Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Da li klima, i koliko više troši ako joj pri grijanju Ventilator radi na MAX, u odnosu na Srednju vrijednost?

IMG_1764.pngRazlika izmedju pametne uticnice i aplikacije , u pitanju je hisense x pro 12 btu u nepunih 40 m2.

Prilozi

• IMG_1763.png
    IMG_1763.png
    73.3 KB · Pregleda: 68
Prevelika razlika zaista... 23,35% je previse, na forumu sam citao da se razlika krece od 10% do 15% jer aplikacija ne racuna grejac spoljne tacne.
Mozda je zbog toga ovolika razlika, konstantno smo u minusu...
Pazi to je potrosnja danas , a danas je najniza bila kod mene -8 . Mozda kada su temperature vece nije tolika razlika. Kada temperature odu gore poslacu opet merenje, pa cemo uporedjivati ponovo. Mogu samo da pohvalim klimu da greje za sve pare.

Midea Extrem 12btu, prepolovio trenutnu potrosnju sa 1600w na trenutnih 650w.
Dnevno mi je islo i preko 25kwh
Problem je bio u upaljenoj iFeel funkciji…
Koje je to smece, ja ne mogu da verujem!
Cim sam je ugasio, potrosnja mi se prepolovila!
Ista temperatura (24 stepena) cak i veca brzina ventilatora na 90% a potrosnja je prepolovljena bez iFeel funkcije.
Samo sto je meni radila sa tom funkcijom dva meseca skoro jer nisam imao smart uticnicu…
Neverovatno mi je kako sam citao bas ovde gde su ljudi konstantno pricali da je bolje kad je upaljena, ali eto kod mene to nije slucaj.

Prilozi

• IMG_9340.png
    IMG_9340.png
    66.1 KB · Pregleda: 43
  • IMG_9366.png
    IMG_9366.png
    74.5 KB · Pregleda: 47
Midea Extrem 12btu, prepolovio trenutnu potrosnju sa 1600w na trenutnih 650w.
Dnevno mi je islo i preko 25kwh
Problem je bio u upaljenoj iFeel funkciji…
Koje je to smece, ja ne mogu da verujem!
Cim sam je ugasio, potrosnja mi se prepolovila!
Ista temperatura (24 stepena) cak i veca brzina ventilatora na 90% a potrosnja je prepolovljena bez iFeel funkcije.
Samo sto je meni radila sa tom funkcijom dva meseca skoro jer nisam imao smart uticnicu…
Neverovatno mi je kako sam citao bas ovde gde su ljudi konstantno pricali da je bolje kad je upaljena, ali eto kod mene to nije slucaj.
imam medea 18, i uvek koristim ifeel funkciju, od 8 do 12KW dnevno potrosi,zavisi kolko je hladno, a greje 34m2, na 23-24 stepena, tolko i bude i prostoriji.
posto je prostorija 4mx8,5m stavio sam daljinski na zid u sredini prostora ( na 1,5 m visine), i uzeo onaj IR repeater (onaj sto se za tv koristi da bude risiver iza tv-a ) pa tako prebacuje signal do klime, evo 3 godine vac tako i radi savrseno.

Nadam se da je tako. 🙂

Nigde na netu ne mogu da nađem test preciznosti Tapo utičnica.

Tapo je veoma precizan 🙂
Koliko znam App od klime ne racuna npr. potrosnju od grejaca i svakako voli malo da laze 😉
Ali zato grafikon zna ozbiljno da slaze...umesto da spusti liniju kad je u off-u ona pravi spike. Ili uopste ne prikaze da je bila u off-u na par minuta.

Ali zato grafikon zna ozbiljno da slaze...umesto da spusti liniju kad je u off-u ona pravi spike. Ili uopste ne prikaze da je bila u off-u na par minuta.
Normalno, koliko ja znam grafikon zabelezuje na 5min ---> zbog toga promakne ponekad i kontrolni DF na grafikon 😉
Ako hoces bas precizno onda povezes Tapo preko Home Assistant ---> resena i ta muka 😀

Poslednja izmena:
Odradise dva aeri jeftina kineza na ove dobre minuse bez problema.

Prilozi

• IMG_8743.png
    IMG_8743.png
    95.3 KB · Pregleda: 69
Home Assistant ti je overkill ako ćeš samo da meriš potrošnju klime. Ako ćeš da automatizuješ više stvari onda vredi da se pozabaviš time.

Nemam iskustva sa Tapo (sa ili bez HA). Koliko vidim po internetu, Tapo očitava svakih 5 sekundi i možeš da vidiš promenu kad radi defrost, ali moraš da gledaš u realnom vremenu. Kad posmatraš grafikon tj. istoriju na nivou dana, onda je rezolucija 5 minuta i tu se izgubi podatak, pošto bi defrost morao da radi više od 5 minuta da bi ga tu video.

