Šta je novo?

Prepaid u Srbiji: tarife, promocije, iskustva, problemi..(FAQ u 1.postu)

Imao sam sličan problem, ali još u vreme Telenora, samo što mene nisu htele ni poruke da idu. Dok ima internet dodatka sve radi ok, kad prestane internet dodatak (bilo je nešto valjda 7 dana od dopune), iako je bio aktivan viber dodatak od 30 dana, nije funkcionisalo.
Iz tehničke službe su mi rekli da je kod njih sve ok, i da je problem sa podešavanjem telefona.
Problem je rešen tako što je viber dodatak aktiviran kod drugog operatera, sa drugom sim karticom.

Imao sam sličan problem, ali još u vreme Telenora, samo što mene nisu htele ni poruke da idu. Dok ima internet dodatka sve radi ok, kad prestane internet dodatak (bilo je nešto valjda 7 dana od dopune), iako je bio aktivan viber dodatak od 30 dana, nije funkcionisalo.
Iz tehničke službe su mi rekli da je kod njih sve ok, i da je problem sa podešavanjem telefona.
Problem je rešen tako što je viber dodatak aktiviran kod drugog operatera, sa drugom sim karticom.
Hvala na odgovoru. Sve sam bliži uverenju da se radi o još jednom ex Telenor - Yettel načinu da navede korisnike da troše više novca na dodatke jer bi Viber 10GB trebalo da pokriva ceo saobraćaj aplikacije pošto nije drugačije navedeno.
Očigledno onaj kome je aktiviran Viber dodatak istovremeno kad i internet dodatak "opšte namene" neće znati da se sadržaj dodatka delom troši upravo korišćenjem Vibera, jer je logično da 10GB može da bude dovoljno za 30 dana upotrebe Viber-a.
Na MTS-u Viber dodatak radi normalno ceo mesec ali je problem što je u prepaidu bez internet dodataka MTS neupotrebljiv jer se sav kredit potroši u roku od par minuta samo na internet. Tako da ostaju u igri samo A1 i Globaltel.

Presao sam sa isteklog ugovora u mts na prepaid, danas oko 4. Uplatio 1000din na novu karticu na trafici, poruka stigla u 4:47. Pokusam *100# par puta da vidim ima li nesto od akcija, ali servis nije dostupan. Kod kuce kada sam se zakacio na wifi, u 4:58 i usao na moj.mts vidim stanje 61,34din. 0 poziva, 0 sms, onaj grafikon za net pokazuje 5. Bukvalno ne razumem na sta je otislo 1000din.
Isto se i meni dogodilo jer od svih operatera samo mts na prepaid-u nema opciju blokiranja da se kredit ne troši na internet - i to po nenormalno visokoj ceni. Ukoliko telefon nije na WiFi a internet je omogućen, kredit će bukvalno nestati za par minuta jer gotovo uvek neka aplikacija ažurira podatke u pozadini. Postoje dve opcije, pre uplate kredita isključiti prenos podataka, pozivom koda aktivirati neki od prepaid paketa koji u sebi ima određenu količinu interneta. Druga opcija, ukoliko se za internet ne planira koristiti mts kartica već neka druga, u podešavanjima telefona, izbrisati profil za mts internet jer se može desiti, opet zavisno telefona i verzije sistema da telefon u slučaju da ne registruje karticu koja je podešena za internet, sam prebaci internet preko mts kartice i opet skine sav kredit. Osim toga, mislim da samo mts nema 4G na prepaidu što je rekao bih sramno u današnje vreme.

Pozdrav svima na forumu

Na jednom teleofonu koji ređe koristim imam aktiviran Yettel prepaid Viber dodatak od 10GB. Međutim, primetio sam da ukoliko putem Vibera pošaljem sliku ili video, sadržaj se ne otprema i non stop stoji 0% dok recimo audio i video pozivi kao i tekstualne poruke rade normalno. Ako je aktivan neki od Yettel internet dodataka - na dan ili više onda sve funkcioniše normalno. Voleo bih da neko od forumaša ko ima aktivan Yettel Viber dodatak bez dodatnog interneta u paketu mi potvrdi ili opovrgne ovo zapažanje kako bih mogao da uputim žalbu Yettel-u ukoliko se radi samo o mom broju. Hvala unapred
Nece isto

Prilozi

• Screenshot_8.png
    Screenshot_8.png
    206 KB · Pregleda: 82
Isto se i meni dogodilo jer od svih operatera samo mts na prepaid-u nema opciju blokiranja da se kredit ne troši na internet - i to po nenormalno visokoj ceni. Ukoliko telefon nije na WiFi a internet je omogućen, kredit će bukvalno nestati za par minuta jer gotovo uvek neka aplikacija ažurira podatke u pozadini. Postoje dve opcije, pre uplate kredita isključiti prenos podataka, pozivom koda aktivirati neki od prepaid paketa koji u sebi ima određenu količinu interneta. Druga opcija, ukoliko se za internet ne planira koristiti mts kartica već neka druga, u podešavanjima telefona, izbrisati profil za mts internet jer se može desiti, opet zavisno telefona i verzije sistema da telefon u slučaju da ne registruje karticu koja je podešena za internet, sam prebaci internet preko mts kartice i opet skine sav kredit. Osim toga, mislim da samo mts nema 4G na prepaidu što je rekao bih sramno u današnje vreme.

Tačno je, ali samo zamena kartice nije dovoljna. Mora da se naglasi u poslovnici da bude aktiviran 4G ili pozove call centar i uputi zahtev.
@zarkostanisic ispravi me ako grešim, ali mislim da se za prepaid nude samo dodaci i da nijedan mesečni plan ili promocija za nacionalni saobraćaj ne uključuje roming minute ili internet. Možda ima nešto u regionu kao na početku što je nudio mtel CG, u to nisam upućen.

To nije tacno, meni je radilo i u hr, slo i italiji, austriji, nemackoj, crnoj gori...

Prilozi

• Screenshot_20230313_182935.jpg
    Screenshot_20230313_182935.jpg
    87.6 KB · Pregleda: 52
Jednom recju najgori smo u evropi. Nema tih para sa kojima bi nasi provajderi bili zadovoljni.
Jedna od najgorih stvari koju su nam uveli "brisanje" a zapravo otimanje kredita ukoliko ne uplatimo dopunu 3 meseca (kod Yettela 2 meseca). Poštenije bi bilo da su stavili da je minimalna mesečna potrošnja 100 din pa nek skinu toliko sa prepaid računa na osnovu održavanja mreže ali je nepošteno poništiti nekom 300, 500 ili više dinara samo zato što nije uplatio kredit 2-3 meseca. Možda je nekom lakše da uplati 2-3000 din svakih 3-4 meseca i sigurnije da bude na prepaid-u nego da pređe na postpaid a u nekim slučajevima čak i isplativije.

Jedna od najgorih stvari koju su nam uveli "brisanje" a zapravo otimanje kredita ukoliko ne uplatimo dopunu 3 meseca (kod Yettela 2 meseca). Poštenije bi bilo da su stavili da je minimalna mesečna potrošnja 100 din pa nek skinu toliko sa prepaid računa na osnovu održavanja mreže ali je nepošteno poništiti nekom 300, 500 ili više dinara samo zato što nije uplatio kredit 2-3 meseca. Možda je nekom lakše da uplati 2-3000 din svakih 3-4 meseca i sigurnije da bude na prepaid-u nego da pređe na postpaid a u nekim slučajevima čak i isplativije.
Pa sveukupno, najbednija ponuda u evropi. Evo sta nudi veliki yettel i to bez mogucnosti automatske obnove kredita jer to ih mnogo kosta. Pa mali globaltel je za njih pojam.

Prilozi

• Screenshot_20230313_194949.jpg
    Screenshot_20230313_194949.jpg
    68.6 KB · Pregleda: 57
Pa sveukupno, najbednija ponuda u evropi. Evo sta nudi veliki yettel i to bez mogucnosti automatske obnove kredita jer to ih mnogo kosta. Pa mali globaltel je za njih pojam.
Globaltel je za velik broj korisnika daleko povoljniji, samo što oni koji su u Yettel-u za to ne znaju. Kad vidim Yettel ponudu 50% popusta uz prelazak na postpaid ne mogu da se ne nasmejem jer u Globaltelu je čak na prepaidu sve to daleko povoljnije, a povoljniji su i A1 i MTS. U suštini jedina prednost je Yettel petak - ponekad sa 3-5 GB na dan koji se pojavi u aplikaciji što je ipak nedovoljno za normalnu upotrebu. Svi ostali imaju prepaid pakete sa 100 ili više minuta ka svima i besplatno u mreži i najmanje 1GB interneta koji u Yettel prepaidu još uvek ne postoji

U suštini jedina prednost je Yettel petak - ponekad sa 3-5 GB na dan koji se pojavi u aplikaciji što je ipak nedovoljno za normalnu upotrebu. Svi ostali imaju prepaid pakete sa 100 ili više minuta ka svima i besplatno u mreži i najmanje 1GB interneta koji u Yettel prepaidu još uvek ne postoji
pa ako cemo porediti, onda mozemo na najslicnijim paketima. To su na primer yettelov total 20 i globaltelov fripejd sa 20 Gb saobracaja. Yettelov paket kosta 25e, a globaltelov 11e. Pritom globaltel u paketu daje i 1 Gb rominga u pripejdu sa automatskom obnovom i nepotrosen saobracaj se ne resetuje, a yettel daje navodno net za dve aplikacije preko kojih ne idu video zapisi, u postpejdu sa UO od 2 godine.

A u mts je dovoljno samo setiti se kako je telecom italia pobegao od njih izgubivsi 150 mil.evra, a posle njih je propao i grk sa 50 mil. Ja sam pre 25 godina u italiji imao na fiksnom telefonu preko 300 opcija koje sam mogao da koristim odabirom odredjene sifre, mogucnost slanja sms i prebacivanja poziva na neku drugu adresu... telekom srbija danas ima fiksne linije kao sto je moj deda imao pre 100 godina, mozes da dignes slusalicu, okrenes broj i da je spustis, a za sve ostale kombinacije, da ti puste ili iskljuce neku opciju moras kod njih u poslovnicu da pises molbu i to licno vlasnik. Pa sad vidi u kom veku mi zivimo u Srbiji, zahvaljujuci toj bratiji koja rasteruje konkurenciju politickim vezama.

I sad ja treba da se "pecam" na njihove "ekskluzivne" ponude i "promocije", hvala ne treba da mi se ulaguju svojom laznom dobrotom. Nadam se da ce globaltel srediti mrezu i prevazici probleme sa nekim bagovima koji im se desavaju i onda ce im pokupiti sve klijente, morace da smanje dozivljaj. A i mi kao gradjani ne bismo trebali vise da cutimo i dozvoljavamo da zaostajemo za svetom zbog te grabezljive i nezasite, korumpirane rulje.

Poslednja izmena:
U A1 kad mi ponestane minuta iz mesecnog plana, aktiviram novi i stoje paralelno. MTS to kevi ne dozvoljava. Mora li da ceka da prodje 30 dana pre aktivacije novog ili ima neka caka?

U A1 kad mi ponestane minuta iz mesecnog plana, aktiviram novi i stoje paralelno. MTS to kevi ne dozvoljava. Mora li da ceka da prodje 30 dana pre aktivacije novog ili ima neka caka?

Не може паралелно у Мтс, код њих имаш додатак за месечни план:

Čisto ako se neko nađe u istoj situaciji:
Prilikom prelaska mts (prepaid) -> A1 (prepaid) a taj broj vam je vezan za bankovni račun (potvrda transakcija) = može da se desi da ne stižu SMS-ovi za potvrdu plaćanja.
Potrebno je pozvati banku i obavestiti ih o ovome, postoje neke sigurnosne mere i očigledno ograničavanje na koju mrežu da se šalju ovakve "potencijalno osetljive" poruke...

Čisto ako se neko nađe u istoj situaciji:
Prilikom prelaska mts (prepaid) -> A1 (prepaid) a taj broj vam je vezan za bankovni račun (potvrda transakcija) = može da se desi da ne stižu SMS-ovi za potvrdu plaćanja.
Potrebno je pozvati banku i obavestiti ih o ovome, postoje neke sigurnosne mere i očigledno ograničavanje na koju mrežu da se šalju ovakve "potencijalno osetljive" poruke...
Pa i nije, Meni je na 3 Prenesena prepaid broja iz mts-a na A1 prepaid, sve se samo resilo u roku od dva dana. Jedino je cudan momenat. Sto je potrebno resetovati telefon drugi treci dan...
Na sva tri broja je ostao bez mreze posle dva dana. I morao sam resetovati da se ponovo poveze na mrezu i onda vise nikad nije bilo nikakvih smetnji...

Bojim se da ne razumem? Šta treba da se resetuje? Stavio sam A1 karticu u telefon jer je mts ostala bez mreže.
Primam pozive na tu karticu kao i SMS od "regularnih" korisnika ali SMS za potvrde plaćanja ne stiže evo ceo radni dan.
Ako si mislio na restart telefona - i to je odrađeno, onako preventivno. :)

Bojim se da ne razumem? Šta treba da se resetuje? Stavio sam A1 karticu u telefon jer je mts ostala bez mreže.
Primam pozive na tu karticu kao i SMS od "regularnih" korisnika ali SMS za potvrde plaćanja ne stiže evo ceo radni dan.
Ma. SMS obaveštenja su se sredila sama nakon par dana(nikog nisam zvao), tako da ako ti je hitno možeš cimati da ubrzaju ali sve je samo proradio kod mene. Nego ne znam da li su sredili za dan dva ili koliko nisam obraćao pažnju. Ali meni se desilo da je na sva tri broja nakon prenosa.jedno dva tri dana posle ostali bez signala. I dok se mreza rucno ne restuje(reset telefona najjednostavnije) nije se vraćao signal. Jednom se desi i nikad vise. Interesantan mi je fenomen. Najmanji problem je resetovati mrezu-telefon... Ali da nisam video tri puta mislio bih da je telefon zapucao...

Meni se to desilo kad sam prebacio mts broj u A1 (tada Vip) ali za 3-4 dana sve sredilo.

Definitivno su najgori. Troše se minuti i kad zoveš MTS, a ne daje ti da aktiviraš opet pre isteka.
To nisam znao, onda je MTS ponuda daleko nepovoljnija od A1 gde su pozivi u mreži besplatni a 100 minuta je namenjeno isključivo pozivima u druge mreže.

Yettel prepaid izadje 1200din za 30dana ili moze i nesto povoljnije? Gledam da li postoji nesto slicno A1 Mocnom planu, tako sa 9-10GB i 300-400min?

Da vas pitam.... Je l' zastupljeno recikliranje brojeva?
Uzeo sam A1 pripejd broj, i Viber neće da se aktivira. Kontaktiram podršku i kažu da je broj black listovan zbog kršenja Viberovih usluga korišćenja, i da kao ne mogu ništa iako sam ja novi korisnik tog broja. I baš izludim.
Je l' taj rizik postoji kod svih provajdera da ti zapadne neki pređašnje korišćeni broj?

Jeste, nažalost i to ti je što ti je. Ako su stavili veto na taj broj i ne žele da opozovu tu odluku, nemaš drugog izbora osim da se pomiriš sa tim. Ja sam recimo bolje prošao sa trenutnim brojem koji je ostao kao MNP pripejd, pretpostavljam da je recikliran, ali igrom slučajeva niko nikad nije zvao, niti se desila ikakva neprijatnost za sve ovo vreme, čak iako sam ga pre godinu i po dana prebacio na postpejd.

Da vas pitam.... Je l' zastupljeno recikliranje brojeva?
Uzeo sam A1 pripejd broj, i Viber neće da se aktivira. Kontaktiram podršku i kažu da je broj black listovan zbog kršenja Viberovih usluga korišćenja, i da kao ne mogu ništa iako sam ja novi korisnik tog broja. I baš izludim.
Je l' taj rizik postoji kod svih provajdera da ti zapadne neki pređašnje korišćeni broj?
Onda takav broj nisu smeli ni da puštaju u prodaju. Ako sam te dobro razumio A1 je ti je dao tu informaciju, u prevodu: znali su da korisnik tog broja neće moći da koristi Viber.

A recikliranje je redovno kod svih operatera, doduše nešto manje u mts-u. Čitao sam skoro da su se tako našle srodne duše, ako je nekom za utehu ;)

Nazad
Vrh Dno