Šta je novo?

Prečistač vazduha

To baš i ne bi trebalo tako, jel držiš otvoren prozor u stanu negde?

Loša stolarija i sleep/auto mod. probaj na ručni mod da ga postaviš negde na 40% jačine pa vidi.

Otvoren je prozor u wcu ali to je 3 sobe daleko bukvalno. Losa stolarija nema sile ceo sprat je pravljen pre 4 godine i stolarija ne mrda nigde. Nebitno narucio sam veci pa cu da testiram sutra jer me ovo katastrofa nervira.

Generalno sam se pitao kokiko je vama ako ste iz nisa i imate ovaj 4 lite.

Odvrni ga na max pa vidi kako radi, tad mora da smanjuje
Pisah skoro da auto i ne radi neki posao, night je verovatno totalno beskoristan

Otvoren je prozor u wcu ali to je 3 sobe daleko bukvalno. Losa stolarija nema sile ceo sprat je pravljen pre 4 godine i stolarija ne mrda nigde. Nebitno narucio sam veci pa cu da testiram sutra jer me ovo katastrofa nervira.

Ne može otvoren prozor i prečišćivač.

SLeep mod je praktično beskoristan, a Auto tu i tamo. Da bi pročistio vazduh mora to da vrti brže definitivno, a tu onda dolazi buka.
Zadnjih par dana uporedo koristim 4lite i 3c i došao sam do zaključka da je "stari" sivi HEPA H13 filter kod 3c definitivno bolji nego novi filter kod 4 lite (koji nije true HEPA H13 grade, već neki njihov, kao naelektrisan high efficiency), pošto brže obara PM vrednost. Oba uređaja posle luftiranja tj provetravanja stavim na MAX.

Ne dihtuje dobro. To što je nova, ne znači ništa. Probaj sa prebacivanjem stolarije na tzv. zimsko podešavanje pa vidi šta se dešava.

Kod mene čim otvorim vrata se oseti miris dima. Lože komšije do mene, a i malo šire oko mene. U zatvorenom prostoru nema čestica. Danas ceo dan <5 pokazuje dok je sve zatvoreno.

I kancelariji nam je loš prozor (nov). Ne dihtuje kako treba jer ga je pravio majstor sa dve leve ruke. Kada malo duva vetar, zna da ode i preko 200.

SLeep mod je praktično beskoristan, a Auto tu i tamo. Da bi pročistio vazduh mora to da vrti brže definitivno, a tu onda dolazi buka.
Zadnjih par dana uporedo koristim 4lite i 3c i došao sam do zaključka da je "stari" sivi HEPA H13 filter kod 3c definitivno bolji nego novi filter kod 4 lite (koji nije true HEPA H13 grade, već neki njihov, kao naelektrisan high efficiency), pošto brže obara PM vrednost. Oba uređaja posle luftiranja tj provetravanja stavim na MAX.
Da li je filter na 4 Pro pravi Hepa H13?

Ne znam. Pogledaj na zvaničnom sajtu. Ja koliko vidim, nije. Navodno je to "unapređeni filter", nešto je manje gust od HEPA H13, što doprinosi manjoj buci šuma vazduha, ali je naelektrisan pa hvata bolje čestice od običnog. Trebalo bi biti isto efikasan po njima, ali koliko ja vidim kod sebe, ipak nije.
Po mom mišljenju serija 4 je slabijeg kvaliteta generalno od trojke. Imao sam 2kom 3H i 2kom 3c (trenutno ostao jedan 3c) i ventilatori u njima su boljeg kvaliteta tj tiši nego u primerku 4 Lite koji imam.
Takođe ovaj moj 4 lite je slabije iznivelisan pa se vidno trese pri određenim brzinama.
Možda je samo do primerka, ali sve mi se čini da nije, nego se krenulo na uštedu :)

Poslednja izmena:
Vidim da ovde mnogi ne podrzavaju kupovinu Xiaomi Compact 4 verzije, pa sam htela da podelim i svoje iskustvo. Dobih ga pre neki dan (cisti 20tak kvadrata)
i ja sam jako zadovoljna kako radi. U prostoriji mi je vazduh kao planinski, maltene. Ne bih rekla da je previce bucan, ali kad radi na max, cuje se.
Sve u svemu, zamoje potrebe je odlican.

Vazduh kao planinski, yeah right. :D To ne može ni jedan prečišćivač a kamoli compact.

