Šta je novo?

Prečistač vazduha

Zdravo ljudi, kao i svi ostali sam u nedoumici koji uzeti od ovih precistaca, a da je cena zamenskih filtera prihvatiljiva.
Naveo bih par modela pa vi dajte predloge. Vidim da je ovde Xiaomi najzastupljeniji.

Dvoumim se izmedju Xiaomi 3C ili Gorenje Optiair203M, ali mogu i ovi drugi. Midea je zanimljiva...
Uzeo bih za spavacu sobu od 15m2 sa drvenom stolarijom gde su dvoje male dece, zena i ja.
Pretezno bih palio nocu.
Ujutru se cesto oseti ustajao vazduh. Stariji mali kaslje ponekad u toku noci i zapusen nos, standard.

Unapred hvala.

Da kao sto rekose mislimnda nista ne moze da pomogne za ovaj slucaj sem luftiranja..

Preciscavac ce generalno pomoci vise danju a i nocu ako je vazduh zagadjen tu gde zivite..posebno odmah nakon luftiranja spolja ako je spolja zagadjen vazduh..
Meni u sobi od 15 kvadrata isto bude zagusljivo ujutro i kad spavam sam...pa zato ne zatvaram vrata spavace sobe...bas sam od skoro to primetio

Potreban mi je savet. Planirao sam ubacivanje jednog preciscivaca u lokal od 70kvm. Protok ljudi je umeren ali se dosta pusi. Da li se uopste isplati ubacivati u takav prostor preciscivac? Da li ce biti efekta? Mozda neko drugo resenje?

Bice koristiti svakako. Posebno za umanjenje efekta pusenja.... Filter ce brzo da se usmri od dima ali mislim da vredi...

po meni vredi.. Opet naravno mora se prostor luftirati :) ustajao vazduh normalno, ne moze da resi preciscavac,

Taj mali vent sluzi da "tera" vazduh kroz senzor mada nesto sumnjam da ces naci samo vent da kupis. Doduse ceo senzor je takodje prilicno jeftin (nije neka svemirska tehnologija), vecina tih senzora u "kinezima" je firma Plantower. Jedino da malo pogledas koji model pa da po tome trazis na aliju. Na oko bih rekao da je ovaj.
Znam otprilke šta bi trebalo da se nabavi. Problem je kako to zameniti uz minimalni naport. Mada bih iskreno radije zamenio samo vent za neku malu Noctuu. :)

Ostaje pitanje da li je neko već koristio neki lakalni servis za popravku Xiaomi prečišćivača i kakva su iskustva?

Pa sam senzor je da kazemo komplet, nema mnogo da se razmislja. Koliko vidim svi se oni kace preko port kabla dakle nema ni lemljenja, odsrafis, otkacis kabl, zamenis i gotovo. Dal je jeftinije da ti servis menja samo vent, da li je na tom modelu moguce menjati samo vent, da li ce iko da se drnda sa time... pojma nemam.

Ja mislim da je ventilator tu centrifugalnog tipa a ne aksijalnog, nesto sumnjam da ces naci takvu noctuu da ne pominjemo da i napon treba da ti se "gadja" etc. :)

Poslednja izmena:
Za stan od 60tak kvadrata, da li je bolje uzeti 2x Mi 3C ili jedan Mi PRO? Otprilike tu je negde cena. Iste filtere koriste ako ne grešim? Ili možda ići na Mi PRO H?

I da li ih je probao neko kroz Mi integraciju u Home Assistant, radi kako treba?

Moje iskustvo je jedna prostorija jedan prečišćivač. Znači dva manja. Veći samo za veće jedinstvene prostore da radi na manje obrtaja.

Mali vent je na trojci 20x20x6mm i moze se naci na aliju za par dolara. Zahteva skidanje komplet senzora, mislim da bese sraf-dva ili cak lepljiva traka, plus skidanje limenog poklopca kako bi se pristupilo laseru i ventilatoru.

Posle čišćenja tj. usisavanja 3h malo-malo poludi sa 4-5 vrednosti skoči na 150+ i vitla tako dok ga ne isključim. Kad ga ponovo uključim radi normalno vrednosti opet ispod 10. Imate li kakvu ideju šta mu je?🤔

Isto je i kod mene, a i logično je: usisivač ti digne u vezduh sve čestice koje su se slegle. Veće pokupi, a manje ostanu u vazduhu, jer nema filter za njih - one samo prođu kroz njega.

Ne verujem da je to, jer sam usisavao filter napolju, a i prečistač radi po 10-15 minuta normalno i onda poludi. Da su te čestice u sobi valjda bi odmah krenuo punom snagom.

Skini poklopac preko senzora, usisaj mrezicu na njemu. Ako ne pomogne ne gine ti skidanje senzora i ciscenje lasera.

Pozdrav.Pre 4 dana sam kupio xiaomi 3 h prečistač .Juče senzor PM čestica pokazuje samo 001 ne pomera se ceo dan.Šta je u pitanju , nov je uređaj.Da li da šaljem u servis ili da vratim komplet uređaj.

Sve si očistio! 👍

Ako možeš, pomeri ga u prostoriju ispred kuhinje u trenutku kada se nešto bude pržilo ili peklo, pa vidi da li će da bude 001. 😀

Pozdrav.Pre 4 dana sam kupio xiaomi 3 h prečistač .Juče senzor PM čestica pokazuje samo 001 ne pomera se ceo dan.Šta je u pitanju , nov je uređaj.Da li da šaljem u servis ili da vratim komplet uređaj.
Možeš i da se preseliš bliže centru? :)

Da li neko ko poseduje xiaomi 3c ima iskustva sa ciscenjem ventilatora? Da li je uopste potrebno, s'bzirom da posedujem jednu od predhodnih verzija purifier-a kog koga se ventilator prljao ukoliko ne podesim filter lepo.

Probali smo test sa prženjem .Maximum koji pokazuje je 009.Da li je senzor ispravan?

Pa sad... Nije trebalo da probaš. Možda moj senzor nije ispravan?! ;)

Kod mene pokazuje preko 060 kada se nešto prži u kuhinji, a prečišćivač stoji u hodniku (sledeća prostorija).

Isto tako, kad komšija koji je u stanu sprat niže, (nešto?) puši i cirka, senzor pokazuje i do 080.... Potrebno je da prođe i po 20 minuta da se stabilizuje (padne ispod 035)!

To i ja mislim da senzor nije ispravan.Čitao sam sve vaše komentare i svi imate znatno više vrednosti kada se nešto prži u blizini.
Moje pitanje da ga samo vratim i posle kupim novi ,imam pravo 14 dana da vratim uređaj.Ili da odnesem u njihov servis?Ako stavim na opciju auto na kojim vrednostima pm čestica treba da pojača rad?

Poslednja izmena:
To i ja mislim da senzor nije ispravan.Čitao sam sve vaše komentare i svi imate znatno više vrednosti kada se nešto prži u blizini.
Moje pitanje da ga samo vratim i posle kupim novi ,imam pravo 14 dana da vratim uređaj.Ili da odnesem u njihov servis?Ako stavim na opciju auto na kojim vrednostima pm čestica treba da pojača rad?
Rekreiraj ovaj test za pocetak (negde u drugoj polovini videa pali sibicu u blizini preciscivaca i merac skace do oko 100)

Na Xiaomi mi air purifier 3,
s vremena na vreme mu se malo više čuje ventilator, što nema veze sa nivoom zagađenosti, niski režim rada vrlo tih i na svakih par sati, počne 5-10 minuta da radi malo glasnije i opet se smiri.

Da li ste čistili ventilator, kako i kako mu se pristupa.

Pominjano je, skida se kompletan senzor, rastavlja, cisti ventilator, ali obicno je kratkog daha popravka, vrti se na velikom broju obrtaja pa brzo postaje ponovo bucan. Nov ako se juri je 20x20x6mm na 5v.

Probaj da prsnes dezodoransa malo ispred rupica gde uvlaci vazduh, cisto da testiras taj senzor.
Meni odmah skoci na 600 posle par sekundi na Pro EU verziji.

Pozdrav,
Uzeo bih 3C na bcg i vidim da ima akcija dodatni filter po sniženoj ceni. Pa jel možete da mi preporucite koji od ova tri da uzmem?
IMG_20211013_102800.jpg

Sivi je beše isti kao originalni u njemu.

Sivi je najbolji.

Nazad
Vrh Dno