Šta je novo?

Preporuka za USB HDD?

grozda

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
620
Imate li preporuku za jeftin, pozudan, kvalitatan eksternu USB hard disk velicine 250 - 360 GB bez eksternog napajanja?

@vanyadds
Hvala puno na odgovoru. Zaista mi puno znači odgovor iskusnijeg korisnika ovih stvari, jer sam ja koristio desktop mašine 15 godina i nisam imao potrebu za seljakanjem velikih količina podataka. Kako se vreme promenilo i mobilnost računara mi postala neophodnost, a gigabajti se gomilaju, moram naći rešenje koje bi mi služilo i kao bekap i kao storage. Sad si mi opet vratio misao na onu hdd+rack. Iako to malo otežava mobilnost, zbog dodatnog napajanja i samih dimenzija, ipak delim mišljenje da je to sigurnija i isplativija varijanta u smislu cena/GB. A sad, nazad na razmišljanje šta kupiti. :p

>@tomic< cisto da ti pomognem za resenje rack + HDD obrati paznju
1 - Idi na sajt proizvodjaca i vidi velicinu HDD koju rack podrzava, veliki proizvodjaci daju prave podatke ako kazu da podrzava do 1TB cesto ne znaci da podrzava i od 1.5TB znam da ce ti neko reci da to nema veze (kontroler u racku) jer kad je doticni reck izasao na trziste nije bilo vecih hardova. Ima veze na sajtu proizvodjaca pogledaj dali su napisali nesto o tome ili skines novi firmware. Naprimer TT za svoja kucista na evropskom sajtu prvo je pisao da podrzava do 1TB a na USA do 2TB (Kad sam poslao e-mail USA ekspozituri TT ispostavilo se da su oni testirali 2TB HDD u rack-u pa su zato i napisali...i bili su u pravu). Ako naletis na Cooler Master X Craft 360 (jako skup) naprimer sa WD 1TB green ima jako los odziv treba >1min da se prepozna i odazove dok sa Samsung serijom F1, 2 i 3 od 1TB nema tih problema. Moja topla preporuka je TT, Chieftec. LC Power (nemaju problema) i na kraju CM (koji moze da bude musicav sa nekim serijama HDD...
Mnoge "nepoznate" i "jeftine" firme su kupile stare kontrolere iz vremena kad je 500GB tek ulazio u prodavnice tako da sa tim rack mozes da imas problema ako stavis nesto vece. Neki budu toliko dobri da napisu da njihov rack ne podrzava hardove vece od 500GB (naprimer) a neki ne napisu nista.
2 - Preskoci one lepe rekove (dizajnerska cuda, Pininfarina, ItalDesig...) ako su od plastike iz licnog iskustva na par rackova koje imam napisali su da su kombinacija Al i Plastike, mislim da je aluminijum jedino usb port..sve je plastika (zbog oblika i dizajna) a nama treba Al da odvodi toplotu :))). Opet ja sa CM oni imaju par kucista koja na sebi imaju termo foliju koja je jednom stranom zalepljena za kuciste racka a drugom se lepi za hdd..lepo resenje odlicno provodi toplotu..a sta ako cu da vadim i promenim hard...nocna mora.
3 - Konekcija pa sad USB 3.0 je dosao i trebace mu sigurno godinu dve da se spusti u masu. kad biras rack pogledaj ili nastoj da pored usb porta ima i e-sata mnogo brze radi.
4 - Dodatci (Veliki odnosno poznate firme) obicno vidis koliko se pruze dali ti daju ako rack ima e-sata konektor i e sata kabl (neki daju i briket sa konektorom ako nemas e-sata port na PC-u) CM ti daje torbu ili krpicu za nosenje..itd. Sve to vidis na sajtu proizvodjaca (proveri dobro neki dodatci su opcija za neke zemlje)
I to bi bilo to ako je ovo smor za nekoga onda nek uzme gotovo resenje 3.5" ili 2.5" ali ima nas koji PC dozivljavamo kao one plasticne makete aviona na sklapanje (puno delova koji kad se sklope daju pravo zadovoljstvo)

Poslednja izmena:
Odluka je pala na TT Max 4. Za hard ću još malo razmisliti oko veličine koja mi treba.

