Šta je novo?

Preporuka za gasni kotao

Ovo možeš i sam kreneš s 35 stepeni polaznog voda, kada kotao ne može da dostigne zadatu s termostata podići za 5 stepeni. Na poslu imamo običan bergen kotao trenutno je voda na 30 stepeni podešena i ne gasi se.
To se modulacija na osnovu temperature polaza i povrata. Problem kod toga je što automatuka kotla radi pretpostavku koliko ima stepeni u kući, tu može doći do slučaja da kotao radi više ili manje od potrebog.
Ideja kontrolera je da sa odmicanjem sezone sam menja intenzitet rada kotla. Ovako je potrebno da sami prilagodite.

S obzirom kako se vremenski uslovi menjaju i u toku jednog dana, nisam siguran koliko ceo sistem ima smisla u odnosu na on/off sistem.
Ima smisla koristiti bilo koji, čak i najjeftiniji modulacioni regulator koji taj kotao podržava u odnosu na On/Off.
Običan regulator šalje samo signal uključi ili isključi, to znači da i ako kotao ima mogućnost da obori snagu sa recimo 24 kW na 5kW, to kotao neće uraditi nego će uključiti max snagu raditi i isključiti se. Pošto obični On/Off regulatori obično i omaše pola stepena, nekad i 2-3 steona, tada se potroši masa energije nepotrebno, pa ljudi malo otvore prozor i reše problem. U trestnim slučajevima sistem vođen modulacionim regulatorom prema spiljašnjim uslovima jer umeo da uštedi i 15% u grejnoj sezoni u odnosu na On/Off.

Poslednja izmena:
Ako sam dobro shvatio, kada je kotao modulacioni, on smanjuje kapacitet isključivo na osnovu informacije koju dobija od kontrolera/termostata?

Do sada sam mislio da modulacija može da radi i na osnovu delta T. Ide u spoiler, jer je potencijalno pogrešno.
Ako je podešen polazni vod na 50C, kada povratni vod dostigne, recimo, 40C, kotao smanji, pa na 42C smanji dodatno, da bi na 48C već radio na minimumu.

Ako sam dobro shvatio, kada je kotao modulacioni, on smanjuje kapacitet isključivo na osnovu informacije koju dobija od kontrolera/termostata?

Do sada sam mislio da modulacija može da radi i na osnovu delta T. Ide u spoiler, jer je potencijalno pogrešno.
Ako je podešen polazni vod na 50C, kada povratni vod dostigne, recimo, 40C, kotao smanji, pa na 42C smanji dodatno, da bi na 48C već radio na minimumu.
Da, baš tako, ako se modulacioni kotao veže na neki On/Off termostat onda nema modulacije.

• Like
Reagovanja: PJ
A to nigde ne piše, niti prodavci to pominju u razgovoru.
Zapravo, ne piše ni na Bosch sajtu da je za modulaciju potreban dodatni uređaj.

A to nigde ne piše, niti prodavci to pominju u razgovoru.
Zapravo, ne piše ni na Bosch sajtu da je za modulaciju potreban dodatni uređaj.
Piše u tehničkom uputstvu koji stoji u kutiji, ali to svi bace po dobrom starom običaju.
Prodavac je prodavac, nije tehničko lice, radi u prodavnici i prodaje od igle do lokomotive, ne očekujte čuda od njih.

Da, uputstva se retko čitaju, ali i retko ko poseduje uputstvo pre kupovine. Na Bosch sajtu postoji uputstvo za montažu, koje sam prelistao, nisam ga čitao, i tamo se nalazi

Broj obrtaja pumpe se automatski moduliše u skladu sa informacijama
koje se dobijaju od senzora temperature polaznog/povratnog voda.

Pa sam verovatno na osnovu toga napravio gornju pretpostavku da se na isti način moduliše i snaga kotla.

U uputstvu za upotrebu stoji da će kotao da se prilagođava i smanjuje potrošnju, ali se ne pominje da je potreban dodatni uređaj za to. Opet kažem, prelistao, nisam pročitao.

