dedamrsoje
Čuven
- Učlanjen(a)
- 07.01.2002
- Poena
- 815
Svasta
Svo njesra je pocelo kad je "tata" naredio da budzet moraju svi da puno, ranije je to islo glatko nisu bili toliko rigorozni da sve naplacuju sto je za naplatu, a sve je za naplatu bar sto se tice pdv-a.Katastrofa. Iz Kine stigne za 10 dana a kod nas se carini preko 30 dana.
Putuj Evropo...
Brt, tebi je samo naplacen PDV kakva crna carina.Evo da ne bude ja svasta video![]()
![]()
Sent from my Redmi 5 plus using Tapatalk
Ma jasno je meni da je samo pdv ali do sada te male pakete nisu ni dirali retko kada a kamoli da naplacuju pdv. Pa ja sam samo male pakete narucivao tipa maske stakla i tako neke razne gluposti i nikada nista nije naplaceno uvek stigne sa pecatom oslobodjeno carine. Bili su otvarani i zatvarani ali nikada, nikad nije naplaceno ni otvaranje ni zatvaranje a kamoli pdv.Brt, tebi je samo naplacen PDV kakva crna carina.
A to sto si dobio car. deklaraciju ne znaci da ti je paket carinjen.
Za sve neregistrovane pošiljke naplaćuju 0.9€ ali 100% svaku isporučuju. Za registrovane do 150€ ne naplaćuju ni carinu ni PDV. Nekad se može desiti i da skuplje stvari puste. Meni su za telefone svaki put tražili izvod sa banke ili sliku plaćanja PayPalom, nikada sami nisu procjenjivali vrijednost.
Meni su nekoliko puta, poslednji put sad u februaru neki šrafovi iz Nemačke, lepili žutu traku preko paketa, bez otvaranja paketa. Kad skinem traku, vidi se da paket nije otvaran. I to mi naplate nešto preko 100 dinara. Sad poslednji put je poštar platio za mene, pa ne znam koliko je tačno, jer sam ga sutradan sreo na ulici i zaokružio.
Pojaviće se sutra.
Platiš 0.9€ ali si siguran da će ti pošiljka doći jer i te pakete u pošti gledaju isto kao registrovane. Vjerujem da kada bi vrijednost neregistrovane pošiljke bila preko 150€ da bi onda naplaćivali dodatne troškove, mada ne znam da li je ikad iko imao takav slučaj da mu šalju nešto te vrijednosti bez broja za praćenje.Cek cek, ako moze jos malo da pojasnis.
Sve neregistrovane posiljke placas 0.9 eura a za registrovane do 150e ne placas nista, pa gde je tu logika leba im i soli ? U velikoj meri su registrovane skuplje i vrednije zar ne bi trebalo da bude kontra ?
Sta recimo ako imam neregistrovanu posiljku od 30$ sto se desavalo cesto.. sta se onda desava 0.9e i to je to ?
I znas li kakva im je procedura za pravna lica ? Narucivanje vise predmeta recimo 5-10 komada sto oni tretiraju da je prodaju ?
Po pravilu kada otvaraju pakete, naplacuje se trosak od 145 din, bez obzira da li se paket carini ili se placa pdv. Znaci otvore ti paket i nista ne naplate od dazbina ali imas 145 din da platis. Znaci 100 din trosak otvaranja paketa i 45 din trosak prenosa novca preko uplatnice do racuna carine. E sada nekada preee ovaj trosak nije stajao na papiru kada placate u posti znaci stoji vam PDV recimo 550 din i u posti vam traze da platite 695 din, sto je mnoge zbunjivalo i nisu znali za sta placaju taj trosak od 145 din jos, bio sam uzivo u posti kada je neko pitao za sta ja placam to, e sada zavisi od sluzbenika do sluzbenika neko zna da objasni neko ne, kod mene nisu znali i oni su sve govorili neki trosak carine... Medjutim zadnji put kada sam imao nesto da platim to je bilo pre 3-4 meseca, sada je na papiru pisala zbirna cifra sa tih 145 din sto se placa, izgleda da su to promenili sada. Ali opet sto kaze nebojsa77 da su mu paketi bili otvarani i zatvarani a da nikada nista nije bilo naplaceno znaci da apsolutno nema pravila u ovoj busen drzavi i da vazi ona kako ti se zalomi tako ti je.
Platiš 0.9€ ali si siguran da će ti pošiljka doći jer i te pakete u pošti gledaju isto kao registrovane. Vjerujem da kada bi vrijednost neregistrovane pošiljke bila preko 150€ da bi onda naplaćivali dodatne troškove, mada ne znam da li je ikad iko imao takav slučaj da mu šalju nešto te vrijednosti bez broja za praćenje.
To za količine i pravna lica stvarno ne znam..
Skontao sam da mi se najviše isplati sitne stvarčice od po par dolara za koje mi se ne žuri naručivati sa adresom u Srbiji, a ostalo u BiH. [emoji28] Čak nekad i za pakete koji koštaju malo više od 150€ progledaju kroz prste.
Ne naručuje se sigurno kao u Srbiji ali sam siguran da broj naručenih pošiljaka iz Kine nije mali. Na ostala pitanja ti ne bih znao odgovoriti.
Edit: tih 0.9€ po neregistrovanom paketu nije uopšte zanemarljivo jer mislim da je daleko veći broj neregistrovanih "sitnica" od onih sa brojem za praćenje.
Pojaviće se sutra.
Inače, neregistrovane pošiljke se naplaćuju 0.9€ u Bosni jer kad pristignu, one dobiju Novi tracking broj i to naplaćuju.
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Nije litvanska nego letonska. I nema je na sajtu pošte jer je neregistrovana pošiljka i nema praćenje. Već je rečeno milion puta ali ajd još jednom.I dalje posiljke od litvanaca nema na sajtu poste ni na 17track.net dok na aliju pise da je u Srbiji.
To sto ti nikad nisu naplatili pdv, to nije po zakonu morali su svaki a to sto ti sad jesu to je po zakonu. Vidi umesto da si happy jer ti nisu u 99% slucajeva uradili po PS-u ti sad "kukas" sto su ti zakonski odradili postupak uvoza.Ma jasno je meni da je samo pdv ali do sada te male pakete nisu ni dirali retko kada a kamoli da naplacuju pdv. Pa ja sam samo male pakete narucivao tipa maske stakla i tako neke razne gluposti i nikada nista nije naplaceno uvek stigne sa pecatom oslobodjeno carine. Bili su otvarani i zatvarani ali nikada, nikad nije naplaceno ni otvaranje ni zatvaranje a kamoli pdv.
Sent from my Redmi 5 plus using Tapatalk
Nikad ja nisam kukao uopste nego samo komentarisao o naplati pdv a koji do sada nisu radili na malim paketima. Gde si video da sam kukao?To sto ti nikad nisu naplatili pdv, to nije po zakonu morali su svaki a to sto ti sad jesu to je po zakonu. Vidi umesto da si happy jer ti nisu u 99% slucajeva uradili po PS-u ti sad "kukas" sto su ti zakonski odradili postupak uvoza.
Ponekad pomislim da je bolje da nam na sve rebnu pdv po zakonu da ne bude ovakvih vise izjava.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari