Šta je novo?

Prečistač vazduha

Ja i zimi drzim prozor na kip u spavacoj, ustvari drzao sam vise ne moze da se izdrzi smrad...

Edit: otvorio prozor na 5 min kao da udje svez vazduh, skocio 3H na 187...

Poslednja izmena:
Danas je 2S ludeo, na 10-15m se ubrzavao ventilator na par minuta, pa se vrati u normalu (tih rad u auto modu obzirom da radi skoro ceo dan).

Sta je bio problem, na drugom kraju stana je otvoren prozor i konstantno je ulazio vazduh od napolje. Gde mi zivimo [emoji23]

Nesto mi neobicno, danima vec u Obrenovcu na 2s modelu zagadjenost mizerna, 10ak do 20,evo i sad otvoreni prozori 12...

^pa ima vetra vidis i sam

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Ja se uvek odusevim kad to politicari kazu pa zagadjeno je zato sto nema vetra,kise,snega :) Znaci nama treba da nase "s...." nekom drugom i onda smo OK :) Ili kisa da odnese u zemlju i podzemne vode i onda smo opet "OK":)

Vetar pomaže samo ljudima u gradovima / oko velikih zagadjivača i čini da živit bude podnošljiv, ali raznosi zagadjenje okolo po manje naseljenim područjima.

Tako je manja šteta ali je ima, i čini celu zemlju / region nekvalitetnijim za život.

Nisu samo političari, krivi smo mi!

Koliko nas uopšte zna da li i koji filter ima u kolima? Ko je uzeo bolji filter ili tu stavku držao visoko na listi prioriteta pri odabiru automobila? Onda ide i pušenje, pa ne gašenje cigarete (koja će ili nešto upaliti ili cela goreti zato što neko nije želeo da odvoji jednu sekundu na gašenje), bacanje otpadaka (ne samo komunalnog, već i baterija i slično) van propisnog mesta...

Onda dolaze i uticaj pojedinca na bližu, a zatim i dalju okolinu za sve gore navedeno, pa uticaj na vladu da pooštri kazne za sve iznad (ako mene pitate makar 10 puta veće) i sprovodi zakon rigorozno (npr pušenje u zatvorenom, ali ne u delovima koji su odvojeni nekom imaginarnom barijerom već fizički i opremljenim filterima, zatim zabrana i sprovođenje iste za pušenje na otvorenom...).

Ja ću ovde javno reći da su akcize na cigarete male!
U ostatku sveta takvim osobama raste cena zdravstveno zaštite, a ovde ništa.

P.S. Iako nisam pušač bliža rodbina jeste i ma koliko ja uticao mnogo bolje će ići sistemski.
Zabrana pušenja maltene svuda (restorani da imaju odvojeni deo sa filterima i rigorozno kontrolom, što će naravno naplaćivati tim korisnicima), akcize na cigare 3 puta veće, zdravstveno duplo skuplje, povećanje participacije i smanjenje prioriteta pri zakazivanju pregleda za iste. A onda i kazne za svako kršenje DEBELE. Od polovine prosečne plate pa naviše.
Sa industrijom daleko rigoroznija pravila, kontrole i kazne.

Ja se uvek odusevim kad to politicari kazu pa zagadjeno je zato sto nema vetra,kise,snega :) Znaci nama treba da nase "s...." nekom drugom i onda smo OK :) Ili kisa da odnese u zemlju i podzemne vode i onda smo opet "OK":)
Posto brzog resenja od strane drzave za ovaj problem nema, jedino olaksanje donosi vetar i kisa koja spira cestice sa ulica da se ne dignu ponovo u vazduh. Eventualno spiranje ulica za vreme susnih dana bi isto mozda pomoglo u nekoj meri

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Problem sa zagadjenjem se resava lako:
1. obavezna provera izduvnih gasova prilikom tehnickog pregleda vozila, prekoracenje norme - zabrana registracije do ustranjenja neispravnosti
2. obavezna provera izduvnih gasova kod fabrika, dimnjaka preduzeca (skoro gledao kako iz nekog manjeg postrojenja skladista ili sta vec dim crn ko da gume loze), za nepravilnosti - paprene kazne
3. sve termoelektrane/kotlarnice za vrucu vodu prebaciti sa uglja na gas (bice ako "braca" bugari dograde svoj deo turskog toka da Srbije, u sta sumnjam)
4. drzava mora da izdvoji kes/subvencije za individualna lozista:
a. ukinuti ili osetno pomeriti crvenu zonu za one koji se odluce za grejanje na elektricnu energiju
b. ukinuti carinu i pdv za energetski efikasne i ekoloski pogodne uredjaje za grejanje: toplotne pumpe, inverter klime, gasne kotlove
c. ukinuti takse i pdv za struju/gas za one koji se odluce za jedan od tih nacina grejanja
5. ova stavka je nazalost utopija (niko to nama nece dozvoliti, iako ih ima i grade se u komsiluku): izgradnja 2 nuklearne elektrane kao jedinstvenog izvora najcistije i najjeftinije energije (zeleni neka odmaraju, kad odrastu i nauce malo, i prestanu da gledaju licni interes - tek onda ce priznati da cistije energije nema)
6. u centrima velikih zagadjenja (krupna saobracajna cvorista/industrijske zone) izgraditi/zakupiti savremene velike preciscivace vazduha - ako ostane para od gore navedenih stavki

