Šta je novo?

Prečistač vazduha

Imajte na umu da UV-C led dezinfkecija koji postoji u tom prečistaču, takodje kao i jonizacija, je potencijalno nebezbedna po zdravlje. Ima na google, "are uv air purifiers safe".

Колико сам упознат на овом моделу та УВЦ дезинфекција се пали само када се користе етерична уља има посебно дугме са задње стране тако нешто у осталим случајевима се користи ХЕПА.Мада бих волео да чујем још мишљења о овој врсти дезинфекције.

Pozdrav, da li ima smisla kupiti prečišćivač pošto živim na selu i na aplikaciji AirCare skoro uvek pokazuje da je vazduh čist?
Tj. pitanje je da li bi dodatno pročistio neke čestice prašine u vazduhu?
Mislio sam da iskoristim vaučer na Ananasu za Xiaomi 4 Lite.

Pa zavisi koliko je gusto naseljeno, ima li neke industrije u blizini itd... I u manjim mestima zimi zna vazduh da smrdi kad svi založe.

Čestice prašine neće baš da prečisti ali će da skupi gomilu prašine na filteru dok uvlači vazduh pa ti onda pokupiš tu prašinu kad usisaš filter.

Ako možeš da odvojiš taj novac moj savet je da ga uzmeš, kako kaže stara narodna bolje imati nego nemati... :)

Stigao 4 Lite i na prvu sam zadovoljan. Tiši je od 3C. Senzor mu je drugačiji. Tamo gde 3C konstantno pokazuje 001, 4 Lite šeta od 2-5 i samo na kratko spusti na 001.

Hteo bi dobiti vas savet, da li kupiti 2 i postaviti ih u dve sobe Xiaomi 4 lite ili 1 Xiaomi 4 pro, bio bi tako da namešten da može da rasprsiti vazduh i u dnevnoj i u spavaćoj posto su vrata od soba otvoreni?
.
Kvadratura stana je 40m2.

Sastoji se od manjeg hodnika, dnevne sobe i otvorene spavace sobe i poluzatvorene kuhinje.

Na granici si, tj može da se prodje sa jednim. Možeš da uzmeš jedan 4 lite pa testiraš u praksi i dokupiš drugi kasnije ako zatrreba. Realno neće biti prevelike razlike u odnosu na 4 pro, samo će mu trebati više vremena da inicijalno prečisti a lakše se premesti ukoliko zatreba.

Pozdrav ljudi, koji je najbolji način za čišćenje filtera na Xiaomi 4 lite a da se ne ošteti sam filter ?

Samo blago usisavanje spolja, na najnizu snagu. Unutra sa plastike sa dna takodje moze da se pokupi krupnija prasina.

Inace, je l' drzite preciscivac upaljen stalno na auto, ili palite samo kad je zagadjeno?

Kod mene samo kad je zagadjeno. Integrisan je u HA, ali iz nekog razloga nece da update-uje vrednosti na svakih minut, iako sam to podesio. Probao sam auto mod, ali nisam bio zadovoljan kako radi na 3H. Upali se kad treba, medjutim vrti se tu nekim slabim intenzitetom i kilavi nepotrebno kako prilazi nizim vrednostima. Tako da ga sada ja upalim, radi na najjace 10-20min, zavisi kako kad i posle ga ugasim. Jeste da nije toliko bitno, ali auto mod je "potrosio" procenat filtera jako brzo, pa je sa 100% palo na 90%, dok na manuelnom se nije pomerilo sa 90% vise od pola godine.

Zato je nebitno šta kaže njegov merač, svako zna kakav mu je filter i ne treba bacati pare na zamenu samo zato što softver kaže da je vreme za zamenu.

Kod mene samo kad je zagadjeno. Integrisan je u HA, ali iz nekog razloga nece da update-uje vrednosti na svakih minut, iako sam to podesio. Probao sam auto mod, ali nisam bio zadovoljan kako radi na 3H. Upali se kad treba, medjutim vrti se tu nekim slabim intenzitetom i kilavi nepotrebno kako prilazi nizim vrednostima. Tako da ga sada ja upalim, radi na najjace 10-20min, zavisi kako kad i posle ga ugasim. Jeste da nije toliko bitno, ali auto mod je "potrosio" procenat filtera jako brzo, pa je sa 100% palo na 90%, dok na manuelnom se nije pomerilo sa 90% vise od pola godine.
Kod tebe je izgleda lepo zagađen vazduh unutar stana.

Da li je neko imao ovakav problem sa očitavanjem temperature

Prilozi

• Screenshot_20231212_174239_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_20231212_174239_com.xiaomi.smarthome.jpg
    39.7 KB · Pregleda: 108
Da li isto pise na uredjaju i aplikaciji? Meni 3h ne saradjuje sa aplikacijom dobro od pre par azuriranja.

Поздрав,
да ли би неко могао да ми да савет у вези са куповином прећишчивачa ваздуха
Daikin MCK70YVM.
Које су му добре особине, а које су му мане.
Хвала унапред!

Imam osećaj da ovaj auto mod na Xiaomi 4 Lite ne radi ništa
Evo npr ako se pogleda ovaj uokviren period, non stop bio upaljen na auto.
Ovaj nagli pad na kraju je posle 15min manual moda na max - tu se vidi da brzo obori stvarno
Mislim da ću da napravim sam logiku kroz HA kako da pali ventilator u odnosu na pm2.5..

Prilozi

• Screenshot_2023-12-18-00-34-24-565_io.homeassistant.companion.android-edit.jpg
    Screenshot_2023-12-18-00-34-24-565_io.homeassistant.companion.android-edit.jpg
    41.4 KB · Pregleda: 57
Radi AUTO mod kako je predvidjeno, medjutim kineska i nasa logika nisu iste.

1702889380418.png

Imam osećaj da ovaj auto mod na Xiaomi 4 Lite ne radi ništa
Evo npr ako se pogleda ovaj uokviren period, non stop bio upaljen na auto.
Ovaj nagli pad na kraju je posle 15min manual moda na max - tu se vidi da brzo obori stvarno
Mislim da ću da napravim sam logiku kroz HA kako da pali ventilator u odnosu na pm2.5..
Neko je bio rekao da accuracy tog senzora je questionable, pa mozda stvarno reportuje vrednosti koje nisu tacne u potpunosti

Prilozi

• 1702890637671.png
    1702890637671.png
    136.6 KB · Pregleda: 35
Imam ja i svoj senzor odvojeno u istoj prostoriji(esp32+PMS5003) - to je ovaj 'inside'
Kad uporedim, gadjaju se manje vise, tj prate isti trend.

Sustina je da xiaomi na auto radi na jako maloj brzini i ne postize neke rezultate. Ventilator ubrza tek kad ode na 40-50ug/m3. Ne znam koliko bi mu trebalo da ga upali na max, fazon 100+, msm to je previse stvarno

Prilozi

• 1702891199089.png
    1702891199089.png
    213.8 KB · Pregleda: 46
Da, ali ne zaboravi da nisu sve PM 2.5 čestice štetne u istoj meri, a senzor ne zna sastav čestice, već je samo registruje da postoji ili ne postoji. U kući je to najčešće povećana prašina (ona fina, sitna), a mogu biti i druge stvari (kuvanje, brašno...). Zato ne preterujete... sem ako vam dizel agregat ne radi u sobi...

Nazad
Vrh Dno