Šta je novo?

Prečistač vazduha

Dok se struja dobija iz naseg djubre uglja i dok je dozvoljeno grejanje na ugalj u gradovima bice ovako. Saobracaj ne utice na ovo skoro uopste. Eps utice jedno 70%.
Nemamo mi ljudi ni vetra ni sunca ni vode za struju. Nuklearka ili ovako dok ne poumiremo.

A zasto mislis da je tako? Struja se pravi i leti, pa zagadjenje nije toliko? Zasto je u ovom trenutku u Beogradu duplo veca koncentracija cestica nego u Obrenovcu? Glavni razlog je GREJANJE i LOZENJE svega i svacega. A za nuklearku, pa slazem se , samo sto je nuklearna elektrana mnoooogo skupa stvarcica. Valjda je lakse zabraniti koriscenje uglja i mazuta za lozenje, i sve male toplane prevesti na gas nego praviti nuklearnu elektranu.

Moze info isto od vas koji imate preciscivace, dakle kako se manifestuje njegov rad, kako se vi osecate, i kako se osecate na primer kada iz vasoh prostorija u kome preciscivac radi treba da izadjete napolje gde je npr pm cestica 180...Jel se to na neki nacin oseti ili je to psiholoska igranka?

Za nuklearke nema para i nemamo kadar sposoban da vodi jedno tako kompleksno postrojenje. Ljudi lože sve što stignu. Stičem utisak da spaljuju i komunalni otpad. Drva, briket i pelet mu dođu kao ulta ekološka sredstva za ogrev. Ugalj sa visokim sadržajem sumpora i vlage je otrovčina samo takav.

@radoszver
Kakva crna psihološka igranka. Izađeš napolje i osetiš smrad. Ne samo što ga osetiš, nego i vidiš šta udišeš. Na šoferci kao neki mulj da se nataloži tokom noći. E sad zamisli da nosiš garderobu koja je osušena napolju.

@Radoszver ja lično ne osetim ništa kad izađem napolje

Što se nuklearki tiče, koliko znam, u Srbiji postoji moratorium na izgradnju (na žalost). Zato je pre par godina razmatrana mogućnost da Srbija suinvestira u novu nuklearku u Bugarskoj. Nismo prihvatili (opet, na žalost).

@Radoszver ja lično ne osetim ništa kad izađem napolje

Što se nuklearki tiče, koliko znam, u Srbiji postoji moratorium na izgradnju (na žalost). Zato je pre par godina razmatrana mogućnost da Srbija suinvestira u novu nuklearku u Bugarskoj. Nismo prihvatili (opet, na žalost).

Svako reaguje drugacije. Ja primecujem na primer ovih dana da je vazduh malo "kiseo" na Novom Beogradu.

Svako reaguje drugacije. Ja primecujem na primer ovih dana da je vazduh malo "kiseo" na Novom Beogradu.
Mene je u petak grebalo grlo kad sam bio u šetnjiu na Savskom keju. Istina, ne oseti se toliko osim smrada. Ali brojke govore sve, ja ne bih da bude da ne verujem brojkama pa posle kad bude kasno da kažem "E, ipak je trebalo da verujem". Radim koliko mogu da meni i mojima bude bolje, nismo još došli dotle da nosimo gas-maske napolju ali ako bar u kući može da bude manje zagađen vazduh onda zašto da ne.

Ljudi, ste vi svesni da već 10+ godina živimo u takvom vazduhu i sredini, odakle sad odjednom tako svest da radi i kao da će odma neko da se izvrne ako izađe na ulicu?!

Nego da se vratimo na temu, jedna stvar koju sam primetio za ovo kratko vreme dok sam imao (mi air 2s)...mislio sam da je psiha ali definitivno za tih par dana apsolutno nisam ustajao noću u toalet da mokrim ni približno često kao inače (imam nervoznu bešiku pa idem po 3-4x u toku 8-9h koliko spavam). Znalo mi se desiti par dana da u kontinuitetu spavam po 6-7 sati što mi se predhodnih godina i sa tabletama (bromazepan, ksalol) retko kad dešavalo...čak iako sam pio red bull, koka kolu neposredno pred san.

Možda će nekom značiti info, a ja ću opet uzeti prečistač pa ću baš da obratim pažnju da li sam se stvarno pozitivno "istripovao" ili je stvarno tako.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Ako neko sazna da iz HU dolazi 3H neka javi

Nisam video u temi da se spominjao npr gorenje optiair 203m. Tu je negde po ceni, nema smart funkcije, ali ima hepa filter. Da li neko ima iskustva sa njim?

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

Sto bi uzimao inferioran uredjaj ako je po istoj ceni?

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Zar nije bolji hepa filter or tog epa filtera kod 2.5 pm cestica?

I 2s ima neki grade11 hepa filter

Ljudi, ste vi svesni da već 10+ godina živimo u takvom vazduhu i sredini, odakle sad odjednom tako svest da radi i kao da će odma neko da se izvrne ako izađe na ulicu?!
Jedna od mernih stanica je kod mene u kraju i postavljena je negde oko 2010. godine, od prvog trenutka je povezana online na SEPA sistem i još tada su mogle da se prate vrednosti. Meni je bilo interesantno što su to stavili u komšiluku pa sam gledao još onda - vrednosti tada nisu bile ni približne ovim u poslednje recimo 2 godine. PM10 je tada retko prelazio 50 i to kada je baš bilo zagađeno, vrednost od 80 sam video možda par puta. Negde verovatno može da se pronađe arhiva toga. Nešto se desilo u poslednjih godinu - godinu i po dana, da li su ugašeni filteri na Železari, TENT-u ili je nešto sasvim treće u pitanju na to nažalost nemamo odgovor od nadležnih iz Agencije za zaštitu životne sredine čiji bi to posao trebalo da bude. Ono što ostaje činjenica je da zagađenje pre 5 ili 10 godina nije bilo ovakvo.

Ček jel to onda znači da je preporučljivo uzeti novi 3 model!?

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Da, tek E13 filter je hepa standard koliko sam nabrzaka izguglao. I E11 svakako znaci dosta, ali bice da je dobro da se zameni tim novim filterom iz 3jke.

Lako je filter zameniti kad se zasiti. Ja sam danas izduvao moj na terasi, bio je pun neke fine mikroprasine

Izduvavanjem unistavas filter, isto kao i pranjem.

Ovaj filter samo usisati od spolja sa usisivacem na minimumu, nista vise od toga.

Ako si izduvavao sa necim sto ima iole jaci pritisak, vrlo verovatno si ostetio filter.

Poslednja izmena:
Ma kakvi, blago izduvavanje karcherom

Ziveo sam vise godina u Krakowu, jednom od najzagadjenijih gradova na svetu zimi, i dosta pratio problematiku.

Grad je u kotlini, i cesto nema vetra, pa se sve sto se lozi u gradu od 800k stanovnika i okolo, spusta na grad.

Inace grad ima energanu na ugalj (toplanu i el centralu istovremeno) bas u gradu, ali ima moderne filtere i ne cini zagadjenje, koje je maltene skroz od privatnih lozista. Gori se najjevtiniji ugalj zbog platezne moci, plus ljudi loze i djubre i plastiku, i onda je to katastrofa.

Problem polako resavaju efikasnim kotlovima, gasom i sl.

Inace PM zagadjenje ne mora nikako da mirise, miris je od hemikalija pri paljenju svega.

Plus svi dizeli ispod euro 4, kao i svi ovi sto su poskidali DPF filtere na svojim krsevima, neverovatno truju i sebe i doprinose vise zagadjenju nego ekvivalentni gradovi na zapadu.

Ko zivi na raskrsnici ili prometnoj ulici, samo dihtovanje i precistac.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

Poslednja izmena:
neću da ostavljam link, ko hoće lako će ga naći, ali evo jedan tabloid piše kako je sve to inostrana zavera, i da airvisuals laže, i da to nisu pravi podaci, i da nije sve tako crno, i da je sve ovo smišljeno kako bi osiromašeni narod kupovao skupe prečistače...:)

neću da ostavljam link, ko hoće lako će ga naći, ali evo jedan tabloid piše kako je sve to inostrana zavera, i da airvisuals laže, i da to nisu pravi podaci, i da nije sve tako crno, i da je sve ovo smišljeno kako bi osiromašeni narod kupovao skupe prečistače...:)

Ja sam nabavio merač 2.5PM čestica još pre par meseci, i prečistivač još ne posedujem i mogu reći je situacija gora nego što se predstavlja na zvaničnoj prezentaciji http://www.amskv.sepa.gov.rs/stanicepodaci.php jer oni ovde uzimaju samo prosek merenja u poslednja 24H za iste. Plus da napomenem da nisam u delu grada u kome ima 2.5PM filtera na stanicama.

Model Pro, filter posle 6 meseci, kraj, ide zamena. Ovo je sakupio, to bi udisao.
0f3ce62558d5f50d782bd18d5339d520.jpg
4bc921b368e5108e916ad8e6de04afde.jpg

Grozno izgleda ali to sto se vidi je kucna prašina.

Nakupljanjem obične prašine na filteru povećava se filtracija 2.5 čestica :D
Ovo ostane i na filterima klime. U svakom slučaju deo toga bi prošao i kroz pluća.

Xiaomi Mi Air Purifier 3H EU stizu u Srbiju kod uvoznika do kraja nedelje.
23990 preporucena cena

Sent from my iPhone using Tapatalk

Xiaomi Mi Air Purifier 3H EU stizu u Srbiju kod uvoznika do kraja nedelje.
23990 preporucena cena

Il je bio 3H na KP do sad? Kolka je cena bila, vidim sad nema.
Ako ce u radnjama biti 200 eura kapiram na kp ce biti 150

Poslednja izmena:
Nisam vidjao 3H na KP do danas.

Il je bio 3H na KP do sad? Kolka je cena bila, vidim sad nema.
Ako ce u radnjama biti 200 eura kapiram na kp ce biti 150

bio je na kp jednom za 200 evra...ne znam na koje se uvoznike ovde misli, one sa kp ili mi store doduše...

filter iz 3 može i u 2s, sve ostalo manje više...

Generalni uvoznik za srbiju. Sa lokalnom garancijom od 24meseca i fiskalnim. Na te mislim.

Nazad
Vrh Dno