Šta je novo?

Praćenje pošiljki (2024) - FAQ u prvoj poruci

Napisao sam kako funkcioniše sa neregistrovanim pošiljkama što je i tvoja (UC) a to što su u BiH uveli praćenje je druga priča. To što ti je EDI šapnuo je da je pošta BiH dobila informaciju da postoji pošiljka za njih što ne znači da je pošiljka krenula uz pesmu put putuje moj jaran, putujem i ja.
Pogledaj na trakingu ship24 statuse praćenja pa će ti biti jasnije, ima gomila primera za Srbiju pa uporedi sa tvojom pošiljkom.

Napisao sam kako funkcioniše sa neregistrovanim pošiljkama što je i tvoja (UC) a to što su u BiH uveli praćenje je druga priča. To što ti je EDI šapnuo je da je pošta BiH dobila informaciju da postoji pošiljka za njih što ne znači da je pošiljka krenula uz pesmu put putuje moj jaran, putujem i ja.
Pogledaj na trakingu ship24 statuse praćenja pa će ti biti jasnije, ima gomila primera za Srbiju pa uporedi sa tvojom pošiljkom.
Sta je ship 24 😳
Da, fora je sto uvijek do sad od statusa "otprema posiljke u inostranstvo" do dolaska u izmjenicnu postu kod nas, prodje izmedju 5 i 8 dana, tako da pretpostavljam da je tad i salju. Evo ga, sad ce 9ti dan, ali drzim fige da ce sutra (tj tehnicki danas) doci status da je u izmjenicnoj posti. Da sam samo 10ak dana ranije narucila, postedjela bih se ove igre zivaca.

Nego, zna li iko kojom rutom ide taj kamion iz Madjarske? Meni je logicno, Madjarska- Srbija- BiH, pa onda mozda CG, Makedonija itd.

Poslednja izmena:
NIkada ništa nisam naručivao iz inostranstva i ovo mi je prvi put da naručujem sa Aliekspresa. Paket je iz Kine stigao do Mađarske za desetak dana, iz Mađarske u Srbiju za pet dana i na našoj carini čami od 25.06
U pitanju je projektor od oko 70 evra. Kolega koji je veteran u tom naručivanju mi kaže da ne paničim, detaljno sam pročitao ovu temu ali opet ne umem da koristim generator koji tako često pominjete. Pošto pripadam niškoj carini interesuju me vaša iskustva tipa još koliko se čeka, da l će me odrapiti na carini čim je toliko dugo kod njih i je l bar posle carine ide dostava brže???

NIkada ništa nisam naručivao iz inostranstva i ovo mi je prvi put da naručujem sa Aliekspresa. Paket je iz Kine stigao do Mađarske za desetak dana, iz Mađarske u Srbiju za pet dana i na našoj carini čami od 25.06
U pitanju je projektor od oko 70 evra. Kolega koji je veteran u tom naručivanju mi kaže da ne paničim, detaljno sam pročitao ovu temu ali opet ne umem da koristim generator koji tako često pominjete. Pošto pripadam niškoj carini interesuju me vaša iskustva tipa još koliko se čeka, da l će me odrapiti na carini čim je toliko dugo kod njih i je l bar posle carine ide dostava brže???
Što se niške carine tiče, očekuj i do mesec dana, ako se nisu u međuvremenu ubrzali, tj. rasčistili gužvu. A carinu očekuj 32% na procenjenu vrednost, tu se nadaš da su uzeli kao vrednost ono što je Kinez napisao (70 evra).

za carinu postoji posebna tema

@Dusica30

Evo primera za posiljke iz iste serije kao tvoja.
Albanija ( isporucena ) , Makedonija , Crna Gora , RS - Banjaluka

d30.jpg

Људи, беше UC пошиљке имају задњи статус Received by local delivery company? Пошто још једна UC пошиљка(маска за другарицу овог пута) ми је добила статус At local delivery center? Чудно мало...

