Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Poolmaker

Nenadmašan
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poena
2,245
Budući da je vrlo raznolika i zavisi od više faktora biće od koristi da se ima pregled situacije.
Ostavite kratak opis, koliko vam klima dnevno potroši kilovata i na koliko je podešeno grejanje ili hlađenje, kakva je izolacija, površina prostorije (ili više njih) i koje su trenutne spoljnje temperature.

Ja bih samo dodao, predlozio, da umesto kratkog opisa, ljudi ostave sto detaljniji moguci opis objekta, dovoljno samo u prvom postu, a evo po mom primeru i zbog cega.

Kuca u kojoj se trenutno 2 zasebna stana koriste. Jedan juzno orijentisan, nesto preko 40 kvm, drugi severno oko 30 kvm.
Kad je ovakvo vreme, nocu 5-10c, danju 20+c, u stanu koji je ka jugu, retko kad i nocu ukljucim da zagreje, jel je preko dana sunce naprzilo i ugrejalo zidove ( nekad cak na gracnici i da hladjenje ukljucim, nemam roletne a velike staklene povrsine ), a onamo severno, iako manji stan, klima ukljucena na grejanju non stop, pa po potrebi dogreje kad treba ( nocu mozda i non stop blago greje, nisam upratio ). Kad odem tamo, i namesti se da klima greje, opet je osecaj da je bas znatno toplije kod mene, gde nije ko zna od kad ukljucena.
Ovako je kod mene uvek bilo u ovom periodu godine.

Eto koliku razliku samo orijentacija moze napraviti, da ne idemo dalje, pa zato i ovaj predlog.

Inace imam onaj obican Prosto merac, pogledam na kraju meseca, zapisem kilovate i resetujem, ali razmisljam da iz dosade uzmem i neku smart uticnicu, i podrzavam temu, bar je meni zanimljivo citati iskustva, ali opet kazem, ne znaci to puno ako nemamo bas detaljan opis objekta.

Максимално подржавам ову тему.Ако смем да додам да се стави негде на почеку марка и модел климе.Мр. Вулф беше Даикин 18?

Dobra tema, samo loš tajming za otvaranje 😁

Meni ovih dana potrošnja ne ide preko 1.5-2.5 kWh, greje oko 45-50m2, stan je sa jedne strane okrenut na jugoistok, druga na severozapad. Te dve sobe su malo hladnije, ali ništa posebno.

Temperatura u stanu 23-25c, klima se uglavnom noću malo uključi i to je to.

Da, najgori tajming :) Pored sve covekove dobre namere, ovo je najgrdje vreme za ikakve usporedbe :)
Al neka je tema, bice i minusa ubrzo

Mitsubishi Electric Ln25vg2b
19m2, 2 spoljasnja zida na cosku zgrade sa 6 pvc prozora i bez izolacije.
Blizu Dunava, na velikoj raskrsnici gde do komsija preko puta imam oko 100m vazdusnom linijom, siba vetar solidno.
Evo avgust i septembar, mada moram napomenuti da ja 3-12 sati dnevno drzim sirom otvoren prozor. Kada padne ispod 10C stalno, pocecu da luftiram 3-4 puta dnevno promajom na par minuta, pa ce i biti relevantnija potrosnja za druge ljude.

Prilozi

• Screenshot_20241014_175923_Tapo.jpg
    Screenshot_20241014_175923_Tapo.jpg
    88.8 KB · Pregleda: 125
  • Screenshot_20241014_175939_Tapo.jpg
    Screenshot_20241014_175939_Tapo.jpg
    88.2 KB · Pregleda: 86
Dobra tema, samo loš tajming za otvaranje 😁

Meni ovih dana potrošnja ne ide preko 1.5-2.5 kWh, greje oko 45-50m2, stan je sa jedne strane okrenut na jugoistok, druga na severozapad. Te dve sobe su malo hladnije, ali ništa posebno.

Temperatura u stanu 23-25c, klima se uglavnom noću malo uključi i to je to.

Da dopunim.. Kod mene jedan zid izolovan stiroporom 5cm, do ulice nisam siguran da li je rađena izolacija, na tavanu iznad kamena vuna, sa jedne strane se naslanja na susednu zgradu, a sa druge je stan, ispod takodje stan koji se greje.

