Šta je novo?

Preporuka za USB HDD?

• Začetnik teme Začetnik teme grozda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

grozda

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
620
Imate li preporuku za jeftin, pozudan, kvalitatan eksternu USB hard disk velicine 250 - 360 GB bez eksternog napajanja?

Transcend je dobar. Imam ga oko godinu dana. Padao je par puta sa stola a i dalje radi odlično. Mislim da je čak i najjeftiniji.
Imao sam i stariju verziju WD passporta i on je bio OK ali su ga i meni ukrali 😡
Novije verzije passporta (one u obliku knjige) se više greju nego Transcend i dosta vibriraju.

Imam Transcenda gumenog od 500gb (onaj mali lepi crni sa narandžastim linijama), napajanje je preko 2 USB-a, radi vrlo lepo brzo, tiho i ne greje se ... (prvih par dana sam ga pošteno izakao kad sam prebacivao bekap i bio je jedva mlak)

bio je recimo oko 7.500 (koja stotina plus/minus) a u istoj radnji su ti manji od 250/320 bili u rangu od 5.500 (opet koja stotina plus/minus), mada odnos cena kapacitet je definitivno 320GB jer je malo samo skuplji od 250 a značajno jeftiniji od 500 ...

Taj gumeni transcend ima losu naviku da sam od sebe prestane da radi, najcesce u prvih mesec dana koriscenja.
Kroz ruke mi je proslo 50ak komada - svi stari par nedelja i svi totalno umreli.

WD ima ovu novu groznu seriju koja koristi neki nestandardni usb mini konektor, što je po meni totalni promašaj.

Hvala. Vidim sada se pojavile neke Toshibe,
base_media

koje imaju mozda i najbolju cenu ... 320 GB oko 5900din.
Lepo izgledaju ali nisu gumirane pa je mozda ipak bolja varijanta Transcend
base_media

Transcend znam da pravi memorije pa sam zbog toga razmisljao da li njega.
WD

base_media

mi se nekako cini kao zakon za HDD-ove, za Toshibe znam da rade ove male za Notebook i da su se tu pokazali OK.

Vidim da se prodaju i Verbatim,

Verbatim%20Portable%20Hard%20Drive%20640%20GB_5_small.jpg

za njih kazu da imaju Toshiba diskove

Ako imaš nekoga ko ima Digital iz meseca Decembra imaš u njemu ogroman uporedni test od jedno 30 tih malih hdd-ova. U njemu ti sve lepo objašnjeno.
Ja lično imam WD passport i prezadovoljan sam sa njime. Jedina mana mu je što se izgrebe posle par dana ako nemaš neku torbicu za njega. Brzine čitanja i pisanja su ograničene jedino usb-om. Jedino što ćeš morati da ga formatiraš da bi imao ntfs jer je on po defaultu u fat32 (ako ćeš da imaš na njemu fajlove veće od 4 GB)

to da crkavaju transcendi, verovatno zavisi od diska koji je unutra, cuo sam i ja za jedan primer koji je crkao odmah (sto je u sustini bolje od crkao posle 6 meseci pun podataka na sluzbenom putu...) zato znam vise komada koji rade u skoro pa neljudskim uslovima i redovno posecuju beton i plocice |))

Transcend trpa svasta u te diskove, Hitachi, Seagate pa cak i WD.
Nazalost, kada crknu, ne postoji nacin da se sazna koji disk je unutra osim otvaranja, a time se gubi garancija jer ima onaj warranty stiker.
Ni WD nije cvecka... znaju i oni da zveknu bez razloga, ali ja i dalje imam vise poverenja u njih nego u transcend.

+1 glas za Transcend.
Kako Transcend u svoja kucista stavlja diskove drugih proizvodjaca najbolje su se pokazali oni sa Fujitsu, Samsung, WD, Hitachi, (Redosled kvaliteta) one sa Seagate treba izbegavati, jeste da mi je ista firma bila omiljena do pre godinu dana ( i jos uvek imam 6 HDD od iste) ali posle onog cuvenog buga sa serijama od 1TB pa 1,5TB pa se na kraju to spustilo i na nize modele od 500GB itd treba ih kupovati sa velikim oprezom ili izbegavati - Moje misljenje
Inace moja dva Transcend-a 250 i 320 Gb koji da kucnem u drvo sljekakju vec godinu dana a izdrzali su i africke temperature i pesak 🙂) (Maroko) u sebi imaju Samsug drajvove. Nazalost to nemozete znati dok nekupite a onda bilo koji program za HDD diagnostiku ce vam reci koji je HDD unutra.