Prilozi

• Screenshot_20240709_113858_AliExpress.jpg
    Screenshot_20240709_113858_AliExpress.jpg
    78.6 KB · Pregleda: 42
Znaci Albanija dobija prije BiH? Mene sad zivo zanima kojim to principom ide... danas isto nista, 9ti dan kako je poslata iz HU. Ovo je kriminal.
Nisam pratio celu priču ali možda je pošiljka odavno u BiH samo oni nisu to skenirali još i uneli u sistem tj čeka u nekom magacinu, ne mora da znači da oni sve to odmah unose u sistem momenat kada se kamion istovari... možda je gužva sa paketima i sad su godišnji odmori generalno.

Људи, беше UC пошиљке имају задњи статус Received by local delivery company? Пошто још једна UC пошиљка(маска за другарицу овог пута) ми је добила статус At local delivery center? Чудно мало...
Sada sam proverila...i kod mene je par posiljki dobilo taj status...
Inace ova mi je samo pretrcala carinu...
SmartSelect_20240709-133230_Chrome.jpg

Nisam pratio celu priču ali možda je pošiljka odavno u BiH samo oni nisu to skenirali još i uneli u sistem tj čeka u nekom magacinu, ne mora da znači da oni sve to odmah unose u sistem momenat kada se kamion istovari... možda je gužva sa paketima i sad su godišnji odmori generalno.
Moguce, mada nikad im nije ovoliko trebalo. Juce sam pricala i sa upravnicom te poslovnice poste, ona je zvala izmjenicnu postu, kazu da nemaju to kod sebe. 1.7 poslato iz madjarske, obicno im treba izmedju 5 i 8 dana do izmenicne poste, evo sad vec 9 i jos nema.

Moguce, mada nikad im nije ovoliko trebalo. Juce sam pricala i sa upravnicom te poslovnice poste, ona je zvala izmjenicnu postu, kazu da nemaju to kod sebe. 1.7 poslato iz madjarske, obicno im treba izmedju 5 i 8 dana do izmenicne poste, evo sad vec 9 i jos nema.
Nema tu pisanog pravila o tacnim rokovima isporuke ni za jednu posiljku (bar za balkan koliko ja znam), jer tu zavisi brdo faktora pocevsi od guzve u saobracaju, vremenski uslovi (kisa, sneg, tornado..) pa do obima posla u kurirskim sluzbama pa cak i sam mesec (primer Decembar je zlo za porucivanje i sve kasni onda) i tako dalje i tako blize. Elem, lakse ce ti biti ako uradis kao i vecia nas ovde, porucis nesto, i kad stigne stiglo je jer ako nastavis da teoretises da li je 1 kamion isao da pravi krug po balkanu kao da je deda mraz i dostavlja pakete redom po balkanu ili dal ce da ti stigne paket za 15-20 dana kao zadnji put kad si porucio/la nesto pff odose zivci onda.

Ili to ili jednostavno porucis sad nesto ako ti treba za 2, 3 meseca i to je to. Ovako kukanje i izvodjenje nekih ruta kuda ide kamion sa posiljkama zaista nema nikakve svrhe niti uticaja na ubrzanje dostave.

