Šta je novo?

Pracenje posiljki

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije to nasa posiljka dok god ne stigne u tvoje ruke.
posiljka je u vlasnistvu posiljaoca a ne primaoca i on je platio za slanje, a mi smo platili aliexpresu koji treba da garantuje isporuku, a oni se prave ludi ne rade svoj deo posla.

Znaci na pogresna vrata kucate, sve je to funkcionisalo dok je aliexpres zadrzavao pare dok vi ne potvrdite da je sve u redu ili posiljalac dao validan dokaz da ste posiljku primili.
Sada posiljalac vise ne mora nista da dokazuje nego se veruje nekakvih statusima koji nisu po medjunarodnim standardima i koji zapravo ne dokazuju isporuku jer to nisu posiljke sa validnim pracenjem.

Aliexpres to lako ponovo moze da dovede u red samo ako hoce, a nece.

Posiljke za pracenjem nikada i nisu bile problem niti se neko na njih zalio.
Bukvalno si napisao niz netačnih informacija...

Pošiljka je vlasništvo kupca od momenta kada je za nju platio dogovorenu cenu.

Ali i dalje zadržava pare od transakcije sve dok:
1. kupac ne potvrdi da je roba stigla bez problema, ili
2. ne istekne rok za uručenje, a žalba kupca bude odbijena.

Slažem se da Ali bez ikakvog osnova favorizuje prodavce i na teret kupca prevaljuje obavezu prodavca da uruči pošiljku i da snosi rizik njenog eventualnog neuručenja.

Ne znam sta konkretno nije tacno?
Mozemo da se slozimo da se ne slazemo, ali posiljka nije vlasnistvo kupca, vec je za nju odgovoran posiljaoc.

Primer:
ako ja tebi poslajem pismo, to pismo je moje dok god ne stigne u tvoje ruke i ako je naslovljeno na tebe.

Da bi se izbegle prevare i garantuje kupovina preko interneta tu je aliexpres koji treba da bude neka vrsta osiguranja za obe strane kupca i prodavca.

1. Kupac daje novac posredniku u ovom slucaju aliexpresu koji zadrzava taj novac dok kupac ne potvrdi da je sve u redu.
2. Kada aliexpres primi novac od kupca za odredjenu kupovinu, ali o tome obavestava prodavca.
3. Prodavac salje robu o svom trosku i garantuje njenu isporuku, obezbedjuje pracenje posiljke ili ako roba ne stigne to je na njegovu stetu.
4. Kada kupac primi robu i potvrdi da je primio aliexpres prosledjuje novac prodavcu.

I taj sistem zastite provereno funkcionise svuda na internetu, i sta je ovde problem?
Problem je u tacki 3. koja se promenila u doba korone pa prodavac vise nije obavezan da obezbedi validno pracenje.

Pošiljka je vlasništvo kupca od momenta kada je za nju platio dogovorenu cenu.

Posiljka prelazi u vlasnistvo kupca u trenutku urucenja.

Do tada bi AE trebao da garantuje urucenje jer oni
angazuju postanske operatere , medjutim ta garancija
u zadnje vreme sve cesce izostaje iako je pri kreiranju
narudzbine uvek nude.

Zato u međunarodnom transportu i špediciji postoje pariteti, i onda se tačno zna "čija je pošiljka", tj. ko je odgovoran za istu :)

Одговорност је увек онога ко је пошиљку преузео. Наш проблем је што немамо податак о броју пошиљке који додељује пошта Србије да би по њему покренули потрагу. Након највећег и основног проблема да се пошиљке не предају примаоцу.

Nemamo podatak zato sto kinez nece da plati pracenje, nego salje jeftinijom opcijom slanja.

Ni mi, ni posta ne mozemo nista da uradimo povodom toga, moze samo aliexpress.

Imamo gomilu primera da i kad ljudi dodatno plate pracenje kinez opet salje bez pracenja,
nekad se za to dobijao dispute, sada ni toga vise nema.

Stiže jedna LB...LT (Cainiao Standard For Special Goods) poručena 01.12. dakle tačno 19 dana :)
Ovaj deo me je baš zanimao (iskustva).

U periodu 31.10. - 11.11. sam napravio 23 porudžbine. Od toga je samo 7 stiglo. Preostalih 16 - prema AE-u, sve su "arrive at local delivery office". Sve su sa ovim statusom još od perioda između 10.11. i 20.11. i sve su UA....HU oznakom. Smrdi mi da ništa od ovoga videti neću. Ne zato što mislim da me neko planski potkrada, jer je vrednost svake od tih pošiljki smešna (8.5$ je najvrednija stvar), već zato što je baš mnogo vremena prošlo i što mislim da se ne zna ko šta radi u "mojoj" pošti. Sa druge strane, ovih pristiglih 7 je imalo malkice veću vrednost. Npr. Redragon miš, koji je sa dostavom koštao 33$ - stigao je posle tačno 15 dana. Pidžama dečija (27$), stigla posle 18 dana, itd.

Neću propasti, ali ozbiljno sam se naoštrio da se nekome u mojoj pripadajućoj pošti načestitam mile Nove godine. Od kada živim na ovoj adresi (11 godina) - imam problema sa poštom i poštarima (da ne detaljišem i ne idem u offtopic). Ima li smisla da vilenim ili da sačekam još malo?

11090 Pošta 75
To je posta U pilota Mihaila Petrovica gde i ja pripadam, nikada mi nijedan paket nije nestao a godinama porucujem. Doduse ove sad zadnje posiljke isto stoje kao tebi doduse sve do max 10 dana, isao sam da proverim i kazu nema nista. Za dve pracene koje sam pokupio danas, stiglo mi obavestenje da sam primio papiric ali nisam, kako god podigao sam u posti bez problema. Videcemo za 20tak malih paketica koji nemaju pracenje.

U periodu 31.10. - 11.11. sam napravio 23 porudžbine. Od toga je samo 7 stiglo. Preostalih 16 - prema AE-u, sve su "arrive at local delivery office". Sve su sa ovim statusom još od perioda između 10.11. i 20.11. i sve su UA....HU oznakom. Smrdi mi da ništa od ovoga videti neću. Ne zato što mislim da me neko planski potkrada, jer je vrednost svake od tih pošiljki smešna (8.5$ je najvrednija stvar), već zato što je baš mnogo vremena prošlo i što mislim da se ne zna ko šta radi u "mojoj" pošti. Sa druge strane, ovih pristiglih 7 je imalo malkice veću vrednost. Npr. Redragon miš, koji je sa dostavom koštao 33$ - stigao je posle tačno 15 dana. Pidžama dečija (27$), stigla posle 18 dana, itd.

Neću propasti, ali ozbiljno sam se naoštrio da se nekome u mojoj pripadajućoj pošti načestitam mile Nove godine. Od kada živim na ovoj adresi (11 godina) - imam problema sa poštom i poštarima (da ne detaljišem i ne idem u offtopic). Ima li smisla da vilenim ili da sačekam još malo?
Desilo mi se nesto slicno. 3 meseca mi nije stigao paket, sitnica neka.

Pozvao sam postu u koju mi stizu paketi, zena je preturala tamo 5 minuta i rekla e pa da evo stigao je paket za vas. Ko zna koliko je stajao tamo. UA...HU kod.

Imam takodje pitanje, imam SG paket jedan koji cekam. Koja je toj posti tranzitna drzava i za koliko generalno stizu ti paketi?

Desilo mi se nesto slicno. 3 meseca mi nije stigao paket, sitnica neka.

Pozvao sam postu u koju mi stizu paketi, zena je preturala tamo 5 minuta i rekla e pa da evo stigao je paket za vas. Ko zna koliko je stajao tamo. UA...HU kod.

Imam takodje pitanje, imam SG paket jedan koji cekam. Koja je toj posti tranzitna drzava i za koliko generalno stizu ti paketi?
SG može da se prati, proveri na postalnjinja gde je...

Ovo moram i ja da uradim ovih dana, kanim se ali nikako da se nakanim da odem do pošte...

U prethodnih mesec dana mi je stiglo nekoliko pošiljki, ne više od desetak, manje koverte/pisma, kao i veći paketi, sve registrovane (RU...NL, RV...US, LB...LT, RB...SG, itd.) a samo jedna nije stigla - pogađate, UA...HU, i to čak od istog prodavca od koga sam kasnije uzeo registrovanu koja je stigla u međuvremenu :) Verovatno je zapala za neki kredenac u pošti...

To je posta U pilota Mihaila Petrovica gde i ja pripadam, nikada mi nijedan paket nije nestao a godinama porucujem. Doduse ove sad zadnje posiljke isto stoje kao tebi doduse sve do max 10 dana, isao sam da proverim i kazu nema nista. Za dve pracene koje sam pokupio danas, stiglo mi obavestenje da sam primio papiric ali nisam, kako god podigao sam u posti bez problema. Videcemo za 20tak malih paketica koji nemaju pracenje.

Ja sam problema baš imao (i to ne samo sa AE porudžbinama, već i sa lokalnim uslugama).
Kada je AE u pitanju, nisam ništa poručivao još od 2019te.

Jedan od 7 pristiglih paketa su bili "zaturili". Paket sa "LP..." oznakom za praćenje. Posle nekog vremena sam ga video i na poštinom sajtu za praćenje - poslednja napomena bila "neuspešna isporuka" ili tako nekako. Otišao tamo, bio maksimalno fin sa njima...i gle čuda, nađoše ga. Problem je bio u tome što su ga "pogrešno zaveli", odnosno moje ime i prezime su spojili i to je napravilo problem. Ne pije vodu, al ajd...oćutao sam jer sam ipak uzeo paket, ali dato objašnjenje nema nikakve logike/smisla.

Preostalih 16 paketa imaju oznaku UA...HU - kapiram da šanse nema da budu vidljivi na poštinom sajtu.

