Šta je novo?

Pracenje posiljki

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Mali Mrav

Pricamo o sistemima pracenju posiljki i o tome sta moze vrlo lako da se menja ,
a da imamo veoma efikasan sistem.

Evo da ti npr. sada dam 50-100-200-500 kodova neregistrovanih posiljki
sta bi mogao da zakljucis i kakvu orijentaciju bi mogao da imas ?

Ti i dalje neces imati pojma gde je neregistrovana posiljka koja je namenjena tebi.

U prevodu , mi ovde godinama "mlatimo praznu slamu"

Trenutno ja licno medju kodovima koje pratim imam 3 slucaja da je
po jedna posilja od istog trgovca sa istim tajmingom isporucena , a po jedna nije.

@ sasa022
"I na kraju ja sam mislio da smo učesnici u ovoj temi da bi pomogli jedan drugom obaveštenjem o prijemu pošiljke sa zadnjim statusom. Mnogi žive dalje od Pošte carinjenja, u nekim Poštama nose pošiljke jedan ili dva dana tokom radne nedelje, negde je manjak poštara itd pa da članovi mogu da imaju uvid šta je blizu prijema"
A da li je pošiljka isporučena ili ne se rešava na drugom mestu i na drugi način te ja nikada nisam imao problema sa Evom jer mi se uvek javi operater i lepo se ispričamo, kada je problem prodavac normalno argumentovano i mnogo pre isteka zaštite odrade refund u roku od 2 dana a ni ti ni ja nismo učili za poštare te pojma nemamo kakve su putanje pošiljki a od tvojih 500 pošiljki koje su najbitnije normalno tebi šta misliš koliko miliona ih je u "sabirnom" centru? Napisao sam malopre da postoje uslovi kupovine i normalno je da ih se treba pridržavati a ne kao neki "meni piše da je stiglo u Srbiju i gde je moja pošiljka" a još preko toga pisanje raznoraznim poštanskim službama sa istim pitanjem. Ako pošiljka nema praćenje znači da to nije uračunato u cenu usluge i zašto bi neko gulio prste ubacivanjem u sistem makar to bio i samo jedan klik na tastaturi. Opterećuje se sistem a ko hoće da zna i da li je pošiljka usput i svratila do toaleta plaća se isto kao što i svako od nas traži satnicu i kad sedi bez posla

Ti meni stvarno nisi jasan, zapeo si kao sumanut za to da se menja sistem u posti i da je to lako, prvo i prvo odakle ti znas da je to lako da to tek tako moze i da je izvodljivo kako si ti to zamislio ?
Kazes da imamo efikasan sistem, pa mi nemamo zdravu i cistu vodu za pice, pola zemlje se zimi gusi od nenormale zagadjenosti u vazduhu, imamo milijardu probllema bitnijih i precih koji nisu reseni niti ce biti a ti samo zapeo da posta uvede, posta se raspada druze, puca po svim savovima kao i sve u ovoj zemlji, to je surova realnost sve preko toga je prica za malu decu.

Em su bili uvek u haosu zbog katastrofalnog rukovodstva gde imas milione onih kancelarijskih crva, tehnicara, savetnika i slicnih sto nista ne rade, em ih je sada kao i sve spucalo ovo sa koronom i zaista nema ko da radi, zato ti paketi leze u posti jer nema ko da ih dostavi a ne sto to neko sakuplja tamo jer voli. Ali i pored toga sa par dana zakasnjenja cim se ukaze prilika donese neko, negde u manjim jedinicama gde nema zamene ko zna mozda ce da stoji i 10 dana dok se jedini postar ne vrati sa bolovanja... Ceo svet u haosu ti digao buku ovde sto ti paketi kasne, kasni ceo svet druze moj u kolapsu ne znam sta ti ocekujes.. ja sam ti vec napisao ako ti je nesto hitno, zelis bas i treba ti imas DHL oni imaju svoje privatne avione i ne kasne.. ili doplati za registrovanu postu ako hoces vise statusa da imas i da ti brze stize... Jok nakrkajte svi preko litvanije i letonije i cudote se sto ga nema 2 meseca.. eee a znate kakva je situacija i koliko treba da dodje, znaci sve znate a narucujete i dalje tako i kukate non stop ovde kako vam je kriv ovaj onaj, nasa posta, postari... Iskreno sam se iznervirao koliko ste dosadili i bogu i narodu, imate drugih opcija ljudi moji, upotrebite ih i platite i brze ce da vam stize, a ne svaki post samo kukumavcite kad ce kad ce, kradu, uzimaju, zadrzavaju... Shvatite vec jednom da jednostavno toliko vremena treba da dodje i da ko zna kojim sistemom rade to slanje i kojim redosledom prosledjuju posiljke da se desi da naruceno isti dan sa istog mesta ne stigne u isto vreme, ko zna bre koliko toga ima, kako se pakuje i baca u avione, kamione ili gde vec.

