Pitao si za dampiranje kutija...Pa evo, posto sam to radio na mojim, znam koliko to menja zvuk. Menja dosta. Kako, zasto?
Sve solo kutije su iznutra skroz gole, ni trunka nekog damping materijala. Svaka kutija kada je kupis, iznutra je vec kako-tako dampirana raznim materijalima (poliester, vuna, filc, bitumen trake,...). Ove solo kutije u fabrickoj verziji prosto odzvanjaju iznutra (prisloni uvo na bass-reflex otvor i cuces sta se desava unutra).
Ja sam to uradio tako sto sam skinuo mid/bass driver sa prednje ploce (ti mozes dva, taman ces imati i bolji prilaz i mesta za manevrisanje unutra), i na bocnim stranicama, na donjoj bazi i zadnjoj stranici izlepio super lepkom HT35:
http://www.elementa.co.yu/yu/roba_serija_list.php?id_podgrupa=22&serija=ISPUNE I OBLOGE (meni trenutno ne izbacuje sliku tog tekstila levo od opisa, ali u pitanju je nesto slicno mesavini prirodne vune i vate recimo). Proizvodi se u beloj boji. Za debljinu su izmlatili, nema 35mm, ima nepunih 2,5cm. Sirina i duzina su tacni. Ne znam da li to mozes da nabavis, ali i ne mora da bude bas taj materijal. Moze neki deblji filc ili nesto slicno. Neke kutije se skroz ispunjavaju damping materijalom, neke su dampirane samo na stranicama (svim), a na nekim se dampiraju samo naspramne stranice (sve zavisi od konstrukcije kutije i njenih akusticnih i rezonantnih svojstva). Ponekad previse materijala moze da umrtvi bass ili dovede do neke druge nezeljene posledice preterivanja.
Ja sam jednog popodneva u dokolici sredio jednu kutiju i onda sam ih uporedo slusao, jednu sredjenu i drugu u fabrickoj varijanti. Uocio sam da je na levoj (sredjenoj) dosta utegnutiji i precizniji bass, brzi je i ne mulja nekontrolisano pri vecoj glasnoci (pogotovo ako je do zida, sto u mom slucaju nije bio problem). Srednji tonovi su se procistili, jer ih ranije, da kazem manje kontrolisan bass, nije preklopio i zamutio. Visoki su ostali kakvi su i bili. Sledeceg dana sam isto to uradio i na drugoj kutiji i vratio opet obe tako sredjene na stalke, na oko 40-50cm od zadnjeg zida i podosta vise od bocnih. Rezultat je bio i vise nego ocigledan, zvucnici su postali mirniji, bass precizniji i definisaniji nego ikada ranije, a sve sto do tada nije moglo da se slusa malo glasnije (jer su kutije pocinjale da se bune pri vecoj ekskurziji membrana), sada je moglo dosta glasnije da se slusa, a bez nezeljene distorzije i dosta mirnije, ali i dalje sa dubokim i agilnim bass-om.
Sve u svemu, jeftin i jednostavan zahvat (za jednu kutiju ti ne treba ni pola sata), a donosi bas dosta poboljsanja.
E, a evo ti jednog primera kako dampiranje izgleda pri pravljenju malo ozbiljnijih kutija:
http://www.troelsgravesen.dk/TJL_2W.htm