Šta je novo?

Povezivanje gitare sa PC

Abyssus

Cenjen
Učlanjen(a)
06.12.2010
Poena
159
Povezao sam gitaru na komp ali ne znam kako da podesim Guitar rig 4 da se cuju efekti (npr. distorzija)..

Za najbolje rezutate potrebne su dve stvari: Eksterna kartica/audio interfejs koji podrzava AISO drajvere za zvuk, sa firewire ili USB priljuckom za povezivanje i neki DAW program.
USB varijante su mnogo pristupacnije i cena im se krece od 100-250e u zavisnosti od toga koliko prikljucaka i funkcija imaju. Najpopularnije su M-AUDIO, LINE 6 i EMU i sve imaju manje vise iste funkcije: 2 ulaza, predpojacalo, MIDI ulaz i 48V napajanje koje je neophodno za prikljucivanje kondenzatorskih mikrofona. DAW je stvar ukusa, neki od popularnijih su Pro Tools, Cubase, Ableton i sl.

^ sve to stoji,ali moze "solidno" da svira i sa integrusom (pozeljno neki creative). Sve sto je potrebno asio4all,i pravilno konfigurisanje istog. Opisi malo detaljnije,kakvih problema imas? Ima li zvuka uopste? ili je veliki latency? Ili pak shushti,pishti,prekida zvuk?

Kada povezem gitaru sa komp sve se lepo cuje ali na clean znaci nema nikakvih efekata ali kada udjem u guitar rig 4 ne mogu nikako da namestim da se cuju efekti vec samo nesto susti,znaci samo clean se lepo cuje i nema latency (zvuk ne kasni)..Ako neko zna kako sve lepo da povezem i podesim neka mi lepo objasni step by step :D Integrisana muzicaka je Realtek HD Audio,podrzava 1.7 sistem i mislim da moze i na njoj lepo da radi bar sam tako citao na netu..

Poslednja izmena:
al takve boje i zvuk neces da dobijes...

Necu dobiti takve boje i zvuk ali meni je potrebna samo distorzija i mislim da za toliko moze da izvuce i Guitar rig ili neki drugi program..Za 12000 kupicu jos 8GB ram za komp..LOL :D

ok ja htedoh da pomognem , jedino sto ces dobiti bez preampa sa hiZ ulazima je g......

Hehehe:D Razumem ja tebe ali znas kako,ne daju mi se tolike pare zato hocu ako je moguce da namestim to preko kompa da se malo zezam jer planiram uskoro da je prodam :D
Zato i necu nista da ulazem u opremu za gitaru:D

Evo ja danas uzeh onu gitaru u Idei za 5000, odlicna je za te pare, i povezah je na komp, tj na zvucnu Asus Xonar STX. Guitar rig 4 lepo radi. Jos samo da naucim da sviram :D

Mozes da objasnis kako si povezao gitaru i kako si sve podesio ali da se cuje distorzija??:D Ja sam moju gitaru povezao na komp na ulaz za mic i ono sve se lepo cuje kad je na clean,nema ni latenci ali kada probam neku distorziju preko Guitar riga onda nece da se cuje..Mozda ovaj Guitar rig 4 sto sam skinuo nije dobar??Guitar rig 4 140MB??:D

Poslednja izmena:
Moj je od 290 MB. Nista, samo sam ga instalirao, startovao, i dole dvoklik na neku preset distorziju, i on je odmah ucita i svira drugacije :D
Mozda ti zvucna ne podrzava efekte?

Koliko vidim imamo istu muziku karticu..e sad ako neko hoce neka sve lepo objasni kako da ukljucim i podesim..

Moj je od 290 MB. Nista, samo sam ga instalirao, startovao, i dole dvoklik na neku preset distorziju, i on je odmah ucita i svira drugacije :D
Mozda ti zvucna ne podrzava efekte?

Ma kartica je ista kao kod IvaNftw i njemu radi znaci nije kartica u pitanju,sigurno podrzava efekte nego verovatno nesto nisam dobro podesio u Guitar rigu..Kad udjem u volume control jel mic treba da stavim na Recording volume ili Playback volume??Da nije to problem??

Na recording, a playback ti je da istovremeno i cujes to sto sviras.

Probao sam i Guitar rig 2 i nece ni na njega da radi..Mislim da nisam dobro podesio input i output zato sto program ne radi nista,gitara se cuje i bez njega ali clean..Jel zna neko sta i kako treba da se konfigurise??

Povezao sam gitaru i program i sve sam dobro konfigurisao tako da se cuju i efekti i to bez drivera asio4all..Gitara se cuje,nema lattency i sve lepo radi ali jednostavno zvucnici nisu za to jer pojacala imaju drugacije zvucnike tako da se na ove zvucnike nikad ne moze cuti kao na pojacalu..

Povezao sam gitaru i program i sve sam dobro konfigurisao tako da se cuju i efekti i to bez drivera asio4all..Gitara se cuje,nema lattency i sve lepo radi ali jednostavno zvucnici nisu za to jer pojacala imaju drugacije zvucnike tako da se na ove zvucnike nikad ne moze cuti kao na pojacalu..

Sasvim logicno. Mora malo da ulozis ako hoces iole pristojno time da se zanimas, makar i amaterski.

Ima li koga ko može da pomogne jednoj očajnoj mami? Moj sin je dobio elektroakustičnu gitaru, plan je bio da se veže na računar. Bitno je reči da su računar i DVD zakačeni za Kenwood risiver, na koji su vezana dva veelika zvučnika. Kupila sam odgovarajući kabl i adapter za ulaz u računarski džek (line in), podesila sve što treba, ali ništa. Napominjem da radio, DVD i muzika sa računara rade savršeno. Na kraju, očajna što zvučnici odbijaju poslušnost, skinem kabl koji povezuje računar i risiver i umesto njega stavim neke male stare računarske zvučnike i ono - rade. Da li iko zna u čemu je problem? Neki su predlagali predpojačalo, drugi kažu da ne treba...a ja se skoro uopšte ne razumem u materiju i tako UPOMOĆ...:rupa:

Ima li koga ko može da pomogne jednoj očajnoj mami? Moj sin je dobio elektroakustičnu gitaru, plan je bio da se veže na računar. Bitno je reči da su računar i DVD zakačeni za Kenwood risiver, na koji su vezana dva veelika zvučnika. Kupila sam odgovarajući kabl i adapter za ulaz u računarski džek (line in), podesila sve što treba, ali ništa. Napominjem da radio, DVD i muzika sa računara rade savršeno. Na kraju, očajna što zvučnici odbijaju poslušnost, skinem kabl koji povezuje računar i risiver i umesto njega stavim neke male stare računarske zvučnike i ono - rade. Da li iko zna u čemu je problem? Neki su predlagali predpojačalo, drugi kažu da ne treba...a ja se skoro uopšte ne razumem u materiju i tako UPOMOĆ...:rupa:

Bilo bi dobro da napises o kojoj zvucnoj karti se radi. Ako nisi sigurna, reci nam da li je zvucna karta na ploci(ako da koja je ploca u pitanju) ili posebna u nekom slotu, pitaj sina on sigurno zna ;).
Na koji nacin je povezan racunar i risiver, kojim kablom, stereo ili 5.1-7.1..., opet pitanje za sina.
Predpojacalo je gotovo neophodno u suprotnom postoji mogucnost da se nesto pokvari tj. sprzi. Moze da se nabavi pedala koja se zove dibox, ima jeftinih modela koji dodju kao odlicno resenje za povezivanje gitare na racunar.

Zvučna kartica je (valjda) SoundMAX Integrated Digital HD Audio, a računar i risiver su povezani stereo kablom. Nažalost, sin se joše ne razume dovoljno (10 god.), ali sam sigurna da će uskoro biti expert:eyebrows:. Elem, gde mogu da nadjem predpojačalo i šta ono ustvari radi? I koliko okvirno košta?

Dibox (gitarska pedala, koja moze sluzi kao predpojacalo) moze da se nadje u prodavnici muzickih instrumenata. Npr. ima u jednoj radnji u Beogradu ciji su inicijali M.M.(nije pogodna soba, pa ne smem da reklamiram). Ta sprava bi u vasem slucaju ispravila (u zargonu "ispeglala") signal koji salje gitara, pa samim tim ne bi moglo da dodje do neke havarije u racunaru, tj. da crkne zvucna karta ili slicno. Naravno ovo nije jedina njena namena.

Opet mi nije jasno zbog cega se ne dobija zvuk na resiveru a preko komp. zvucnika radi!? Nije garancija da cete preko diboxa resiti problem, ali svakako preporucujem da ga uzmete iz gore navedenih razloga.

ps. Imate privatnu poruku

Samo da utvrdimo - o kojoj se gitari tačno radi? Akustična koja ima output tako da može da se svira i preko kompjutera? Za lakšu proveru bilo bi korisno ako može naziv modela.

Ako je tako, DI box vam definitivno ne treba. Proverite input kanale na vašoj kartici i da li ste izabrali line in za izvor zvuka - moguće je da ako koristite kompjuter za razgovor (Skype i slični programi) da ste izabrali mikrofon za izvor zvuka.

godinama sviram gitaru preko kompa uz SB live 24 bit i kx asio drivere. koristim cubase na koji je dodat amlitube plug in koji ima hiljade distorzija i drugih efekat...najbitnije je da podesis latenciju u asio driverima na 5 ms ili 2 ms. Gitaru mozes da ukljucis u mixetu (ja imam malu 4 kanalnu koju sam uzeo za 40 evra) pa sa mixete u line in na kartici ili varijanta direktno na rec ulaz sa ili bez mixete...trebace ti samo adapter sa gitarskog jack-a na onaj mali jackic koji iode u kartu a to imas da kupis gde hoces za male pare...svirao sam i preko orginalnog sound blaster softvera koji ide uz kartu i tu imas nekoliko distorzija (koje zvuce fenomenalno a moguce je i sam da kreiras svoju distorziju menjanjem osnovnih parametara kao sto su chorus reverb i ostalo posle cega i snimis preset) i nema potrebe za nikakvim podesavanjima u driverima i softavreu (samo playbeck out podesi da ide sa line in-a ili rec in-a... ali asio i amplitube su daleko siri i veci izbor efekat s tim da snimanje direktno obavljas u cubaseu gde mozes da radis i post procesing i sve ostalo sa snimkom, ako ides preko sound blastera na microfon ulaz direktno preko adaptera onda mozes da koristis soundforge za snimanje materijala sto sam ja i radio...zvuk je perfektan cist a nema nikakvog kasnjenja prilikom upotrebe efekta...

Vrh Dno