Tačno je sve za rezoluciju Tapo-a, sem kada je "History graph card" u HA u pitanju gde je interval 5sec.
Ergo, da bi se DF video -> ili uživo praćenje u Tapo aplikaciji, ili HA.

Što se njega tiče, može biti kompleksan za prvu postavku i snalaženje, pogotovo ko nema prethodnog iskustva i generalno "IT vičnosti", ali da je nešto baš bolno zeznuto - i nije.

Sem pomenute preciznosti kada je Tapo, tj. potrošnja u pitanju, glavni benefiti su mogućnost računanja cene struje (paralelno Tapo-u i naravno lokalno, bez "cloud" zavisnosti), integracija sa klimama (provereno za Gree i Mideu) koja sem kontrole uređaja i praćenja sobne na jednom mestu, omogućava (za Gree) i očitavanje temperature sa spoljne jedinice (sa sve istorijom).

Zgodno je i što, ko ima više klima/utičnica, može za sve uređaje da prati rad i potrošnju odjednom (za razliku od Tapo aplikacije, gde se mora šaltati od uređaja do uređaja) kao i to što HA odlično trči na bilo kakvoj "kanti" od kompa, meni konkretno na dvojezgrenom C847 Celeronu sa 3GB RAM-a i to VM-u (😆 - jednog lepog dana ću ga preseliti na bare metal, možda 🦥 ).

Prilozi

• Screenshot 2026-01-09 at 09-43-15 Tapo A_C High Precision – Home Assistant-DF.png
    Screenshot 2026-01-09 at 09-43-15 Tapo A_C High Precision – Home Assistant-DF.png
    341.6 KB · Pregleda: 52
  • Screenshot 2026-01-09 at 10-57-55 History – Home Assistant.png
    Screenshot 2026-01-09 at 10-57-55 History – Home Assistant.png
    233.6 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot 2025-11-29 at 23-47-40 Gree – Home Assistant.png
    Screenshot 2025-11-29 at 23-47-40 Gree – Home Assistant.png
    229.4 KB · Pregleda: 43
  • Screenshot 2025-12-01 at 18-40-19 Gree – Home Assistant.png
    Screenshot 2025-12-01 at 18-40-19 Gree – Home Assistant.png
    346.6 KB · Pregleda: 42
  • Screenshot 2025-11-30 at 18-41-40 Gree – Home Assistant.png
    Screenshot 2025-11-30 at 18-41-40 Gree – Home Assistant.png
    312.4 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot 2026-01-15 at 01-23-43 Energy – Home Assistant.png
    Screenshot 2026-01-15 at 01-23-43 Energy – Home Assistant.png
    227.4 KB · Pregleda: 75
Rad mojih klima u HA... potrošnja se meri preko Tapo P115 utičnica

Prilozi

• Screenshot_193.jpg
    Screenshot_193.jpg
    113.3 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
Sad mi ovih mojih 22800 za 1450kWh ne deluje ništa strašno.😅
Imaš li išta potrošeno u nižoj tarifi? Nešto mi je to velik iznos za tu količinu kWh.

Mene je spasilo grejanje na TP jer više potroši jeftine nego skupe tarife. Temperatura je podešena na 23°C dan i noć. TP radi celu noć i recimo juče se ugasila oko 9 ujutru (postigla 23.5°C) i NIJE se uopšte palila do 22h! Mnogo doprinose staklene površine orijentisane ka jugu/jugozapadu, bukvalno temperatura ode na 24°C bez grejanja. Uglavnom se TP ugasi u prepodnevnim satima, i ako nema jakog vetra i ako je iole sunčano ne pali se dok ne padne mrak, a uglavnom tek uveče. Uselio sam se u kuću oko 20-og Decembra, a grejanje je radilo ceo Decembar, i račun (sa dva brojila) je bio 15.000din UKUPNO. Ja sam prezadovoljan, za kuću od 260kvm bruto (220 neto) to je ništa. Januar će biti malo skuplji, ali prva polovina Januara je bila hladnija, plus dva bojlera (150L+80L), dve tuš kabine i kada, i dva tinejdžera koji nemaju osećaj za štednju tople vode.
PS: da nisam uspeo da dobijem dva brojila u startu, grejao bih se na gas. Računice za struju ne bi bilo.

740 domaćinstvo, od cega klime 403, LUc 116kWh.
85 neto m2 kuca, ispod i s desne negrijano, ostalo vanjski zidovi.
Zbog poskupljenja mrežarine, ocekujem 75 eura račun, ugrubo 40 na grijanje. Ovo bi u peletu bilo oko 180 eura.

Климе у јануару потрошиле 851 kWh, јануар добро хладан са преко 20 дана у минусу. Укупна потрошња 2090 kWh. Кад је хладно иду киловатсати.

Климе у јануару потрошиле 851 kWh, јануар добро хладан са преко 20 дана у минусу. Укупна потрошња 2090 kWh. Кад је хладно иду киловатсати.
I koliki je racun u norveskoj za 2090kwh?

Nazad
Vrh Dno