Šta je novo?

Pozicioniranje zvučnika

gordan84

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2008
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
5800x
GPU
4070 Ti
Zvučnike sam postavio kao što se vidi na slici. Zbog pozcije gdje sjedim većinu vremena čujem samo desni zvučnik.

Interesuje me imate li ideju kako bolje organizovati prostor u sobi da se dobije bolji raspored zvučnika? Da li su sada mnogo loše pozicionirani?

Da li ima smisla smanjivati na plejeru jačinu desnog zvučnika, kako bi se dobio bolji stereo zvuk?

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Prilozi

• 1.png
    1.png
    10.5 KB · Pregleda: 1,464
  • 2.jpg
    2.jpg
    111 KB · Pregleda: 1,400
  • 3.jpg
    3.jpg
    103.8 KB · Pregleda: 1,347
A sto ne stavis zvucnike pored kreveta sa jedne i druge strane prozora ako je to prozor?

Zdravo Gordane. Secam se kad si pravio ove stalke po uzoru na moje. Super je sve to ispalo, ali si ih postavio lose u prostoru. Onaj levi si skroz zatvorio ormanom i zidom, a to nije uopste dobro. Cak i kada sedis/ lezis na krevetu ispred njih, stereo sliku ti kvari orman jer je direktna prepreka izmedju njih. Mogu da se kladim i da ti taj orman rezonira od njih na nekoj vecoj glasnoci. Da sam na tvom mestu, ne bih se mnogo dvoumio. Levi zvucnik sa stalkom bih stavio gde ti je sada pec (znaci levo od komp. stola), naravno bar 30-40cm bih ga izvukao prema unutrasnjosti sobe, a desni bih slicno tako postavio desno od stola. Mozda bi u tom rasporedu morao da pomeras pec i po jos neku stvar, ali dobices neverovatno bolji zvuk, a sto je najvaznije, ti ces biti u sredini, pa ce ti stereo osecaj biti mnogo bolji nego do sada.
I da, utisavanje desnog u sadasnjoj postavci ti uopste nije resenje, to zaboravi. ;)

@nikk18adsl
hvala još jednom na upustvu za pravljenje stalaka. Super su ispali, mnogo bolje nego što se vidi na slici.

Poslušaću te za pozicioniranje. Ovih dana ću to odraditi pa kačim slike.
Bio sam svjestan da pozicija nije baš prava. I u pravu si, ovaj lijevi zvučnik je skroz zatvoren između ormana i zida, ali nisam mu mogao stvoriti više mjesta.

Hvala za savjet!

Pazi, ako sam te ja skapirao ti dok sedis za kompom cujes najvise desni zvucnik. Tu nema pomoci. I Nikk i ja imamo posebne sisteme oko kompa dok sedimo da cujemo muziku kako treba a posebne kao glavni sistem. Nema tu magije, levi zvucnik levo, desni desno u odnosu na tebe i to je to.

Vlado, nemoj da plasis coveka. :) Samo neka ih postavi kao sto sam mu predlozio, i cuce sve kako treba i levo i desno. ;)
I da, obavezno ih malo zakosi prema unutra kad ih budes postavio, tj. zaokreni ih prema sebi. Ne mnogo, cesto je i ugao od nekoliko stepeni dovoljan da se iskristalise zvucna slika ispred tebe. Mada, posto ce tvoja postavka biti razvucenija (razmak izmedju kutija ce pretpostavljam biti veci nego razdaljina izmedju izmedju tebe i zamisljene linije koja spaja prednje ivice kutija), mislim da ces morati malo vise da ih zaokrenes prema unutra. Naravno, u svakom trenutku treba da vidis unutrasnje bocne stranice kutija, tj. da ih ne zakosis toliko da gledas samo njihove prednje ploce pod pravim uglom.

Evo promjenio sam poziciju, bilo je dosta posla dok sam sve ispremještao.

Ako mi vjerujete više sam se obradovao danas dobijenom zvuku nego kada sam kupio zvučnike.
Nevjerovatna razlika u zvuku, kao da sam promjenio zvučnike.

Čim sam pustio prvu pjesmu pogledao sam gore u slušalice jer sam pomislio da zvuk dolazi odatle. Stereo je čudo! :banana:

E sad, možete li na osnovu slike procjeniti da li sam zvučnike dovoljno zakosio?

attachment.php

Prilozi

• To.jpg
    To.jpg
    165.7 KB · Pregleda: 1,769
Zvucnici su sada ok. Mislio sam da zelis da imas zvuk za sobu posebno od zvuka za komp, no nebitno. To koliko ces ih zakositi zavisi od tebe.

To je to, odlicno obavevljeno. Vidis sta si do sada propustio, slusao si ih toliko dugo, a nisi odmah znao da moze mnogo bolje. Trebao si ovo pitanje da pokrenes cim si napravio stalke. :)
Btw, cini mi se da si desni zvucnik malo vise zakosio u odnosu na levi. Tako se bar vidi na slici. Gledaj da ti uglovi budu jednaki na obe strane, a stelujes ih u odnosu na sredisnju poziciju gde sedis.

@gvlada
@nikk18adsl

pošto vidim da se dobro razumijete oko zvučne opreme imate li još neku "caku" pa da još poboljšam zvuk? Mislim, zadovoljan sam ja i sada, ali eto čisto da pitam.

Negdje sam čitao da se spominje dampiranje (unutrašnje oblaganje?) zvučnika. Šta se tačno time postiže, da li dublji tonovi, ili oštriji..., konkretno šta?
Da li je to komplikovano, a i kako bih rastavio ove kutije?

Konkretno ima li potrebe da se to radi? :guitar:

Nikk ti moze objasniti oko dampiranja, ja ti mogu reci da kupis neki alkohol i uzivas u zvuku ;)

OK, vidim da ste vec sve manje-vise resili, ali ja sam u prvom trenutku pomislio da je najbolje resenje zameniti mesta ormaru i stolu sa kompom. Bolje je i slusanje i gledanje iz kreveta u tom slucaju.

^bilo bi bolje ali u tom slučaju bih blokirao prolaz do druge strane kreveta, soba nije baš toliko velika!

Po semi kojoj si postavio, sirina ormana i stola je ista, ne vidim kako bi izgubio mesto sa tim, po meni je u pravu dunno. Jel ti puno vremena provodis u toj sobi? Ako da sto ne kupis neki dvosed ili trosed na razvlacenje, i napravis pravu malu hifi oazicu :) ?

^bilo bi bolje ali u tom slučaju bih blokirao prolaz do druge strane kreveta, soba nije baš toliko velika!

Moja ti je soba veca u visini nego u duzini i sirini. Znaci niske frekvencije me pojele.
Ne vidim zasto se ti zalis sa franc krevetom :)

Pitao si za dampiranje kutija...Pa evo, posto sam to radio na mojim, znam koliko to menja zvuk. Menja dosta. Kako, zasto?
Sve solo kutije su iznutra skroz gole, ni trunka nekog damping materijala. Svaka kutija kada je kupis, iznutra je vec kako-tako dampirana raznim materijalima (poliester, vuna, filc, bitumen trake,...). Ove solo kutije u fabrickoj verziji prosto odzvanjaju iznutra (prisloni uvo na bass-reflex otvor i cuces sta se desava unutra).
Ja sam to uradio tako sto sam skinuo mid/bass driver sa prednje ploce (ti mozes dva, taman ces imati i bolji prilaz i mesta za manevrisanje unutra), i na bocnim stranicama, na donjoj bazi i zadnjoj stranici izlepio super lepkom HT35: http://www.elementa.co.yu/yu/roba_serija_list.php?id_podgrupa=22&serija=ISPUNE I OBLOGE (meni trenutno ne izbacuje sliku tog tekstila levo od opisa, ali u pitanju je nesto slicno mesavini prirodne vune i vate recimo). Proizvodi se u beloj boji. Za debljinu su izmlatili, nema 35mm, ima nepunih 2,5cm. Sirina i duzina su tacni. Ne znam da li to mozes da nabavis, ali i ne mora da bude bas taj materijal. Moze neki deblji filc ili nesto slicno. Neke kutije se skroz ispunjavaju damping materijalom, neke su dampirane samo na stranicama (svim), a na nekim se dampiraju samo naspramne stranice (sve zavisi od konstrukcije kutije i njenih akusticnih i rezonantnih svojstva). Ponekad previse materijala moze da umrtvi bass ili dovede do neke druge nezeljene posledice preterivanja.
Ja sam jednog popodneva u dokolici sredio jednu kutiju i onda sam ih uporedo slusao, jednu sredjenu i drugu u fabrickoj varijanti. Uocio sam da je na levoj (sredjenoj) dosta utegnutiji i precizniji bass, brzi je i ne mulja nekontrolisano pri vecoj glasnoci (pogotovo ako je do zida, sto u mom slucaju nije bio problem). Srednji tonovi su se procistili, jer ih ranije, da kazem manje kontrolisan bass, nije preklopio i zamutio. Visoki su ostali kakvi su i bili. Sledeceg dana sam isto to uradio i na drugoj kutiji i vratio opet obe tako sredjene na stalke, na oko 40-50cm od zadnjeg zida i podosta vise od bocnih. Rezultat je bio i vise nego ocigledan, zvucnici su postali mirniji, bass precizniji i definisaniji nego ikada ranije, a sve sto do tada nije moglo da se slusa malo glasnije (jer su kutije pocinjale da se bune pri vecoj ekskurziji membrana), sada je moglo dosta glasnije da se slusa, a bez nezeljene distorzije i dosta mirnije, ali i dalje sa dubokim i agilnim bass-om.
Sve u svemu, jeftin i jednostavan zahvat (za jednu kutiju ti ne treba ni pola sata), a donosi bas dosta poboljsanja.
E, a evo ti jednog primera kako dampiranje izgleda pri pravljenju malo ozbiljnijih kutija: http://www.troelsgravesen.dk/TJL_2W.htm

Poslednja izmena:
Aha, uradiću to kada nije komplikovano samo da nabavim materijal.

Hvala na objašnjenju!

Sada sam skidao gornji drajver. Nalazi se pregrada između ovih drajver tj. dijeli kutiju na dva dijela. Interesuje me da li treba nju oblagati? I ova kružna izbočina s lijeve strane čemu služi, da li i to obložiti?

attachment.php

attachment.php

Prilozi

• g.jpg
    g.jpg
    124.5 KB · Pregleda: 1,591
  • gg.jpg
    gg.jpg
    104.5 KB · Pregleda: 1,125
Poslednja izmena:
Znaci, posto je kutija tako podeljena, primenjen je princip i kompresione kutije (sa donjim driverom) i BR (sa gornjim). Vidim da je ozicenje drugacije (rekao bih malo deblje) nego na solo2. One kruzne izbocine ima i kod mene, i prekrio sam i njih. Cemu sluze...ne vidim neku jasnu svrhu...Jedino mi pada na pamet da su time hteli malo da ubiju stojece talase unutar kutije, ali ako je to, bedan im je pokusaj. Ili su hteli samo tu u tim tackama da podebljaju stranice...Kad budes dampirao, zaobidji samo skretnicu. Drugo sa svih strana mozes da uradis.

@gvlada
@nikk18adsl

pošto vidim da se dobro razumijete oko zvučne opreme imate li još neku "caku" pa da još poboljšam zvuk? Mislim, zadovoljan sam ja i sada, ali eto čisto da pitam.

Negdje sam čitao da se spominje dampiranje (unutrašnje oblaganje?) zvučnika. Šta se tačno time postiže, da li dublji tonovi, ili oštriji..., konkretno šta?
Da li je to komplikovano, a i kako bih rastavio ove kutije?

Konkretno ima li potrebe da se to radi? :guitar:

На твоју поставку може се ставити сијасет примедби.
Прво и основно, субвуфер ти не стоји на поду. На само што је тако он нестабилан и ствара доплер ефекат приликом микро померања кутије услед отпора ваздуха трансферу звучне енергије, већ ти уноси вибрације и у све елементе система који се налазе на столу, рачунајући и сам рачунар, а пре свега његову звучну картицу која "плива" у субсоницима.
Такође рачунар не треба да стоји на истом столу са било којим другим звучником (не само сувуфером), из истих разлога.

Демпинга има неколико врста: 1. демпинг зидова кутије, 2. демпинг ваздушног простора у кутији, 3. демпинг кућишта звучника 4. демпинг стојећих таласа у кутији.
Први /ако се ради о умтртвљавању самих панела кутије/ смањује иститравање звука унутар кутије напоље кроз зидове кутије са фазном разликом, а ако је у питању облагање панела антирефлексним апсорпционим материјалом онда је циљ смањивање рефлексије са панела натраг на звучник /посебно на мембрану/, други утиче на Q фактор - брзину звука унутар кутије и смањује дејство рефлексија са зидова натраг на звучник /посебно на мембрану/, трећи уклања повратне механичке вибрације са кућишта и магнета звучника на мембрану, четврти спречава појаву "wolf" тонова.
Има још пар суптилнијих облика демпирања /нпр. демпирање суспензије звучника, демпирање рефлексија са носача кућишта, демпирање маске звучника, демпирање шупљине за voice coil итд./ али је ово основно.
Резултат адекватног демпинга је увек прецизнији и боље дефинисан /"мање запрљан"/ звук. Он може бити прилично приметан, ако се ураде све врсте демпинга, и то квалитетно. Врло је битан адекватан избор и исправно постављање материјала за демпинг, а који зависе од врсте демпинга.
Раније сам на овом форуму писао о томе како звучнике треба поставити на под, па то овде не бих понављао.

Poslednja izmena:
На твоју поставку може се ставити сијасет примедби.
Прво и основно, субвуфер ти не стоји на поду. На само што је тако он нестабилан и ствара доплер ефекат приликом микро померања кутије услед отпора ваздуха трансферу звучне енергије, већ ти уноси вибрације и у све елементе система који се налазе на столу, рачунајући и сам рачунар, а пре свега његову звучну картицу која "плива" у субсоницима.
Такође рачунар не треба да стоји на истом столу са било којим другим звучником (не само сувуфером), из истих разлога.

@draganmi
sad mi je jasno oko dampiranja ali te nisam najbolje shvatio ovo vezano za prvi pasus.
Kakav subwofer?

A što se tiče kućišta koje stoji na stolu, možda da podmetnem neku tkaninu, nešto malo deblje (tepih) pa da uklonim vibracije?

Poslednja izmena:
@draganmi
sad mi je jasno oko dampiranja ali te nisam najbolje shvatio ovo vezano za prvi pasus.
Kakav subwofer?

A što se tiče kućišta koje stoji na stolu, možda da podmetnem neku tkaninu, nešto malo deblje (tepih) pa da uklonim vibracije?

Не знам шта је оно на последњој полици, штампач или субвуфер?
Све што је мекано као веза је погубно јер повећава еластицитет, а тиме и амплитуду вибрација.. Мекано је добро за неке врсте демпинга, али не на местима која представљају везу између елемената.
Видео си да се као веза са полицом код добрих уређаја увек користе шиљци (крута веза), а не гумени подметачи.Мора да постоји што крућа веза између елемената, а они морају да буду тако постављени да се спречи међусобни трансфер енергије, а да буду сваки за себе што боље "механички укроћени" тј. демпирани, односно да што мање осцилују. Ја зато на својим звучницима држим тегове од по 25 кг.
Чак и чврстина затезања шрафова на столу има утицаја на укупне осцилације стола.

Poslednja izmena:
^vidim ja da je neka zabuna. Ono u stolu je štampaš a zvučnici su stereo, nalaze se na stalcima oslonjeni na šiljke.

Nego baš me zanima kako da smirim kućište da ne vibrira?

Primjetio sam nekada da se čuje vibriranje, prenosi se i na sto. Malo hard doskovi, malo možda od zvučnika pa možda nekada dolazi i do rezonance, ko zna?

Poslednja izmena:
Malo se niste razumeli izgleda :D
Ono je stampac, woofer u toj kombinaciji ne postoji, a zvucne kutije su izolovane na spajkovima, a stalci su punjeni. Gordan pominje da mu kuciste pravi problem, jer je u vezi sa stolom. To moze na vise nacina da se otkloni/ ublazi.
Moze recimo da se hard disk (ili diskovi) stavi na lastisima, kako se ne bi prenosile vibracije na samo kuciste. Ovako nesto: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=202092
Takodje, i ventilatori mogu da uzrokuju vibriranje kucista, pa se i na tome moze poraditi. Smanjivanje napona (smanjuje se i buka), stavljanje gumenih podloski, udaljavanje samog ventilatora od resetke na kucistu i sl.
Nije lose ni odraditi dempiranje kucista. To dosta pomaze. Na kraju, ako je neizbezno da kuciste stoji tu gde je sada, moze se podici na nekim da ga tako nazovem siljcima (nogicama) koje ce zbog smanjene povrsine dodira sa stolom smanjiti i prenos vibracija.

Poslednja izmena:
Ili neka stavi na stiropor kao ja i nema vise vibracija.

Imam ja jedno pitanje... vidim da nije dobro da woofer drzim na stolu. Jel ok da bude na podu ispod stola ili bi trebao da ga drzim negde dalje?

Bolje ga udalji, da nije ispod stola da ne vibrira sto i da ne "zagušuje" pravilno prostiranje zvuka. A možeš malo i eksperimentisati sa pozicijom. Npr. moj brat je postavio woofer u jedan ćošak, ne baš pribijen i baš se fino prostire bas.

Imam ja jedno pitanje... vidim da nije dobro da woofer drzim na stolu. Jel ok da bude na podu ispod stola ili bi trebao da ga drzim negde dalje?

Pa zavisi kakva ti je konfiguracija terena i kako stojis sa duzinom kablova. :)
Obavezno ga skini sa stola, a i bolje je da ga stavis negde na cistinu, nego bas ispod stola (ne valja ni u sam cosak sobe niti blizu vecih drvenih povrsina- regali i sl.).

Ako je SW ispod stola onda se cela ta supljina ispod ponasa kao rezonatorska kutija. Takodje, SW staviti u cosak nije dobro jer se pojacava "mumlanje". Skoro sam eksperimentisao sa postavkom i najbolje se cuje na sredini bocnog zida, sto dalje od uglova s' tim da ispred sebe ima najvecu mogucu razdaljinu od zida tj najvise prostora da se bas prostre i razlegne preko cele sobe.

Ako je SW ispod stola onda se cela ta supljina ispod ponasa kao rezonatorska kutija. Takodje, SW staviti u cosak nije dobro jer se pojacava "mumlanje". Skoro sam eksperimentisao sa postavkom i najbolje se cuje na sredini bocnog zida, sto dalje od uglova s' tim da ispred sebe ima najvecu mogucu razdaljinu od zida tj najvise prostora da se bas prostre i razlegne preko cele sobe.

Тако је, али је много боље испод стола него на столу. Позиционирањем у углу добијамо ефекат хорне, што није пожељно због ремећења фреквентног одзива (фактички се повећава осетљивост субвуфера, па га треба атенуирати), а онда има и два зида у близини који рефлектују звук натраг на мембрану.
Треба га поставити мало асиметрично (дакле не на средину зида, већ можда негде на 2/3), због стојећих таласа.
Добро је ако је у наставку површине испред њега неки дебели тепих (опет да би се смањиле повратне рефлексије на мембрану). Ја на поду непосредно испред њега држим сунђерасто јастуче које се користи за столице.

Poslednja izmena:
Ja sto kao mesto za SW uopste ne uzimam u razmatranje :) Mozda bi oni plastik SW iz 2.1 PC kompletica i mogli da stanu ali zamisli neki HiFi SW na stolu!

Nazad
Vrh Dno