I nemojte vise dosadjivati na temi ovde svaki dan isto kukanje bre dojadiste vise ja sam pre 15 dana porucio oko 10 komada sve otislo.na ub lv, kada sam porucivao isto sam bio svestan kao i vi da to moze da putuje preko 2 meseca i vise tako da prestanite zapomagati i gusiti temu vise, ako vam se ne ceka kupite ovde ili platite za skuplji nacin slanja.

U ovoj zemlji ne postoji kolektivna volja da se zivi u uredjenom sistemu.

Nema svrhe da dalje komentarisem....

@ sasa022
Da li je pitanje kolektivno življenje u uredjenom sistemu ili da ti uredjuješ sistem?
Postavio sam pitanje u nekom od predhodnih postova u kojoj RAZVIJENOJ zemlji postoji praćenje neregistrovanih pošiljki a odgovora nigde. Zamolio bih te da se ne isključuješ kad je pitanje postavljeno direktno tebi.
U prethodnom postu sam napisao da se svako pomeranje prsta naplaćuje, svaki rad košta.
I po drugi put da menjam objavu, vidi se koliko si samoživ da ne pišem koliko gledaš svoju zadnjicu te gde je objašnjeno članu za Global da se pojaviš kasnije sa objašnjenjima na šta si ti mislio a objašnjeno u predhodnom postu, a tek da ne pišem za "pijačne" i "plastikanere" koje treba da ostaviš za svoju klijentelu

Poslednja izmena:
U ovoj zemlji ne funkcionisu mnogo bitnije i vaznije stvari i ne resavaju se decenijama, pa ne vidim neku preveliku frku oko toga sto posta nema pracenje neregistrovanih posiljki, za koje opet tvrdim da daju i lazne statuse i kasne jako tako da uvodjenje ovde nista ne bi promenilo samo bi znao kada je stiglo u zemlju a posle 2 dana bi bilo kod tebe, problem nije u tome nego u cinjenici da taj vid preko Letonije i Litvanije i slicnih jako jako sporo ide.

Evo jednog najkonkretnijeg primera gde vi skacete kao opareni kako mi je stiglo od tog prodavca to i to a nije ono i ono a isti sam dan porucio na isti nacin, pa to mora da krade neko ili zadrzava u magacinima, sto je apsolutna glupost.

4 posiljke narucene preko Turske registrovane poste isti dan i od istog prodavca isti proizvodi, tri stigle isti dan cetvrta nije.

111.png

222.png

333.png

444.png

Kao sto se moze videti iz pracenja posiljke iako su porucene istog dana i od istog prodavca i isti predmeti nisu poslate istog dana, to prvo a drugo vidi se da su sve 4 dobile otpremu iz Istanbula za Srbiju 23.12. a da su tri stigle isti dan a cetvrta nije, i sada bi vi vasom logikom dosli i rekli pa gledaj ovo mora da kradu ( sto je jako malo verovatno ovde jer je registrovana posiljka ) ili druga opcija ovo zadrzavaju u magacinima kod nas to je to nema trece opcije.

A realna opcija je i ono sto je zapravo bilo ta posiljka nije ni usla u taj avion sa ove tri i stoji tamo i ceka sledeci let i raspored da dodje.. e sada uopste me ne bi cudilo da stigne nesto sto je kasnije doslo a da to i dalje bude tamo, jer sam vec naveo a i vidi se kod mnogih da oni nemaju neku prijemnu logiku da po datumu pristizanja to proslede dakle to nije pravilo nego ko zna kako oni to zapravo rade i tovare sto sam upravo objasnio na primeru Holandjana gde registrovani stoje 20 dana u Holandiji a neregistrovani koji su kasnije dosli prolaze i dolaze..

Evo sada je upravo stigao RX**DE posle 49 dana od dana porucivanja. Niko meni nije kriv sto ja to nisam narucio DHL-om a znam kakva je situacija koliko je sve usporeno, kasni i potpuno sam bio svestan pre porucivanja. Poceli i PE kuriri da kasne kod nas nema vise sigurno danas za sutra nego danas za prekosutra i nakosutra, a vi se cudite sto kasne iz nekih banana zemalja gde ko zna koliko letova ima ka nama mesecno, koliki im je prostor za te posiljke i koliko posiljaka zapravo ima, kojom rutom ide i kod koga sve..

Tako da nije se odnosilo samo na tebe Sasa022 da ne shvatis licno, ima ovde vise ''kukaca'' i ljudi koji spamuju ovu temu i ubijaju sa jednim te istim svaki dan, narucio si na najjeftiniji moguci nacin, cuti, sedi i cekaj, a ne samo saltaj telefon kako nema i kukaj po forumu.

Poslednja izmena:
A sto "realna opcija je i ono sto je zapravo bilo" ne bi moglo biti da su posiljke zapravo stvarno poslate taj dan iz Turske ali ta jedna (ili cela vreca u kojoj se nalazila) jednostavno nije zaprimljena kod nas jos uvek?
Deluje mi da je to daleko manji prekrsaj u postanskom saobracaju (ako je uopste i prekrsaj,ne znam postoji li definisan rok u kojem to mora biti obavljeno) nego izdati status koji se nije desio (sto verovatno nije dozvoljeno pravilima i moze veliki problem da izazove u slucaju potrazivanja).

PS ne tvrdim da je bilo ni jedno ni drugo,samo onako razmisljam glasno... :)

Paket poručen 3.12. UB - LV, danas stigao na adresu. Prijatno sam iznenađen.
Videcu koliko će trebati paketima koji su poručeni od 7. do 12. 12.

Poslednja izmena:
@ bobpp
Poštanska pravila su njihova pravila i pošte različitih zemalja se "džapaju" oko toga gde mi nemamo uvid i nemamo pravo da učestvujemo. Postoje rokovi u kojima treba da se dopremi pošiljka DO zemlje destinacije stim što prodavci daju rok isporuke od dana preuzimanja pošiljke od strane logističke kompanije ili poštanske službe. Postoji član zakona u medjunarodnom poštanskom saobraćaju gde se plaćaju penali za kašnjenje pošiljke, odnosno vraća se pošiljaocu deo novca za umanjenu vrednost pošiljke zbog kašnjenja te verujem da iz tog razloga se pojavljuju "lažni" statusi, svako pere ruke. Šta se dogadja u celoj toj priči daleko smo mi od toga, mi smo obični kupci i problem kod nas nastaje šta piše u nekim statusima da je pošiljka stigla u zemlju destinacije a pošiljka je deklarisana da nema praćenje. To što mnogi dižu galamu a zašto meni nije stigla pošiljka od 3 naručene istog dana krenule u sekund iz KIne ili Hong Konga i sl. nikoga ne interesuje. Poštanske službe rade na svoj način, potpisnice su mnogih medjunarodnih sporazuma i verovatno se u dobrom delu pridržavaju tog. Potažnicu jedino ima pravo da zatraži POŠILJAOC a kukanje ovde ne pomaže a ja neću iz tog razloga da plačem da ne bi suze tekle dž.
Najveći kukači ovde su oni koji sede po ceo dan i gledaju samo free shiping i bonuse neke (crvene, plave, rozle, ljubičanstvene :D) i pokušavaju da usmere vodu na svoju vodenicu a ja živim u ravnici pa mogu da im usmerim. Osoba koja ovde pokušava da piše o moralu, etici, zakonima i sl. potražite je na limundu. Ajde da pokušamo da funkcionišemo normalno u ovim nenormalnim vremenima

Ma razumem ja to sve i nisam ni mislio na kineske kurire koji i nisu clanovi Unije pa ih propisi ne obavezuju i zato mogu da napisu da je posle 3 dana stiglo u zemlju kupca (sto u normalnim okolnostima cesto i bude slucaj ali trenutno nije ).Ovde je u pitanju drzavna posta Turske,znaci clanica Unije i veoma mi je neozbiljno da se lupaju statusi tek tako.Zamisli izgubi se nesto vredno ili neki vazni dokumenti,krene potraga i izbiju lazni statusu na videlo,gomila paketa u turskim magacinima koji ne bi trebali da su tu - pa to je prakticno kradja.Po papirima je to otislo dalje,otkud tu i sta ce reci?"Isporucili bi mi to,casna rec"?Ako postoje penali za kasnjenje sto bi bilo slicno prekrsaju ovo je onda ekvivalentno krivicnom delu.

Opet,ne kazem da se ne desavaju i takve stvari...

@ bobpp
Napisao sam malopre daleko smo mi kao kupci od svih tih dogadjanja, nebitno da li je RS, TR, UZ, LV, LT i ostale belosvetske skraćenice. Napisaću ti i kod nas šta se dogadja: gurnu ti neki refund za pošiljku koju si poslao pa kad se žališ sa pokušajem bez rešenja, jednostavno novčana uplatnica pa ako prodje sa x5 grubo a kad im napišeš da nema rešenja, odnosno obrazloženja brže bolje bolje pošalju rešenje bez vraćanja uplatnice pošiljaocu za novac i kao pravni lek je napisano za sve dalje je nadležan Sud.
saso22 kude si? Morao sam da angažujem prevodioca da bih napisao par reči a budi ljubazan pa se obrati javnosti za videla. Usput pomozi mi gde se nalazi moja pošiljka LP

Poslednja izmena:
A sto "realna opcija je i ono sto je zapravo bilo" ne bi moglo biti da su posiljke zapravo stvarno poslate taj dan iz Turske ali ta jedna (ili cela vreca u kojoj se nalazila) jednostavno nije zaprimljena kod nas jos uvek?
Deluje mi da je to daleko manji prekrsaj u postanskom saobracaju (ako je uopste i prekrsaj,ne znam postoji li definisan rok u kojem to mora biti obavljeno) nego izdati status koji se nije desio (sto verovatno nije dozvoljeno pravilima i moze veliki problem da izazove u slucaju potrazivanja).

PS ne tvrdim da je bilo ni jedno ni drugo,samo onako razmisljam glasno... :)

Moglo bi biti ali nije realno da bude. Sve sto bi u teoriji ostalo u vrecama iz nekog XY razloga da tako sto kazes zapreme i ostave, mora nekada da dodje na red, znaci to nece nestati, nece se samo rascistiti, ceka te ako ne danas onda sutra. A ja koliko sam godinama pratio bar nasa carina radi po datumima pristizanja tako da uvek se pregleda ono sto je ranije dospelo i ceka na red a ne da ide ono sto odmah stigne zato se i ceka u odredjenim periodima godine 5, 10, 15 pa i po 20 dana se cekalo.

Stizu nove posiljke, stizu nove vrece, znaju da ce i sutra da stigne i to ne samo za ove nase sitne paketice nego firme sto narucuju vece kolicine.. Nema apsolutno nikakav razlog da oni ostave neke posiljke onako da stoje vise dana, nikakve logike nema, mnogo je logicnije da nije posiljka usla u avion.

Evo jos jedan primer koji se desio danas za ono sto sam pisao da mi registrovane posiljke iz Holandije stoje tamo a neregistrovane kasnije narucene dolaze...

olandija.png

olandija 2.png

Prva posiljka narucna 25.11. a druga 02.12..

Svako normalan kada pogleda statuse videce da je iz nekog razloga posiljka koja je narucena kasnije brze se kretala i brze bila obradjivana od ove sto je narucena pre nje ( ista prodavnica ), druga posiljka koja je narucna kasnije je danas sletela kod nas u 16:15 a prve jos nema ! Jel opet kriva nasa posta jel opet nasi ostavili ovu vrecu i slicne price ? Naravno da ne nego jednostavno kako sam vec vise puta napisao mi nemamo pojma kojim redosledom i kako to oni salju, pakuju...
Posto je jako kasno sletelo sutra cu dobiti status od nase carine da je posiljka sletela sutra jer ce je oni verovatno tada fizicki obraditi i propustiti kroz skener pa ce se racunati to vreme kada je skenirana, a ovo je obavestenje od Holandske poste da je avion sa tom posiljkom koja je unutra sleteo.. Tako da ne branim ja nase, ali je jednostavno tako oni nikakve veze nemaju sa ovim kasnjenjima i nelogicnostima.
Uostalom, narucite preko DHL-a i videcete kada narucite odmah vam izadje procena za koliko dana je posiljka kod vas kuci, ali to kosta.. Ne bih davio vise na ovu temu ali eto cisto da se zna, a mislim da imaju i drugi ovakvih primera.

