Šta je novo?

Prečistač vazduha

Inače samo istorija kad se ništa nije pričalo o tome,
2010-2015
Koliko vidim po ovim graficima, prosek tad je bio veći nego sad i to za 20%. To je ono što pokušavam da kažem, bilo ga je i ranije. Naravno treba se boriti svim sredstvima da se to poboljša što je više moguće, samo mi je smešno da većina priča da je to od prošle godine. Što se tiče Smedereva, koliko znam dok je bio US Steel, vazduh jeste bio malo bolji (ali i dalje nije bio sjajan), ali železara je radila sa 30% kapaciteta, pa pre mislim da je bilo do toga nego do filtera.

@einstein
Apsolutno si sve u pravu, bavim se zivotnom sredinom i odredjene analize u odredjenim periodima sam licno radio. Sve to sto kazes potvdjujem. Nista nas americki eksploatioci nisu vise stedeli od kineskih samo su radili manjim kapacitetom. Pa Dupont, americka kompanija na americkom kontinentu, vise ulaze da zavrne EPA propise nego da zaista sanira svoj negativan ekoloski uticaj ali su nekako brizni sta ce biti u Srbiji? Apsolutno svi imaju isti stav a to je eksploatacija, u pitanju su nijanse koje se ne mogu razlikovati "golim okom".

U prilog tome ide i to da je zagadjena skolo cela Srbija i da je incidenca oboljevanja od raka medju stanovništvom obrnuto srazmerna udaljenosti od Srbije.
Kao sto je i upotreba duvana i duvanskih proizvoda obrnuto srazmerna udaljenosti od Srbije.

Koliko me je samo prijatelja koji imaju malu decu i koji su strastveni pusaci pitalo za preporuku koji preciscivac vazduha da uzmu jer ih truje "rezim". I ovde po temi ima isto takvih. Tragikomika smo kao narod, nazalost. 40% populacije pusi dok u je u Nemackoj taj broj 25%. Apsolutno nema poredjenja izmedju bilo kog aerozagadjenja ikada zabelezenog i direktnog uvlacenja uzarenog dima cigarete. Ekvivalenti ovih brojki za AQI od 50-100-150 za cigaretu su 2500-3000, a to ljudi svesno sami sebi rade po 20-40 puta dnevno i posle dobili rak iz Panceva... 100%.

za zaboravne ajnštajne...pričao si o saobraćaju i automobilima...

"Uvođenjem vanrednog stanja i redukovanjem saobraćaja ispostavilo se da nije došlo do značajnog poboljšanja kvaliteta vazduha. Zapravo, od uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa u Beogradu je prema dostupnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine već šesti dan se beleži prekoračenje dnevnih dozvoljenih vrednosti za PM10 čestice".
Vec ti je odgovoreno da je prosle godine podignuta ogromna prasina iz Sahare koja je putovala svetom dobar deo godine ali vidim cita se samo ono sto potvrdjuje vec formirano misljenje. Kao kada je vuklan blokirao avionski saobracaj 2010. priroda je i dalje jedan od najvecih regulatora aerozagadjenja. Ako tebi licno nesto "nije jasno" ne znaci da objasnjenje ne postoji ili da odma mora biti kriv neko na koga si ti ljut.

Kako ti objasnjavas da je to zagadjenje trajalo samo par dana ako se nasa antropogena aktivnost nije razlikovala pre, tokom i posle tog perioda zagadjenja?

Ne znam koliko je ovo tačno ali je dosta gledano na TikToku...

Koliko vidis tendencija kriterijuma za hipertenziju je poostravanje, ne labavljenje. Hipertenzija je pomerena sa 140/90 na 130/80. Ako nesto tvrdis nije lose ostaviti i neku referencu a ne samo "rekao mi kum profesor".