Što se prodavaca tiče, radim u specijalizovanoj prodavnici. Verujem da imamo veći broj artikala od ove firme specijalizovane za grejanje. Ako nekad svratiš do nas, očekuj "čuda" :) i od mene i od kolega. Ako naidje pitanje na koje neko od nas nije siguran šta da kaže, odmah proverimo sa onim ko zna ili zapisujemo i učimo, ne odlažemo odgovor 3-4 dana :)

Zdravo,

Moze li neko od poznavaoca da preporuci koji gasni kotao da uzmem.
Kako sam shvatio iz teme, najkvalitetniji su Viesmann i Valiant.
Ogranicen sam samo na kondenzacione kotlove, zbog uslova konkursa za subvencije, cenovno bi platio do 200k, mada moze i vise ako opravdavaju cenu.

Trenutno koristim Centrometal kotao od 23kW na drva, imam izvedenu mrezu u celoj kuci (crne cevi, gusani radijatori).
Kuca je u gradskom naselju, nije na vetrometini. Izolacija 10cm stiropor, tavan izolovan vunom, prozori PVC 5-komorni.
Oko 150 kvadrata (prizemlje i sprat po 75 kvadrata).

Do sada sam sa ovim kotlom ostvarivao sobnu temperaturu od 25-26°, dok je temperatura u kotlu bila 60°, temperatura izlaznog voda iz kotla je oko 50°.
Grejanje uglavnom od jutra oko 9h,pa do 22h uvece, Sa ovakvim nacinom grejanja, trosio sam otprilike od 10-12 metara drva godisnje, pa ako neko koju potrosnju gasa mogu ocekivati, na osnovu iskustava.

Hvala svima unapred na savetima.

Nemam preporuku, samo da kažem da sam od Vaillanta odustao, jer je preskup i da sobna temp 25 i 26, em su, za moj ukus, obe previsoke, em taj jedan stepen pravi ozbiljnu razliku u potrošnji.

Da, baš tako, ako se modulacioni kotao veže na neki On/Off termostat onda nema modulacije.
Sem u slučaju kad se koristi senzor spoljašnje temperature, pa kotao modulira spram spoljašnje temp, tj spram potrebne temperature polaznog voda. Kod mojih je povezan onaj najprostiji Q7 bežični termostat, senzor spoljašnje temperature, i kotao modulira

Zaboravih da dodam da sobni termostat u toj varijanti služi da ugasi kotao ako temperatura pređe zadatu i upalu ako je manja od zadate, a temp polaznog voda je u funkciji spoljašnje temperature.

Zaboravio sam da napomenem da je ovo na Beretta Mynute X 35kW kotlu, i ne mora da znači da je tako i na nekom drugom modelu

Sem u slučaju kad se koristi senzor spoljašnje temperature, pa kotao modulira spram spoljašnje temp, tj spram potrebne temperature polaznog voda. Kod mojih je povezan onaj najprostiji Q7 bežični termostat, senzor spoljašnje temperature, i kotao modulira
To ste u pravu, postoji ta opcijaa, ali ne na svim kotlovima. Za to vam treba dobar servis koji poznaje sve opcije kotla.

Kad smo vec kod regulatora temperature i slicnih *******cija da pitam da li postoji neka jeftinija opcija za akutator i regulator mesanog ventila.

Ugradio sam cetvorokraki mesani esbe vrg 141 1" , koto na cvrsto gorivo. Gledam regulatore sa pognom ventila, da ima 2 senzora toplote jedan za kotlovski krug na povratu i jedan senzor za radijatorski krug(potis).

Gledam esbe CRC141 on ima i senzor za spoljnu temperaturu razna podesavanja... ali je cena paprena, mislim da je preko 40k.
1ACC4011-040 seletron cena 29k. Sa jednim senzorom je 25K.
Ima li neko jeftinije resenje, znacilo bi da ima senzor za kotlovski krug da imam jos jednu zastitu od pregrevanja i da drzi mesani zatvoren dok ne dostigne zadatu temperaturu u kotlovskom krugu?

Danas je 16 dana od prvog kontakta sa ovom firmom koja mi je dala ponudu, juče su se javili na telefon i opet ljubazno, da, da, danas dogovaramo, naravno, ne jave se, a od jutros se niko ne javlja na telefon, više puta sam zvao.