Meni i dalje nista nije jasno :)
Nije logicno da zastoj bude kod nase poste jer njima i sutra stizu novi paketi i vrece i sve rade redom...ali je to isto potpuno logicno kad se desava kod Turaka ili Holandjana jer njima verovatno sutra vrece ne stizu.Pa onda se u jedne avione tovare paketi a u druge idu samo brojevi bez paketa ...A za svaki avion se tacno mora znati tezina tereta jer na osnovu toga sipaju gorivo (zapravo postoji posebna sluzba bas za te proracune) pa kad ubace u sledecoj turi pakete baz dokumentacije verovatno dodatno gorivo Hasan Postar placa iz svog dzepa...Doduse,moze to mozda i da prodje za jednu vrecu ali kako ta jedna uvek bas ona za Srbiju...A sigurno je i onaj pilot iz Lufthanse ili neke druge avio kompanije veoma srecan i jedva ceka da mu ubace vrecu bez pratece dokumentacije u kojoj se ne zna sta je pa moze za vreme leta da se zabavlja razmisljanjem hoce li usput odleteti u vazduh ili ce ga uhapsiti zbog droge ili oruzja kad sleti...
Mnogo tu meni nesto nelogicnosti i mnogo ljudi i sluzbi treba da ucestvuje da bi se to pokrilo...

Ali sve je moguce.

Stigla juce jedna UB...LV posiljka, trebalo je 28 dana da stigne...sasvim korektno. Onaj dispute sto sam otvorio, kinez mi je vratio pare i zamolio me da ne ostavljam losu ocenu, ispostovao on mene pa i ja njega.

Screenshot_20201229_092159.jpg

Je l' ima neko problem danas sa PostExpress posiljkama? Izgleda da su zeznuli nesto ovamo na jugu. Bas sam hteo danas da pokupim i PE i Kineze ali mrka kapa.

SpeedPAK danas stigao, poslat 26 novembra. Poslednji status je bio Departed from Origin Country.

Meni i dalje nista nije jasno :)
Nije logicno da zastoj bude kod nase poste jer njima i sutra stizu novi paketi i vrece i sve rade redom...ali je to isto potpuno logicno kad se desava kod Turaka ili Holandjana jer njima verovatno sutra vrece ne stizu.Pa onda se u jedne avione tovare paketi a u druge idu samo brojevi bez paketa ...A za svaki avion se tacno mora znati tezina tereta jer na osnovu toga sipaju gorivo (zapravo postoji posebna sluzba bas za te proracune) pa kad ubace u sledecoj turi pakete baz dokumentacije verovatno dodatno gorivo Hasan Postar placa iz svog dzepa...Doduse,moze to mozda i da prodje za jednu vrecu ali kako ta jedna uvek bas ona za Srbiju...A sigurno je i onaj pilot iz Lufthanse ili neke druge avio kompanije veoma srecan i jedva ceka da mu ubace vrecu bez pratece dokumentacije u kojoj se ne zna sta je pa moze za vreme leta da se zabavlja razmisljanjem hoce li usput odleteti u vazduh ili ce ga uhapsiti zbog droge ili oruzja kad sleti...
Mnogo tu meni nesto nelogicnosti i mnogo ljudi i sluzbi treba da ucestvuje da bi se to pokrilo...

Ali sve je moguce.

Ja ne znam sta nije jasno, niti ti niti ja niti bilo ko odavne ne zna kako i na koji nacin oni rade, pakuju, sortiraju, salju, imaju li prioritetne posiljke, letove..
Naveo sam ti primer lepo na prosloj strani pogledaj kod Holandjana posiljka koja je trebala da prvo da mi stigne stoji i dalje kod njih ova druga stigla.
Takodje si na prethodnoj strani imao da je juce stigla ta, nasi jutros skenirali i obradili, nema da stoji po dzakovima i magacinima kako su ovde neki rasprostranili pricu..

Screenshot_1.png

Da nije tako ne bi je uopste registrovali da je dosla nego bi ubacili u magacin i neka stoji tamo, kakva vam je to logika ja ne znam.
Meni stizu ovako i registrovane i neregistrovane samo sto se na neke jako dugoo ceka ali na kraju dodju, takav im put..

Je l' ima neko problem danas sa PostExpress posiljkama? Izgleda da su zeznuli nesto ovamo na jugu. Bas sam hteo danas da pokupim i PE i Kineze ali mrka kapa.

PE ne funkcionise zadnjih 15 dana kako treba. Kasne sa urucenjima jako, negde dan negde i po dva, negde mozda i vise.. Kasne i preporuke i vrednosna pisma.. Prati temu kurirske sluzbe.

@Animal

Ako sam Vas dobro shvatio, tvrdite da u celom svetu pošiljke kasne, da se džakovi zaboravljaju po kojekakvim magacinima, a da samo naša pošta sve što stigne odmah razvrsta i šalje dalje do kranjeg odredišta. Bez ikakvog zastoja.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Ja jos nisam dobio ono sto sam kupio pocetkom Oktobra, zastita odavno istekla, u posti kazu nema nista i ja sta cu trazio povracaj novca. Od narucenih 11 stvari dobio sam samo 2 i to od 11.11, pre toga nista nije stiglo tako da su nase posiljke ili kod nas u nekim magacinima ili u Rigi.

Screenshot-2020-12-29-20-05-44-365-com-mi-globalbrowser.jpg

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ne, niste nas dobro razumeli.
Ja samo objasnjavam ovim ljudima koji su ubedjeni da nam nasa posta zadrzava ili krade posiljke da to nema veze sa vezom.
Odaberu najmoguci ekonomicniji nacin slanja preko pustinjskih kamila sto ide i onda samo sto nema, kako nema..
Ljudi korona kao neka vlada ceo svet je usporen, manje letova, manje ljudi radi.. sve kasni, sporije stize..
Nigde nisam rekao da se dzakovi zaboravljaju po magacinima samo da nema reda i poretka kako se sta salje, da ne ide datumskim redosledom nego nekako drugacije i da oni sami znaju kako, sta i koliko prosledjuju + sto to ide jakooo sporo sa ovim budzetskim postama..
Po drugima ispada da to doleti do nas za 20 dana i onda nasa posta zadrzava jos 40 dana u svojim magacinima ili gde god.
Nasa posta samo otpakuje dzakove ili kako vec dolazi skenira sta ima da se skenira, za carinu sta ima za carinu, sta proslede ovako proslede i cao.. nema tu nekog zadrzavanja i da ga ima ne moze da bude ne znam koliko dan - dva.. evo cak i sada kada se PE raspada i postari meni i dalje posiljke cim udju u zemlju stizu bez problema i ikakvog zadrzavanja.. pricam o posiljkama preko registrovane i neregistrovane Turske i Holandske poste koje su iole pristojne i normalne poste, pustite vi Uzbekistan, Kirgistan, Letoniju, Litvaniju itd mnogi ne znaju ni gde su na mapi..

I meni isto preko njih ne dolaze posiljke brzo, ali na kraju dodju jednostavno je sporo ne znam sta tu nije jasno jel treba da se crta ?? I da to nema nikave veze sa nasom postom i kradjom. Da ima kradje ima sigurno svakakvih ljudi ima sigurno da je nekome nesto nekada bilo ukradeno a da je to masovna pojava i svakodnevnica to je glupost teska. Narucujte preko registrovanih Turaka ili neregistrovanih pa eto paketa za 15-20 dana nema kasnjenja nema zezanja. A jokk postarina 5-7$ nece niko, pazi majku mu.

Mislim na kraju krajeva verujte u sta hocete 21 vek ljudi i dalje veruju u ravnu zemlju i raspravljaju se oko toga, tako da nista nije cudno. Ja samo cinjenicno pricam jer po statusima od posiljki vidim sta se desava.

Ja jos nisam dobio ono sto sam kupio pocetkom Oktobra, zastita odavno istekla, u posti kazu nema nista i ja sta cu trazio povracaj novca. Od narucenih 11 stvari dobio sam samo 2 i to od 11.11, pre toga nista nije stiglo tako da su nase posiljke ili kod nas u nekim magacinima ili u Rigi.

Ok, ajmo da uzmemo da su kod nasih u magacinima, ok ajde tacno je.
Kako to da sve neregistrovane posiljke preko Holandjana i Turaka stizu redovno i brzo a samo te sklj zadrzavaju magacinima ?? Jesu to Turci i Holandjani po necemu posebni, hoce nasoj posti da objave rat ako im zadrze posiljke kod nas u magacinima ?
Ne razumem objasnite mi ? Evo nek napise neko da je narucio u prethodnih par meseci neregistrovane Holandjane i Turke i da mu nista nije stiglo kao sa ovim busmanima da se tako izrazim, postoji li takav ?

EDIT. Evo setio sam se ovi sto narucuju odavno ce moci da potvrde, jel se secate pre 2-3 godine i dalje kada su slali svi zivi i sada Singapur, Hong Kong, Holandjani, Svedjani, svi kidaju brzo stizu.. I onda dodje Malezijska posta sa kojom nije imalo teoretske ali teoretske sanse da stigne posiljka ispod 40 dana nekad je stizala i za 60 a dobro se secam javljali su se ljudi kojima je putovalo i po 6 meseci, da da 6 meseci. I sta samo Maleziju zadrzavali u dzakovima i magacinima ostalo pustali, ma daj prica za...
Ista pesma i sada ovi sto su iole brzi stizu solidno i sada, ovi spori su spori i to je to..