Super si napravio poredjenje sa kilazom koju svaka zdrava i sposobna osoba moze da podigne. Upravo je to poenta, postoje granice koje svi mi podnosimo bez problema. Dani kada je to "180kg" svakako jesu i za preciscivac i za N95 maske napolju ali su oni i dalje retki na sta ukazuje i prosek. Tada treba odreagovati sa preventivnim merama ali dizati paniku kako cemo pomreti svi zato sto je vazduh u proseku od "healthy" do "moderate" je apsolutna glupost.
Dao sam zvanične informacije iz poslednjeg ESC vodiča za hipertenziju, kao i u Harisovoj internoj. Preporuke koje su za Evropu, tj nas. Slobodno izguglaj bolje pre nego što opleteš ;-)
Ovo što si ti dao je za Ameriku, gde postoje razlozi zašto je takva preporuka i zašto se razlikuje od evropske. Iz tih razloga svako regulatorno telo traži da dobar procenat ispitanika istraživanja za neki lek/sredstvo budu rađena baš na njihovom području.

Tako je, dao sam odličan primer, samo što ti opet gledaš samo ono što se tebi sviđa. 60kg može da podigne prosečna osoba, ali će 180kg da je ubije!
Problem je što ti gledaš prosek, kao i za zagađenje pa su ti i zaključci takvi kakvi jesu. Drugo, zanemariuješ činjenicu da to što osoba može da podigne 60kg ne znači da to treba da radi svakog dana, kao ni činjenicu da je ta osoba pod većim rizikom od one koja diže 30kg. Treće, vazduh ne dišu samo "zdrave i sposobne osobe" kako ti navodiš.

Dao sam zvanične informacije iz poslednjeg ESC vodiča za hipertenziju, kao i u Harisovoj internoj. Preporuke koje su za Evropu, tj nas. Slobodno izguglaj bolje pre nego što opleteš ;-)
Ovo što si ti dao je za Ameriku, gde postoje razlozi zašto je takva preporuka i zašto se razlikuje od evropske. Iz tih razloga svako regulatorno telo traži da dobar procenat ispitanika istraživanja za neki lek/sredstvo budu rađena baš na njihovom području.
Americka svakako deluje logicnije prema svemu onome sto ja znam iz medicine. Nasao sam ESC skalu, da, drugacija je. Iskreno ESC skala koja je sira vise ide u prilog mom argumentu da postoji veci raspon koji je ok. Sta je bila uopste tvoja poenta sa pritiskom? Iako skala kaze da je do 139/89 "ok" da to bas i nije ok? Isto kao sto AQI skala kaze da je do 100 ok ti kazes da to nije ok? To nit smrdi nit mirise, evo zasto.

Ako je broj smrti na milion ljudi 2 i uveca se za 50% to je samo jedan covek vise iako uvecanje od 50% deluje dramaticno. Ako je broj smrti na milion 200k pa se poveca za 50% to je vec druga prica jer se sada radi o 100k ljudi. Dakle "duplo vise" i "duplo manje" su relativni pojmovi i ne moraju biti znacajni uvek i bez izuzetka kao sto prosecan AQI sa 35 (Berlin) na 70 (Beograd) nije nebo i zemlja jer to ne utice na 200k od milion vec na mnogo, mnogo, manji broj.

Tako je, dao sam odličan primer, samo što ti opet gledaš samo ono što se tebi sviđa. 60kg može da podigne prosečna osoba, ali će 180kg da je ubije!
Problem je što ti gledaš prosek, kao i za zagađenje pa su ti i zaključci takvi kakvi jesu. Drugo, zanemariuješ činjenicu da to što osoba može da podigne 60kg ne znači da to treba da radi svakog dana, kao ni činjenicu da je ta osoba pod većim rizikom od one koja diže 30kg. Treće, vazduh ne dišu samo "zdrave i sposobne osobe" kako ti navodiš.
Ako "180kg", sto je ekvivalent ajde da kazemo 200+ AQI tj. "very unhealthy", ubija kako smo onda mi i dalje zivi? Zivi smo zato sto kvalitet vazduha nema takvo iminentno dejstvo vec mora biti na tom nivou jako dugo vremena sto pak nije slucaj, 7 od 12 meseci je ustvari >50 sto se vodi kao "healthy". Par dana godisnje je na "180kg" a to ipak ne ubija, nije idealno ali ne ubija. Ako se primene sistemi mitigacije tih par dana, preciscivaci, smanjena aktivnost napolju, maske, zanemarljivo je.

Cela analogija ti je malo losa jer bez nekog sistemskog problema tvoj krvni pritisak ne moze da bude u hipertenziji 5 dana pa da se vrati u normalu sem ako ti to sam nisi prouzrokovao recimo narkoticima jer je covek ipak zatvoreniji sistem od atmosfere, right? Kvalitet vazduha nije zatvoren sistem i stvari koje nemaju veze sa nasim ophodjenjem, zakonima i regulativama ipak mogu da uzrokuju znacajno povisen nivo na par dana i apsolutno nista ne mozemo regulativama da uradimo protiv toga. Regulativama "peglamo" prosek tako da ti dogadjaji, opet u proseku, imaju sto manji uticaj tj. da sebi napravimo "lufta" za iste. Svakako da moze bolje, od pocetka to pricam, ali da treba paniciti ovoliko koliko se panici kada dodje tih par zaista losih dana koji uglavnom nisu uzrokovani nasim delovanjem apsolutno se ne slazem. Jos tuznije mi je kada tu istu paniku dizu ljudi koji puse dve pakle dnevno a takvih je jako mnogo...

Poslednja izmena:
Ne bih da više da idem u off. Vidim da ne želiš da shvatiš ono što ti pričam. Gledaš slepo jednu stvar koja ide u prilog tvom mišljenju, a ostale zanemaruješ.

P.S. Stani ti, a kamo li obična osoba pod 180kg pa probaj da čučneš. Onda mi javi kako ne ubija ;-)

Shvatam ja vrlo dobro sta ti pricas ali to je generalno alarmizam bez realne osnove. Da moze bolje, uvek moze, da je "katastrofa", nije.

Stavise dobar deo tog alarmizma je "bot marketing" suprotnog vektora. Kao sto rekoh ne zna se dal vise pljuje N1 "ove" ili Pink "one". Tuzna informacije recimo jeste da u nasim preporukama na zvanicnom sajtu za aerozagadjenje u Beogradu, www.beoeko.com, nemas preporuku za nosenje N95 ekvivalentnih maski napolju kada imamo spike u zagadjenju a insajderski cu ti reci da je to direktno bila politicka odluka jer su na protestima, kada je Beoeko sajt zaziveo pre par godina, nosili upravo N95 maske sto se Vesketu nije svidelo pa je intervenisao. Primetices i da ikonice na tom sajtu nemaju masku kao sto svuda u svetu imaju kada AQI ode preko 150. Ovo je bila potpuno politicka odluka protiv koje se struka bunila ali Srbija. Doduse tu se uticaj politike na Beoeko sajt zavrsio, podaci se ne steluju vec idu real time sa analizatora automatski i tacni su.

Dakle nas najveci problem je ustvari marketing, "oni" udare merketing na "ove" pa onda "ovi" na "one", i tako u krug bez pravih informacija i resenja. Umesto da se narod edukuje sta da radi i kako da se sacuva kada postoje losi dani, u generalno sasvim ok proseku, to se cenzurise sa jedne strane a pali vatra sa druge a resenja nigde. I onda dobijes kolege kao sto je CTR99 koji bi da me rastrgnu zato sto pokusavam da objasnim realno stanje stvari koje nije ni po "Pinku" ni po "N1"...

Opet lažeš PPC, šta kažeš, samo grafika promenjena?

Trenutno stanje:

Prilozi

• Screenshot_20211104-085317.jpg
    Screenshot_20211104-085317.jpg
    94.6 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot_20211104-085302.jpg
    Screenshot_20211104-085302.jpg
    69.5 KB · Pregleda: 39

Trenutno stanje:
Оваквим коментарима само потврђујеш шта је човек рекао у претходном посту.

Trenutno stanje:
Naporan si brate izuzetno, hoces da budes gnevan na nekoga pa to ti je. :) Evo ti uporedo screenshot, sta nije jasno?

Screenshot 2021-11-04 121004.png

Btw, Beoeko od skoro koristi CAQI skalu dok AirVisual koristi US EPA AQI skalu tako da ce doci do blagih odstupanja u ocenjivanju kategorija. U pocetku i Beoeko je bio zasnovan na US EPA AQI ali je to promenjeno, ne tako kako ti mislis i kako tvoj link hoce da predstavi vec je uzeta druga prihvacena skala, bliza evropi. AirVisual izmedju ostalog uzima podatke sa Beoeko sajta, mislim na numericke vrednosti ispod kategorije ocene sto i sami kazu tako da...

Screenshot 2021-11-04 122613.png

Poslednja izmena:
jel samo ja primećujem da više ne radi merno mesto, ili šta je već, u despota stefana? u air visual aplikaciji mi stoji da je odatle poslednje merenje zabeleženo još 18 oktobra, šta se s tim dešava? ili pošto je tamo skoro uvek crveno najlakše da se ukine :) ako nije do same aplikacije...

Nije do aplikacije, bila je stanica u kvaru od 18.10. do 03.11., trebalo bi da je dostupna sada, ako je sada nema onda jeste do aplikacije.

Inace Bul. despota Stefana je u depresiji i ima ogroman protok autobusa i kamiona kao i neproporcionalnu sirinu protoka za saobracaj koji tuda pokusava da prodje. Sve linije gradskog prevoza koje prolaze tuda su autobusi kao i svi kamioni koji idu preko Pancevackog mosta. Saobracaj i geografija su tu najveci faktori.

Hvala, sacekacu tvoje utiske pa cu da odlucim jer nam je slican raspored prostorija. Ako stignes pogledaj da li se i koliko poveca vrednost pm 2.5 kada uredjaj iz hodnika prebacis u neku sobu.
Ne znam koliko cu ti biti od pomoci, ali ajde da ispisem utiske pa ti odluci. Zivim u Zarkovu i terasa mi gleda na ulicu kroz koju prolaze 2 linije 57/89. Druga terasa gleda na dvoriste u pravcu druge ulice kroz koju prolaze 3 linije 50/52/37, ali nas razdvaja 3 reda kuca i mini ulica.

Drzao sam preciscivac i u predsoblju i u maloj/velikoj sobi i generalno nije prelazilo 30 posle luftiranja. Kada su terase zatvorene uglavnom pokazuje izmedju 1-20 bez obzira sta radio. Senzor radi odlicno jer nam se npr. Desilo da stavimo hleb u toster i da se nasloni direktno na grejac. Krenulo da dimi za sve pare i donesoh preciscivac koji je odmah pokazao 600, trebalo mu je oko 45min da spusti na 100 pa zatim i manje. Juce sam drzao ceo stan otvoren i u nekom trenutku zasmrdela je neka paljevina, da li guma da li kontenjer. Bacih oko na senzor koji je citao 130. Zatvorih prozore ukljucih na maks i za cas je spustio na 10-20.

Generalno ovde vazdug trenutno nije los pa ne vredi ds ga testiram nesto posebno.

Ono sto sam primetio je da ce ako nista drugo biti sjajan ventilator na leto kad temperature odu na 40. :))

Pošto se na poslednjih nekoliko strana više piše o kvalitetu vazduha nego o samim prečišćivačima, da pitam da li neko zna otkud to da na aqicn i iqair budu toliko različiti podaci o kvalitetu vazduha u isto vreme?

Prilozi

• aqicn.jpg
    aqicn.jpg
    434.3 KB · Pregleda: 21
  • iqair.jpg
    iqair.jpg
    360.5 KB · Pregleda: 35
I jedan i drugi sajt preuzimaju podatke sa stranice naseg ministarstva kao sto lepo i pise na tim sajtovima.
AQICN
aqicn.png
IQAIR
iqair.png

Nista te aplikacije ne rade dodatno niti su postavili svoje nezavisne stanice pa da imaju "bolje" podatke. Jedino sto moze da se desi jeste da nisu azurirani kako treba, da se u prenosu negde desi neki bug, lose ocitavanje, da se koriste razlicite skale, itd. Na stranici ministarstva imate kompletnu listu nasih senzora, gledajte tamo. Dobar deo senzora je doniran od strane evropske agencije za zastitu zivotne sredine, podaci se automatski ocitavaju i plasiraju na sajt.

Oba sajta koriste podatke i sa određenih amaterskih mernih stanica, IQAIR sa kućnih, svoje proizvodnje, a AQICN sa community mreže mernih stanica luftdaten.

Amaterske merne stanice ne bih da komentarisem jer su upravo to, amaterske. To su senzori koji su vrlo low cost pa samim tim i low performance. Postavljaju se bez standarda, odrzavaju ko zna kako, kalibrisani su nikada, itd.