Prolazim malopre kroz Tošin Bunar, pored Dominga i svratim. Može Bosch nije problem, jel imate preporuku za ugradnju, kaže saćemo da nađemo i okreće se prema nekom čoveku, kaže evo majstor. Pita majstor da li sam već kupio Bosch, reko' nisam, kaže, nemoj, "Ovaj njihov italijanski je bolji", Nije mogao da se seti imena. Jedan prodavac kaže, da definitivno, drugi prodavac kaže da definitivno. OK, ajde da probamo. Kažem: Prodajte mi kotao.
Nisu baš elokventni momci, proizvode ne poznaju, ali su mi jednu interesantnu stvar rekli:"Za Bosch je uvek problem servi i naći servisera, a za Romstal nema problema sa tim". Eto ove Bosch ne mogu da uhvatim.

Anyway od njihovog početnog, da je kotao ne samo bolji, nego i jeftiniji, ispalo da je čak i skuplji, jer su između ostalog pokušali da mi prodaju konvencionalni kotao, pošto nemam podno grejanje. Aha, pa ajde, može i kondezacioni i sa dimovodom ispade 3.000 skuplje nego Bosch. A i to je valjda za ovaj 25, što je zapravo 20.

Termostat Habitat WT20 je ono što mi više odgovara, ali deluje kao i ovaj moj Prosto - prepakovan Kinez, koji radi kroz Smart Life aplikaciju. A i cena mu je 10.000 dinara sa ugradnjom tj 30.000 manje od Bosch, koji je zapravo vrlo ozbiljan smart hub za ovaj uređaj.

Ova dvojica naravno nemaju pojma da li kotao radi modulaciju (u specifikaciji piše 1:10) preko termostata tj da li će da je radi sa ovim WT20 i kaže majstor "Tu modulaciju ti namesti ovaj moj drugar što dolazi da pusti kotao u rad. Išao je u Italiju da to nauči.".

Jasno mi je da imaju bolje rabate na ovom brendu, ali da toliko ne znaju šta prodaju, ne mogu da ne kažem, sunce ti gde mi živimo.

Identična priča je bila i kod mojih matoraca, videću ih sad za vikend, baš da pitam da li je taj brend.
"Jeftino, a ima servisera koliko hoćeš."

20231101_124544.jpg
20231101_124014.jpg
20231101_123910.jpg

Danas je 16 dana od prvog kontakta sa ovom firmom koja mi je dala ponudu, juče su se javili na telefon i opet ljubazno, da, da, danas dogovaramo, naravno, ne jave se, a od jutros se niko ne javlja na telefon, više puta sam zvao.

Prolazim malopre kroz Tošin Bunar, pored Dominga i svratim. Može Bosch nije problem, jel imate preporuku za ugradnju, kaže saćemo da nađemo i okreće se prema nekom čoveku, kaže evo majstor. Pita majstor da li sam već kupio Bosch, reko' nisam, kaže, nemoj, "Ovaj njihov italijanski je bolji", Nije mogao da se seti imena. Jedan prodavac kaže, da definitivno, drugi prodavac kaže da definitivno. OK, ajde da probamo. Kažem: Prodajte mi kotao.
Nisu baš elokventni momci, proizvode ne poznaju, ali su mi jednu interesantnu stvar rekli:"Za Bosch je uvek problem servi i naći servisera, a za Romstal nema problema sa tim". Eto ove Bosch ne mogu da uhvatim.

Anyway od njihovog početnog, da je kotao ne samo bolji, nego i jeftiniji, ispalo da je čak i skuplji, jer su između ostalog pokušali da mi prodaju konvencionalni kotao, pošto nemam podno grejanje. Aha, pa ajde, može i kondezacioni i sa dimovodom ispade 3.000 skuplje nego Bosch. A i to je valjda za ovaj 25, što je zapravo 20.

Termostat Habitat WT20 je ono što mi više odgovara, ali deluje kao i ovaj moj Prosto - prepakovan Kinez, koji radi kroz Smart Life aplikaciju. A i cena mu je 10.000 dinara sa ugradnjom tj 30.000 manje od Bosch, koji je zapravo vrlo ozbiljan smart hub za ovaj uređaj.