Nema tu pisanog pravila o tacnim rokovima isporuke ni za jednu posiljku (bar za balkan koliko ja znam), jer tu zavisi brdo faktora pocevsi od guzve u saobracaju, vremenski uslovi (kisa, sneg, tornado..) pa do obima posla u kurirskim sluzbama pa cak i sam mesec (primer Decembar je zlo za porucivanje i sve kasni onda) i tako dalje i tako blize. Elem, lakse ce ti biti ako uradis kao i vecia nas ovde, porucis nesto, i kad stigne stiglo je jer ako nastavis da teoretises da li je 1 kamion isao da pravi krug po balkanu kao da je deda mraz i dostavlja pakete redom po balkanu ili dal ce da ti stigne paket za 15-20 dana kao zadnji put kad si porucio/la nesto pff odose zivci onda.
Ma inace ja zaboravim na posiljku, pa kad dodje, super. Medjutim sutra putujem za Exit a kupila sam neke stvarcice maksuz za to, te mi ne trebaju kasnije. Znam da nema pravila, ali ipak postoje neki sabloni, koliko okvirno treba itd. Upravnica te poste je juce rekla da nije ni uslo u BiH, a i nisu sad neki praznici da je ludilo od narucivanja. Negdje je cep nastao a ja se igram zivaca. Da sam znala, narucila bih 10ak dana ranije i rijesila se stresa, ali stvarno je u 99% slucajeva sve stizalo za manje od mjesec dana, ovo vec 40 putuje 😭
Ili to ili jednostavno porucis sad nesto ako ti treba za 2, 3 meseca i to je to. Ovako kukanje i izvodjenje nekih ruta kuda ide kamion sa posiljkama zaista nema nikakve svrhe niti uticaja na ubrzanje dostave.
Znam, zeznula sam se, trebala sam ranije naruciti. Ali bila sam ubijedjena da ce stici kroz mjesec kao i sve do sad, kao i paketi koje sam taj dan narucila kad i ovo cudo i vec su 10 dana kod mene. Jedino da se desi cudo da sutra ujutru skeniraju taj paket, mada sumnjam.

Pošiljke iz HU idu drumskim saobraćajem i ne šalju se vreća po vreća a još i sezona godišnjih odmora. Podloži auto 10 km i toliko nazad da bi kupio žvaku da vidim šta će se reći. Kad je nešta hitno kupuje se u najbližoj prodavnici ili registrovana pošiljka ako se uklapa u rok, za UC je rok 60 dana za isporuku.

@Dusica30
Ovde ljudi čekaju tu vrstu pošiljki još i iz aprila i maja sa tim statusom pa nema galame osim pojedinaca a tebi je lako bar si rešila problem sa exitom za sledeću godinu, neće biti jurnjave sa AE.

@mitrovic__markoo

Iako pise dolazak 02.07 statusi su se pojavili tek danas !!!
Videcemo da li je ovo izuzetak ili ce od sada i UC..HU dobijati
status ALDC.

@Dusica30

Znam da ti je frka , ali sa svim posiljkama u regionui je ista situacija.
Nije ovo sada sto se tebi desava nikakav izuzetak !!!

@Naci

Da li znas da se o AE centru u Srbiji prica od 2011-2012 godine ?

Da li znas od kada je bivsi direktor Poste najavljivao novi sistem evidentiranja
i pracenja posiljki ?

Sta je ostvareno do sada ?

@SaraTroroga

ALDC za UC ili LA...HU ?

Postavila si primer za LA...HU

ne znam ja prvi put video danas na reddit-u

Imam 3 UC_HU pošiljke. Do Srbije su putovale različitim periodima, ali su received by local delivery company dobile u isto vreme (isti minut i to). Jel to znači da su one u istom džaku/kamionu?

Pitam jer sam pre 3 nedelje dobio poruku od pošte da preuzmem paket u paketomatu. Tu je bio samo jedan kod ispisan, a u paketomatu su bile dve pošiljke zaheftane. I sad već tri nedelje nema ništa od te treće pošiljke. Da li se još nekome dešavala ovolika razlika sa neregistrovanim paketima koji su u isto vreme prošli ta skeniranja?

Meni se desilo da sam dobio 4 spojene posiljke u paketomatu sem jedne (svih 5 su u priblizno vreme bile RLDC doduse, ne u bas identicno kao kod tebe). Za tu jednu sam posle mesec dana dobio cedulju u sanduce da dodjem da je preuzmem u posti.

Пошиљке обрађују по реду пристизања. Да се разумемо, по реду пристизања ономе ко их обрађује, значи како ко дохвати гомилу за распоређивање. И нико ван поште не може да зна тачно, а добар део и оних у пошти.

Pošiljke iz HU idu drumskim saobraćajem i ne šalju se vreća po vreća a još i sezona godišnjih odmora. Podloži auto 10 km i toliko nazad da bi kupio žvaku da vidim šta će se reći. Kad je nešta hitno kupuje se u najbližoj prodavnici ili registrovana pošiljka ako se uklapa u rok, za UC je rok 60 dana za isporuku.

@Dusica30
Ovde ljudi čekaju tu vrstu pošiljki još i iz aprila i maja sa tim statusom pa nema galame osim pojedinaca a tebi je lako bar si rešila problem sa exitom za sledeću godinu, neće biti jurnjave sa AE.
Nisam znala ni da se moze odabrati vrsta postarine, to sam tek sinoc provalila. Da sam znala, uzela bih onu skuplju za 2km (1e, 100din) kojoj je estimated delivery time za 10ak kraci, ali ne mogu vratiti vrijeme. Vodila sam se time ako je do sad sve stizalo za 3 sedmice u prosjeku, da ce i ovo. Ne galamim nego samo trazim informacije, ali ako smeta, napusticu forum, nije problem.

I da, ne ocekujem da ce slati samo moju posiljku, oni jednom sedmicno (koliko sam upratila ponedeljkom u 18h) salju posiljke iz HU. 26.6 je stiglo u Madjarsku, propustilo tu turu 24og, te se tek 1.7 poslalo iz Madjarske. Sutra ujutru ako ne bude makar u izmjenicnoj posti, to je to.

Nigde ne piše da je 01.07. poslato a objašnjeno je kako funkcioniše. Ne prevozi HU pošta već angažuju prevoznike što se i navede u statusima da je predato prevozniku što objavi i UPU (svetski poštanski savez) a može se videti na da ponovim TRAKERU https://www.ship24.com/ ali sad sa linkom bukvalno. Za BiH ne znam kada šalju ali za Srbiju za moje pošiljke je bilo dan za danom, na 2 dana, na 3 dana verovatno kada se nakupi odredjena težina. Većina nas je učilo da prati pošiljke kupovinom a na pitanje kuda idu kamioni možda može da se dobije na nekom forumu teretnjaci, šleperi i ostala prevozna sretstva za teret.
I ja čekam od kraja maja i početka juna neke specifične alate i neke module koji nisu za sutra već su bili za pre nedelju dana pa se ne žalim a i trudim se da živci ostanu na svom.

Nigde ne piše da je 01.07. poslato a objašnjeno je kako funkcioniše. Ne prevozi HU pošta već angažuju prevoznike što se i navede u statusima da je predato prevozniku što objavi i UPU (svetski poštanski savez) a može se videti na da ponovim TRAKERU https://www.ship24.com/ ali sad sa linkom bukvalno. Za BiH ne znam kada šalju ali za Srbiju za moje pošiljke je bilo dan za danom, na 2 dana, na 3 dana verovatno kada se nakupi odredjena težina. Većina nas je učilo da prati pošiljke kupovinom a na pitanje kuda idu kamioni možda može da se dobije na nekom forumu teretnjaci, šleperi i ostala prevozna sretstva za teret.
I ja čekam od kraja maja i početka juna neke specifične alate i neke module koji nisu za sutra već su bili za pre nedelju dana pa se ne žalim a i trudim se da živci ostanu na svom.
Pa recieved by local delivery company je bio jos 25.6. Nakon toga je bilo stavljanje u vrecu, pa tek nakon toga je bilo Otprema posiljke u inostranstgo - IZVOZ (EDI poruka). Kod nas u BiH nikad ne bude poslije toga status recieved by local delivery center, nego je sledeci status da je otpremljena iz izmjenicne poste. Izmedju edi poruke i izmjenicne poste nemam pojma sta se desava, jer se ne moze vidjeti datum ulaska u BiH. To za kamione je cisti overthinking koji smo svi nekada imali kad nam nesto hitno treba, a tog neceg nema, pa se preispitujemo gdje bi to nesto moglo biti.

14 -15 dan od kada piše linehaul Price
Tada ćeš primiti pošiljku
Tako je kod mene u Republici Srpskoj
Znači možda petak ili ponedeljak

Nazad
Vrh Dno