Ja ne znam kako neko ne shvata (a mali deo mog posla je trgovina, pa se srećem sa takvim ljudima svaki dan) da postoji ponuda i potražnja. Ako ponudiš nešto što niko neće, ili neće da plati tu cenu, ćao, zdravo, zatvaraš i tačka. Mene tako svaki dan ubeđuju kako nešto treba da bude jeftinije, a neke usluge i besplatne. Pa kad niko ne bi plaćao, mi bi zatvorili odavno. Pravim digresiju, ali ovde mislim na državu i dažbine - tu tek nema objašnjavanja. Takođe, kao kupac kupuješ tamo gde ti se isplati (ili što kažu u jednoj trgovini "gde te cene" - nije sve ni u novcu i kvalitetu robe). Znači ako ti se isplati da naručiš iz Kine, naručiš. A ako ti se više ne isplati da naručuješ (zato što čekaš 4 meseca i na kraju platiš isto kao ovde ili zato što te država "maltretira" pa naplaćuje 100 din otvaranje paketa od 50 din) - onda jednostavno prestaneš da naručuješ. Neki se ponašaju kao da je rečeno "od sada pa zauvek biće jeftinije da naručujete iz Kine". Bilo nekad, bilo lepo dok je trajalo, sad više nema! Ali dobro znate da će se sve normalizovati...
Evo ja par meseci (od kad traje corona) nisam ništa naručio. Zato sam sad i posetio temu, da vidim šta se dešava, kad će mi stići preko NL. Javljam... za sada je tek "The item is pre-advised to PostNL" od 30.05. (btw. u pitanju je fm transmiter/charger, poveća kutija, videćemo šta će biti sa dažbinama)
Valjda pretpostavljate da je mnogo manje paketa. Znači, isti broj službenika + manje paketa = na više paketa se naplate dažbine. Inače nismo mi banana država što se toga tiče, koliko znam i u zapadnim zemljama se mora platiti pdv na sve, bez obzira koliko mali iznos bio - ali ni tamo to nije slučaj. Znam i za slučajeve da su u Nemačkoj primali pakete (naravno, pristigle izvan EU) od preko 500 eur (trebala i carina da se plati) bez dažbina. Desi se to i tamo. Valjda je sasvim logično da većinu malih paketa (koje procene na par dolara) neće otvarati, jer je čisto gubljenje vremena. Zato valjda i naplaćuju otvaranje, da naplate bar nešto, treba novca i za njihove plate i za budžet (mada otvaranje bi trebalo da bude gratis za skuplje pakete

) I koliko se sećam negde (Bosna čini mi se) su doneli neku uredbu da na svaki paket iz Kine ide neka taksa u vrednosti 50 ili 100 din baš zbog tolikog broja tih najjeftinijih paketa.
A koliko se sećam ovde je uvek bilo onih što kukaju. Bez obzira što im mnogo više prođe paketa sa 0 troškova nego onih nerealno ocenjenih i više naplaćenih. Dakle bez obzira što kad se sabere oni su u plusu! Tako da nema to veze sa sadašnjom situacijom. A ako su tebi Argentto 2 maske i 2 silikonske narukvice procenili na 4700, onda je to stvarno bedak i van svake pameti! Ali moraš znati da su carinicima po zakonu odrešene ruke baš, baš... a to je tako rešeno da ako želiš da se žališ i dokažeš koliko si platio, moraš platiti taksu koja ti se ne refundira kad dokažeš da si u pravu. Znači neisplativo. Tako da se ne vredi nervirati. Opet se vaćam na početak - kome sve to ne odgovara i nije spreman na sve te rizike, ne treba ni da naručuje (pogotovo u današnje vreme dok se ne stabilizuje stanje)... to je jednostavno tako!