CTR99
Slavan
- Učlanjen(a)
- 06.11.2015
- Poena
- 315
Neke da, neke ne.Zar ne koriste toplane u BG gas koliko ja znam. Za Sd znam da su u prethodnih par godina nekoliko toplana koje su bile na mazut prebacili na gas
Neke da, neke ne.Zar ne koriste toplane u BG gas koliko ja znam. Za Sd znam da su u prethodnih par godina nekoliko toplana koje su bile na mazut prebacili na gas
Kao sto je i upotreba duvana i duvanskih proizvoda obrnuto srazmerna udaljenosti od Srbije.U prilog tome ide i to da je zagadjena skolo cela Srbija i da je incidenca oboljevanja od raka medju stanovništvom obrnuto srazmerna udaljenosti od Srbije.
Vec ti je odgovoreno da je prosle godine podignuta ogromna prasina iz Sahare koja je putovala svetom dobar deo godine ali vidim cita se samo ono sto potvrdjuje vec formirano misljenje. Kao kada je vuklan blokirao avionski saobracaj 2010. priroda je i dalje jedan od najvecih regulatora aerozagadjenja. Ako tebi licno nesto "nije jasno" ne znaci da objasnjenje ne postoji ili da odma mora biti kriv neko na koga si ti ljut.za zaboravne ajnštajne...pričao si o saobraćaju i automobilima...
"Uvođenjem vanrednog stanja i redukovanjem saobraćaja ispostavilo se da nije došlo do značajnog poboljšanja kvaliteta vazduha. Zapravo, od uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa u Beogradu je prema dostupnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine već šesti dan se beleži prekoračenje dnevnih dozvoljenih vrednosti za PM10 čestice".
Dao sam zvanične informacije iz poslednjeg ESC vodiča za hipertenziju, kao i u Harisovoj internoj. Preporuke koje su za Evropu, tj nas. Slobodno izguglaj bolje pre nego što opleteš ;-)Koliko vidis tendencija kriterijuma za hipertenziju je poostravanje, ne labavljenje. Hipertenzija je pomerena sa 140/90 na 130/80. Ako nesto tvrdis nije lose ostaviti i neku referencu a ne samo "rekao mi kum profesor".![]()
High Blood Pressure Symptoms, Causes, and Problems | cdc.gov
High blood pressure, also called hypertension, usually has no warning signs or symptoms. Get facts about high blood pressure from CDC.www.cdc.gov
Super si napravio poredjenje sa kilazom koju svaka zdrava i sposobna osoba moze da podigne. Upravo je to poenta, postoje granice koje svi mi podnosimo bez problema. Dani kada je to "180kg" svakako jesu i za preciscivac i za N95 maske napolju ali su oni i dalje retki na sta ukazuje i prosek. Tada treba odreagovati sa preventivnim merama ali dizati paniku kako cemo pomreti svi zato sto je vazduh u proseku od "healthy" do "moderate" je apsolutna glupost.
Ovo ako je tačno tu je potrebno mnooogo hapšenja. Naravno ako je, mnogo stvari se priča svuda, sad proveravam ne jednom nego 10 puta šta čujem.Ne znam koliko je ovo tačno ali je dosta gledano na TikToku...
Americka svakako deluje logicnije prema svemu onome sto ja znam iz medicine. Nasao sam ESC skalu, da, drugacija je. Iskreno ESC skala koja je sira vise ide u prilog mom argumentu da postoji veci raspon koji je ok. Sta je bila uopste tvoja poenta sa pritiskom? Iako skala kaze da je do 139/89 "ok" da to bas i nije ok? Isto kao sto AQI skala kaze da je do 100 ok ti kazes da to nije ok? To nit smrdi nit mirise, evo zasto.Dao sam zvanične informacije iz poslednjeg ESC vodiča za hipertenziju, kao i u Harisovoj internoj. Preporuke koje su za Evropu, tj nas. Slobodno izguglaj bolje pre nego što opleteš ;-)
Ovo što si ti dao je za Ameriku, gde postoje razlozi zašto je takva preporuka i zašto se razlikuje od evropske. Iz tih razloga svako regulatorno telo traži da dobar procenat ispitanika istraživanja za neki lek/sredstvo budu rađena baš na njihovom području.
Ako "180kg", sto je ekvivalent ajde da kazemo 200+ AQI tj. "very unhealthy", ubija kako smo onda mi i dalje zivi? Zivi smo zato sto kvalitet vazduha nema takvo iminentno dejstvo vec mora biti na tom nivou jako dugo vremena sto pak nije slucaj, 7 od 12 meseci je ustvari >50 sto se vodi kao "healthy". Par dana godisnje je na "180kg" a to ipak ne ubija, nije idealno ali ne ubija. Ako se primene sistemi mitigacije tih par dana, preciscivaci, smanjena aktivnost napolju, maske, zanemarljivo je.Tako je, dao sam odličan primer, samo što ti opet gledaš samo ono što se tebi sviđa. 60kg može da podigne prosečna osoba, ali će 180kg da je ubije!
Problem je što ti gledaš prosek, kao i za zagađenje pa su ti i zaključci takvi kakvi jesu. Drugo, zanemariuješ činjenicu da to što osoba može da podigne 60kg ne znači da to treba da radi svakog dana, kao ni činjenicu da je ta osoba pod većim rizikom od one koja diže 30kg. Treće, vazduh ne dišu samo "zdrave i sposobne osobe" kako ti navodiš.
Оваквим коментарима само потврђујеш шта је човек рекао у претходном посту.Opet lažeš PPC, šta kažeš, samo grafika promenjena?
![]()
Promenjeni zvanični kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha u Srbiji
Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije nedavno je, bez najave i objašnjenja u javnosti, promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha i to tako da se vazduh koji je, na primer, do sada bio ocenjivan kao "zagađen", od sada ocenjuje kao "prihvatljiv".euractiv.rs
Trenutno stanje:
Naporan si brate izuzetno, hoces da budes gnevan na nekoga pa to ti je.Opet lažeš PPC, šta kažeš, samo grafika promenjena?
![]()
Promenjeni zvanični kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha u Srbiji
Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije nedavno je, bez najave i objašnjenja u javnosti, promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha i to tako da se vazduh koji je, na primer, do sada bio ocenjivan kao "zagađen", od sada ocenjuje kao "prihvatljiv".euractiv.rs
Trenutno stanje:
Ne znam koliko cu ti biti od pomoci, ali ajde da ispisem utiske pa ti odluci. Zivim u Zarkovu i terasa mi gleda na ulicu kroz koju prolaze 2 linije 57/89. Druga terasa gleda na dvoriste u pravcu druge ulice kroz koju prolaze 3 linije 50/52/37, ali nas razdvaja 3 reda kuca i mini ulica.Hvala, sacekacu tvoje utiske pa cu da odlucim jer nam je slican raspored prostorija. Ako stignes pogledaj da li se i koliko poveca vrednost pm 2.5 kada uredjaj iz hodnika prebacis u neku sobu.
Sve je bolje od državno nadgledanih stanica. Već smo optuživani od EU istanci kako lažiramo podatke o zagađenju.
Ili pomeraju dozvoljene granice kao sa toksičnim granicama alfatoksina u mleku koje više ne možemo izvoziti nigde u EU.
Iste su vršiće i studije o uticaju zagađenja koje dolazi iz Srbije na smrtnost u EU.
Tako da se merne stanice ministarstva mogu okačiti mačku o rep.
Serbia’s public electricity company faces court for breaching toxic emission limits - EEB - The European Environmental Bureau
Cross-border pollution from Serbian coal plants threatens EU citizens’ health Environmental campaigners have taken legal action against Serbia’s state-owned electricity company EPS for exposing Serbian and EU citizens to toxic gases six times above the legal limit, in breach of both national and...eeb.org
Ne po mojoj teoriji vec po recimo US EPA teoriji merac mora da zadovoljava odredjene kriterijume navedene u ovim metodama testiranja recimo US EPA PM2.5 EQPM-0516-236, US EPA PM2.5 EQPM-0516-238, US EPA PM10 EQPM-0516-239, US EPA PM10-2.5 EQPM-0516-240, US EPA PM10 FEM and Class III FEM PM2.5 performance requirements for additive and multiplicative bias compared to FRM samplers ili ako preferiras ISO 14644, ISO 14902, ISO 12341, itd, itd, itd...Znaci, merac PM2.5 cestica je raketna fizika i mora da kosta par hiljada eur-a, po tvojoj teoriji?
This guy gets it.Ima smisla... Zamisli npr. da nekim kineskim testovima koji daju razliku u rezultatima od ~100% merimo ispravnost pijace vode? Ako je granica 10 a test pokazuje 6, autmoatski vodi do toga da rezultat moze biti i 12 sto ne moze nikako biti prihvatljivo ili moze?
Nisam bas siguran da li bih upotrebio rec "poguban" ali da ce se zanemariti 3/4 svih propisa zarad profita to je sasvim izvesno. Takav je put razvoja. Ni Britanci nisu uradili nista povodom londonskog smoga dva veka dok ih 1952 nije pobilo vise hiljada za 4 dana. https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog_of_LondonEvo npr. sta mislis da li ce Rio Tinto biti poguban za nasu zivotnu sredinu i eko sistem? Oni tvrde da nece, sta ti mislis?
Evo dokle dovodi ta vaša stručnost, vaši senzori, vaša politika, a najpre bih rekao vaša moralnost.@CTR99 Thats not how this works, thats not how any of this works.
Ako je greska +-15% to znaci da dva razlicita uredjaja mogu da daju do 30% razlicite vrednosti. Ako su u drugacijim okruzenjima ta razlika moze biti jos veca. Ako ne postoji kalibracija i validacija opreme kao i kontrola kvaliteta neki od uredjaja mogu da odstupaju vise od drugih. Ako se ne odrzavaju sistematski senzor moze biti zapusen dok na drugima moze biti nov, itd, itd, itd...
Ako pogledas recimo tabelu greske IQAir Pro uredjaja u nezavisnom laboratorijskom testiranju gde su rezultati skoro duplirani primetices zanimljiv efekat. Ako se detekcija duplira sa 10 µg/m3 na 20 µg/m3 ocena je pomerena sa "odlican" na "dobar" sto nikome zaista nece smetati, ako se duplira sa 28µg/m3 (i dalje "dobar") na 56µg/m3 preskace se cela kategorija "prihvatljiv" i ide omah u "zagadjen". Ako se duplira sa 55µg/m3 ("prihvatljiv") na 110µg/m3 opet preskacemo celu kategoriju i dobijamo "veoma zagadjen" tj. paniku "aaaaa umiremo". Jel sad jasnije zasto su pozeljna precizna ocitavanja?
This guy gets it.
Nisam bas siguran da li bih upotrebio rec "poguban" ali da ce se zanemariti 3/4 svih propisa zarad profita to je sasvim izvesno. Takav je put razvoja. Ni Britanci nisu uradili nista povodom londonskog smoga dva veka dok ih 1952 nije pobilo vise hiljada za 4 dana. https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog_of_London
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari