Šta je novo?

Hardver Preporuka NVMe SSD-a – izbor između više modela (512GB + 1TB varijanta)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

m1k1

Cenjen
Učlanjen(a)
07.07.2019
Poena
115
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9700X & BE QUIET! Dark Rock 5
Matična ploča
Gigabyte B850 AORUS ELITE WIFI7
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL30 KIT CMH32GX5M2B6000Z30K
GPU
/
Storage
2xSAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 PCIe M.2 2280
PSU
CORSAIR RM750x 750W PCIe5
Kućište
CORSAIR FRAME 4000D Black + 3xBE QUIET! Silent Wings 4 120mm PWM high-speed + 3xBE QUIET! Silent Wings 4 140mm PWM high-speed
Miš & tastatura
Pulsar Xlite V2 Mini Wireless, Pulsar ParaSpeed Cordura Mousepad XL, Keychron K8 Pro (Gateron G Pro Brown)
Mobilni telefon
Apple iPhone 16 Teal 128GB
Pametni uređaji
Apple Watch 6 40mm, Apple Airpods Pro (1st generation)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima,
Planiram da uzmem dva NVMe SSD-a. Jedan (512GB ili više) za Windows i aplikacije. Drugi (1TB) za skladištenje privatnih dokumenata, igrica itd.

U užem izboru su mi sledeći modeli:
  • Kingston KC3000
  • Kingston Fury Renegade
  • WD Black SN850X
  • Corsair MP600 PRO NH
  • Crucial T500
  • Ili neki šesti?
Takođe, gledao sam i Samsung 980/990 PRO, ali su cenovno skuplji. :(

Zanima me vaše mišljenje, koji biste preporučili u ovom slučaju i zašto? Gde se trenutno mogu naći po najpovoljnijim cenama?

Hvala unapred na odgovorima. :)

crucial t500

uzmi 1TB modele, nema potrebe za manjim u 2025. godini
na KP su najverovatnije najbolje cene.

Pozdrav svima,
Planiram da uzmem dva NVMe SSD-a. Jedan (512GB ili više) za Windows i aplikacije. Drugi (1TB) za skladištenje privatnih dokumenata, igrica itd.

• Kingston KC3000
  • Kingston Fury Renegade
  • WD Black SN850X
  • Corsair MP600 PRO NH
  • Crucial T500
  • Ili neki šesti?

Zanima me vaše mišljenje, koji biste preporučili u ovom slučaju i zašto? Gde se trenutno mogu naći po najpovoljnijim cenama?

Dobra opcija je i ananas na vaučere kad se sve poklopi, bude jeftinije od KP-a, a često i jeftinije nego negde preko da se kupi...

WD Black SN850X 1TB ti je oko 10-11.000din i poprilicno je nahvaljen od strane Jutjubera i recenzija kao odlicna sredina za sistemski drajv.
Lexar NM790 uzmes kao sekundarni za skladistenje. Uvek je poprilicno dobre cene kod nas i 2TB ti je nesto ispod 15.000din.

Ovo su sveže cene sa KP. :)

Na Ananasu sam dobio kupon od 3000 na 20000. Koliko vidim cene dođu na isto preko Ananasa sa kuponom i KP.

1747661527068.png

1747661540985.png

Poslednja izmena:
K/P je postao besmislen za nov HDD,SSD i NVME. Bukvalno su iste cene kao i u prodavnicama, a veoma cesto cak i skuplje. Kontaktiras njih 10, 9 nemaju na stanju i ne mogu da nabave, a deseti kaze nije ta cena nego je sada skuplja.
Google i ePonuda da se nadju domace prodavnice sa najjeftinijom cenom su po meni mnogo bolji izbor za vecinu novog PC Hardware-a danas.

K/P je postao besmislen za nov HDD,SSD i NVME. Bukvalno su iste cene kao i u prodavnicama, a veoma cesto cak i skuplje. Kontaktiras njih 10, 9 nemaju na stanju i ne mogu da nabave, a deseti kaze nije ta cena nego je sada skuplja.
Google i ePonuda da se nadju domace prodavnice sa najjeftinijom cenom su po meni mnogo bolji izbor za vecinu novog PC Hardware-a danas.
Zavisi kako za koju komponentu. Pre par dana sam preko KP naručio Ryzen 7 9700X za 282€ (verzija sa kutijom) dok je kod nas u domaćim radnjama 400€ verzija sa kutijom a tray verzija bez kutije je 305€ o_O :(

Pa odredjeni Procesori da, imaju jos smisla. Maticne tu i tamo (zavisi od serije), Ram memorije apsolutno nema poente uzimati na K/P, HDD/SSD/NVME takodje, Napajanja nova apsolutno ne, a polovna tu i tamo ako izadje neka dobra cena. Kompletni sistemi npr sa AM4 socketom su u 90% slucajeva skuplji nego da sam kupis komponente nove u radnji i da sastavis svoj racunar. Polukonfiguracije tipa 3700x, B450 i 16gb rama izadju isto kao u prodavnici nove komponente 5700x, B550 i 32gb rama.
Cekao sam odredjeno vreme da sklopim sebi AM4 konfiguraciju i pomislio sam mozda je trenutno takav talas suludih cena. Medjutim evo skoro 3 meseca i jako retko bude neka dobra ponuda.

Ram memorije apsolutno nema poente uzimati na K/P
gde ima u prodavnici kod nas da se kupi ovaj ram?

tridenti samo u rockorsu da sam video, ali ne vidim da ima bas taj model.

Pricao sam o normalnim komponentama i poredjenju o onome sto mozes kupiti u prodavnici i na K/P-u. Ne o komponentama koje nemas ni na K/P-u vec moras da cimas trgovce da uzimaju sa IPON-a ;)

Nije tema
Ovo su sveže cene sa KP. :)

Na Ananasu sam dobio kupon od 3000 na 20000. Koliko vidim cene dođu na isto preko Ananasa sa kuponom i KP.
Uzmi KC3000 2TB, izađe te 150€ sa tim vaučerom

znam da nije tema, samo sam hteo da skrenem na to da iznosi neistine

i naravno da je to normalna komponenta, sta neko zeli da kupi ili ne nije na nama da odlucujemo.

99% stvari koji recimo ja zelim da kupim nema nigde u SRB, mislim ima na KP, KP je u SRB, ali nije legalno

Pozdrav svima,

• Kingston KC3000
  • Kingston Fury Renegade
  • WD Black SN850X
  • Corsair MP600 PRO NH
  • Crucial T500
  • Ili neki šesti?

Adata aleg 900. Не заборави да купиш неки механички диск за битне податке (npr Iron Wolf 4 TB)
Нигде

Poslednja izmena:
Jel ovo dobar deal? :)

update firmware i ne brini za garanciju, to ne umire.

Kakvi su Samsungovi diskovi sa HMB keširanjem?

Mislim na 980, 990 EVO, 990 EVO Plus.

Da li su dobri za čuvanje podataka i nekih igrica? Ili je i tu potreban DRAM ssd?

Ulovih još jedan nov, neotpakovan 990 pro 1tb za 70€ na KP. :)

Pitanje SSD-ova, rešeno! ✌️

Kakvi su Samsungovi diskovi sa HMB keširanjem?

Mislim na 980, 990 EVO, 990 EVO Plus.

Da li su dobri za čuvanje podataka i nekih igrica? Ili je i tu potreban DRAM ssd?
Ne treba RAM cache za skladištenje, to pomaže samo za pisanje i čitanje manjih fajlova koji su uobičajeni u operativnom sistemu i nekim programiama, čim se taj cache popuni faljlom većim od njega, odmah se smanje i brzine.

Механички дискови су за битне податке најбољи. Nvme су бржи али ако нешто не ради, тешко се спасавају подаци
Svakako, imam backup na eksternom HDD uvek iz tog razloga ali su mi ti podaci neophodni i na kompu pa gledam koje su sve alternativne opcije :)

Svakako, imam backup na eksternom HDD uvek iz tog razloga ali su mi ti podaci neophodni i na kompu pa gledam koje su sve alternativne opcije :)
Ја ништа буквално ништа битно не држим на nvme. Могу, али у пракси ми се показало да такви дискови губе податке

Od 5 komada do sada nijedan nije izgubio ni bit za eto oko3 godine od kada sam kupio prvi. Nisu ništa osetljiviji od SATA od kojih nijedan nije riknuo za višeod 10 godina. U međuvremenu bar 2 HDD crkla tj dobila loše sektore., oba Seagate. 750GB i 2TB.

znam da nije tema, samo sam hteo da skrenem na to da iznosi neistine

i naravno da je to normalna komponenta, sta neko zeli da kupi ili ne nije na nama da odlucujemo.

99% stvari koji recimo ja zelim da kupim nema nigde u SRB, mislim ima na KP, KP je u SRB, ali nije legalno

Ovde sve što nije osnovno, smatra se ezgotikom. Tu nastupaju Mađari

Nazad
Vrh Dno