Šta je novo?

PoW - Mining posle ETH PoS

Ima sve to u pravu si 🙂
Samo bi mi trebao neki chart ili u nekoj drugoj formi podatak kolika je dnevna/nedeljna promena u procentima za hashrate, difficulty i kolicinu novcica koju kopam sa istim hashrate-om (slicno ili isto kako vec postoji za fiat vrednosti) za svaki novcic posebno

Razmisljao sam da pokusam da tako nesto odradim u Excel-u preko raznih API-ja pa da u jednom sheet-u imam tako nesto, ali rekoh mozda ima tako nesto vec pa da se ne pokusavam dok ne proverim

Danas ugasio eth kopanje, jedan rig sam presaltao na neoxu dan dva da vidim kako ce raditi.
Core wallet koristim
Minerpool
Po karti imam oko 29mh sa potrosnjom fiksiranom na 130w.
Da li moze savet za ergo kako sta gde?(koji wallet,koji pool,koja,podedavanja za grafike)
Imam 3070 i 3070ti

ja za sve pa i ergo koristim 2 miners pool, deluju mi naj legit od svih. za podesavanja pojma nemam taj coin je kompletno blesav

Za klokove baci pogled i na video i na komentare ispod :

Povrsno je to, ali bar da imas nesto za pocetak.

Za FLUX sam nasao ovo :

Bilo bi extra da nadjemo ovakve spreadsheetse za sve coine..

Danas ugasio eth kopanje, jedan rig sam presaltao na neoxu dan dva da vidim kako ce raditi.
Core wallet koristim
Minerpool
Po karti imam oko 29mh sa potrosnjom fiksiranom na 130w.
Da li moze savet za ergo kako sta gde?(koji wallet,koji pool,koja,podedavanja za grafike)
Imam 3070 i 3070ti

Wallet za Ergo mozes na primer Zelcore.
Imaju i mobilni wallet, podrzava i Flux i Ergo..

Danas pustio da kopa RVN na dve RTX 3090...testiram još malo podešavanja kartica..
Uspeo sam da izvučem oko ~95 MH/s sa Core Clock Offset: 100 i Power Limit: 300W
Slike od dole su sa 2x330W Power limita... stim da se na 300W daleko manje greju, i
temp. ide od T:50-51°C do 94-96°C memorije...

1.PNG
2.PNG

Зна ли неко колико више троше картице на kawpow у односу на ETH?
(Ако узмемо за пример иста подешавања).
Већина уређаја ми није у близини већ на другим локацијама, па не могу да измерим потрошњу из зида,
а не бих да преоптеретим инсталације тамо. Koд себе су ми само AMD карте, па не могу да проверим за nVidia.

Конкретно nVidia (1060 6GB и 1070 8GB).
За AMD још гледам шта и како ће да се копа (још увек копају ETH).

Pazi, skroz su drugi algoritmi, ne mogu da budu ista podesavanja.
Kod ETH ti skroz spustis GPU klok, a memoriju drzis na visokom overkloku, zato sto algoritam koristi uglavnom vram.
KawPaw koristi dosta GPU, tako da se potpuno drugacije postave klokovi i za gpu i za memoriju.

Nisam tacno poredio, ali racunaj na bar 20% vecu potrosnju struje, ali i mnogo vise toplote (srecom je leto iza nas)..

@DBraveZ

Хвала на информацијама.
До сада нисам имао искуства са другим алгоритмима, копао сам само ETH од 2018.
За температуре знам да су веће али на локацијама имам добро проветравање, тако да ће то бити ок + иде зима.

Уколико неко има више искуства у вези подешавања картица за kawpow, нека напише.
(Jесте да не могу све да раде са истим подешавањима, али да знам оквирно,
пошто на интернету има различитих информација).

Тренутно за 1060 и 1070
Имам и ригове са 3090 картицама, али оне ће копати ETH до краја, а после ћу видети,
нисам сигуран шта је најбоље за те карте.
Зa AMD карте ми ERGO делује занимљиво, мање се греју картице, и мања је потрошња.

Pazi, skroz su drugi algoritmi, ne mogu da budu ista podesavanja.
Kod ETH ti skroz spustis GPU klok, a memoriju drzis na visokom overkloku, zato sto algoritam koristi uglavnom vram.
KawPaw koristi dosta GPU, tako da se potpuno drugacije postave klokovi i za gpu i za memoriju.

Nisam tacno poredio, ali racunaj na bar 20% vecu potrosnju struje, ali i mnogo vise toplote (srecom je leto iza nas)..
pricaj za sebe, ja klimu ne gasim do januara :D i onda je ugasim za januar i pola februara i opet pali...

Ja sam na jednom rigu postavio Neoxu(kawpaw) a na jednom ergo, ergo sam lako podesio i radi onako kako sam im mislio dok neoxa ne moze na slicna podesavanja od eth, njemu vise odgovara RVN podesavanja ako nadjes negde jer je isti algoritam, vise opterecuje core kao sto je kolega napisao ranije i dosta se vise greje sve i ventovi se vise opterecuju, ja trenutno gledam neki sweetspot sto se tice potrosnje i kopanja jer sam na dve lokacije tacno sa ovim podesavanjima potrosnje na granici crvene zone, tako da ovde gde mi je neoxa tu sam smanjio PL a samim tim mi je i manje kopanje ali i manja struja, videcu jos koji coin ce biti isplativiji sa slicnim podesavanjima(za 3070 vijam 130w dok za 3070ti vijam 200-210)

pricaj za sebe, ja klimu ne gasim do januara :D i onda je ugasim za januar i pola februara i opet pali...

:oops:
Zar ne moze nekako drugacije da se rashladi lokacija? Neka promaja, ili tako nesto?
Jer, to sto potrosi klima je mogao da potrosi jos jedan rig, ali rig bar donese neku zaradu, a klima samo potrosi struju.

ma bre takva je klima. i da ne kopas tako moras.... barem ja sto sam navikao da spavam u ladnom. ja bato moj vunene carape na noge i cebe za spavanje preko cele godine, a *****i ti to...

Kakva je matematika tu kod tvoje konf. na kraju sa Neoxom? Predpostavimo da imaš 2x3080L, to je oko ~80 MH/s uz 500-550W potrošnje struje ...
i to ti daje nekih 90$ mesečno...minus struja ~40$.. znači da ti ostaje oko 50$ mesečno? Ja sam nešto slično računao kod 2x3090 na RVN.. uh, baš se
sve smanjilo... :(

Sto se mene tice, dokle god ne idem u minus ja sam dobar. Trenutna isplativost u fiatu me ne zanima jer necu nista ni da prodajem.
To sto dam za struju to mi je kao da sam radio DCA. A ako krene u minus gasim masine i ono sto inace dajem za struju sa tim kupujem coine/tokene. I to je to.

Najbolja je ona majnerska: kad sam mislio da najmanje zaradjujem, tada sam u stvari najvise zaradjivao 😉

svaka ti ka u njegosa, svaka cast!

Pitanje za HOLDere od milion $ :

Da li cete da cuvate sve to iskopano (rvn, erg, flux, neox, etc, firo itd..) ili sve iskopano pretvarate u BTC i cuvate njega?

A mozda primeniti i taktiku 50-50%.
Tako i da neki coin skroz propadne, bar je pola sacuvano u BTC..

ja za sad cuvam sve u koinima koje kopam. mahom su to jaki coini koji ne bi trebalo da nestanu preko noci. napravio sam gresku sto sam pola iskopanih eth drzao i vidu btc. sa btc sad mogu da se slikam, a eth mogu da stejkujem kad predje na pos.

Pitanje za HOLDere od milion $ :

Da li cete da cuvate sve to iskopano (rvn, erg, flux, neox, etc, firo itd..) ili sve iskopano pretvarate u BTC i cuvate njega?

A mozda primeniti i taktiku 50-50%.
Tako i da neki coin skroz propadne, bar je pola sacuvano u BTC..
FLUX sam čuvao 3, 4 godine kopano možda par meseci samo, prodao kad je bio oko 2$, otplatio sve uloženo ikada i još zaradio.
FLUX je extra jer za razliku OD RVN nešto rade, guraju tu web3 priču decentralized servera i interneta. Plus 2x godišnje do sad su imali snapshot za parralel assets.
Tu ko skupi dosta coina može se lepo zaraditi. Ali na svaki jak pump naravno prodaja, emotivno vezivanje vodi u propast u Crypto svetu.
ERGO ubedljivo najmanje troši, moj favorit za novi ETH. Najviše me brine što je vezan za nesposobne developere Cardana, ali u neku ruku možda je to i dobro je taj tim ima shitload love.

Etc niko ne spominje, identicna su podesavanja i potrosnja kao eth. Rvn i neoxa osetno vise trose.
Meni jedan rig sa 6700xt, skoro od pocetka kopa neoxa, ostalo cu vrt, etc, pa kako bude.
Mislim da ce neox sigurno imati dobar rast, dal za godinu ili dve, ali hoce.
Sto se tice isplativosti tu sam siguran sam da smo od prekosutra svi u ---------- duzi vremenski period. :)

na whattomine etc im je zvanicni naslednik . sve uporedjuju u odnosu na njega ;). bas im je dobra fora

neko gura tu etc pricu... snaga na mrezi se uduplala za fazon mesec dana

neko gura tu etc pricu... snaga na mrezi se uduplala za fazon mesec dana
Logično je da svi koji imaju Asic minere pređu na ETC, jer i ne mogu na nešto drugo. "Problem" je što svi na forumu gledaju na stvari iz perspektive GPU majnera, a oni su manjina u ovoj priči. 👍

Mogu ali verujem da je ETC taj koji će imati dominantnu većinu.

Nazad
Vrh Dno