Šta je novo?

Pouzdanost HDD sentiel programa

Kluzo

Slavan
Učlanjen(a)
08.10.2005
Poena
320
Interesuje me pozdanost gresaka koje pokazuje program HD Sentiel, u vise navrata mi je pokazao da hardovi imaju bad sektore, a ti isti hardovi su radili besprekornoi testirani sa programima koje je za njih predvideo proizvodjac hard diskova, nisu pokazivali nikakve bad sektore.
Moj hard Maxtor sata2 od 500gb u HD S. pokazuje 8 bad sektora, a ni jedan drugi program za testiranje to ne pokazuje.

Da li si proverio programom HDD Regenerator?

Naravno, cist ko suza, nije nista nasao.

Ja sam imao drugaciju situaciju. HD Sentinel je prijavljivao lose sektore i posto sam diskove obradio HD Regeneratorom(ona opcija da regenerise sve) on je prijavljivao 100% zdravlje iako su problemi i dalje bili prisutni.

Ja sam imao drugaciju situaciju. HD Sentinel je prijavljivao lose sektore i posto sam diskove obradio HD Regeneratorom(ona opcija da regenerise sve) on je prijavljivao 100% zdravlje iako su problemi i dalje bili prisutni.

Dakle, u prevodu, HD Sentinel je veoma nepouzdan program, koga se svi mi trebamo kloniti. Ja ga imam kod mene na hard disku ali ga nikada nisam probao, na sreću, jer bih se sigurno džabe iznervirao sa tim lažnim bad sektorima koje prijavljuje.

Pa nemoj tako, dobar je zato sto ti prikazuje temperature diskova dole desno u svakom momentu.

Ima opcija za napredniji sken diska, treba sa tim probati. Meni se uglavnom pokazivao kao pouzdan.

Od jutros dva puta se javlja ovaj problem: šta mi valja činiti?

1.png

Edit: kada sam otkucao poruku na forumu, mimimizovao sam Chrome i video sledeću poruku:

2.png

Poslednja izmena od urednika:
Probaj ovaj napredniji sken diska koji je garson spomenuo, inace meni se cini da ti ne valja kabl.

Lap je u pitanju što se tiče kabla, tako da ne znam kako funkcionišu kablovi kod lapa.

Koja je to funkcija za napredni sken?

Lap je u pitanju što se tiče kabla, tako da ne znam kako funkcionišu kablovi kod lapa.

Koja je to funkcija za napredni sken?
Prva slika, tu su procitani SMART parametri. Nesto brljavi, mada ja nisam video nikad HDD Sentinel da tako pogresi, obicno ako javi gresku, to ostaje.

Napredni sken, meni Disk, pa Extended Self-test ili Surface-test (prolazi citavu povrsinu diska i traje dugo). ;)

Sada sam pokrenuo sken i evo šta ispade:

Da ga hebem ne znam, čas se pojavi problem, čas ga nema (sada kaže da je sve u redu). Postavljam i Alerts tab koji kaže da se danas javio problem tri puta:

Meni je HD sentinel lepo predvideo crkavanje harda, što se i uskoro desilo ( prethodno sam sve iskopirao )

Probaj da reinstaliras program, ili imas problema sa kablom kao sto sam ti rekao, mada sumnjam da bi se HD Sentinel tako ponasao.

Iskreno, meni se HD Sentinel dobro pokazao u vise navrata.
Obicno bih sa format c: proveravao (znam praistorijiski nacin) i gadjalo bi mi se pokazivanje bad sectora.

HDSentinel je odlican program ... za ono za sta je namenjen. A funkcija mu je da cita podatke iz SMART-a. SMART je deo elektronike HDDa koji cuva podatke o stanju HDD-a, ali nije bezgresan. A ako sa samom elektronikom nesto nije u redu onda i SMART luduje a i HDSentinel koji se oslanja na njegove podatke.

SMART kao takav ne moze da detektuje sve probleme, vec belezi npr. da li HDD ima bad sector, da li je gubio konekciju sa racunarom, itd. HDSentinel te nule i jedinice uzima i pretvara u info koji je laiku citljiv.

To sto Sentinel detektuje npr. 5 bad blokova a proizvodjacki test ne, ne znaci da Sentinel gresi vec da mozda proizvodjac kaze da je disko OK dok ima npr. 20 bad blokova ... Sentinel je dobra stvar za procenu stanja HDD-a, ali on ne moze da zna sa 100% sigurnosti u kom je stanju HDD. On sazna za bad block kada to sazna i racunar, prilikom pokusaja citanja podatka sa neke lokacije i on moze da prijavi 5 a da hdd ima 500 komada. Ali je i to bolje od totalnog neznanja.

Ja sam npr. zahvaljujuci Sentinel-u i tome sto je u SMART-u ostao podatak koliko gresaka u komunikaciji je imao HDD sa MB u jednom laptopu uspeo da nateram Kimtec da coveku izdaju potvrdu za zamenu. Uredjaj 3 puta bio na servisu, oni puste test za HDD - sve ok, test za MB - sve ok, test za RAM - sve ok i vrate coveku kao ispravan. Covek donese jos 2 puta, u drugom putu nakon njegove kuknjave zamene HDD ali problem ostane pa ga on donese meni, kao prodavcu. Sentinel prijavi gomilu gresaka u komunikaciji, ja shvatim da je MB i posle par dana ubedim servisere u Kimtecu da problem stvarno postoji i da ga oni konstatuju i posto je bio toliko puta na servisu covek dobije novi.

Tako da sve zavisi od potrebe, ali ipak je bolje imati ga nego nemati.

Uhvatio sam S.M.A.R.T.

Edit: Znači jutros palim komp i izleće mi to upozorenje. Posle par minuta kaže sve je u redu.

Da li je nekome pogresio power on time?
Ima interesantan slucaj kod jedne musterije, krepao disk [500Gb-WD] i prijavljuje gomilu bad sectora i 120-tak dana, a znam da je radio vise [oko 13 meseci, manje povremeni nestanci struje]. Performance 100%, health 7%...
Interesuje me da li ume tu da pogresi? Nosim se mislju da je zamenjen, jer nisam bas 100% siguran da sam ugradio WD [Hitachi preferiram], i nisam , naravno, zapisao broj...

120 dana radio ukupno, danas 2h sutra 3h prekosutra nije paljen, prije 10 dana radio 12h i tome slicno i nakupilo se ukupno 120 dana rada...

P307- Disk nije radio u racunaru, vec u video nadzoru [DVR-u]. Oni ga formatiraju u nekom svom formatu, mislim Linux verzija...

Vrh Dno