Evo ja da zabetoniram post. Kuca, 2 nivoa, 3 stana i 1 lokal. Izolacija zidova 5 cm. Izolacija plafona 2x5 cm stiropora unakrsno slozenih, bez najlona, icega, tako stoji 20 godina. Pvc mislim da je Rehau da, Rehau, sad sam pogledao, isto 20 god staro. U podu na prizemlju i na spratu 2 cm stirodura. Ima i podrum, ali isto je stirodur iznad podruma 2 cm kao i svuda. Kuca u naselju, okruzena drugim kucama, 500-1 km od centra, u Krusevcu.
Mislim da je to to.

Kuca:
Pvc ali bez izolacije... Fasada kao fasada u boji itd. :)

Donji sprat 60m2(45m2 otvoreni i 15m2 spavaca)
Gree Amber 9 Premium(2017)
Zadata 23-25c Fan 3
Grejanje:
Oktobar - 66kWh
Hladjene:
Avgust - 176kWh (24/7)
Septembar - 82kWh

Gornji sprat 48m2(otvoreni)
Gree Muse Comfort 12(2023)
Zadata 23-25c Fan 3
Grejanje:
Oktobar: - 42kWh
Hladjene:
Avgust -168kWh (24/7)
Septembar - 83kWh

Imam jos jednog sprata ali bez klimu... A kad mora i on da se greje onda zalozim kotao(parno)

Prilozi

• Screenshot_20241014-193628~2.png
    Screenshot_20241014-193628~2.png
    49.3 KB · Pregleda: 58
  • Screenshot_20241014-193634~2.png
    Screenshot_20241014-193634~2.png
    50.2 KB · Pregleda: 48
  • Screenshot_20241014-193641~2.png
    Screenshot_20241014-193641~2.png
    42.9 KB · Pregleda: 35
  • Screenshot_20241014-193858~2.png
    Screenshot_20241014-193858~2.png
    51.1 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot_20241014-193903~2.png
    Screenshot_20241014-193903~2.png
    52.9 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot_20241014-193908~2.png
    Screenshot_20241014-193908~2.png
    43.6 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Koliko su bucne na fan 3? Ova moja se samo na fan 1 ne čuje, na fan2 ja podnošljivo, preko toga nisam ni probao...

Edit: pitanje za amber, mada verovatno važi za sve klime... Piše na njoj da ne treba ručno podešavati poziciju vratanca (ili kako se već zove), ali meni treba vrlo malo da podignem da ne duva direktno u mene kad sedim ispod. Jel joj smeta nešto?

Koliko sutra uzimam i ja neku smart uticnicu, pa da vidim koliko mi za dan pojede klima, ovo za moju mislim, za 42 kvm opisanog prostora, dole za llce, znimalo bi me, ali mislim da od toga nema nista.

style53 Mislim da tebi Amber i gore pomaze dobrano, ako nemas u podu izolacije, pa ti pasivno i sprat greje, i Muse ima manje posla.​

Koliko su bucne na fan 3? Ova moja se samo na fan 1 ne čuje, na fan2 ja podnošljivo, preko toga nisam ni probao...
Amber je bas bucna na Fan 3 ali sreca 45m2 otvoreni pa je klima na neki 7m udaljena od garniture/tv i onda je skroz Ok
Muse je malo tise od Amber na Fan 3 ali kad tad je stavim i na Fan 2 kad gore nesto gledam :)

style53 Mislim da tebi Amber i gore pomaze dobrano, ako nemas u podu izolacije, pa ti pasivno i sprat greje, i Muse ima manje posla.​

To svakako... Najbolje je kad nekad dole zalozim kamin(bez Amber) onda prdi Musa gore po pola dana :)

Za sad mogu ovako da postavim, gore opisan objekat, u kom je stan od 42 kvm juzno orijentisan, imam potrosnju u mesecima i u kw, evo od pocetka leta :

Mai 9.17 kw
Jun 77.21 kw
Jul 123.9 kw
Aug 131.25 kw
Sep 47.82 kw

Fujitsu kmcc 12, hladjenje na 24c, grejanje na 23c.

Dnevna sa kuhinjom open spejs 30 kvm, kupatilo 4 kvm, spavaca 8 kvm.
Spavaca i na minus 10 je bila samo pola stepena razlike od dnevne.
Kupatilo jednaka temp. otvorena vrata dok se ne koristi.

Dvotarifno brojilo, pa tesko uhvatiti cifru, da dodam. Gomila faktora je zaista, ali ko razmislja da predje na klime, po mojoj skromnoj proceni, ako dobro iscita iskustva, ne moze vise od 20% promasiti u potrosnji. Tako sam i ja, omasio u 10%, al u plusu, srecom.

Evo i od prosle zime kad su bili minusi

dec 176.54 kw
jan 226.54 kw
feb 111.58 kw

Poslednja izmena:
Zaboravih da dodam, da pored 3 spoljna zida gore, cetvrta strana je ka negrejanom - nehladjenom prostoru, pokusavam sto tacnije podatke da postavim.
Onaj manji stan je u prizemlju, pa i on isto kao i moj, 3 spoljna, 4-ti ka unutra, netretiranim hodnicima, stanovima...ovde sad zamotavam pricu.

Poslednja izmena:
Edit: pitanje za amber, mada verovatno važi za sve klime... Piše na njoj da ne treba ručno podešavati poziciju vratanca (ili kako se već zove), ali meni treba vrlo malo da podignem da ne duva direktno u mene kad sedim ispod. Jel joj smeta nešto?
Podesi je na ugao od 45 stepeni a ne skroz na dole, tako ce bolje da dobaci i do druge sobe...

Poslednja izmena:
Stavio sam na gornju poziciju, ali bi moglo malo više... Možda da kupim neki od onih usmerivača, pa da ih koristim kad sedim ispod...

Stan 60-ak kw. Klima Toshiba shorai edge, juce mi je stigla tapo uticnica pa evo prvih rezultata. Klima je prevashodno uzeta za nekih 35-40 kw ali trenutno greje svih 60 kw. Za sada se pokazuje odlicno, videcemo kako ce raditi kada bude prava zima. Juce sam je testirao par sati, cisto da vidim kako i sta radi i koliko trosi struje. Za nekih 6 sati testiranja potrosila je 1,44 kw. Kada sam ukljucio power on nije presla 800 vati sto me je jako zacudilo a istovremeno i obradovalo :) Svih 6 sati je bila setovana temp 25C, vrlo brzo je postigla tu temperaturu (na maximumu)
Celo vreme nisam spustao fan sa cetvrte crtice (greje kao ludo) na kraju mi je zena rekla aman iskljuci to cudo a zimogrozljiva je za sve pare :)
Mislim da je njena najveca prednost sto kompresoru moze da se smanji snaga (75% i 50%) pa zato trosi manje struje. Za sada sam odusevljen klimom ali ajde da sacekamo zimu pa cemo videti kako stoje stvari ali ako ovako bude radila (naravno da ne ocekujem da celu zimu prodjem ovako lagano :) ) to je pun pogodak.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    49.1 KB · Pregleda: 66
  • 2.jpg
    2.jpg
    45.4 KB · Pregleda: 87
Mislim da je njena najveca prednost sto kompresoru moze da se smanji snaga (75% i 50%) pa zato trosi manje struje.
Ovo nema veze sa potrosnjom struje.
Klima ce trositi onoliko koliko joj treba da zagreje dati prostor na podesenu temperaturu, time sto ogranicavas kompresor ne cinis taj proces efikasnijim vec samo ogranicavas koliko maksimalno struje iz uticnice moze da povuce. Ta opcija je korisna ako na istom strujnom kolu vec imas jake potrosace pa ne zelis da rizikujes preopterecenje strujnog kola, za sve ostalo ostaviti opciju na 100% i pustiti softver klime da sam radi modulaciju.

Klima ce trositi onoliko koliko joj treba da zagreje dati prostor na podesenu temperaturu, time sto ogranicavas kompresor ne cinis taj proces efikasnijim vec samo ogranicavas koliko maksimalno struje iz uticnice moze da povuce. Ta opcija je korisna ako na istom strujnom kolu vec imas jake potrosace pa ne zelis da rizikujes preopterecenje strujnog kola, za sve ostalo ostaviti opciju na 100% i pustiti softver klime da sam radi modulaciju.

Provericu, pa javljam. To sto pricas ima logike.