Poslednja izmena:
Eto meni po statusu pise da je usla u zemlju 12.10 i da je jos uvek nisam dobio. Ja narucujem preko Alija i tamo nema turaka, bar ja nisam naosao na takvo slanje,bar ono sto narucujem. Nine problem ni postarina 5-6€ ali takvih nemana Aliju, to valjda svi znamo. Posto je posiljka stigla u Srbiju 12.10 a jos nije stigla eto ti mi reci gde se ona nalazi ako nije u nekom magacinu na Aerodromu ili gde vec.

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Samo da pojasnim-ne tvrdim ja da Turci ili Holandjani ne brljave,samo ne verujem da brljave na taj nacin sa registrovanim posiljkama i brojevima jer je to malo ozbiljnija stvar za koju (ukoliko dodje do znacajnijih problema i istrage) neko moze da zaglavi i robiju.A da su cvecke verujem da nisu.Razlika je samo u tome sto za njih verujem da nisu a za ove nase ne moram da verujem vec sasvim sigurno znam da nisu :) posto sam imao i registrovane pakete koji su zaglavljivali u nekom limbu izmedju sletanja na aerodrom i dalje obrade po 45 dana i famozne isporuke iskljucivo petkom i razne druge slicne brljotine ovih godina.

@Tobako, ima kako nema, sve posiljke sa prfiksnom S**** su isle preko Turaka, od pre otprilike 2 meseca cirka ne secam se tacno sve su se prebacile na Holandjane, sada na Ebay salju sa Turcima.

Lazni status nista vise, kakva posta i brzina, takav i status..

Paket poručen 3.12. UB - LV, danas stigao na adresu. Prijatno sam iznenađen.
Videcu koliko će trebati paketima koji su poručeni od 7. do 12. 12.

Stigla juce jedna UB...LV posiljka, trebalo je 28 dana da stigne...sasvim korektno. Onaj dispute sto sam otvorio, kinez mi je vratio pare i zamolio me da ne ostavljam losu ocenu, ispostovao on mene pa i ja njega.

Pogledajte prilog 294901

Gledaj ovo, porucili u 5 dana razmaka stiglo obojici.. Sto li i ove ne zadrzase u magacinina ?
Ja samo vidim da se kod dosta ozbiljnijih posti ne zna casni krst u tom redosledu a kamoli kod ovih sitnijih, i prilicno sam ubedjen da to stoji tamo negde u nedodjiji i da su svi ti statusi lazni kao sto su nekad isto tako ovi iz Malezijske poste izbacivali lazne statuse, opet kazem setice se ljudi sto narucuju odavno i vise, ista pesma bila..

Samo da pojasnim-ne tvrdim ja da Turci ili Holandjani ne brljave,samo ne verujem da brljave na taj nacin sa registrovanim posiljkama i brojevima jer je to malo ozbiljnija stvar za koju (ukoliko dodje do znacajnijih problema i istrage) neko moze da zaglavi i robiju.A da su cvecke verujem da nisu.Razlika je samo u tome sto za njih verujem da nisu a za ove nase ne moram da verujem vec sasvim sigurno znam da nisu :) posto sam imao i registrovane pakete koji su zaglavljivali u nekom limbu izmedju sletanja na aerodrom i dalje obrade po 45 dana i famozne isporuke iskljucivo petkom i razne druge slicne brljotine ovih godina.

Ja ne verujem sta si napisao :d kakva robija bre o cemu ti pricas, kakva istraga ?
Ko zna koliko se paketa zagubi godisnje u celom svetu, trazis refund od prodavca i tu se cela prica zavrsava, on ako je osigurao paket dobije koliko vec dobije ako nije nista idemo dalje..

Ja samo i dalje trazim da mi neko objasni kako to da su samo problemi sa Uzbekistanom, Letonijom, Litvanijom, Kirgistanom, a sa ovim normalnijim sve ide normalno.

Setite se posiljaka od pocetka godine koje su stigle posle 6 meseci kod nas, jel i to nasa posta drzala u magacinima ili je bilo negde kod Singapurcana gde su vec drzali ?