Ova dvojica naravno nemaju pojma da li kotao radi modulaciju (u specifikaciji piše 1:10) preko termostata tj da li će da je radi sa ovim WT20 i kaže majstor "Tu modulaciju ti namesti ovaj moj drugar što dolazi da pusti kotao u rad. Išao je u Italiju da to nauči.".

Jasno mi je da imaju bolje rabate na ovom brendu, ali da toliko ne znaju šta prodaju, ne mogu da ne kažem, sunce ti gde mi živimo.

Identična priča je bila i kod mojih matoraca, videću ih sad za vikend, baš da pitam da li je taj brend.
"Jeftino, a ima servisera koliko hoćeš."

Pogledajte prilog 411455
Pogledajte prilog 411456
Pogledajte prilog 411458
Ako se pazarili, neka vas služi 100 godina.
Inače sve što su rekli su slagali. Romstal je njihov kotao koji oni uvoze i brendiraju. Znači marža im je visoka i naravno da će reću da je to najbolji kotao na svetu. To nema veze sa vezom, ali ajd trgovac će uvek lagati u svoju korist.
Servis neću da komentarišem. Ako Doming ima najbolji servis, ja zam onda Bred Pit.
Nisu ni do kolena Vaillantu, Bosch-u i drugim brendovima koji su izmislili gasnu tehniku.
To što ste imali loša iskustva sa jednim prodavcem, nije razlog da verujete u sve priče. Opet kažem sa srećom da vas služi kotao dugo. Ali svi smo valjda razumni ljudi da mi nije jasno kako se ove trgovače šarene laži prihvataju kao da su neoboriva činjenica.

Naravno da nisam kupio kotao od prodavca koji ne zna šta prodaje i ima besmislene argumente zašto je to bolji proizvod. Jedini argument koji sam mogao na licu mesta da "proverim" je cena i tu je slagao. A još su manje šanse da kupim od servisera, koji nije znao ni kako se zove brend, već kaže ovi njihovi.

Shvatio sam da si na neki način povezan sa grejnom tehnikom, da li možeš ovde da staviš nekoliko firmi koje se bave prodajom i ugradnjom Bosch kotlova?
Bez ikakve tvoje obaveze. Samo kontakti za Beograd.

Unistal se ne javlja na telefon, ja nemam način da ih namolim da mi prodaju proizvod.

Mislim da sam već pisao, meni serviser koji 10+ godina dolazi da servisira Junkers više ne preporučuje Bosch. Radio je čovek ranije za firmu gde je kupljen kotao (Protem u BJ), i posle se osamostalio. On preporučuje prosta rešenja i Ferroli kotlove iz nekog razloga.

Naravno da nisam kupio kotao od prodavca koji ne zna šta prodaje i ima besmislene argumente zašto je to bolji proizvod. Jedini argument koji sam mogao na licu mesta da "proverim" je cena i tu je slagao. A još su manje šanse da kupim od servisera, koji nije znao ni kako se zove brend, već kaže ovi njihovi.

Shvatio sam da si na neki način povezan sa grejnom tehnikom, da li možeš ovde da staviš nekoliko firmi koje se bave prodajom i ugradnjom Bosch kotlova?
Bez ikakve tvoje obaveze. Samo kontakti za Beograd.

Unistal se ne javlja na telefon, ja nemam način da ih namolim da mi prodaju proizvod.
Ima ih mali milion, evo samo par koji rade servis i ugradnju ako se ne varam, ima ih u Beogradu još, samo ne mogu da se setim svih imena firmi...
Čakarevic
+381 63 362 923
Velja
+381 63 274 198
Slo Matik
+381 64 6139 323
Termogas
+381 64 514 27 83

Ako tražite gde da kupite kotao, imate tu gde ste već bili u blizini, Etaž, lakat krivina u Zemunu, prodaće vam ono što tražite i ponudiće vas rakijom, bar su mene jednim tako 😀.

Poslednja izmena:
Slomatik, kad sam ukucao broj mobilnog, vidim da ga imam u imeniku. Popravljao mi je u firmi nešto na jednom kotlu na naftu, pre 17-18 godina :)
Pozovem ga, kažem ko sam, naravno da se ne seća, ne bih ni ja njega prepoznao, kad kroz razgovor, ispostavi se da zna tačno gde mi je kuća, tačno opisao kuću i dvorište kako izgleda. Kaže radio je ovde nešto pre 20ak godina, ali ne seća se šta. Ni ja.

Poslao sam mu poruku, čekam ponudu, kaže sutra ili prekosutra, pa da vidimo.

Kada sam kupovao od etaz firme nikda nije bilo problema, nazovem ih kazem im sifre sa sajta sta mi treba oni potvrde posalju kurirom i stize sutradan.
Imaju na sajtu kondezcione kotlove pa proberite sta vam odgovara.Predstavnistva imaju dosta po Srbiji.

U komšiluku su mi, kupovao sam svašta kod njih tokom godina, jedan kotao, gorionik na pelet, termo glave, poslednje neki manometar.. , ali računam, ako majstor donese kotao, em će doneti sve što mu je potrebno, neće nešto da zafali usput, em će, nadam se, majstoru ostati neki rabat od trgovca. A meni je svejedno kome plaćam, jer kotao svuda košta u nekoliko hiljada razlike.

Onaj ko je imao Vaillant VUW, bilo koji od pre 15 godina, teško može naći zamenu. Pitajte prave servisere koji kažu, ostavi do god radi,fasadni ili dimnjački, sve jedno. Popravljaj, dok ima delova.Troše isto kao i novi. Sve je to marketing. Kad je sistem usklađen i podešen onda sve radi kako treba, samo što kod ovih novih ima mnogo, ALI. Ovo iz isustva govorim. Proterm je Turska verzija Vaillanta i jeftinija. Radi. Bežite od IT.

Eh, za dve godine sam promašio. Evo ga kod mene VUW od pre 13 godina, procurila pumpa. Ima da se kupi. Košta kao pola kondenzacionog Bosch kotla.

Dragi prijatelju. Nema razloga za sarkazam. Samo sam hteo da kažem da je kvalitet, nekad i sad dupe i oko. Ništa lično. Inače, Grundfos ili Wilo pumpe koje su u vrhu kvaliteta su jedine pumpe u gasnim kotlovima, po jedan komad u svakom. Nisam rekao da su ove pumpe u njima, ali su jedne od najkvalitetnijih. Taj koji ti je rekao, da je zamena iste kao pola novog najjeftinijeg gasnog kotla je naj običniji prevarant. Jedina cirkulaciona pumpa koja postoji na bilo kom gasnom kotlu košta kao 1/10 cene kotla u serijskoj proizvodnji. Ko hoće skupo, može i 350Evra da zameni pumpu sa novom. Ako hoćeš kvalitet onda kupi Vaillant(zapad) ili jeftiniju varijantu Proterm(istok). Isti brend, samo razlika u ceni i kvalitetu. Termostat isto Vaillant. Sve ostalo kod gasa je prodavanje magle.

Nije baš cirkulacuina pumpa 100 eur. Modulaciona pumpa kosta 250-300 eur. Njih brendovi preprodaju kao svoje originalne rezervne delove (što i jesu), te tu mora i njihov trošak da uđe u kalkulaciju. Slažem se da su zapadni brendovi kvalitetniji, ali nema smisla popravljati kotao od 15-20 god jer i ako se jedna komponenta zameni, može već sledeće sezone nova da otkaže, dotrajalo je, nema tu šta da se čudimo. Ventilator, elektro ploča, izmenjivač, sve su to komponente koje su skupe. Dokle traje, trajalo je, kad dođe vreme treba kupiti novo.

Pumpa je specifičnog oblika, ima to neko postolje, pa ne može da se nabudži neka zamenska. Ova je nešto ispod 300eur i 14.000 dinara je zamena. Ukupno je zaokružio na 400eur. Vaillant serviser koji mi je prethodnih godina održavao kotao.
On je rekao da će sledeće na ovom modelu da otkaže izmenjivač i da razmislim o isplativosti popravke.

Istekao resurs, normalna stvar kod ovakvih uređaja. Samo sam očekivao bar još neku godinu.

Ugradio Bosch 1200W. Zbog nemogućnosti da stavim Bosch termostat na odgovarajuće mesto (može ili u kuhinju ili direktno izložen prozoru ili da kablovi idu kroz kupatilo, pa u odgovarajuću prostoriju), stavio sam bežični Salus IT500 termostat, spreman da se odreknem modulacije na osnovu sobne temperauture. Da bi mi Bosch serviser, koji je pustio sistem u pogon, rekao "pa radiće modulaciju na osnovu polaznog voda". Što je meni od samog početka bilo i logično (dobro, ja sam pominjao razliku temperauture polaznog i povratnog voda), ali mi više ljudi reče da to ne može tako.

Podesio sam temperaturu kotla na 51C, do 42-43 dodje jako brzo, onda počne da usporava, od nekih 46-47 počne da se utišava, a na 49-50 kotao postaje veoma tih. I onda održava temperaturu na oko 51, dokle god ga sobni ne isključi ili povrat dostigne istu temp kao polazni.
Meni ovo izgleda (zbog brzine promene temperature polaznog voda) i zvuči (zbog zvuka koji kotao proizvodi) kao modulacija.

Moj stari Vaillant je podešenih 51C dostizao mnogo brže, ali se onda isključi i gura, pa se opet uključi, dogreje, pa se isključi. Sa starim kotlom, radijatori su se zagrevali na neku temperaturu, pa se gotovo ohlade i opet zagrevaju. Sa novim kotlom celog dana drže neku nižu temperaturu nego ranije.

Čini mi se da ovaj Bosch mnogo manje vremena drži plamen od starog Vaillant, a svakako ima mnogo manje ciklusa pokretanja, mada je i dosta tiši, pa možda i ne primetim koliko zapravo radi.

Za sada sam zadovoljan kako ceo sistem funkcioniše, videćemo kada prodje prva sezona.

Baš me zanima razlika u potrošnji ako nista nisi radio u ususkvanje prostora tj ako je to ostalo isto. Pri ovim temperaturama grejem se drvima, etazna peć do 22h i ujutru mi u sobama bude 20-21, ja prezadovoljan.

Nisam ništa dirao na objektu, ali svaka zima je drugačija za sebe, pa neću moći direktno da uporedim. Godinama u nazad, meni je trošak za gas bio ~100k godišnje, ali sada smo imali ova poskupljenja. Ako bude značajna razlika, svakako će se primetiti.

Da, još jedna bitna razlika između starog i novog kotla, kod pripremanja sanitarne vode, novi kotao ima neki mini rezervoar (oko 1 litar) koji služi da spreči oscilacije u temperaturi tople vode, koje sam imao sa starim kotlom. Probao sam, zaista radi OK. S tim što je pritisak vode nešto slabiji nego iz lektričnog bojlera, pa, kao i ranije, neću previše koristiti toplu vodu na gas.

U kotlarnici imam odvod u kanalizaciju, pa sam kondenz spustio bužirom u cev i dalje u odvod. Bilo bi lepo da uz kotao isporuče nekakvo odvodno crevo, sa nekom gumicom ili nekakvim kopčama, da se uhvati za taj odvod. Ovako smo navukli plastični elektro bužir i idealno je leglo, ali ipak je improvizacija. Ili bar da imaju takvo crevo kao dodatnu opremu. Majstori koji su radili ugradnju, nedavno su montirali isti model u objekat gde kondenz ide u kantu, pa iznose napolje da prospu. Kaže svaki dan skoro puna kanta od jupola. Nisam očekivao toliku količinu.

Kotao Bosch 1200W nema na sebi slavinu za dopunu sistema vodom, pa se ispod njega postavi neka slavinica, sa klapnom. Nisam shvatio da li je ona došla uz kotao ili sam je platio u onom dodatnom materijalu (pogledaću račun), ali svakako bi bilo lepo da je na samom kotlu, a ne takao nabudžena odozdo.

Nazad
Vrh Dno