Home made senzori Luftdatena:

Senzori IQAir Outdoor:

Senzori koji se koriste na SEPA i IPH-BGD mrezama

Sad ce naravno CTR99 da dodje da kaze "bolje nekalibrisan senzor od 15e sa alija nego profesionalna masina od ~15000e koja podleze svim svetskim standardima, koja je redovno odrzavana i kalibrisana" ali tu stvarno ne mogu da pomognem, probao, ne ide. :)

Luftdaten barem navodi koji senzor koristi i taj senzor je prilicno katastrofalan sa greskom od 15% ili 10 ug/m3 pri idealnim vremenskim uslovima a budite sigurni da ta greska itekako raste kada temp i RH idu gore/dole. Btw to je po specifikaciji proizvodjaca. Sta i ocekivati za ~15e.

Zasto IQAir Outdoor nigde ne navodi tehnicku specifikaciju greske svog uredjaja i kojim standardima podleze vec samo marketing termini poput "professional grade"? IQAir Outdoor cak ni interno nema nikakvu oznaku senzora kada se aparat rastavi sto mozemo da vidimo na FCC teardown slikama. Primeticete da je u pitanju varijacija upravo senzora od ~15e kineske proizvodnje. Ali naravno sve je ovo ustvari laz i neistina, nekako sam i FCC hakovao pa postavio slike neobelezenog kineskog senzora u IQAir masini, naravno, sve u rok sluzbe. :)

Evo i nezavisnog laboratorijskog poredjenja IQAir Pro sa referentnim FEM GRIMM uredjajem, overestimation za ~100%. Blago receno smesno. Naravno da kompanija koja prodaje uredjaje za ~300$ sa kineskim senzorima od ~15e radi samo i iskljucivo u cilju objektivnosti i nepristrasnosti. Naravno da im nije u cilju da dizu paniku kako bi prodali vise uredjaja za preciscavanje koje takodje prodaju. Zato se ugradjuju senzori bez obelezja, zato se ne objavljuju tehnicke karakteristike greske tih senzora. Samo srpska vlada laze i niko drugi na ovom svetu. Apsolutno, bez sumnje! Samo u Srbiji™.
Screenshot 2021-11-05 100644.png

Poslednja izmena:
Ne razumem komentar, bolje da imamo samo par dobrih, na biranim lokacijama (koji po potrebi ne rade), nego da imamo puno lošijih senzora svuda po državi, koji rade 24/7?
Svakako niko ne bi ni kupovao i postavljao amaterske merne stanice, da to rade službe kojima je posao da prate zagađenje.

Poslednja izmena:
Sve je bolje od državno nadgledanih stanica. Već smo optuživani od EU istanci kako lažiramo podatke o zagađenju.

Ili pomeraju dozvoljene granice kao sa toksičnim granicama alfatoksina u mleku koje više ne možemo izvoziti nigde u EU.

Iste su vršiće i studije o uticaju zagađenja koje dolazi iz Srbije na smrtnost u EU.

Tako da se merne stanice ministarstva mogu okačiti mačku o rep.

@PPC

Znaci, merac PM2.5 cestica je raketna fizika i mora da kosta par hiljada eur-a, po tvojoj teoriji?

Ima smisla... Zamisli npr. da nekim kineskim testovima koji daju razliku u rezultatima od ~100% merimo ispravnost pijace vode? Ako je granica 10 a test pokazuje 6, autmoatski vodi do toga da rezultat moze biti i 12 sto ne moze nikako biti prihvatljivo ili moze? Od vazduha se umire na duze staze a ima i vise lufta po pitanju tolerancije dok kod vode moze da se djipa u par dana... Sta je poenta moje price. Olako prihvatamo nametnute vrednosti i tudja misljenja i slepo verujemo u ono sto nam se kaze/obeca a sve na kontu tudjeg profita.

Zasto Jugo i Porse ne kostaju isto? Zato sto za tu razliku kod Porsea dobijes premijum kvalitet. Mozes ti da kupis Juga i da mislis da je Porse, ali slozices je da nije isto pa tako i za ovo.

Evo npr. sta mislis da li ce Rio Tinto biti poguban za nasu zivotnu sredinu i eko sistem? Oni tvrde da nece, sta ti mislis?

Znaci, merac PM2.5 cestica je raketna fizika i mora da kosta par hiljada eur-a, po tvojoj teoriji?
Ne po mojoj teoriji vec po recimo US EPA teoriji merac mora da zadovoljava odredjene kriterijume navedene u ovim metodama testiranja recimo US EPA PM2.5 EQPM-0516-236, US EPA PM2.5 EQPM-0516-238, US EPA PM10 EQPM-0516-239, US EPA PM10-2.5 EQPM-0516-240, US EPA PM10 FEM and Class III FEM PM2.5 performance requirements for additive and multiplicative bias compared to FRM samplers ili ako preferiras ISO 14644, ISO 14902, ISO 12341, itd, itd, itd...

Mislim kvalitet vazduha ipak jeste nauka, izvini. Naravno da mozes da koristis i low cost resenja za low precision potrebe, zavisi sta hoces da postignes. Ako ti je nivo greske od 100% prihvatljiv onda ti je i low cost merac prihvatljiv.

@rAMA
Nije Evropa tuzila nikoga vec RERI, nevladina organizacija iz Srbije, hoce da tuzi EPS. Kao sto sam vec napomenuo ne bih da ulazim u "ovi" protiv "onih", sorry. Da je EPS idealan, daleko od toga, da RERI iskljucivo razmislja o mom zdravlju, daleko od toga. Ja sam pricao o validnosti hardwarea koji stanice koriste. Ako imas tu nesto pametno da dodas, dodaj.

Community senzori su svuda isti. Ako se uporede rezultati ovde i tamo negde drugde, možemo lako videti da smo u ogromnom problemu. Svakako su puno precizniji od očiju i nosa, koji nam takodje govore koliko je opasna situacija.

Uopšte nije tema da li je bolji ovakav ili onakav senzor, svi pokazuju da je vazduh u Srbiji opasan po život.

@CTR99 Thats not how this works, thats not how any of this works. :D

Ako je greska +-15% to znaci da dva razlicita uredjaja mogu da daju do 30% razlicite vrednosti. Ako su u drugacijim okruzenjima ta razlika moze biti jos veca. Ako ne postoji kalibracija i validacija opreme kao i kontrola kvaliteta neki od uredjaja mogu da odstupaju vise od drugih. Ako se ne odrzavaju sistematski senzor moze biti zapusen dok na drugima moze biti nov, itd, itd, itd...

Ako pogledas recimo tabelu greske IQAir Pro uredjaja u nezavisnom laboratorijskom testiranju gde su rezultati skoro duplirani primetices zanimljiv efekat. Ako se detekcija duplira sa 10 µg/m3 na 20 µg/m3 ocena je pomerena sa "odlican" na "dobar" sto nikome zaista nece smetati, ako se duplira sa 28µg/m3 (i dalje "dobar") na 56µg/m3 preskace se cela kategorija "prihvatljiv" i ide omah u "zagadjen". Ako se duplira sa 55µg/m3 ("prihvatljiv") na 110µg/m3 opet preskacemo celu kategoriju i dobijamo "veoma zagadjen" tj. paniku "aaaaa umiremo". Jel sad jasnije zasto su pozeljna precizna ocitavanja?

Ima smisla... Zamisli npr. da nekim kineskim testovima koji daju razliku u rezultatima od ~100% merimo ispravnost pijace vode? Ako je granica 10 a test pokazuje 6, autmoatski vodi do toga da rezultat moze biti i 12 sto ne moze nikako biti prihvatljivo ili moze?
This guy gets it.
Evo npr. sta mislis da li ce Rio Tinto biti poguban za nasu zivotnu sredinu i eko sistem? Oni tvrde da nece, sta ti mislis?
Nisam bas siguran da li bih upotrebio rec "poguban" ali da ce se zanemariti 3/4 svih propisa zarad profita to je sasvim izvesno. Takav je put razvoja. Ni Britanci nisu uradili nista povodom londonskog smoga dva veka dok ih 1952 nije pobilo vise hiljada za 4 dana. https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog_of_London

@CTR99 Thats not how this works, thats not how any of this works. :D

Ako je greska +-15% to znaci da dva razlicita uredjaja mogu da daju do 30% razlicite vrednosti. Ako su u drugacijim okruzenjima ta razlika moze biti jos veca. Ako ne postoji kalibracija i validacija opreme kao i kontrola kvaliteta neki od uredjaja mogu da odstupaju vise od drugih. Ako se ne odrzavaju sistematski senzor moze biti zapusen dok na drugima moze biti nov, itd, itd, itd...

Ako pogledas recimo tabelu greske IQAir Pro uredjaja u nezavisnom laboratorijskom testiranju gde su rezultati skoro duplirani primetices zanimljiv efekat. Ako se detekcija duplira sa 10 µg/m3 na 20 µg/m3 ocena je pomerena sa "odlican" na "dobar" sto nikome zaista nece smetati, ako se duplira sa 28µg/m3 (i dalje "dobar") na 56µg/m3 preskace se cela kategorija "prihvatljiv" i ide omah u "zagadjen". Ako se duplira sa 55µg/m3 ("prihvatljiv") na 110µg/m3 opet preskacemo celu kategoriju i dobijamo "veoma zagadjen" tj. paniku "aaaaa umiremo". Jel sad jasnije zasto su pozeljna precizna ocitavanja?

This guy gets it.

Nisam bas siguran da li bih upotrebio rec "poguban" ali da ce se zanemariti 3/4 svih propisa zarad profita to je sasvim izvesno. Takav je put razvoja. Ni Britanci nisu uradili nista povodom londonskog smoga dva veka dok ih 1952 nije pobilo vise hiljada za 4 dana. https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog_of_London
Evo dokle dovodi ta vaša stručnost, vaši senzori, vaša politika, a najpre bih rekao vaša moralnost.

Prilozi

• Screenshot_20211106-090018.jpg
    Screenshot_20211106-090018.jpg
    96.8 KB · Pregleda: 53
Lazarevac je 28.10.2021. zabelezio ogroman spike po svim mogucim parametrima aerozagadjenja. Tog dana deci organizovati intenzivnu fizicku aktivnost napolju je za krivicnu odgovornost, potpuno se slazem. Ja sve vreme to i pricam, nemojte samo biti gnevni vec vidite sta mozete sami da uradite uz podatke koji su dati.

Kros je morao biti otkazan, sve ovo sto je navedeno u instagram postu je izvesno, mucnine, nesvestice, itd. Sve intenzivne fizicke aktivnosti napolju trebalo je otkazati od 26.-29.10.2021. Ko tacno treba da bude nadlezan u ovom slucaju to treba odrediti. Da li ce to biti profesor fizickog ili savet roditelja ili neko treci, to treba organizovati.

Screenshot 2021-11-06 103653.png

Ali senzori su dobri, right? Podaci nisu cenzurisani, stanica nije ugasena, log nije obrisan. Dakle manipulacije podacima nema.

Takodje, ako pogledas ostatak grafika vazduh je u 9h bio apsolutno katastrofalan ali je u 15h vec bio pod ocenom "dobar" pa je opet skocio, pa pao, itd. Ovo je uticaj klimatiskih uslova prvenstveno. Ako je strujanje vazduha takvo da ide od recimo elektrane ka gradskoj periferiji vazduh moze biti i odlican, ako pak ide u suprotnom smeru vazduh moze biti katastrofalan. Lakse je prilagoditi decji kros vremenskim uslovima nego vremenske uslove decjem krosu jer termoelektranu trenutno nemamo luksuza da ugasimo. Ako dalje analiziramo grafik videcemo da je zagadjenje u spikovima, ne u proseku. Dakle moze se na licnom nivou zastititi kada treba od tih spikova, prosek je i dalje vrlo prihvatljiv, kad padne malo kise cak je i odlican.

Svakako bi bilo idealno da je sva energija iz ekoloskih izvora ali nije i biti samo ljut zato sto nije nema poente. Da se radi na cistijoj energiji, pa ipak se radi ali to nije proces od tri meseca. Samo u 2018. i 2019. je postavljeno 145 generatora na vetar u Srbiji, u izgradnji je jos toliko. Toplane u BG su sve zakazane za prelazak na gas, vecina vec jeste presla. U izradi je i nacrt programa za zastitu vazduha pod okriljem EU, itd.

Dok se stanje ne popravi, ovih par meseci godisnje kada postoje kriticni dani, mora se biti proaktivan. Kao sto sam u prethodnom postu napisao londonski smog je zarad industrijske revolucije ubijao ljude dva veka pre nego sto je zauzdan, to je "cena" progresa ne samo kod "ovih nasih", manje vise svuda.

Nazad
Vrh Dno