Stan 60-ak kw. Klima Toshiba shorai edge, juce mi je stigla tapo uticnica pa evo prvih rezultata. Klima je prevashodno uzeta za nekih 35-40 kw ali trenutno greje svih 60 kw. Za sada se pokazuje odlicno, videcemo kako ce raditi kada bude prava zima. Juce sam je testirao par sati, cisto da vidim kako i sta radi i koliko trosi struje. Za nekih 6 sati testiranja potrosila je 1,44 kw. Kada sam ukljucio power on nije presla 800 vati sto me je jako zacudilo a istovremeno i obradovalo :) Svih 6 sati je bila setovana temp 25C, vrlo brzo je postigla tu temperaturu (na maximumu)
Celo vreme nisam spustao fan sa cetvrte crtice (greje kao ludo) na kraju mi je zena rekla aman iskljuci to cudo a zimogrozljiva je za sve pare :)
Mislim da je njena najveca prednost sto kompresoru moze da se smanji snaga (75% i 50%) pa zato trosi manje struje. Za sada sam odusevljen klimom ali ajde da sacekamo zimu pa cemo videti kako stoje stvari ali ako ovako bude radila (naravno da ne ocekujem da celu zimu prodjem ovako lagano :) ) to je pun pogodak.

Znamo svi na sta mislis sa kojim kw, ali niti je kw oznaka za kvadrat(m²), niti je kw kad pises u kontekstu kWh...

Koliko je para kostala klima

Ima veze. Ne zaleće se kompresor u režim manje efikasnosti, već lagano povećeva snagu. Bar je tako kod Fujitsu klima. Mada, meni nije do potrošnje već mi ugodnije da lagano greje

Ako drzis klimu stalno ukljucenu kao sto bi trebalo onda ce sama modulirati u tom efikasnom opsegu bila namestena na 100% ili 75% zar ne?
Mogu da razumem da prilikom ukljucivanja klime povuce vise struje na 100% ali koliko to traje, mozda 3-5 minuta?

U svakom slucaju moze covek da isproba pa nek vidi ima li razlike u potrosnji.

Kuća sa izolacijom 5 cm ( zidovi ) + 20 cm ( tavanska ploča ). Stan na 1. spratu iznad negrejanog prizemlja. Prozori drveni sa običnim dvostrukim staklima + alu roletne. Pod - parket bez dodatne izolacije. Grejane su 2 sobe ( 23,5 i 11 m2 ) i povremeno hodnik ( 11m2 ) između njih.

12KMCC u 23,5 m2 je potrošila oko 360 kWh zimus i još oko 140 kWh tokom leta. U pitanju je dnevna soba sa kuhinjom ( istočna strana ) gde se često koriste el. šporet, sudomašina, frižider, odvlaživač i dr. el. aparati koji dosta zagrevaju prostor tako da se klima uključuje po potrebi i retko kada je radila tokom čitavog dana, a tokom noći svega nekoliko puta kada su bile baš niske temperature. Zimus je uglavnom bila podešena na 22-23 stepeni, a tokom leta 24-25. Na grejanju je kod mene išla i do 120W ( mnogo češće oko 140W ), a na hlađenju 130-140W.

07LMCE u radnoj/spavaćoj sobi ( zapadna strana kuće ) od 11m2 potrošila je oko 100 kWh na grejanju i još oko 90 kWh tokom leta. Prejaka klima za ovako malu sobu čak i sa otvorenim vratima prema hodniku, tako da nije radila konstantno. Meni tokom zime prija temperatura 20-22 pa je tako bila i podešena da radi, a letos je to bilo podešeno na 24-25. Tokom noći nikada nije bila uključivana. Mislim da je i na grejanju i na hlađenju najniže išla oko 190W ( znatno češće 220-250 W ).

Poslednja izmena:
Ako drzis klimu stalno ukljucenu kao sto bi trebalo onda ce sama modulirati u tom efikasnom opsegu bila namestena na 100% ili 75% zar ne?
Mogu da razumem da prilikom ukljucivanja klime povuce vise struje na 100% ali koliko to traje, mozda 3-5 minuta?

U svakom slucaju moze covek da isproba pa nek vidi ima li razlike u potrosnji.
U mom konkretnom slučaju Fujitsu 12LT greje 40kvm (30 dnevna+10 hodnik), i tih 3min je dovoljno da ugreje i ugasi se, a cilj je da se ne gasi. Ionako je predimenzionirana za tih 40kvm. Izolacija u tom delu kuće je 8cm, 10cm plafon sa strane tavana, neki tanki stirodur u podu, preko njega laminat, pa preko laminata tepison sa filcom (termo). Veka stolarija, zatvara k'o sef. Srećom LT ima dvostruki rotacioni kompresor pa ide do 200W u grejanju, iako je spoljašnja ogromna za 12-cu (41kg, 2.5 redni izmenjivač).
PS: Nemam konkretne podatke o potrošnji, imam ovaj LT od 2012-te i davno sam prestao da merim, kad sam nakon dve-tri sezone skontao da se grejem za džabaka. Samo sam skapirao da mi najbolji ugođaj kad je FAN na AUTO i kad je uključen Economy mod, jer tad ne dozvoljava kompresoru da divlja nakon defrosta. Ovako ga ne vidim da se zaleće na više od 1400W, a inače ova zver u e da povuče 2kW. Fujitsu je sa tim starim modelima softerski podesio uređaje da agresivno greju. 4kW je dizajnirana snaga @-10°C. Današnji standard za 12-ce je 2.4kW do 2.6kW. Dakle zverka koja mora da se drži u ograničenom modu ako je u premalom i dobro izolovanom prostoru. Za novu kuću koja je u izgradnji sam naručio 18kmta za dnevnu od 40kvm, plus hodnik 12-ak kvm i otvoreno stepenište. Mislim da ću i nju gurati u eko modu. Za sobe stižu 09kmcc, tu već nema šta da se čačka, te serije su poznate po niskoj modulaciji, a spoljašnja je ionako nekih 22kg ili 23kg, jednoredni izmenjivač. Dakle i da 'oće nemože biti aždaja kao ovaj 12LT. Inače te 2012-te žena bila na ivici da me ostavi (trudna) uz izjavu "ti si jedina budala koja hoće se greje na klimu". E te zime je bilo i -19°C u Surčinu, a 12LT duva ko trofazni kalorifer, ne ferma vremensku prognozu ni 2%. Naravno tih dana sam isključio Economy mod, i pustio da se klima razmaše. BEZ spoljašnjeg grejača, na vetrometini, sa spoljašnje su visile ledenice od pola metra, ali tacna SUVA. Defrost sve otopi. E to je klima.

Poslednja izmena:

Proverio i ima veze. Sinoc testirao. Kada je kompresor namesten na 50% trosi duplo manje struje. Kada je na fulu potrosnja ide 1,5 kwh. na maksimumu (5 crtica) Kada je na 50% potrosnja ide do 800 vati. Ne znam da li svaka klima radi na tom principu ali ova tako radi.
Koliko je para kostala klima
1040 €... Kupio od uvoznika.. u maloprodaji je skuplja. Ako ti treba uvoznik saljem ti pp da ne reklamiram ovde jer mi to nije cilj.

Slično rade, neke ograniče na 70% (Fujitsu), neke na 50%, a na nekima može da se bira (50 ili 75% od ukupne snage). Istina, ona će trošiti koliko joj treba da održava temp, ali ima jedna mala začkoljica. Ako je rad klime prejak za date uslove, brzo pregreje, ugasi se, čeka da padne temp i tako u krug. Tu od SCOP-a nema ni pola. Umesto da lagano održava temp

Slično rade, neke ograniče na 70% (Fujitsu), neke na 50%, a na nekima može da se bira (50 ili 75% od ukupne snage). Istina, ona će trošiti koliko joj treba da održava temp, ali ima jedna mala začkoljica. Ako je rad klime prejak za date uslove, brzo pregreje, ugasi se, čeka da padne temp i tako u krug. Tu od SCOP-a nema ni pola. Umesto da lagano održava temp
Verovatno. Pravu situaciju cemo videti kad bas zahladi ovo sada je samo testiranje. Samo mogu da kazem da greje kao luda, to je neverovatno. Ali ok jos uvek nije toliko hladno. Inace zaboravih da napisem o stanju stana koje je sledece: izolacija 10 cm, pre mesec dana promenjena stolarija, postavljen pvc (sest komora, troslojno staklo)

Nazad
Vrh Dno