Poslednja izmena:
Drzava ne moze da ukine pdv na struju za grejanje na struju jer im cure pare iz dzepa. Ne smeju ni da dozvole da se predje na grejanje na struju jer je centralno grejanje naplacuju nenormalno skupo. Grejanje na klime kosta 10x manje. Poseban je problem sto ne bi imali dovoljno struje sto bi automatski povuklo i cenu struje na gore. Ima tu gomila problema sa tim tvojim planom.
Drzava prvo treba da subvencionise da ljudi rade izolaciju na zgradama. Tu bi se napravila ogromna usteda u potrosnji elektricne energije a i toplane bi se rasteretile i manje bi zagadjivale. Pored toga napravilo bi se posla domacim firmama. Na zalost, svi prvo krecu od pogresne stvari.

Tapatalk from Poco loco

Sve je dobro promisljeno, ne brini. Srbija ima dovoljno struje za invertere i toplotne pumpe za kucna domacinstva + neki ce se pre odluciti za gas (ili su to vec ucinili). Gradovi nek ostaju na centralnom grejanju (toplane prebaciti na gas - to je resen problem sa zagadjenjem u gradovima/zgradama sa centralnim grejanjem) i nek ulazu u energetsku efikasnost zgrada (pa tek onda smanjiti racun za centralno). Veci problem je kod individualnih lozista (kuca) u gradovima i naseljima. Ne mozes tek tako naterati ljude da ne loze, kad nemaju izbora (toplotne pumpe i inverteri su skupi, a crvena zona ubija svaku racunicu). I bas tu drzava mora da subvencionise (odrekne se carine/pdv na uredjaje/struju/gas). I ne brini, svi ti ljudi ne trose koliko industruja i preduzeca, jer nemaju para za velike racune. Omoguciti bar 20-30% ustede odnosno drva na godisnjem nivou i to ce uz masovnu edukaciju kroz medije (da je jeftinije i nema cepanja/slaganja/lozenja/ciscenja) biti dovoljno da predju na struju/gas. Ovo da se odnosi iskljucivo na kucna domacinstva, i posle strucne procene moguce prosiriti iskljucivo na energetski efikasne manje zgrade (do "neki broj" stanova i/ili do "neki broj" kW snage uredjaja).

Poslednja izmena:
Tema su prečistači vazduha

Kinezi prodali zalihe xiaomija pa zavrnuli ventil otrova [emoji23][emoji56]

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Ne znam od čega to zavisi ali mi home mi je trenutno na vrh spiska, sad me bukvalno svaki dan izloguje iz aplikacije...ako ništa drugo dobar podsetnik da malo oladim sa all things Xiaomi...koliko vidim da play store skoro svaka druga recenzija se žali na taj problem...

• Like
Reagovanja: M J
Pojavilo se dosta oglasa na KP, izgleda da je stigla količina kod Mađara. Cene su u blagom padu, 2h 135, 3h 190, Pro 240. Ima i po koji 2s za nekih 160e. Za 2h i 2s to je malo više od 10% skuplje nego pre nestašice, dok je Pro bio 190 i još je dosta skuplji nego ranije.

Danas mi je stigo pro model, uzeo sam ga uglavnom zbog bebe, u planu mi je da kasnije kupum onaj hepa h13 filter iz 3h modela, samo ne znam kako naci taj filter.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Dok ti se uništi taj koji je došao uz pro model, biće gomila h13 u ponudi garant!

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

U čemu je fora sa tim filterom, iz 3H u Pro?

U 3H je True HEPA filter, ali po dimenzijama odgovara i za Pro i ostale.

Sent from S9+ using Tapatalk

U UK na amazonu ih ima cena je kao za ostale 35 funti ~ 4800 rsd

Zašto onda kupiti Pro a ne 3H?

Može li preporuka za neki model koji bi mogao da poručim sa neta?
Uslovi:
da filteri nisu preskupi
Da filtrira i ove male čestice

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

Taj veći kapacitet prečišćavanja dolazi uz cenu buke koja je nesnosna kada se ventilator uključi na maksimum.

3H nije bučan na max?

Ne znam za 3H, Pro jeste :)

Da li se nekom desavalo da se displej gasi posle par sekundi? Uredjaj ne prestaje da radi, samo se displej ugasi, ponovnim dodirom se upali, ali se onda kroz par sekundi ponovo ugasi. U pitanju je 3H model, do danas je displej bio uvek upaljen, ocitavao T, vlaznost i zagadjenje, sto je bilo skroz ok, mogla sam da pratim stanje.

Vrh Dno