>@tomic< +1 za TT Max 4 ja imam 6 komada (Passive) svaki sa 1TB WD Green i odlicni su temperatura HDD je na nekih 33C mada ja ovaj rack stavim na postolje (hladnjak) za laptop koje ima 2x8cm ventilatore tako da ih opstrujuje vazduh. Inace imas i TT Max 4 sa akativnim hladjenjem (8cm ventilator) jako dobra stvar pogotovo ako ti hard dugo radi (da nekazem drlja) razmisljao sam da uzmem ovaj rack zbog svojih Hitachi hdd od 1TB koj se greju ko ludi i ako se ne hlade stalno su na 45C inace su u cuvenim CM-X Craft 360 kucistima toliko o hladenju istih (ne volim da mi Hard Disk Sentiel pokazuje zutu boji za temperaturu :)))
Jako dobro ti je resenje Vi-On od TT na par overclockers i gamers sajtova ga strasno hvale ima par naprednih sistema kao sto je 40mm Active SMART Cooling System znaci temperaturni senzor povezan sa ventilatorom za hladjenje pali se po potrebi..suspension system (kombinacija neopren i federa) za smanjenje i eliminisanje vibracija. Dizajn je kombinacila Metal-Plastika (metal za odvodjenje toplote spregnut sa aktivnim hladjenjem) i na kraju fenomenalno izgleda na stolu...vidim da moja zena merka beli za svoj Apple (A bogami i ja :)). Ne znam koja je cena u Beogradu i dali ga ima ali cena ovde na zapadu je samo 10€ veca od TT Max 4 Passive mislim da je dobra kupovina (ako nisi kao ja da slazes rack na rack kad se napune hdd pa mi TT Max 4 Passive vizuelno lepo izgledaju naslagani na polici) ako ce ti hdd stalno biti na stolu pored monitora ili vec onda je Vi-On elegantnije resenje uz sve prednosti TT dizajna i resenja za rack.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima....

Interesuje me razlika izmedju eksternih hdd marke WD. U pitanju su modeli MyPassport Essential i MyPassport Studio. Prvi spomenuti ima ugradjenu enkripciju, i manji je, dok je drugi blagosloven malo vecim kucistem i podrskom za firewire i lampicama koje svetle( :) i pokazuju nivo popunjenosti prostora). Deklarisane brzine su im iste, a i pri radu nisam primetio nikakvu razliku. Dobio sam oba HDD na probu pa moram da se odlucim za jedan. WD-ovim programom sam ocitao modele samih diskova unutar pakovanja prvi ima ugradjen model WD5000BMVV a drugi WD5000BEVT. Svaki savet je dobrodosao.

Hvala unapred svima...

Poslednja izmena:
zavisi sta ti treba

Razlike:
http://www.wdc.com/en/products/index.asp?cat=9

Ako ti treba bas prenosno resenje obaj prvi je bolja varijanta. Mozes staviti u dzep i nositi stalno sa sobom. (ja sam zato izabrao Transcend onaj sa metalnim kucistem).

Sa druge strane, po meni je bolja varijanta ako ima i firewire, nikad ne znas kada ce ti zatrebati. Drugi model ti je ekstra brz.

Obrati paznju na to da ovaj model:
wdfMP_Essential.jpg

ima nestandardni USB port, pa samim tim i kabl. Taj konektor mi deluje jako osetljivo a pored toga, ako zaboravis kabl neces ga moci prikljuciti. Ja sam ga ja iz tog razloga odmah eliminisao. Svi ostali imaju klasican microusb, pa mozes koristiti kablove od fotoaparata, mobilnog telefona a mozes i kupiti na svakom koraku.

Programe za enkripciju mozes naci besplatno
http://www.truecrypt.org/legal/license a moguce je da su i bolji od onog koji ide uz WD

Ok, hvala na savetu.....Sinoc sam testirao oba: upisivao sam na njih oko 100GB filmova i primetio da se Studio manje greje od Essential, pretpostavljam da je zato jer je robustnije napravljen. Nisam obratio paznju na vreme potrebno za prebacivanje, ali posto je u pitanju u oba slucaja USB 2.0, ne verujem da moze biti velika razlika. Takodje sam otkrio da Trascent koji vec imam (gumirani od 320GB) ima isti tip diska "ispod haube" tj. WD3200BEVT kao i Studio, tako da ce odluka najverovatnije pasti na Studio. HDD-ovi ce mi pretezno sluziti za smestanje filmova i muzike.
Hvala jos jednom

Poslednja izmena:
U vezi transcenda J25:
- Interesuje me da li ima hardwersku enkripciju?
Prelistao sam specifikacije na netu i nisam nigde video, za razliku od wd-a gde pise koji ima, a koji nema.

+1 za gumirani Transcend!

Poslednja izmena:
Ne vidim sta dobijate sa tim USB HDDovima sto imaju adaptere za napajanja.
Ako vec uzimate externi HDD zar ne bi trebalo da je on mobilan?
Bolje da uzmete obican HDD i stavite ga u kuciste. Jer su to isti HDDovi samo su ovi van kucista.
Ovo se sve odnosi za jeftina external storage!

Ovo su bili moji kriterijumi za kupovinu:
Velicina - Sto veci HDD. Ovo je normalno svima potrebno ali ovde dolazi do toga da velicina uslovljava cenu. Ja cu na tom HDD-u drzati filmove, slike, instalacije i neke video tutorijale. Tako da 500gb mi je bilo sasvim ok. Nije bas malo 500gb bar sto se mene tice. Max je 640gb a meni tih 140gb nije bilo toliko bitno.
Brzina - Opet tu su bolji 3.5 diskovi jer su brzi. Ali to meni nije predudno iz gore navedenih razloga tj nacina koriscenja HDD.
Prakticnost - Ako je exteran po meni je normalno da bude i mobilan tj da za njega vam treba samo jedan kabal za povezivanje! Napominjem da ne vidim svrhu exterih HDD ako nisu mobilni. Samo jos jedna stavka na stolu za smetanje.
Mobilnost - da moze da se nosi u dzepu jakne i da moze da radi na svakom kompu. Onaj Y kablic sluzi da moze da se pokrene i na starijim USB-ovima koji nemaju dovoljno stuje.

Test diskova

Ja sam se rukovodio time da HDD bude sto manji, standardni kablovi tako da mogu da koristim one od foto aparata i uz to bude lep na izgled.

Izabrao sam Transcend
StoreJet25_C_360X310.jpg
StoreJet.

Upravo je izaso i test mobilnih diskova:
http://www.benchmark.rs/benchmark-testovi/diskovi/test-uporedni-test-mobilnih-diskova-q1-2010.html

Na svim svetskim testovima na koje sam naisao i pogledao, ova Toshiba je ocenjena najnizom ocenom zbog sporosti. Ovde je dobila Editors Choice :) Kako sam cuo za price kako se ocenjuje uzeo bih sa rezervom sve to.

samnusg ima ok diskove za tvoje kriterijume.

Nekako mi se cini da je sve to isto :) Cak i kad gledas testove u brzini videces da su to relativno male razlike. Da li je 35 ili 39 MB/s ... nije toliko ni bitno, da li ce film prebaciti za 1 min ili 1min 15sek meni bar nije toliko vazno. Na kraju, presudjuje dizajn i dimenije.

Nemam nikakvog iskustva sa Samsung diskovima u ovim uredjajima. Sto se tice 3.5" SATA, sasvim su OK, na poslu imamo veliki broj masina sa ovim diskovima i imaju mali broj otkaza, tacnije ne secam se da je neki i crkao osim sto su se na par njih pojavili bad sektori.

Uzeo sam pre neki dan Hitachi 500GB i za te pare nema bolji :)

Ja sam uzeo Transcend Storejet (gumeni) od 250GB. Pise 31-32MB/s, nakon prebacivanja oko 20GB na njega bio je mlak. Zujanje sam jedino mogao cuti kada sam naslonio uvo na njega.

Samo jedno pitanje, malo je off možda.. :) Drugar hoće da nabavi neki externi hdd (WD verovatno) pa ga zanima da li će moći normalno da ga povezuje na LG TV? Trebalo bi da ima dovoljno napajanje preko jednog USB-a, zar ne? Treba samo da mi neko ovo potvrdi ;)
Hvala!

Transcend

Ima li ko ovaj Transcend ?

StoreJet25_C_360X310.jpg

Nabavio sam i gumeni Transcend i tek onda primetih da se ovaj prvi non stop vrti.
Jako je tih i jedva je cujno ali kad prineses uhu cujes da se vrti, ne gori mu sijalica ali vrti.

Ovaj gumeni se ne vrti nom stop. Cak i kad se ugasi racunar a HDD je povezan kablom, kad pridjes cuje se da se vrti.

Da li je to normalno sa ovom serijom? Dok ovaj gumeni cim je neaktivan, ne snimas nista ne kopiras on prestane da vrti motor.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno