколико се не реализује купопродаја, давањем негативне оцене купцу се рефундира провизија која је наплаћена за продат предмет.

Da, ali limundo dere za neke malo skuplje stvari. Nisam skoro prodavao, vidim da su sad i digli marzu dodatno.

Elem, kad se vec prica o limundo prodavcima da napisem svoje iskustvo sa prodavcem Matic Rade (trenutno ime PC store). Pisem zato sto radi tehniku, a 99% clanova foruma to interesuje, pa da obrate paznju. Naime, kupovao sam konzolu za koju je rekao da je neispitana. Na moje pitanje da li je otvarana, kaze nije, jer ima neke cudne srafove, a on nema takav srafciger(cudni srafovi su toreksi 😀). I ja reko ok... Dobijem na licitaciji, i kad je stiglo, ima sta da se vidi. Unutra kurslus, sliom pokidane komponente, izgrebana ploca, itd. Sve bi to bilo ok da ja po broju njegovog telefona nisam dosao do saznanja da covek ima servis za popravku svega toga, a pravi se naivan da ne zna sta je toreks. Dam mu negativnu, sve dokaze o njegovom poslovanju dam Limundu, oni, naravno, obrisu negativnu. Odatle i to da svi ti sto na veliko prodaju na limundu skoro i nemaju negativne. Limundo od mene nema koristi, dok od njega ima. Posle sam video kod njega licitacije sa tehnikom koja je neispitana, nema kako da proba i ostale laže...
Tako da, eto, moje iskustvo s doticnim, pa da znate ukoliko oglasi da ima nesto neispitano, ne uzimajte. 😀

Dobro vreme da se podsetimo terminologije koja se koristi u oglasima :)
Šta treba znati pre kupovine:
1. Neispitano - ispitano i ne radi
2. Netestirano - testirano i ne radi
3. Radilo je u mojoj mašini - dok nije crklo pa je izvadio i prodaje
4. Verovatno ispravno - sigurno neispravno
5. Stiglo iz Austrije - stiglo sa buvljaka, probano i ne radi
6. Nemam procesor da je probam - imao je procesor, proverio, ne radi
7. Verovatno je ok, ne razumem se - razume se on odlično, probao je i ne radi
8. Trebalo bi da radi - trebalo bi, ali ne radi
9. Kombinacija svega gore navedenog - potpuno isti rezultat, ne radi

Da, ali limundo dere za neke malo skuplje stvari. Nisam skoro prodavao, vidim da su sad i digli marzu dodatno.
Digli su na 8% provizije od prodajne cene.
Deru samo ako se radi o predmetima cija je vrednost par hiljada dinara, ako je vrednost nekoliko desetina hiljada dinara ili stotina hiljada, provizija je 1000 dinara, vise od toga ne uzimaju.
Malo jeste nerealno da recimo nekome za protati predmet od 10.000 dinara uzmu 800 dinara, a nekome ko je prodao nesto 100.000 dinara da uzmu 1000 dinara ali dobro.
U svakom slucaju, barem po meni, realnije je neko KP.
Cak sto vise na limundu su sklopili ugovor sa City Express-om za korisnike da postarina bude 286 dinara za pakete do 20kg 60x60x60, jeste da City Express nema pozitivnih komentara ali bar nesto su uradili za svoje korisnike.
Na kupindu je ostala ista provizija, evo na primer ja prodajem racunarske komponente i za prodati predmet na kupindu mi uzmu 3% od vrednosti sto je OK.

Moze i sad jos uvek da se proda ali mora da se stavi pocetna cena 10 dinara pa dokle dogura, sa fiksnom cenom ili pocetnom realnom cenom jako tesko ide ali se povremeno nesto proda i po realnoj ceni.

Sto se tice sajtova za prodaju to sve zavisi od pojedinca sta mu odgovara, meni sad trenutno kao prodavci vise odgovara limundo i kupindo nego KP zbog nenormalnog poskupljenja.
Bila je tema o kupujemprodajem pa je admin zakljucao, ne znam zasto.
Meni treba ta KP tema, da malo prodiskutujemo o monopolu koji koriste na sve strane. KP obnavljač bio 750 dinara pre samo 2,5 godine, a sada je smanjen broj oglasa duplo i cena povećana više od 3-4 puta na 2951 dinara (1916 ako se plaća redovno). Da ne spominjemo postavljanje oglasa po po nekim kategorijama i uvođenje plaćanja za više od jednog godišnje...

Limundo nisam koristio baš dugo iz razloga što je velika provizija.

Prvo svakom hard disku odradim low level format, zatim hdd regenerator i hd tune ali ne sa opcijom quick format da samo pretrci.
Sve te programe imas u Sergei Strelec WinPE
Ta kombinacija mi se pokazala odlicno, jeste da dugo traje ali kad na taj nacin odradim testiranje znam da je hard disk 100% ispravan.
Tek na kraju pokrenem hard disk sentinel cisto radi reda da vidim sta ce pokazati.
Koliko dugo traje ta provera preko Sergei Strelec WinPE?

Ја никада не би купио половни диск као ни дискове по огласима, без гаранције и који нису у оригиналном фабричком, запечаћеном, паковању.
Данас је лако потпуно ресетовати све податке са диска и онда га продати као новог са 0 сати рада и једним укључењем.

Да ресетујем овај па да продам уз опис ''само 'стајао' у рачунару, користила баба за mp3 по некад''. 😀
Овакав је после 15 година, служи ми само за преузимање фајлова, пребацивање, копирање са једног на други рачунар (уз ону фиоку која се повезује на USB). Отписао сам га пре 10 година, а и даље се држи.
Иначе, ово је матори АТА хард диск, није чак ни SATA.
Боље да ''акам'' овај него SSD / M.2

mCtjLRx.jpeg

Koliko dugo traje ta provera preko Sergei Strelec WinPE?
Traje dosta dugo ako radis sve kao ja, na primer za 1TB hard disk ti treba skoro ceo dan ali opet sve zavisi do samog hard diska, imao sam situacija gde su hard diskovi bili dosta brzi i dosta krace je trajala provera u poredjenu sa nekim drugim hard diskovima.
Za vece kapacitete, preko 1TB, jedan dan odradim low level format, a sledeci dan samo hd tune jer bi sa vise programa predugo trajalo.
Meni treba ta KP tema, da malo prodiskutujemo o monopolu koji koriste na sve strane. KP obnavljač bio 750 dinara pre samo 2,5 godine, a sada je smanjen broj oglasa duplo i cena povećana više od 3-4 puta na 2951 dinara (1916 ako se plaća redovno). Da ne spominjemo postavljanje oglasa po po nekim kategorijama i uvođenje plaćanja za više od jednog godišnje...
Ne treba ti tema za to jer je stvar veoma prosta u jasna, dokle god oglasivaci budu placali njihove izmisljotine oni ce uvoditi uvek nesto novo i nametati oglasivacima, zato je i stiglo dovde dokle je sad.
Dakle, treba prestati placati pa kad vide da od toga nema nista politika ce se promeniti ali je problem sto mi kao narod nismo slozni da svima bude dobro i uvek ce se naci neko ko se reci sta me briga sto Pera i Djura nece da placaju, ja hocu jer imam koristi.
I to je to sto se tice KP, ne bi vise o tome jer nije do njih do nas je.

Poslednja izmena:
Ја никада не би купио половни диск као ни дискове по огласима, без гаранције и који нису у оригиналном фабричком, запечаћеном, паковању.
Данас је лако потпуно ресетовати све податке са диска и онда га продати као новог са 0 сати рада и једним укључењем.
Pomoću kojih sve alata je moguće resetovati informacije o radu HDD-a ili SSD-a?

Pomoću kojih sve alata je moguće resetovati informacije o radu HDD-a ili SSD-a?
По питању класичног диска, HDD, постоји хардвер на који се повезују дискови и који дозвољава брисање SMART-a.
Некисплативо је за један диск куповати. То сам видео у једној великој фирми, где су преко 50 дискова потпуно обрисали и ставили на огласе.
По питању SSD-a, све је простије. На нету се могу наћи програми, посебно за сваки тип контролера, типа Silicon Motion, Phision...
Ja сам на тај начин вратио из мртвих SSD који се у опште није видео у bios-u. После флешовања све је прорадило а у поступку припрема за флешовање, може се изменити назив диска као и серијски број. Наравно, број укључења, часови рада...сви бројачи на нули!
Цео процес не траје дуго за оне који су вични, рецимо, максимално пола сата и добијаш диск као да си га управо купио. На тај начин се по огласима ваљају SSD дискови са мајнинга, којима је душа извађена. Још ако су сачували оргиналну амбалажу диска, ето диска на оглсима, потпуно нов, не коришћен.

Zato ne kupujem nikad polovno i miran sam bar oko tih problema.

Naravno ni novo ne garantuje da neće biti drugih problema ali to je neka druga priča.

I nažalost poštenih prodavaca ima dosta više nego nepoštenih ili kako ih ja zovem lopuža (bar ja mislim da je tako) ali šta to vredi kada se zbog ovih drugih i oni pošteni zaobilaze, bar sa moje strane i u tome brisanje negativnih ocena uopšte ne pomaže sticanju većeg poverenja u ovakav vid kupovine.

@magnetic totalno si omašio temu. postoji ceo podforum za hard diskove i druge komponente za skladištenje podataka

Nazad
Vrh Dno