Šta je novo?

PotPlayer (naslednik KMPlayer-a)

Ma neka gleda samo pola filma, to sto nije u centru ekrana i nije vredno gledanja... 4:3 keva!

Sta je?...opet se rasteze celluloid?;)
Crne trake dobro dodju da se smesti subtitles.

Kako mrzim kad ljudi tako unakaze film.

Odgovor koji sam dobio na drugom forumu, kada napiše neko ko zna odgovor:

Prilozi

• 2016-01-24_152459.png
    2016-01-24_152459.png
    12.8 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
To nije nova moda, i postoji sigurno bar 40+ godina, sa pojavom HD standarda je to mozda postalo samo aktuelnije.
A to da sve serije imaju "normalan" AR nije bas tacno, skoro sam gledao Master of None koji je takodje emitovan u bioskopskom AR 2.35:1

A to da li je nesto *****izam ili ne sigurno ne odredjuju neki anonimusi sa foruma.
Filmovi se prave prvenstveno za bioskop jer tu donose najvecu zaradu, i zbog toga bioskop diktira AR i ostale tehnikalije sto se tice snimanja filma.

Poslednja izmena:
Aman bre ljudi, šta samo palite čoveka.

Najbolje je da kupi projektor i da zumira sliku dok mu ne ponestane zidova. :d

Ja nemam toliko love, pa kad gledam film sa tim zloslutnim trakama na mom TV-u, ja zalepim krep traku preko njih da mi to crnilo ne bode oči dok sam zagledan u fabulu radnje. :eyebrows:

Mislim, bolje i to nego da razvlačim sliku pa da svi budu visoki i mršavi. :p

Neko preporucuje da se gleda u potpunom mraku i da tad nekim cudom nestaju...
E da i hvala tom expertu na pojasnjenju zasto je tako stanje stvari u bioskopu.
PS. odgovor si dobio i ovde ali ti se iz nekog razloga nije svideo..."ne moze"

Poslednja izmena:
Dakle,

Video->Extend/Crop->16:9 Cropping (imaš i druge opcije 16:10 na primer) i onda imaš default 16:9 sliku.

Lepo isečeš bočne strane koje ionako ne prikazuju ništa bitno. Svaka televizija seče ovako, a postoje i DVD/BluRay izdanja koja su 2.35:1 ili 16:9 tako da to nije ništa neobično. Kad je oficijelno izdanje, nekad čak premontiraju film da simuliraju pomeranje kamere, ako se u uglu ekrana zaista vidi nešto od značaja.

Ako zapis ima "ugrađene" crne trake, onda ova opcija neće raditi, ali možeš da definišeš preset zoom koji će zumirati iz 2.35:1 na 16:9.

Ostaje ti problem IMAX filmova koji imaju neke IMAX scene (16:9) i neke cinemascope (2.35:1) (Chrisopher Nolan ima običaj ovako da radi). Takve filmove ne crop-ujem nego ih gledam tako.

Dakle,

Lepo objasnjenje...

Ali sta ja imam od toga? to mi nece skloniti one crne trake.

Poslednja izmena:
Odgovor koji sam dobio na drugom forumu, kada napiše neko ko zna odgovor:
Kao što su rekli nije nova moda. Snima se tako odavno, i tako se gleda. Ako ne želiš trake, onda kupiš odgovarajućeg odnosa stranica TV/Monitor. Zumiranje se nikad ne radi.

Ljudi na dve stranice je pokusano da se odgovori na ovo pitanje...
Kome i dalje nije jasno neka trazi po netu...mislim da je svako dalje pisanje o ovome besmisleno.

Poslednja izmena:
Lepo neko rece gore, ako je covek vec u fazonu da isece pola filma "da bi mu to lepo izgledalo na monitoru" pustite ga. Tesko da ce mu iko ovde promeniti misljenje.

Poslednja izmena:
Zvuk u PotPlayer-u je takav da tokom filma kada naidju scene sa jacim tonom ili mnogo buke da se ton smanji. Npr pricaju glumci, sve se normalno cuje, i onda odjednom krece pucnjava/jurnjava kolima itd i tada se ton smanjuje sve dok se takve scene ne zavrse. To mi odgovara, ali bih hteo da ipak ton u tim scenama malo pojacam ili eventualno da iskljucim tu normalizaciju (ili kako god da se zove).

Jel zna neko kako ovo da uradim, koje je to podesavanje?

P.S. Provereno na vise filmova i dok se recimo u BSPlayer-u cuje sve glasno (cak i te bucne scene, koje tada postaju zaista preglasne) u PotPlayer-u se u tim scenama ton smanjuje.

Ja nisam primetio tako nesto izrazito.

Kod mene sam ovako podesio, probaj.
Capture1.PNG

Capture2.PNG

Mozes da malo da eksperimentises sa "gain" opcijom ako hoces.

Desni klik/audio/audio processing i iskljuci normalizer.

Inace ni ja nisam primetio toliko izrazen ''efekat''..

@dexter87
Nije to, identicno je i kod mene :(

@hsv.stoned
Upravo sam probao i samo mi smanji sav ton i to duplo. Razlika je idalje ista.

Poslednja izmena:
Lici na neki audio filter, rekao bih da ti je to od nekog drugog pleyer-a ili windowsa.

Ni kod mene nema tog smanjivanja zvuka. Sve ok, sve na defaultu.

Ni kod mene nema takvog smanjivanja zvuka.
Dobar je Pot, jedino te crne trake :d

Cuo sam da u vlc-u nema crnih traka...

Nije smanjen zvuk nego prigusen. Do Windowsa nije jer u BsPlayer-u nema tog prigusenja, naprotiv, tamo kad krene tuca ili pucnjava to sve tresti, moram da smanjujem ton da ne ogluvim...

Nadi takve primere na YT, ostavi linkove, skdam ih sa YT da uporedim.

Evo i dokaza, skini pa premeri...

4K h265...

Screenshot (693).jpg Screenshot (692).png

U nekim scenama dostize i 94...

Screenshot (695).jpg

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ne treba ti ovaj klip, to sam ja nesto testirao 4K /h265...
Pa sam iskoristio za merenje, Decibel meter app, skinut sa store...
Ima slicnih programa na netu...

Vrh Dno