Ne govorim o izgubljenim paketima vec o teretu bez papira u avionu.To je veliki no-no.Zapali se neka baterija ili procuri kakva bocica pa se aktivira alarm (sto se povremeno desava) posle cega obavezno sledi istraga.Sta se desilo,kako se to naslo unutra kad je otislo prethodnim letom,ko je odobrio...u osnovi ko ce platiti eventualnu stetu i kasnjenje.A morali su da znaju i postari u smeni i neki njihov rukovodilac koji potpisuje otpremu i pilot aviona i kompanija koja planira let (veoma cesto nezavisna od same aviokompanije sto samo govori koliko je taj deo sa gorivom komplikovan) pa na kraju i sama aviokompanija kojoj se nece uklapati potrosnja goriva.A moguce cak da postoji jos i neki carinik tu na aerodromu kao kontrola ili nesto slicno.To je cela zavera prakticno ako se desava redovno i masovno...a ako je u pitanju jedan dzacic koji se ubaci pored onog viskija i cigara za kuma onda opet dolazimo kako je samo taj jedan za Srbiju sporan.

edit: sad razmisljam,ti zapravo pricas o sledecoj situaciji - Turci,Holandjani,Liliputanci... kazu "Mi dana tog i tog poslali paket pod tim brojem,casna rec" i samo priloze novi status u medjunarodni sistem za pracenje bez ikakvih daljih radnji a onda paket (sve regularno,sa papirima) zapravo posalju 3 ili 6 meseci kasnije kad se pojavi visak mesta i prakticno ispadne da je leteo mesecima...Ok,to je realniji scenario ali obesmisljava celu ideju pracenja i ne znam kako UPU gleda na to.Pretpostavljam da to nije nesto sto je dozvoljeno ali ne znam postoje li kakve sankcije i nacini sprecavanja.

Poslednja izmena:
@ bobpp
U statusima poštanske službe ili logističke kompanije upisuju kako im odgovara radi nekih medjunarodnih pravila a prevoznici odnosno avio kompanije prevoze zapečaćene vreće i razdužuju ih na aerodromu destinacije po broju vreće i pojma nemaju koje su pošiljke poslate, ne interesuje ih prateća dokumentacija uz vreću. Prevoznici prodaju prostor u avionu stim što postoje propisi šta ne sme biti u pošiljkama a za to su odgovorni pošta i carina ako se pojavi neki problem (npr. iscuri baterija). Zadržavanje pošiljki kako vi pišete se verovatno dogadja zbog vremena potrebnog za razvrstavanje pošiljki a pitanje je sa kojim kapacitetom se radi i koliko ljudi ima. Otprilike vreće stižu u LV jer se pošiljke šalju preko njihove pošte i nisu razvrstane po zemljama već onako džumle (na gomili), u LV se razvrstavaju za tranzitne zemlje pomešano jer pitanje je za koliko krajnjih destinacija ide preko tranzitne zemlje. U tranzitnoj zemlji ide novo razvrstavanje (sortiranje) u vreću(e) za krajnju destinaciju i onda se čeka prevoznik koji leti kad ima i preuzimanje u nekoj zemlji jer ne lete prazni, tada bi poštarine bile klepanje po ušima. Napisao sam na početku za sva ta razvrstavanja je potrebno vreme a u današnje vreme je pitanje koliko ljudi imaju na poslu i preko toga još čekanje prevoznika. Singapur je na početku bio komplet obustavio slanje pošiljki jer nisu imali radnike na sortiranju. Radnici su im iz okolnih zemalja pa nisu mogli da dodju na posao. Nemam nikakve veze sa poštom i nije mi to struka ali sam pre više od 30 godina prinudno morao malo da radim u ekspediciji pa sam video sistem rada a verujem da je i danas isti jedino što se od manualnog rada promenilo jedino skeniranje i elektronska dokumentacija.

Taj deo razumem.
Bilo mi je sporno ono oko aviona,kao poslato a ono nije poslato vec ubaceno u sledeci.Nesto kao prijavljeno 2000kg posiljki ali poslato samo 1500kg pa u sledecem avionu umesto isto 2000kg sad ima 2500kg stim da se 500kg ne vodi nigde jer su zvanicno vec poslate.Mislim da to tako bas i ne moze,da se ipak pazi i na tezinu i na propise i sve.
Posle mi je palo na pamet da mozda misli na drugu varijantu,da su samo brojevi oznaceni kao poslati dok same posiljke sa svom potrebnom dokumentacijom za let cekaju slobodno mesto.To verovatno moze da prodje kad su neregistrovane posiljke u pitanju ali kod registrovanih mislim da bi se brzo otkrilo i da bi se neko pobunio.Prakticno je tako posta posiljaoca skinula sa sebe svu odgovornost iako nije obavila svoj deo posla a eventualne penale za kasnjenje mora placati sledeca etapa tj. posta primaoca koja je navodno dobila posiljke a nije ih zavela (iako nije ni mogla jer ih nije fizicki dobila).Ili da neko pravda time da avion leti vec 6 meseci i nikako da se odluci da sleti :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno