Šta je novo?

Prepaid u Srbiji: tarife, promocije, iskustva, problemi..(FAQ u 1.postu)

Smeju, najavili su :(
Jedino one bas prastare pakete (moj otac je imao takav, oni od 90ih!) ne smeju da diraju bez tvoje saglasnosti, cak ni da ti najave, jer su sami imali takav ugovor ;)

Komsiji, zadnji Telenor prepaid za koji znam su probali da uvale Play 30 umesto Play 20, kao zbog manje rate za telefon (manja rata 50 din, veci racun 600din!), J3... a covek 70 godina ;) Da me nije pitao (i prekinuo.), cccc...
Neam vise poznatih Telenor prepaidovaca ;)

Чини ми се да су најавили да ће одређеног датума да промене пакете у нове и да ће онда за њих да важе нови услови. Ја сам имао стари пакет, продужио док су важили стари услови и добио 330 дана трајања. И сада то тек тако скрате?? Замисли да купиш нешто и добијеш гаранцију 5 година а продавац кроз недељу дана каже да то више не важи и да је гаранција 2 године.

I meni su smanjili validnost kredita do 26.6. Sada razmisljam da li se žaliti odmah Ratelu ili da sacekam ono prvo resenje i dodam ovu novu žalbu?! :alo: Žalite se ljudi jer je ovo očigledno kršenje zakona o zaštiti potrošača u članu 19. i 20. u vezi sa obmanjujućom poslovnom praksom. To ne smeju da rade. A osim toga prekršili su još ranije Zakon o elektronskim komunikacijama (član 107.). Dakle, 2 zakona su ladno pogazili, bez da su trepnuli.

Poslednja izmena:
Legalno gledano: nije krsenje nicega, sem moralnih nacela :( Obavestili su korisnike da ce tarife biti izmenjene, i da ce u novim tarifama od 21.4. trajanje kredita biti 2 meseca.

Cisto da znate.... ali zalite se svejedno, sto ih vise ljudi pristine vise ce nesto uraditi po tome pitanju (pozitivno po korisnike). Opet kazem, ako prenesete broj u MTS/VIP, Telenoru je u proseku bukvalno bolje nego da ostanete, i dopunjujete po 200 din. do kraja godine (4-5x), sto mozda ne budu mogli da iznesu kao dobit, a ovo odmah imaju 1000 din po korisniku od MTS/VIPa zbog prenosa broja.

Smeju, najavili su :(
Jedino one bas prastare pakete (moj otac je imao takav, oni od 90ih!) ne smeju da diraju bez tvoje saglasnosti, cak ni da ti najave, jer su sami imali takav ugovor ;)

ma i te stare pakete skratili, moja zena ima 063 takoreci prvi brojevi od karica i evo skratili 26/6/2018,

Legalno gledano: nije krsenje nicega, sem moralnih nacela :( Obavestili su korisnike da ce tarife biti izmenjene, i da ce u novim tarifama od 21.4. trajanje kredita biti 2 meseca.

Uz dužno poštovanje nisi u pravu. Kupis TV i dobiješ garanciju na 2 godine. Posle mesec dana prodavac te obavesti garancija važi 5 dana. Ne može. Jer da si znao da će garancija važiti 5 dana ne bi ni kupovao TV. U tome je obmana korisnika koja je kažnjiva po zakonu. Ti su u ovom slučaju kupio dopunu koja je važila 11 meseci. Ista stvar.

Nije :) Ugovore za telekomunikacije imaju pravo da menjaju, ukoliko su to stavili u ugovoru, pod uslovom da te obaveste mesec dana unapred. A ti imas pravo na raskid bez penala, ako su tebi na stetu.
Ne idu sve isti zakoni/clanovi na robu kao i na usluge operatera.

Uzjedno, ne moze sa 2 da ti smanji na 0.0005 godina, jer je zakonski minimum 2.
Ali da si mislio nudili su 5, smanjili na 2 - nemaju pravo, ukoliko ti nisu rekli da imaju pravo da smanje garanciju :) A to nece staviti nigde, niti si ti ista potpisao. Tako da to ne mogu da smanje.. za telekomunikacije se smatra da si potpisao opste uslove.

@kalin, vidis to nisu imali pravo.

Nije :) Ugovore za telekomunikacije imaju pravo da menjaju, ukoliko su to stavili u ugovoru, pod uslovom da te obaveste mesec dana unapred. A ti imas pravo na raskid bez penala, ako su tebi na stetu.

To je tačno, ali su oni prekršili zakon jer su me prebacili na novi pripejd paket pre isteka saopštenja, pre 30og dana, tako da nisi u pravu.

Poslednja izmena:
To nema veze sa trajanjem kredita, on je posle 21.4. skracen, sto znaci da nije pre najavljenog datuma.

Znaci ovo sto si se vec zalio imas pravo - ali za skracenje kredita nisu nista nelegalno uradili :(

Питање је који је пакет био, моја картица је такође од првих, када није ни постојао припејд али је касније постала припејд па опет постпејд па на крају припејд. Вероватно са новијим пакетом.
Ипак нису смели то да ураде, замисли да је неко допунио пре пола године па рачуна да има још ~5 месеци и не проверава а они га исеку 26. јуна. Све допуне које су уплаћене по старом пакету су морале да трају колико је тада писало.
Ево, ја не пратим ову тему, пре месец дана допуним и рачунам на 330 дана. Кад оно, а мени поједу све после 3 месеца.
Ма прави су мјау мјау.

Sačekaću odgovor Ratela. Po ovom prvom pitanju. Sledeća situacija: neko je dopunio kredit elektronski u februaru i važio mu do januara 2019, dakle pre svih saopštenja Telenora. I oni mu sada smanje validnost istoga. Šta ćemo onda sa njim? Misliš da to nije nelegalno takođje?

@alfaunits

Баш тако, ја сам уплатио пре месец дана, добио сам поруку да кредит важи до 2.2019. и сад одједном важи до 26.6.2018. У реду је да промене услове па свака уплата после тога траје колико траје али овако ... узмеш кредит на 10 година па банка кроз 6 месеци најави скраћивање рока и сви кредити морају да се отплате за 10 месеци.
Ево, мени је кредит трајао до маја и уопште нисам морао да уплаћујем у марту. Ја уплатио због промене и сада опет морам у јуну. А шта је са онима који су последњи пут уплатили пре 6 месеци? Њима истекао кредит?

Nazalost, ovo za kredit nije nelegalno :(
Cale, na stare pakete mislim na Mobtel prepaid iskljucivo.

Ja mislim da je nelegalno. Kupio sam paprini vaučer na kojem piše da kredit važi 330 dana, dopunio sa njim kredit i kredit mi je važio do 02.2019. i odjednom mi važi do 06.2018.
Da li su me doveli u zabludu ako su mi prodali vaučer na kojem piše trajanje kredita koje ne traje toliko nego pet puta kraće?

^ Bukvalno ista stvar. Neko reče da je vaučerom dopunio posle dopune i da mu kredit važi navedenih 330 dana.
Ispada da su nas oštetili jer smo vaučer iskoristili u pogrešno vreme.

Ja mislim da je nelegalno. Kupio sam paprini vaučer na kojem piše da kredit važi 330 dana, dopunio sa njim kredit i kredit mi je važio do 02.2019. i odjednom mi važi do 06.2018.
Da li su me doveli u zabludu ako su mi prodali vaučer na kojem piše trajanje kredita koje ne traje toliko nego pet puta kraće?
Nisam siguran da li su vauceri kategorizovani kao proizvod ili usluga... mozda bi mogao da trazis povracaj tog vaucera, ako je proizvod.
Ali ne i pravo da kredit traje 330 dana :(

Zar nisu istekli ti papirni vaučeri?

Mislim da je to proizvod, ne usluga. To je obmana potrošača. Po čemu misliš da ne treba da važe uslovi pod kojim sam kupio vaučer i dopunio broj?
Kupiš u nekoj prodavnici poklon vaučer na kojem piše da ga možeš iskoristiti 11 meseci ali oni to promene na dva meseca, to je ok?

Edit:
Jesu po papiru istekli, ali kada sam kupovao prodavac mi je rekao da im je produžen rok.

Poslednja izmena:
^ne, za vaucer ne mislim da je tako. Tj. ne mislim da je oK.

Исто као и са укидањем припејд пакета (пребацивање на други), а које су претходно рекламирали као веома повољне, корисне, „баш оно што вам треба"; то се догађа можда и целу деценију...

Potvrđujem, vaučer aktiviran posle promene tarife važi 11 meseci. Bukvalno su oštetili sve koji su vaučer aktivirali pre promene.
f15c45efb0ab1e9d437b64009c62c445.jpg

Послато са SM-G955F уз помоћ Тапатока

Situacija je sledeća. Dva broja koja su do pre nekoliko dana bila Tako Lako (stari tarifni paket) i koji su dopunjeni vaučerom, na njima je skraćeno trajanje kredita sa marta 2019 na jun 2018. Jedan broj koji je bio Telenor pripejd (novi paket), takođe dopunjen vaučerom, trajanje dopune i dalje do marta 2019. Šta rade to niko živ ne zna. Znam samo da su bezobrazni i da ću sve brojeve, a imam ih dosta, da prenesem u Vip. I izgleda da će Vip (ni kriv ni dužan, jer nisam skroz zadovoljan istim) da profitira iz cele ove situacije sa Telenorom i njihovim odlaskom. Samo nije baš fer prema dugogodišnjim korisnicima, a ni prema investitorima koji su kupili firmu, da se ovako bahato ponašaju i da teraju korisnike sad kad već odlaze.
b86861a6171c786d40433ebbd9a3c42a.jpg

Ako nešto nisu promenili za prenos broja nisu davali pripaid na pripaid da se prenese nego mora da se uzme neki postpaid paket pa da tako preneseš broj.

Koliko vi to koristite telefon, kada trošite manje od 100 din/mesečno?

Dugogodišnja navika bi trebala biti da se telefon koristi za telefoniranje...
Danas se isti koristi za sve drugo, osim za ono što mu je prava namena

Poslednja izmena:
Naviknite se na poslovnu politiku novog gazde Telenora.
Pravicemo mi stari Telenor od blata, vidim ja.

Jer zamisli, postoji u njemu još nešto, osim slušalice i mikrofona.

Nazad
Vrh Dno