PS > taraba < Generalizovanje da Transcend crkava je malo hrabro...od tih 60 koje si naveo koji su HDD bili unutra...kad sam nosio svoj 2.5" Seagate HDD koji je crkao posle mesec dana tada su mi u servisu rekli ono sto sam gore napisao za Transcend

Ja rekoh da nisam nikako mogao da proverim koji su diskovi unutra, jer su diskovi tuto-kompleto mrtvi.
Sto kaze danijel00, bolje da crkne odmah, kao sto ti Transcendi znaju, nego da ode posle 6 meseci sa diplomskim radom ili nekim projektima.
Nazalost, vrlo retko imam kontakt sa doticnim Transcend diskovima koji su ispravni, pa svoje mishljenje zasnivam iskljucivo na broju reklamacija.

Ja rekoh da nisam nikako mogao da proverim koji su diskovi unutra, jer su diskovi tuto-kompleto mrtvi.
Sto kaze danijel00, bolje da crkne odmah, kao sto ti Transcendi znaju, nego da ode posle 6 meseci sa diplomskim radom ili nekim projektima.
Nazalost, vrlo retko imam kontakt sa doticnim Transcend diskovima koji su ispravni, pa svoje mishljenje zasnivam iskljucivo na broju reklamacija.

Radis u nekom servisu pa je iskustvo odatle? Ako je tako veliki procenat kvarova to je stvarno za izbegavanje ...

Da radim u servisu.
Nemoj pogresno da me razumesh, jer ja nemam pojma o kom procentu uredjaja se radi, jer nemam pojma koliko je tih diskova prodato.
Mom kolegi, koji je kupio gumenog transcenda, je isti crko 2 dana posle kupovine... taman je prvi put snimio podatke na njega. Dobio je isti model u zamenu i taj radi vec neko vreme bez problema.
Dobra stvar kod Transcenda je shto u startu dobijesh Y usb kabal pa radi bez budzenja i sa losijim kucistima, starim plocama i notebook racunarima, tj. tamo gde recimo WD nece uvek da radi jer nema dovoljno struje da pokrene disk.
Opet, ja mog Passport-a ne bi menjao za pomenuti Transcend nikada 😛

Moj glas za Prestigio.
Pored WD Passport 160GB, Transcend StoreJet 320 i 500, dosta dugo i bez problema koristim Prestigio DataSafe I 320 (unutra je Toshiba MK3252GSX).
Lepo dizajniran i upakovan u dodatnoj opremi: futrola u koju se pakuju HD i mali USB kablic, i sve to lepo stane u dzep.
Interesantno je to sto ne pravi problem kada se kaci na produzni USB.
Jedino je cena malo veca nego kod konkurencije.

http://www.prestigio.com/products/Leather-Collection/External-HDDs/Data-Safe-I

ja imam 3 transcenda (250, 320 i 500) i rade dobro 🙂 za sada, da ne ureknem :d

Metalni Transcend... pretpostavljam da ga jos ima, ja izmenjah dva (pre neku godinu PATA i sad SATA)!
Pozdrav ,)

Pa koji je sad najbolji od tih svih, koji se najbolje pokazao? Transcend koji se neki zale da se brzo kvari a neki ga hvale samo tako ili Toshiba ili WD ili neki drugi model?

Uzeo bi neki od 320gb ali samo da se kaci na usb da nema dodatno napajanje.

I jel kod Transcend-a mora da se kace ona oba usb-a na komp ili moze i jedan samo, zasto ima dva usb-a?

Pa koji je sad najbolji od tih svih, koji se najbolje pokazao? Transcend koji se neki zale da se brzo kvari a neki ga hvale samo tako ili Toshiba ili WD ili neki drugi model?

Uzeo bi neki od 320gb ali samo da se kaci na usb da nema dodatno napajanje.

I jel kod Transcend-a mora da se kace ona oba usb-a na komp ili moze i jedan samo, zasto ima dva usb-a?

Ima dva zato shto stariji notebook i desktop računari ne mogu da isporuče dovoljno struje za napajanje HDD-a preko jednog USB konektora.
Problem postoji i kod ovih najgorih kinez kućišta, tj. front panel USB konektora na njima. U tom slučaju, jedino rešenje je taj Y USB kabal, koji samo Transcend isporučuje uz disk.
Kod ostalih proizvođača, taj kabal je opcija.

>stolex< nema nekvarljive robe sve zavisi sta ti zapadne desavalo mi se par puta da sam fabricki dobio pokvarebu robu a bila je i brend i jako skupa po zameni dobio sam isti proizvod koji radi. Neznam koliko fabrike daju pravo na gresku kod PC tenike znam da JVC daje pravo da 2~3% njihive audio/video tehnike moze da ima neku gresku u prvih par nedelja rada (a nemora) na 1.000.000 televizora to je 30.000 za koje fabrika nije 100% sigurna (moguca greska u fabrici, transpotu itd) Ako ti zapadne takav model moze da se pokvari odmah a moze i za par meseci. Meni su dva APC UPS-a rack svaki >1000€ crkla u roku od 7dana izvrsena zamene istih i evo ih rade vec par godina.
Transcend nema svoje HDD kao WD, Toshiba, Fujitsu, Seagate, Samsug...vec uzima od istih pa je i verovatnoca da ce imati vise reklamacija seti se losih serija hardova...IBM Seagate pa i Hitachija na kome mozes da kuvas kafu koliko se greje (Bar moj). Brat od moje zene ima WD Book od 500GB stara serija 3.5" eno ga ne gasi ga trafo se usijao od rada nikad ni jedan problem a drugaru dve Toshibe od 160GB crkle a ja bi se zakleo u Toshibu (i preporucio je). Proslo je vreme dobrih komponenti sad se sve radi na 3~5god znam da HDD je nesto na cemu drzimo nama bitne stvari sta mislis kako je meni 2xNAS(4x1TB HDD) stavljeni u JBOD zbog kolicine podataka, pa osedeo bi strepeci. Pogledas cenu , performanse i kupis i molis se da nisi bas ti talican...svako od nas ima drugacije iskustvo sa PC tehnikom.
Ako imas dobro napajanje Y kabl ti nece trebati ko sto rece >taraba< cak mislim da nije toliko do usb konektora kod kineza vec do kablova koji su jakoooo losi i naravno napajanja kad bi mogli stavili bi nalepnicu od 500W na ono od 200.
Ja imam CM i TT kucista sa napajanjima od 650W ~1.1kW i nikad nisam koristio Y kabl a vidjao sam ljude koji na Jnc (mislim da se tako zove firma) kome su promenili napajanje i stavili LCPower od 450W isto nekoriste Y kabl...e sad koliko ces ga cesto koristiti mislim da je meni u godinu i vise koliko imam svoje Transcend jednom ili dva puta zatrebao. Na jednom jako starom racunaru koji ima 2 USB porta a jedan je bio ostecen fizicki problem sam resio (nije video Transcend) tako sto sam jedan krak stavio u ipod usb punjac a drugi krak u usb da vidim sta ce biti i radilo je (oba uredjaja su ostla u zivotu i punjac i HDD ~ovo ne savetujem jer neznam dali je ok ali meni je tad bilo neophodno da prebacim podatke pa sam rizikovao mada mi nije bas bilo svejedno )

Poslednja izmena:
Da li uzeti ili cekati

Kod nas su najzastupljeniji Transcend, WD, Verbatim, Prestigio i sada ova Toshiba.

* Gledajuci na netu neke testove i ocene, WD Passport je najbolje ocenjen ali je sigurno 1000 i kusur din. skuplji od ostalih. = OCENA A

* Za Transcend ste vec culi pricu iz iskustva, obzirom da postoji garancija mislim da ga vredi uzeti. Meni se vise dopada onaj Transcend koji nije gumiran ali je on isto 1000 din. skuplji od gumenog. Manji je i lepsi za dzep. = OCENA B

* Toshiba super izgleda ali po testovima je prespor a i ocenjen ocenom menje od Transcenda i ostalih (verovatno zbog brzine) = OCENA C

* Verbatim verovatno, kao i transcend koristi diskove drugih, ali mi se na izgled ne dopada = OCENA B

* Prestigio ima lepe modele, kao tabakere, sa koznim futrolama ali mi nekako firma nije neka reprezentativna 🙂

Najgore je sto sada izlaze modeli sa USB 3.0 (uz koje ide i USB 3.0 kartica) pa je pitanje vredi li sacekati na njih, a i pitanje je koja ce cena biti kod nas.
http://ces.cnet.com/8301-31045_1-10420360-269.html

>grozda< i od mene imas isto +1 za listu. 🙂

I meni se isto vise svidja auminijumski Transcend nekako mi je lepsi i kao da je bolje odradjen od ovog gumenog, mozda gresim. I jos se dobija torbica uz njega. Uz ove druge modele koliko znam ne, a i ne znam jel imaju da se nadju originalne za njih.

E sad rasmiljam se izmedju ovog aluminijumskog Transcend-a i WD Passport slicnih su cena, mozda i neka Toshiba. Oni su mi nekako najvise zapali za oko, jel su elegantno uradjeni. :d

Koji je po vama bolji i koji se bolje pokazao, sta bi ste mi vi najvise preporucili?

:wave:

U sličnoj smo dilemi, drugar. Pošto sam, posle dužeg razmišljanja, odustao od kombinacije hdd+ext enclosure, sada sam u sledećoj dilemi:
1. Transcend 320GB (metalni ili gumeni? - cene slične)
2. Toshiba 320GB

Malo me koleba to što ne znam koji je hard u transcendu. Verujem da je u toshibi neki njihov hard unutra? Šta vi mislite, koji uzeti?

>@tomic< najbolje resenje i najsigurnije je hdd+rack iz jednastavnog razloga znas sta si kupio. Izaberes dobro kuciste (TT, CM, Chieftec, LC Power, Spire...) i neki dobar HDD 3.5". Izgubio si samo na dimenzijama. Znam da postoje resenja od WD..Samsung..itd u klasi 3.5" ali najgore je sto su neka kucista tako napravljena da bez loma plastike ne mozes da dodjes do HDD-a a procices i jeftinije ako sam sklapas. E sad kod 2.5" nekako to nije slucaj cini mi se da su gotova resenja jeftinija od onih da ih sam pravis...
2.5" HDD su odlicni za mobilnost nezauzimaju puno mesta stavis na njih neke pripreme radove projekte ii odneses do narucioca. Oni su da kazem za akanje mada sam i sam nosio 3.5" rack sa starim 500GB HDD (ruke ti otpadnu 🙂)) ja ih nekoristim za storage vec samo za privremeni backup ili "transport" podataka i mislim da im je to i jeste namena.
Zasto sam se JA opredelio za Transcend 320 i 250GB pa da budem iskren zbog gume, off road izgleda i tog famoznog standarda nemacke vojske da moze da izdrzi pad sa neznam bas koje visine vlagu itd... U mojim Transcend su Samsung HDD nazalost to znas tek kad ih uzmes.
>grozda< je sve jako lepo opisao + za njega.
Sta uzeti jako je tesko preporuciti nekom (evo bas veceras je na moju preporuku kum kupio M$ Lifecam VX-1000 koja je dosla fabricki neispravna i sad se on zdere vise sto mora da se cima do grada da je reklamira nego sto je pokvarena a ja ispade kriv jer ga odvratih od neke MSI kamere koje je bila jos jeftinija).
Zavisi zasta ce ti sluziti HDD moji su sticajem okolnosti bili u Maroku, Libiji, Indiji... izdrzali su voznju kolima i ekstremne temperature pustinje kao i veliku vlaznost i ja sam zadovoljan njima a podatke koje sam imao na njima ionako sam imao na vise mesta tako da sam bi osiguran od nedaj boze...Cak mi se desilo da mi je 250GB Transcend ostao u Maroku na lokaciji i ja ga se setio posle 2h voznje (proveo je preko 6h ispod tende a opet na nekih 40C mozda i malo vise, kad sam doso bio je na suncu jedva sam ga uzeo u ruku a na gumi su ostajali otisci od toplote pa evo ga ziv i zdrav.
Sticajem okolnosti i zbog prirode posla susretao sam se sa svakakom PC tehnikom i mogu ti reci da se sve kvari. Ja bi se zakleo u Toshiba laptopove i jos uvek mislim da posle Apple i Panasonic oni su ta carobna trojka. (Moje misljenje bez ulaska u raspravu) pa opet sam video iste na servisu.
Puno faktora moze da utice na rad prenosnih hardova, napajanje, sredina, koliko ga cesto nosis kako ga nosis (Dali ga bacis na zadnje sediste kola ili ga drzis u torbi) itd itd
Uzmi onaj sa najvecom garancijom (3~5god) i moli se da nisi tako talican da bas tebi zapadne los primerak. A uvek najbitnije bekapuj ja imam ono sto mi je jako bitno u duplikatu (radovi, projekti, fotografije...) sve ostalo se da "skinuti"
Moj glas za Transcend ili neki nov Samsung. (mada ako juris "gumirane" modele izbor ti se sam namece).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno