HDSentinel je odlican program ... za ono za sta je namenjen. A funkcija mu je da cita podatke iz SMART-a. SMART je deo elektronike HDDa koji cuva podatke o stanju HDD-a, ali nije bezgresan. A ako sa samom elektronikom nesto nije u redu onda i SMART luduje a i HDSentinel koji se oslanja na njegove podatke.
SMART kao takav ne moze da detektuje sve probleme, vec belezi npr. da li HDD ima bad sector, da li je gubio konekciju sa racunarom, itd. HDSentinel te nule i jedinice uzima i pretvara u info koji je laiku citljiv.
To sto Sentinel detektuje npr. 5 bad blokova a proizvodjacki test ne, ne znaci da Sentinel gresi vec da mozda proizvodjac kaze da je disko OK dok ima npr. 20 bad blokova ... Sentinel je dobra stvar za procenu stanja HDD-a, ali on ne moze da zna sa 100% sigurnosti u kom je stanju HDD. On sazna za bad block kada to sazna i racunar, prilikom pokusaja citanja podatka sa neke lokacije i on moze da prijavi 5 a da hdd ima 500 komada. Ali je i to bolje od totalnog neznanja.
Ja sam npr. zahvaljujuci Sentinel-u i tome sto je u SMART-u ostao podatak koliko gresaka u komunikaciji je imao HDD sa MB u jednom laptopu uspeo da nateram Kimtec da coveku izdaju potvrdu za zamenu. Uredjaj 3 puta bio na servisu, oni puste test za HDD - sve ok, test za MB - sve ok, test za RAM - sve ok i vrate coveku kao ispravan. Covek donese jos 2 puta, u drugom putu nakon njegove kuknjave zamene HDD ali problem ostane pa ga on donese meni, kao prodavcu. Sentinel prijavi gomilu gresaka u komunikaciji, ja shvatim da je MB i posle par dana ubedim servisere u Kimtecu da problem stvarno postoji i da ga oni konstatuju i posto je bio toliko puta na servisu covek dobije novi.
Tako da sve zavisi od potrebe, ali ipak je bolje imati ga nego nemati.