Šta je novo?

Prestigio PMP5097 tablet

Mislim da ce e novi ultra model pojaviti u narednih 15-30 dana najvise.

Na Prestigioplaza.com kažu da novi Multipad 5197 ULTRA ima 16GB memorije !!!

Evo citata

The new Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA - PMP5197D - is a 9.7 inch model with Android 4.0 Ice Cream Sandwich offering an ultra long battery life. It is bigger in storage with 16GB internal capacity and also has a new feature - 5GB of cloud storage. An ultra bright and crisp display with LED backlighting is offered in red or black frame of your choice. The new model aslo features 2 cameras - for video calls and photo/video records. And ofcourse the new Prestigio Android Tablet MultiPad 9.7 Ultra is featuring the disticnguishing Prestigio basics such as HDMI output, USB 2.0 output and expandable storage via micro SD card up to 32GB. Following the strategy Tablets For Everyone, Prestigio MultiPad 9.7 Ultra is offering the leading price performance ratio within the entry level price range.

Takođe dolazi u dve boje:

PMP5197D_RF_ULTRA - Red frame, International model with 2 pin European plug charger
PMP5197D_BF_ULTRA - Black frame, International model with 2 pin European plug charger

Više detalja na slici:

Prestigio_Multipad_9_7_Ultra_Specs.jpg

Poslednja izmena:
Ko ce sad ovo docekati 😀

Nego, jel moguce rootovati prestigio tablete i kako?

Mene više čudi da su odlučili da izbace unapređenu verziju 5097 koji je nov model, a da su unapređivali samo količinu NAND-a i bateriju + zadnja kamera. Ne vidim zašto nisu ušli na zamenu CPU-a za neki jači, tj. ako već koriste Rockchip zašto nisu zamenili RK2918 za RK3066 (dual core A9 @1.5GHz sa Mali400 grafikom)? Njega već ima u dosta Kineza, više bi značio tako neki napredak nego zadnja kamera, više prostora ili kućište u bojama.

http://www.youtube.com/watch?v=nyOh0NOfYk8

Poslednja izmena:
Opet znači zastareli Cortex A8. A nisu ga ni stavili na maximum, A10 ide do 1.2GHz, a oni ga ostavili na 1GHz. Nisu ni morali da menjaju Pro ako im je ovo upgrade.

Poslednja izmena:
Mene više čudi da su odlučili da izbace unapređenu verziju 5097 koji je nov model, a da su unapređivali samo količinu NAND-a i bateriju + zadnja kamera. Ne vidim zašto nisu ušli na zamenu CPU-a za neki jači, tj. ako već koriste Rockchip zašto nisu zamenili RK2918 za RK3066 (dual core A9 @1.5GHz sa Mali400 grafikom)? Njega već ima u dosta Kineza, više bi značio tako neki napredak nego zadnja kamera, više prostora ili kućište u bojama.

http://www.youtube.com/watch?v=nyOh0NOfYk8

Verovatno bi značajno bolji CPU isto tako značajno povećao i cenu, pa bi tablet već zašao cenom među ozbiljnije igrače sa kojima Prestigio ne može da se takmiči. U ovom cenovnom rangu su međutim neprikosnoveni, i to je karta na koju igraju.

Pa ne verujem da bi dodavanje novog CPU-a koštalo više od dodatnih 8GB nand-a, dodatne 2MP kamere i jače baterije.

A i pitanje je koji će cenovni rang biti, da li će pojeftiniti ili prestati da proizvode 5097Pro a umeto njega ubaciti Ultra ili nastaviti sa oba i staviti Ultra modelu veću cenu. Pojeftinjenjem Tegra 3 tableta ovo drugo bi bilo krajnje suludo, a i ne znam da li si video pogledao onaj YT za koji sam dao link - RK3066 je daleko jači od A10, a nalazi se u tabletima ispod 150$.

Pa zar ne pise da ce cena biti 249€ (na ovom sajtu gore)?

Pošto sam rešio da kupim ovaj tablet, samo molim za potvrdu:
bug sa skypom nije otklonjen još uvek (zvuk ne ide preko zvučnika)?
i da li je moguće naći futrolu sa tastaturom (za Ipad?) koja bi radila obzirom na nedostatak bluetooth-a?

Ne, bug sa skype zvukom preko zvučnika nije uklonjen sa poslednjim FW.

Jedini način da prikačiš tastaturu je na usb preko OTG kabla, tako da slabe vajde za neko elegantno rešenje.

Hvala na brzom odgovoru.
Za Ultra model su mogli da ustede pare (kupcima) za zadnju kameru. Ja licno ne vidim kako se ta kamera moze koristiti u normalnim uslovima.
Bolje da su sacekali malo i ubacili bolji procesor i chipset.

Verovatno bi značajno bolji CPU isto tako značajno povećao i cenu, pa bi tablet već zašao cenom među ozbiljnije igrače sa kojima Prestigio ne može da se takmiči. U ovom cenovnom rangu su međutim neprikosnoveni, i to je karta na koju igraju.

Malo čituckah članke o Google tabletu pa naleteh na ovo:

http://www.xbitlabs.com/news/mobile...sts_167_to_Manufacture_Teardown_Analysis.html

Onda sam malo googlao i našao da su volume cene za ARM SoC-ove:

Tegra 3 - 21$
Allwinner A10 - 7$
Rockchip RK3066 - 15$

Pod volume se podrazumevaju petocifrene porudžbine, za manje količine cene mogu biti i 50-70% veće.

Zato sam i rekao da onih 50€ poskupljenja Ultra modela u odnosu na 5097 Pro ne vrede - ugrađivanje duplo jačeg SoC-a ne bi ih koštalo više od 10ak dolara.

Čak bi i Pro model trebalo da pojeftini, ili da prestanu da ga proizvode i po njegovoj ceni prodaju Ultra model. Ovako pucaju previsoko s cenama.

Slažem se. Po meni bi na ovom modelu imalo smisla staviti bolji proc i poboljšati bateriju. Eventualno staviti bolju prednju kameru (zadnja je po meni skroz nepotrebna na tablet uređajima) ali to je to, sve ostalo previše podiže cenu u odnosu na ono što donosi...

Imam jedno pitanje za ljude koji su radili upgrade firmware-a: da li vam je taj upgrade doneo nešto konkretno i opipljivo ili su to neka "poboljšanja" koja se u praksi i ne osećaju? Vidim da je bila neka konfuzija oko različitih verzija i da se dešavalo da novi firmware napravi više štete nego koristi pa se razmišljam da li uopšte to da radim... 🙂

Ja sam na kraju zadržao 1.0.4.

Nisam video nekog posebnog napretka po pitanju performansi, osim što sa fabričkim 1.0.3 mi se ponekad dešavalo da se sam od sebe restartuje dok je u stand-by, kod sa 1.0.4 se to nijednom nije desilo.

Ako je suditi prema prestigio plazi, ultra model cene 213evra. Pro model je izgleda tamo pojeftinio i sada je 188evra.

Malo čituckah članke o Google tabletu pa naleteh na ovo:

http://www.xbitlabs.com/news/mobile...sts_167_to_Manufacture_Teardown_Analysis.html

Onda sam malo googlao i našao da su volume cene za ARM SoC-ove:

Tegra 3 - 21$
Allwinner A10 - 7$
Rockchip RK3066 - 15$

Pod volume se podrazumevaju petocifrene porudžbine, za manje količine cene mogu biti i 50-70% veće.

Zato sam i rekao da onih 50€ poskupljenja Ultra modela u odnosu na 5097 Pro ne vrede - ugrađivanje duplo jačeg SoC-a ne bi ih koštalo više od 10ak dolara.

Čak bi i Pro model trebalo da pojeftini, ili da prestanu da ga proizvode i po njegovoj ceni prodaju Ultra model. Ovako pucaju previsoko s cenama.

Sve se slazem osim za ovo poslednje da pucaju previsoko sa cenama. Pogledaj trziste, prvo bolje i jace od ovoga sto postoji kosta najmanje 350-400 evra, realno po ovoj ceni nemaju konkurenciju, zato su se i razgrabili vec u predprodaji, gigatron npr. ih uopste vise nema na stanju. Mislim da bi uz jaci soc i bateriju mogli komotno da ga prodaju i za 280-290 evra i opet bi bio best-buy za one koji nece da daju 400-500 evra za uredjaj za zabavu.

Evo,
Posle dugo premišljanja i raspitivanja i ja pišem ovu poruku sa Multipad 5097 tableta. Kupih ga juče. Za sada sve radi perfektno.
Dispay otkida ... 🙂

Vec mi se dva puta desilo da kada stavim tablet na punjenje a on je ugasen, pa kad se napuni i kad ga skinem sa punjaca, ne mogu da ga upalim. Moram da ga opet vratim na punjac, i kad se upali pise da je oko 90% pun. Jel primetio neko ovo?

Ja sam na kraju zadržao 1.0.4.

Nisam video nekog posebnog napretka po pitanju performansi, osim što sa fabričkim 1.0.3 mi se ponekad dešavalo da se sam od sebe restartuje dok je u stand-by, kod sa 1.0.4 se to nijednom nije desilo.

U tom slučaju ne bih da rizikujem, ovako radi sasvim lepo... 🙂

Vec mi se dva puta desilo da kada stavim tablet na punjenje a on je ugasen, pa kad se napuni i kad ga skinem sa punjaca, ne mogu da ga upalim. Moram da ga opet vratim na punjac, i kad se upali pise da je oko 90% pun. Jel primetio neko ovo?

Nisam čuo da se nekome do sada to desilo...

Da li se moze prikljuciti usb 3g modem na ovaj tablet???

Hvala na odgovoru.
Ja imam mts-ov "Huawei E1550". Da li je slucajno neko probao sa njim?

Poslednja izmena:
drugari koliko vam drzi baterija, sad posle perioda "prilagodjavanja"? meni najvise 25h sa 4 sata screen on. a kada je ekran stalno ukljucen, oko 6 sati.

Oko 6h konstantnog igranja s njim, a u principu ide na punjač uveče, eventualno jednom u dva dana ako se ne igram puno s njim.

Kako da izvadim SD karticu? Stavio sam je unutra i sad ne znam kako da je izvadim. U uputstvima piše da trebam stisnuti na rubu da bi se nešto otpustilo i onda ju samo izvadim ali ja stiščem i ništa...

Kartica se veoma tesko vadi, odnosno trebaju ti nokti( nadji neku zensku osobu i sve si resio🙂 )
Meni ide na punjac skoro svako vece.konstantno koriscenje izgura 5-6 sati, sto je sasvim dovoljno za mene.

Karticu pritisneš i ona malo iskoči. Posle toga najlakše je izvaditi pincetom pošto je jako blizu uz telo tableta i teško joj je prići.

Potrebna mi je mala pomoć oko email klijenta na ovom tabletu. Podesio sam account (exchange server iz firme) i sve radi OK.
Problem je što je za par dana email klijent zauzeo preko 100Mb u memoriji za aplikacije. Kako da ga neteram da poruke i attachmente cuva negde drugo a ne u memoriji za aplikacije.

Nazad
Vrh Dno