Drago mi je da ste zadovoljni, ali mišljenja sam da kod vas vazduh onda i nije nešto zagađen :)
Pošto u 20 kvadrata nakon provetravanja kada PM zna da ode i na 100 kod mene, i 4 Lite se dobrano pomuči da to spusti na recimo 5.
A taj "planinski vazduh" teško da je od Compact Xiaomija. Možda eventualno neki Sharp sa Plasmacluster trhnologijom ili Daikin sa Flash streamer ;)

Vidite ljudi, ja ovde nisam dosla ni da se svadjam ni da se raspravljam, a narocito ne sa ljudima koji definitvno nisu usli u moju dnevnu sobu :D
S obzirom da je vazduh u centru Beograda toliko toksican u ovo doba godine da disem na skrge 90% vremena - da, rekla bih da je ovaj kvalitet vazduha koji imam sada ravan planinskom u odnosu na ono sto je ranije bio.
To svakako nije znacilo da Lite ili pro nisu bolje opcije za ljude koji imaju veci budzet, aliovo sto sam iscitala o Compactu je bezveze. Definitivno ga ne bih nazvala igrackom.

Kad ih odvrnes na maks svi vuku kao planinski vetar :)

Inace mnogo zavisi od stolarije, nacina provetravanja, zbirnih atmosferskih prilika napolju itd.

Verovatno ste zaboravili, kada je prečištač nov, stvarno vazduh ima taj planinski miris, svež, kasnije se to izgubi, makar je kod mene tako bilo.
Odvlaživač ima na primer opciju Fresh, verovatno jonizator ili nešto slično, isto daje sličan osećaj svežine u vazduhu, kao da je planinski.

Inače meni 4Lite radi sasvim dobro, preključe otvorio vrata, izluftirao, uključio filter kad ono 400! , i to je spustio za nekih 10-tak minuta na 20 a miris dima je još neko vreme ostao. Soba dnevna oko 20m2.

Nisam nikad ulovio ništa sem čestica u Bgd. Organska jedinjenja možeš da izmeriš kad se pokriješ cebetom preko glave, ali čak i kod nas u stanu kad se ne provetrava, ništa ne skače.

Prilozi

• 1703680429930.jpeg
    1703680429930.jpeg
    124.9 KB · Pregleda: 56
Stigao Xiaomi Compact. Na prvu loptu oduševljen za te novce. Ukljucio ga, odmah zelena dioda se pojavila, na auto podesen, nasao ga preko Mi Home, zelen status i broj 003. Moze neko pojasnjenje i pad saveta sta i kako u startu... ? 😏

Ja uzeo 4 Lite, danas stigao. Videćemo kako će se pokazati.

Stigao Xiaomi Compact. Na prvu loptu oduševljen za te novce. Ukljucio ga, odmah zelena dioda se pojavila, na auto podesen, nasao ga preko Mi Home, zelen status i broj 003. Moze neko pojasnjenje i pad saveta sta i kako u startu... ? 😏
Najbolje je u aplikaciji odabrati Manual mode. Kada udjes u manual, dole se pojavljuje slajder i brzina moze da se podesi po kvadraturi. Na najjacem cisti celu sobu (stoji do 27m2, kao max), a na nekoj srednjoj brzini se ta kvadratura smanjuje. Ja ga upalim ujutro 2 sata na najjace dok provetravam, a nakon toga ga drzim na srednjoj brzini u toku dana. Pojacam i uvece pred spavanja dok provetravam. Odmah detektuje kad otvorim prozor ili cistim pod i ode u narandzastu/crvenu zonu.
Svakako, u periodu kad treba da iscisti vazduh, trebalo bi ga staviti na najjace, a nakon toga moze na manjem na odrzava neko vreme.
Sve u svemu, sigurno je Lite snaznija i bolja varijanta, ali za ove pare i ja sam prezadovoljna za sada. Prodisah.

AUTO mod radi baš tako kako ste opisali da vi radite ručno.
Makar kod mene 4 Lite auto mod radi super, jedino što na auto malo sporije spušta sa 100 na 50, pa sa 50 na 20 jer usporava i ventilator,
naravno da bi to brže uradio da je ventilator na max, ali nije to u pitanju sat vremena već minuti, tako da po meni auto mod i opušteno.

Meni evo u spavaćoj auto drži na 4, što kažete sa 20 nq 4 mu treba vremena, jer dosta uspori vent, da se ni ne čuje. Preko noći se auto ni ne čuje.
Kada upalim ovlaživač, ode na preko 20, smeta mu izgleda. U ovlaživaču je destilovana voda.

AUTO mod radi baš tako kako ste opisali da vi radite ručno.
Makar kod mene 4 Lite auto mod radi super, jedino što na auto malo sporije spušta sa 100 na 50, pa sa 50 na 20 jer usporava i ventilator,
naravno da bi to brže uradio da je ventilator na max, ali nije to u pitanju sat vremena već minuti, tako da po meni auto mod i opušteno.
Meni se ne dopada kako radi auto mode, cini mi se da senzor ne oceni bas najbolje. Posle sam i nasla informaciju da je to cest slucaj kod raznih preciscivaca (mozda su to kod Lite-a vec usavrsili 🙏), i onda mi je najlakse da to uradim rucno. Onda bude super.

Nazad
Vrh Dno