Šta je novo?

Prečistač vazduha

^ To onda nešto nije u redu sa prečišćivačem. Moj 4 Lite stoji pored kreveta i noću ga uopšte ne čujem kad je u Sleep režimu.
4 lite nam boravi 24/7 u spavaćoj sobi na auto modu. Niko ga ne primećuje. Ali je na 4m od naših glava.
Evo sada sam proverio, na ~1m se baš jedva čuje, na 1.5m ništa.
Nema ni potrebe da radi ako je vazduh već profiltriran i ne ulazi u sobu "svež" zagađen.

Mogu da dodam da na snimku tvoj deluje bučnije, ali ne znam koliko je snimak dočarao realnu situaciju. :)
Trebalo bi da buka bude gotovo neprimetna na npr 3 metra udaljenosti.
Danas sam proveo malo vise vremena u sobi u kojoj je 4 lite i mislim da cu ga reklamirati, traziti novi ili kako god to da ide vec preko ananasa…
Kako vecina govori ovde da je necujan ili gotovo necujan u sleep mode, ovo moje nije bas ni blizu necujnog… i to na dobrih 3 metra udaljensti cuje se neko brujanje i to cak i preko upaljenog televizora, a kamoli nocu na spavanju u apsolutnoj tisini…
Kao da je neki lager od ventilatora ili tome slicno.

Narucio sam 4EU, ali u drugoj prodavnici, posto je nedostupan u Ananasu.

Javicu kakvi su mi utisci po pitanju buke u sleep modu.

Pozdrav svima. Da li neko poseduje Hisense AP580H? Zanima me da li je neko shvatio kako uključiti UV lampu? U uputstvu piše da se aktivira na zadnjoj strani uredjaja, medjutim nigde nikakvog dugmeta nema. Zvao sam Hisense korisnički servis, fina gospodja se javila, prvo nije imala odgovor na moje pitanje, da bi me kasnije pozvala i rekla da je UV automatski stalno uključen, što ja niti vidim niti mi se poklapa sa uputstvom.

Inače, uzeo sam ga na Black Friday akciji u Gorenje studiju za smešnih 13.000 din, redovna cena mu je oko 40.000

@Yikwo stigao mi je 4EU. Bucan je u odnosu na 3H. Zavrsice mi posao, neme veze.

Ali eto, posto imam 3H, 4EU, 4 pro, mogu da kazem da je 3H daleko najtisi i pravi izbor za spavacu sobu. 4lite nisam probao. Verovatno Xiaomi ugradjuje u seriji 4 neke motore koji su za 50c jeftiniji i bucniji, karikiram.

Ja sam moj bas danas odneo na reklamaciju… pa cemo videti sta ce da kazu…
Vrlo moguce da sam onda odneo potpuno ispravan uredjaj 😅

Inace sam narucio i 4 pro za dnevni boravak

Oprostite na cestim porukama, samo da se ispravim. Imam 3C, a ne 3H kao sto sam pisao gore. Dakle, 3C mi je jako tih.

IMG_2930.jpeg
Stigao i 4 pro, a 4 lite se vratio sa reklamacije…
Sto se tice buke oko 4 lite, u ovlascenom servisu kazu da su testirali i nisu uocili neku pojacanu buku u sleep modu… tako da su mi vratili uredjaj sa konstatacijom da je sve u redu sa uredjajem. Koliko ti sad pije vodu videcemo… na kraju krajeva ukoliko ne budem zadovoljan bukom u sleep modu, ponudjeno mi je da donesem opet uredjaj i odradimo zahtev za zamenu… tako da sve u svemu vrlo korektno od njih.

Inace citao sam da dosta ljudi na 4 pro gasi ovaj generator negativnih jona… zbog cega to konkretno?
Googlajuci negativne jone naidjoh na sve pozitivno o njima 😅

Ja gasim i mislim da treba da se ugasi. Nisam strucnjak, ali ugrubo cu da objasnim mehanizam.

O cemu se radi. Prasina je recimo grudva nekog ostatka od tkanine, metala, prasine, cestica dima i slicno. Ta cestica ima neko naelektrisanje. Kada cestica naidje na predmet(zid, namestaj, televizor) koji je suprotno naelektrisan, zalepi se za njega.

Kada se ukljuci jonizator vazduha, jonizator pravi elektrone koji naidju na cesticu prasine i razelektrisu je. Ta cestica, umesto da se zalepi za nesto, ona nastavljaja da leti po vazduhu i tako je preciscivacu lakse da je uhvati u filter. To je razlog dodavanja jonizatora, da bi ceo uredjaj imao bolje rezultate na testu i da pise kako moze vise da ocisti nego neki drugi uredjaji.

A tzv "planinski vazduh kao posledica rada jonizatora" je pozeljan efekat negativnog naelektrisanja vazduha, ali kada u njemu nema prasine.

Takodje, jonizator pravi ozon, koji je nepozeljan u prostoriji.

Ovo je neki kredibilan sajt u vezi raznih popularnih tema u vezi zdravlja https://www.healthline.com/health/what-does-an-ionizer-do#takeaway

Ima na netu slika prasnjavih cistaca vazduha ili zidova, na kojima je bio ukljucen jonizator.

Naravno, zeleo bih da me neko razuveri, mozda gresim u necemu. Do tada, apsolutno sam protiv ukljucivanja jonizatora, bilo kakvih i bilo gde, i savetujem svima isto.

Jonizator na maks

Pustio sam ih u pogon.
Koliko je normalno da se pro manje cuje u sleep mode nego 4 lite 😅?
Definitivno cu sledece nedelje da ga vratim i trazim novi… prosto na 4 lite se cuje iritirajuci zvuk nekog kao grebuckanja dok vrti… dok na 4 pro modelu toga nema… cuje se samo strujanje vazduha i blago ventilator, nista iritirajuce.
I jos jedno pitanje vezano za kuvanje, da li gasite preciscivace dok se kuva u kuci i radi aspirator?
Posto mi je dnevni boravak spojen sa trpezarijom i kuhinjom, preciscivac je blizu nje pa cisto da znam sta je pametnije raditi.

Inace iskljucio sam jonizator za sada, dok me neko ne razuveri 😂

Super za 4pro👍
I jos jedno pitanje vezano za kuvanje, da li gasite preciscivace dok se kuva u kuci i radi aspirator?
Posto mi je dnevni boravak spojen sa trpezarijom i kuhinjom, preciscivac je blizu nje pa cisto da znam sta je pametnije raditi.
Ja gasim kad kuvam ili przim, zbog cestica ulja u vazduhu. Da se filter ne prlja bespotrebno, pa da ne degradira.

Mozda je preterivanje, ali mi nije tesko.🙂

Da li imamo temu o meračima kvalieteta vazduha ili ste možda u ovoj temi pisali o istima?

Tražim neki što manji uređaj, pa još ako je dostupan da se kupi kod nas...
PM2.5 i CO2 je ono što me primarno interesuje.

Postoji segment uredjaja, tzv kompaktni. Imam neka iskustva, možda ti bude od pomoći. Svi sa Hepa filterom(ili brendiranim svojim slicnim) čiste 2.5 čestice. A ugljen dioksid ne čisti ni jedan uredjaj, koliko znam. Mozda si mislio na sumpor dioksid, i njega čiste filteri od aktivnog uglja koje imaju gotovo svi uredjaji na tržištu. Buka koju prave kompaktni je verovatno veća, jer njihovi motori moraju brže da se okreću, da bi postigli efekat.

Imam Levoit core 300, mali je uredjaj i kosta oko 4400 din(u US je 100$). Ali mislim da je losa kupovina, jer sumnjam u njegove performanse i smisao kupovine, takodje nema ni zamenskih filtera da se kupe. Filteri su bez aktivnog uglja. Uredjaj je bučan.

Xiaomi ima svoj kompaktni uredjaj, zove se Xiaomi 4 compact. Sada mu je cena 7500 din. Ali ni njega ne bih preporucio jer takodje sumnjam koliko moze da očisti, nema neke feature, ali za razliku od Levoit, ima ponude filtera.

Ne znam tvoje uslove koji te vode ka što manjem uredjaju, mozda da preskočiš taj segment i da ipak kupis malo veci, i onako je visina glavna razlika gabarita. Trenutno je na trzistu, kako mi se cini, price war, i niske cene nekih uredjaja kao rezultat.

Ako bas mora najmanji, ja bih kupio Xiaomi compact 4.

Mislio je na neki prenosni uredjaj koji meri zagadjenje. To i mene intresuje. Kad izadjem napolje ili na trcanje da znam da necu da umrem usput od zagadjenja

Da i ja mislim da se niste razumeli, čovek hoće samo merač a ne prečišćivač.

Ja imam Temtop LKC-1000E kupio ovde na KP prošle godine, koliko vidim sad ih nema. Druga varijanta možda Atmotube Pro ali vidim da ni njega nema više na KP..

Izvinjavam se ako sam bio nejasan
Da, interesuje me samo merač PM2.5 i CO2. Sve ostalo je manje bitno da li ima.

Našao sam nekoliko uređaja na KP, ali svi su prilično glomazni. Sad gledam, zbog komponenti, to i ne može da bude mnogo manje od tih dimenzija.

Zato što bih želeo da izmerim na mikrolokacijama.
CO2 merenje mi je potrebno za jedan zatvoren prostor. Više kao promena u toku vremena, nego zaista tačna vrednost.

nisam siguran koliko ces naci sa co2 merenjem, ostali paramteri su uglavnom standardni proizvodi

Padalo mi je na pamet da kupim polovan, sto jeftiniji Xiaomi 3c na primer, na KP za par hiljada dinara. Da mu skinem donji deo i samo gornji deo, gde je senzor, da stavim na terasu, da ukljucim u struju, povezem na wifi. Onda bih mogao da pratim zagadjenje preko aplikacije, dok je uredjaj stalno u stend baj modu.

dovoljno ti je samo da otvoris prozor , cak nije potrebno ni da on bude previse blizu prozora... Vrlo su minimalna odstupanja, vazduh se brzo siri i ulazi takav kakav je u stan, kucu sta vec

Padalo mi je na pamet da kupim polovan, sto jeftiniji Xiaomi 3c na primer, na KP za par hiljada dinara. Da mu skinem donji deo i samo gornji deo, gde je senzor, da stavim na terasu, da ukljucim u struju, povezem na wifi. Onda bih mogao da pratim zagadjenje preko aplikacije, dok je uredjaj stalno u stend baj modu.
Ovo možeš i da napraviš sam, esp32+pms5003 senzor, meri pm2.5, pm10 i pm1
Izađe te 1500-2000

Ovo možeš i da napraviš sam, esp32+pms5003 senzor, meri pm2.5, pm10 i pm1
Izađe te 1500-2000
Znam za DIY merace, samo me je mrzelo da se bavim elektronikom, pa mi lici da bi mi jedan mozda i neispravan 3c bolje zavrsio posao.

Ii ja bih voleo da imam rucni merac, kao sto pominjete gore u postovima, samo su svi skupi..

Hisense AP580H од сутра у салону у Ваљеву снижен са 39000 на 13000.Нека искуства са истим?

Kazu odlican..,Ali džaba što je dobar jer filter nigde ne može da se poruči ili kupi u maloprodaji. Može samo da se poruči preko Hisensa gde je cena duplo veća od svih...Jedan od komentara

Nazad
Vrh Dno