Ista posta sam i ja, cekaj, doci ce sve, isti problem sam imao i ja kad je bila aktivna ona grupna kupovina, dva tri paketa su stigla brzo ostale sam sam cekao, dok jednog dana nisu stigli svi

Prilozi

• IMG_20221122_114710.jpg
    IMG_20221122_114710.jpg
    183.2 KB · Pregleda: 50
@ZeeGerman
@enter011

Idite u lokalnu postu i zamolite da provere da li su posiljke u "magacinu".
Bolje neka kazu ako nemaju dovoljan broj postara ili imaju novoprimljene postare
koji ne poznaju teren pa da preuzimate u posti , nego da vam posiljke
stoje ko zna koliko ili uopste ne budu isporucene.
10-15 dana posle statusa [RS]Arrived at local delivery center bi posiljke trebale
da budu u lokalnoj posti.
Registrovane pratite - pise kada stignu u lokalnu postu.

@mitar00

Nije poznato gde je tranzitna tacka , evo svez primer

rsg.jpg

@ZeeGerman
@enter011

Idite u lokalnu postu i zamolite da provere da li su posiljke u "magacinu".
Bolje neka kazu ako nemaju dovoljan broj postara ili imaju novoprimljene postare
koji ne poznaju teren pa da preuzimate u posti , nego da vam posiljke
stoje ko zna koliko ili uopste ne budu isporucene.
10-15 dana posle statusa [RS]Arrived at local delivery center bi posiljke trebale
da budu u lokalnoj posti.
Registrovane pratite - pise kada stignu u lokalnu postu.

@mitar00

Nije poznato gde je tranzitna tacka , evo svez primer

Pogledajte prilog 368627
Aha okej, hvala ti za primer. Brzo stizu znaci, to je najbitnije.

Da li aplikacija Direct4.me za preuzimanje pošiljke na paketomatu pošte uopšte radi? Instalirao sam je i ne mogu da se registrujem, kod broja telefona mi stalno izbacuje server error.

Pa da, i stalno izbacuje server error na androidu. Uspeo sam da se registrujem na njihovom web sajtu preko istog formata broja telefona, i onda se ulogovao na mob aplikaciju.

Ista posta sam i ja, cekaj, doci ce sve, isti problem sam imao i ja kad je bila aktivna ona grupna kupovina, dva tri paketa su stigla brzo ostale sam sam cekao, dok jednog dana nisu stigli svi
Stiglo i meni danas od oktobra sve i nova posiljka sve zalepili selotejpom jednu za drugom.

Evo moje price za one koji rekose da nema potrebe da se ide u postu da se traze paketi,naime naruceno 25 paketa sa alija,5 paketa stiglo,20 nema nigde,prodje 4-5-6 meseci nema ih,pitam kineze 1,2,3 put da mi produze rok isporuke,kazu gospodine to je u vasoj posti,na kraju poludim i posle 6 meseci odem u postu moju za moj deo grada dakle u onu najmanju ne u glavnu da nadjem postara,nije radio taj dan,kazem njegovim kolegama da mi se javi da vidimo dali su tamo paketi,kad ne lipci magarce,sutra dan se pojavljuju iznenada svih 20 PAKETA odjednom,i posle kazu da je posta ok,posta je u totalnom rasulu ocigledno i nemaju dovoljan broj radnika,dakle ako vam predugo kasne paketi,idite u vasu postu i pokusajte da nadjete,mozda ce vam biti pozitivno kao meni

Meni stigao danas Ali od 22.11 🥸 UA...HU i nisu mi naplatili nista ($10 vrednost posiljke) samo postar ostavio na sanducicima 😁

Znači ima nade za moje od 01.12. :)

Mene danas zvali iz pošte da dođem jer imaju pošiljke za mene iz Kine.
Inače to je prvi put da me iz pošte zovu, uvek poštar ili ostavu u sanduče pošiljku ili dostavnicu.

I daju mi 8 pošiljki sa Ali-a, sve su narudžbe iz oktobra, sa UA...HU i sve su imale status:
Out for delivery
[RS]Arrived at local delivery center
sa datumima od 05.11. do 10.11.2022
Novi Sad je u pitanju, a pošta je kod Limanske pijace.

Tako da su mi stigle sve narudžbe iz oktobra.

Mene danas zvali iz pošte da dođem jer imaju pošiljke za mene iz Kine.
Inače to je prvi put da me iz pošte zovu, uvek poštar ili ostavu u sanduče pošiljku ili dostavnicu.

I daju mi 8 pošiljki sa Ali-a, sve su narudžbe iz oktobra, sa UA...HU i sve su imale status:
Out for delivery
Novi Sad je u pitanju, a pošta je kod Limanske pijace.

Tako da su mi stigle sve narudžbe iz oktobra.

Bukvalno ja. Doduše, raspon je od 10.11. do 20.11.

Vreme je da se poseti pošta ponovo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno